3) Zaaidoosje of “Zaadschuifbakje”

zaaidoosje.

schuifbakje.

In deze tip:

 • A)# Zaaidoosje.
 • B)# Zaadschuifbakje.

.

zaaidoosje.

Voor het gelijkmatig strooien van kleine zaadjes kun je een hulpmiddel gebruiken. Bijvoorbeeld een “zaaidoosje”. Een zaaidoosje is gewoon te koop in een winkel of via het internet. Het kost ongeveer €2,50.

schuifbakje.

Of je gebruikt een “zaadschuifbakje”. Zo’n bakje is niet te koop. Ik heb dit bakje zelf verzonnen en gemaakt. Verderop in dit bericht staat een beschrijving van dit bakje.

.

Nog handiger:

matje 2groep 17

Nog handiger is een “schuifvalbakje”. Ook niet te koop. Is door mij verzonnen en gemaakt. Het “schuifvalbakje” is een bakje met gaatjes en met valbuisjes. Er zijn 2 uitvoeringen: met 1 gaatje en 1 valbuisje   of    met 3 gaatjes en 3 valbuisjes.

Het “schuifvalbakje” (met buisjes) werkt gemakkelijker dan het “zaadschuifbakje”, want:

 • Het zaadschuifbakje wordt telkens vlak voor het zaaien “plat” op de grond gezet. Dat plat neerzetten en weer optillen is (een beetje) vermoeiend.
 • Bij het schuifvalbakje raakt vlak voor het zaaien alleen de opening van het valbuisje de grond. Door het bakje wat op te tillen of te laten zakken of te kantelen. Dat is minder vermoeiend.

Het “schuifvalbakje” is heel handig bij het zaaien van wortelen, prei, uien, witlof en zo. Meer info over dit bakje in tip   20,  tip  33,  tip  34,  tip  37   en tip 38  .

.

Hieronder staat info over het zaaidoosje en het zaadschuifbakje

A)# Zaaidoosje

Gebruik:

Je houdt het doosje enkele cm boven de tuingrond.  Intussen moet je voorzichtig op het zaaidoosje tikken. Hierdoor schuiven de zaadjes uit een rond voorraadvakje, door een klein gaatje, in een gootje en vallen daarna op de grond. Gelijkmatig zaaien gaat redelijk tot goed als men het gootje richting voortje houdt.

Volgens een collega volkstuinder gaat zaaien nog beter “zonder dekseltje”.

Voor elk gevallen zaadje moet je 1 of 2 of soms wel 3 tot 10 keer op het doosje tikken. Het zaaien gaat daardoor erg langzaam. En als je veel moet zaaien is het vermoeiend, al dat tikken. Soms vallen er 2 of meer zaadjes tegelijk en komen vlak bij elkaar terecht. Hierdoor blijft uitdunnen na opkomst nodig.

.

B)# Zaadschuifbakje

Bij het zaadschuifbakje liggen de zaadjes in een bakje dat drie gaatjes heeft. Het bakje wordt voor het zaaien op de tuingrond gezet. Je schuift telkens met je vinger een groentezaadje naar een van de 3 gaatjes in het bakje en laat het door het gaatje op de tuingrond vallen. Daarna til je het bakje op, je zet het enkele cm verder en je gaat daar zaaien.

Gelijkmatig zaaien gaat goed.  Het zaaien met het zaadschuifbakje gaat veel sneller en is minder vermoeiend dan met het zaaidoosje. Omdat je met 1 schuifbeweging 1 zaadje op de tuingrond laat vallen. Geen geschud en geen getik.

.

B1) Opbouw van het zaadschuifbakje

bakje klaar NHet bakje is wit, ca 9 cm lang, 5 cm breed en 1 cm diep. Onder het bakje zijn 2 blokjes geplakt.  Er zijn 3 gaatjes in het bakje.  Deze gaatjes lopen door in een van de 2 blokjes.  De gaatjes hebben aan de bovenzijde een doorsnede van 5 mm, maar aan de onderzijde is de diameter 13 mm.  De blokjes zorgen er voor dat de onderzijde van de gaatjes op de tuingrond staat, ook bij oneffenheden in het zaaivoortje.

In de zijkant van het bakje is een v-vormig groefje gemaakt. Dit groefje geeft aan waar de gaatjes zijn. Het groefje wordt telkens gebruikt als je het bakje op een nieuwe zaaiplek gaat zetten.

.

B2) Onderzijde van bakje tijdens gebruik

Tijdens het gebruik komt er tuingrond op de onderzijde van het bakje.  Maar door de speciale vorm blijven de gaatjes open voor de vallende zaadjes.

.

B3) Benodigdheden

 • 1 “Weduwschapsbakje”, dit is een bakje dat duivenhouders gebruiken. Te koop in  de  “goede” diervoederwinkel of via het internet, prijs ca 1 euro.
 • Klein model plastic broodplank, ca 5 mm dikte, prijs 2 euro.  Hieruit worden de 2 blokjes gezaagd.
 • Speciale set “activator en secondenlijm” (Pattex) voor polypropeen, prijs ca 6 euro.

.

B4) Bouwbeschrijving

Voor belangstellenden staat hieronder beschreven hoe ik het zaadschuifbakje maakte.

schuifbakjemaken N

.

Bouwbeschrijving  verder:

bakje zagen N

.

B5) Opmerkingen

 • Het bakje is wit, waardoor de zaadjes goed zichtbaar zijn.
 • De gaatjes zijn 5 of 6 mm in doorsnede. Aan onderzijde zijn de gaatjes taps (/   \) gemaakt met een boor van 13 mm. Schuur de gaatjes met fijn schuurpapier om plastic vezeltjes en kleine stukjes enzovoort te verwijderen.
 • Door elektrostatische oplading van het plastic bakje blijven er gemakkelijk zaadjes aan de zijkant van de gaatjes “plakken”.  Dit is te verhelpen door het bakje even onder te dompelen in een afwassopje en daarna aan de lucht te laten opdrogen. Na het opdrogen is er een dun laagje “opgedroogd afwasmiddel” op het plastic. Hierdoor blijven de zaadjes niet meer plakken.

.

B6) Zaairesultaat

wortelprei afstand NOp de foto’s hierboven zie je plantjes die met het zaadschuifbakje zijn gezaaid. Vooral handig bij prei, want zwarte preizaadjes op zwarte tuingrond zijn “onzichtbaar”.  Zoals je ziet staan alle wortelplanten en preiplanten “goed afzonderlijk”.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in zaaien. Bookmark de permalink .

Een reactie op 3) Zaaidoosje of “Zaadschuifbakje”

 1. Pingback: Een verrassende website : de moestuintips van Sjef » GroentenInfo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.