7) Afdak voor paprika’s of tomaten

Laatste nieuws:

 • In deze tip worden allerlei afdaken voor paprika’s of tomaten beschreven. In hoofdstuk A)# een plat golfplaatafdak met plastic folie aan drie zijkanten. Dit afdak staat in mijn volkstuin. Er staan 9 tomatenplanten onder.
 • In augustus/september 2015 hingen er ongeveer 150 gezonde tomaten aan de 9 planten onder dit golfplaatafdak. Maar ook 25 tomaten met bruine vlekken.
 • In juli 2016 verschenen er donkerbruine vlekken op bijna alle bladeren, stengels en vruchten van mijn 9 tomatenplanten onder dit golfplaatafdak. Ze waren erg aangetast door de plantenziekte Phytophthora.
 • Veel volkstuincollega’s kweken tomaten onder een afdak. Onder sommige afdaken waren de tomatenplanten in 2016 gezond. Onder andere afdaken hadden de planten bruine vlekken op de bladeren.
 • Ik denk dat ik weet (na zoeken op het internet) waarom mijn tomatenplanten in 2016 erg aangetast waren door Phytophthora. En waarom tomatenplanten onder een ander afdak minder of geen aantasting hadden. Zie hoofdstuk Phytophtora, verderop in deze tip.

.

In deze tip:

 • Inleiding
 • Phytophtora
 • Afdak nodig ?
 • A)# Plat afdak van golfplaat met plastic aan 3 (of 4) zijkanten.
 • B)# Gebogen dak van golfplaat.
 • C”)# “Oude” afdaken.
 • D)# Algemene info (voor alle afdaken).
 • E)# Paprikaplanten vastmaken.
 • F)# Tomatenplanten vastmaken.
 • G)# Tomaten standplaats.
 • H)# Andere tomaten-afdaken in onze volkstuin.

.

Inleiding

Ik kweek veel tomaten en paprika’s in de volkstuin en in de achtertuin.

Veel tomatenplanten en paprikaplanten staan onder een afdak. Onder een afdak worden de meeste bloemen en vruchten niet natgeregend.

modderspetters

Alleen de onderste bladeren, de onderste bloemen en vruchten en het onderste deel van de stengel worden bij slagregen een beetje nat gespetterd.

geen modderspetters 1

geen modderspetters 2

Om minder moddergespetter te hebben kun je een laag stro op de tuingrond leggen.

tomaat-buitenlucht tomaat-buitenlucht-2

In tomaten die in de open lucht groeien kunnen barsten komen als ze veel regen op hun kop krijgen.

Onder een afdak heb je minder kans op barsten en bruine plekken op tomaten, rotte tomaten of rotte paprika’s. Het af en toe nat regenen van de onderste bloemen of vruchten geeft maar heel weinig slechte vruchten, is mijn ervaring.

Je kunt een “open afdak” maken van gebogen golfplaat op een houten geraamte, zoals te zien is op bovenstaande foto van mijn achtertuin. Dit afdak wordt in deze tip beschreven in hoofdstuk B)#.

afdak folie 1

Of je maakt een afdak met de dichte zijkanten. In    tip 25    is beschreven hoe je over zo’n “open afdak” plastic folie kunt aanbrengen. Onder dit afdak groeien de paprika’s sneller en ze zijn eerder rijp (rood, oranje, geel).

Of……

afdak plat 16

Of je bouwt zo’n “rechthoekig” tomaten-afdak, ontwerp 2015. Met een plat golfplaat-dak en met plastic folie aan 3 zijkanten. Zodat de planten niet nat worden van regen of slagregen, of zo min mogelijk. Boven en onder het folie is een luchtopening. Dit afdak staat in mijn volkstuin.

Hieronder nog enkele foto’s van dit bouwwerk;

2015, 1 sept

Op 1 september 2015 hangen er veel gezonde tomaten aan de grote tomatenplanten.

platdak bruine tomaten 3

Twee weken later zijn er ongeveer 25 tomaten met bruine vlekken. Misschien doordat de tomatenplanten nat zijn geworden van slagregen door de opening boven het folie. Dan is een afdak zonder luchtopening boven het folie toch beter (dacht ik…..).

voorzijde open

Hetzelfde afdak ontwerp 2016. Er is nu geen luchtopening boven het folie. Een plastic flap bovenaan houdt slagregen tegen. Foto van 1 juni 2016.

