3) Zaaidoosje of “Zaadschuifbakje”

In deze tip:

 • A)# Zaaidoosje.
 • B)# Zaadschuifbakje.

.

Voor het gelijkmatig strooien van kleine zaadjes kun je zo’n hulpmiddel gebruiken, een “zaaidoosje”. Een zaaidoosje is te koop in een winkel of via het internet. Het kost ongeveer €2,50.

Of je gebruikt een “zaadschuifbakje”. Zo’n bakje is niet te koop. Schuif telkens met je vinger een zaadje naar een gaatje in de bodem van het bakje. Laat het zaadje door dit gaatje op de grond vallen. Ik heb dit bakje zelf verzonnen en gemaakt. Verderop in dit bericht staat een beschrijving van dit bakje.

.

Nog handiger:

Toen ik het zaadschuifbakje uitprobeerde, vond ik het zaaien nogal vermoeiend. Een bakje met valbuisje(s) onder de gaatjes werkt veel beter. Hieronder meer info.

Een “schuifvalbakje” is veel beter om mee te zaaien. Het is een bakje met 1 of meer valbuisjes. Erg handig, veel minder vermoeiend en het geeft ook een goed zaairesultaat. Het valbuisje zit met een plastic plaatje en schroefjes vast aan het bakje. Als je handig bent dan kun je het buisje ook met siliconekit aan het bakje vastmaken.

Dit schuifvalbakje heeft 3 valbuisjes. Dan kun je zaadjes op 3 verschillende zaaiplekjes laten vallen.

.

Het nieuwe bakje met 1 of meer valbuisjes is veel handiger (dan het oude zaadschuifbakje). Redenen:

 • Het “oude” zaadschuifbakje wordt telkens “plat” op de grond gezet, vlak voor het zaaien. Dat neerzetten en weer optillen is tamelijk vermoeiend.
 • Bij het “nieuwe” schuifvalbakje raakt alleen de opening(en) van het valbuisje(s) de grond. Verder zetten naar de volgende zaaiplek gebeurt door het bakje wat op te tillen en te laten zakken of te kantelen. Dat is minder vermoeiend.

Het “schuifvalbakje” is heel handig bij het zaaien van wortelen, prei, uien, witlof en zo. Meer info over dit bakje in tip   20,  tip  33,  tip  34,  tip  37   en tip 38  .

.

Hieronder staat info over het zaaidoosje en het zaadschuifbakje

A)# Zaaidoosje

Zaaidoosje met preizaadjes.

Gebruik:

Je houdt het zaaidoosje enkele cm boven de tuingrond.  Intussen moet je voorzichtig op het zaaidoosje tikken. Hierdoor schuiven de zaadjes uit een rond voorraadvakje, door een klein gaatje, in een gootje en vallen daarna op de grond. Gelijkmatig zaaien gaat redelijk tot goed als men het gootje richting voortje houdt.

Volgens een collega volkstuinder gaat zaaien nog beter “zonder dekseltje”.

Voor elk gevallen zaadje moet je 1 of 2 of soms wel 3 tot 10 keer op het doosje tikken. Het zaaien gaat daardoor erg langzaam. En als je veel moet zaaien is het vermoeiend, al dat tikken. Soms vallen er 2 of meer zaadjes tegelijk en komen vlak bij elkaar terecht. Hierdoor blijft uitdunnen na opkomst nodig.

.

B)# Zaadschuifbakje

Bij het zaadschuifbakje liggen de zaadjes in een bakje dat drie gaatjes heeft. Het bakje wordt voor het zaaien op de tuingrond gezet. Je schuift telkens met een vinger (wijsvinger) een groentezaadje naar een van de 3 gaatjes in het bakje. Laat het zaadje door dat gaatje op de grond vallen. Je kunt meer zaadjes naar de gaatjes schuiven en op de grond laten vallen.

Daarna til je het bakje op en je zet het enkele cm verder. Daar zaai je weer 1 of meer zaadjes, enzovoort.

Gelijkmatig zaaien gaat goed.  Het zaaien met het zaadschuifbakje gaat veel sneller en is minder vermoeiend dan met het zaaidoosje. Omdat je met 1 schuifbeweging 1 zaadje op de tuingrond laat vallen. Geen geschud en geen getik. Maar veel zaadjes zaaien is toch vermoeiend.

.

B1) Opbouw van het zaadschuifbakje

Het bakje is wit, ongeveer 9 cm lang, 5 cm breed en 1 cm diep. Onder het bakje zijn 2 blokjes geplakt, een lang en 1 kort blokje. Er zijn 3 gaatjes in de bodem van het bakje en in het lange blokje. De gaatjes hebben een doorsnede van 5 mm. Maar aan de onderzijde is de diameter 13 mm. Beide blokjes staan op de tuingrond tijdens het zaaien.

Het V-vormige groefje in de zijkanten geeft aan waar de gaatjes zijn. Ze worden gebruikt om het bakje op een nieuwe zaaiplek te zetten.

.

B2) Onderzijde van bakje tijdens gebruik

Tijdens het gebruik komt er tuingrond op de onderzijde van het bakje.  Maar door de speciale vorm blijven de gaatjes open voor de vallende zaadjes.

.

Zoals hierboven beschreven is, is het nieuwe schuifvalbakje veel handiger dan het oude zaadschuifbakje. En een schuifvalbakje is net zo gemakkelijk te maken als een zaadschuifbakje.

.

B3) Nodig om een zaadschuifbakje te maken

 • 1 “Weduwschapsbakje”, dit is een bakje dat duivenhouders gebruiken. Te koop in  de  “goede” diervoederwinkel of via het internet, prijs ca 1 euro.  Onder andere   hier  te koop.
 • Klein model plastic broodplank, ca 5 mm dikte, prijs 2 euro.  Hieruit worden de 2 blokjes gezaagd.
 • Speciale set “activator en secondenlijm” (Pattex) voor polypropeen, prijs ca 6 euro.

.

B4) Bouwbeschrijving

Voor belangstellenden staat hieronder beschreven hoe ik het zaadschuifbakje maakte.

.

Bouwbeschrijving  verder:

B5) Opmerkingen

 • Het bakje is wit, waardoor de zaadjes goed zichtbaar zijn.
 • De gaatjes zijn 5 of 6 mm in doorsnede. Aan onderzijde zijn de gaatjes taps (/   \) gemaakt met een boor van 13 mm. Schuur de gaatjes met fijn schuurpapier om plastic vezeltjes en kleine stukjes enzovoort te verwijderen.
 • Door elektrostatische oplading van het plastic bakje blijven er gemakkelijk zaadjes aan de zijkant van de gaatjes “plakken”.  Dit is te verhelpen door het bakje even onder te dompelen in een afwassopje en daarna aan de lucht te laten opdrogen. Na het opdrogen is er een dun laagje “opgedroogd afwasmiddel” op het plastic. Hierdoor blijven de zaadjes niet meer plakken.

.

B6) Zaairesultaat

Op de foto’s hierboven zie je plantjes die met het zaadschuifbakje zijn gezaaid. Vooral handig bij prei, want zwarte preizaadjes op zwarte tuingrond zijn “onzichtbaar”.  Zoals je ziet staan alle wortelplanten en preiplanten “goed afzonderlijk”.

Dit bericht werd geplaatst in zaaien. Bookmark de permalink .

Een reactie op 3) Zaaidoosje of “Zaadschuifbakje”

 1. Pingback: Een verrassende website : de moestuintips van Sjef » GroentenInfo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.