Een paar weken later heb ik droog stro op de tuingrond gelegd tussen de planten. Hierdoor is er minder moddergespetter tijdens regen.

20160717

20160718

Een maand later, op 1 juli 2016 zijn er enkele donkere vlekjes op bladeren en stengels…..

2016, 16 juli

Twee weken later, op 16 juli 2016, hebben de tomatenplanten veel bruine vlekken op bladeren, stengels en vruchten. 

2016, 16 juli na

Na het weghalen van bladeren en slechte vruchten is dit nog over. Acht “zielige” planten met weinig tomaten. Kijken of de tomaten nog rijp (rood) willen worden.

20160804

Twee weken later hangen er een stel rijpe tomaten aan de planten.

.

Phytophthora

De tomatenplanten onder het platte, rechthoekige golfplaat afdak in mijn volkstuin kregen de plantenziekte Phytophthora. Hierbij komen er bruine vlekken op de bladeren, op de stengel en op de vruchten. De aantasting wordt steeds erger. Veel tomaten gaan rotten.

In een volkstuin komt de ziekte Phytophthora vaak voor op aardappelplanten en op tomatenplanten. De microorganismen die deze ziekte veroorzaken overleven in de tuingrond van de volkstuin. De ziekte kan elk jaar weer optreden

.

Phytophtora bij tomaten (internet info)

Tomatenplanten in een volkstuin kunnen de ziekte Phytophtora krijgen als de bladeren, stengels of vruchten nat worden (van gieten, spatten, regen of dauw). En als het dan lang duurt voordat de planten opgedroogd zijn.

.

Water onder een golfplaatafdak:

volkstuin condensdruppel 1

Zie bovenstaande foto van 7 juli 2016. Op koude ochtenden hangen er veel waterdruppels aan de onderkant van het platte golfplaatdak. Dit zijn geen regenwaterdruppels. Dit zijn “grote dauwdruppels”.

Tijdens koude nachten of ochtenden condenseert waterdamp uit de lucht op koude voorwerpen. Hierdoor komen er waterdruppels of een waterfilm aan de bovenkant en de zijkanten van kasjes en afdaken. Meestal aan beide kanten (van het dak en de zijkanten). Dauw(druppels) aan de buitenkant van het dak of tegen de zijkanten is niet erg. Dat water verdampt of stroomt heel langzaam naar beneden en valt dan op de tuingrond.

Bij een vlak golfplaat stroomt het condenswater aan de onderzijde naar de “dalen” van de golfplaat. Daar worden grote druppels gevormd, zoals te zien op bovenstaande foto. Er stroomt nog meer condenswater naar de druppels. De druppels worden groter en groter en vallen naar beneden.

volkstuin condensdruppel 2

Veel grote waterdruppels vallen op stengels, bladeren of vruchten van de tomatenplanten. Deze foto toont water op een tomatenblad.

Het is meestal windstil weer als er dauwdruppeltjes gevormd worden. En dit afdak heeft aan 3 zijden plastic folie. Door windstil weer en plastic folie aan 3 zijkanten waait het niet onder dit afdak. Het duurt daarom erg lang voordat de tomatenplanten onder mijn afdak opgedroogd zijn. Hierdoor kregen de tomatenplanten onder mijn afdak de plantenziekte Phytophthora.

.

Info over Phytophthora (Moestuintips)

Veel bruikbare info over deze plantenziekte bij tomaten op deze internetsite:  Moestuintips

In het superkort zijn dit de aanbevelingen:

 • Houd tomatenplanten droog met een breed afdak (of een luchtig kasje).
 • Laat geen gietwater, regenwater, condenswater of opspattend water op de planten komen.
 • Goede luchtcirculatie onder het afdak. Planten drogen dan snel op.

.

Dauwdruppeltjes bij andere afdaken

In onze volkstuin zijn allerlei soorten afdaken en kasjes met tomatenplanten eronder. Tijdens een koude vochtige ochtend zie je dit:

 • Bij een golfplaatdak hangen grote waterdruppels aan de onderkant aan de “dalen” van het golfplaat.
 • Aan een vlak of beetje schuin golfplaatdak; veel grote waterdruppels aan de onderzijde.
 • Aan een erg schuin golfplaatafdak; weinig grote waterdruppels aan de onderkant.
 • Aan een vlak of schuin afdak van plastic folie; veel kleine dauwdruppeltjes en weinig grote waterdruppels aan de onderzijde.
 • In een kas; veel kleine dauwdruppeltjes en enkele grote waterdruppels aan de onderkant van het dak.
 • Voor de bovenstaande daken geldt; kleine dauwdruppeltjes verdampen (drogen op) en grote waterdruppels vallen naar beneden.

.

Verbetering van “mijn” afdak:

Om mijn rechthoekig afdak in 2017 te verbeteren wil ik het volgende doen;

 • Bovenaan op het frame komen lange dwarslatten. De dwarslatten steken een stuk buiten het plastic folie (dat aan 3 zijkanten is vastgemaakt).
 • Op de dwarslatten komen 2 golfplaten naast elkaar te liggen om een breed afdak te vormen.
 • Het plastic folie wordt ongeveer 15 cm onder het afdak aan 3 zijkanten bevestigd. Zo ontstaat er een brede luchtopening tussen folie en golfplaten. Door de overstekende golfplaten komt er geen slagregen op de planten.

 • Ongeveer 5 tot 10 centimeters onder het golfplaat wordt schuin aflopend plastic folie vastgemaakt. Het folie wordt op 4 hoeken met elastieken vastgemaakt. Door dit folie vallen de waterdruppels niet op de planten die onder het afdak staan. Op deze foto mijn eerste probeersel.

 • Hier zie je van dichtbij golfplaat met aanhangende waterdruppels. Onder het golfplaat is plastic folie bevestigd.

 • Een foto van onderaf. Er zijn grote waterdruppels van het golfplaat gevallen en (boven) op het plastic folie gevallen. Deze druppels gaan verdampen of stromen naar de zijkanten van het folie. De druppels kunnen niet op de planten onder het afdak vallen.
 • Er hangen geen (of maar heel weinig kleine) dauwdruppels aan de onderkant van het gespannen plastic folie.

.

 • Er wordt stro op de tuingrond tussen de planten gelegd. Dat helpt tegen opspattend water en modder tijdens regenbuien.

.

In mei 2017 ga ik een “nieuw” afdak in de volkstuin bouwen met bovengenoemde verbeteringen. Dan komen er nieuwe foto’s en beschrijvingen in deze tip. De oude worden dan weggehaald.

.

Afdak nodig?

In onze volkstuin (1,2 hectare) kun je geen tomaten kweken zonder afdak. In de open lucht worden de planten nat van de regen en de dauw. Er komen donkere vlekken op bladeren, stengels en vruchten. Daarna gaan de tomaten rotten. Deze plantenziekte, Phytophthora, tast ook vaak aardappelplanten aan. In een volkstuin met aardappelplanten en tomatenplanten treedt de ziekte Phytophthora vaak op. De organismen die deze ziekte veroorzaken overleven in de grond. De ziekte kan elk jaar weer optreden.

Meer over Phytophtora op deze speciale pagina’s van de sites     moestuintips   en     mooie moestuin   .

In een besloten (achter)tuin kan je zonder afdak goede tomaten kweken. Pluk dan eind augustus alle tomaten van de plant af en haal de tomatenplanten uit de grond. Laat de onrijpe tomaten binnenshuis rijpen. Zie ook hoofdstuk N2) van   tip 15   . Tomatenplanten die in september nog in de (achter)tuin staan krijgen dan vaak de plantenziekte Phytophthora (bruine vlekken op de plantendelen). Binnen enkele dagen met koud nat weer zijn gezonde tomatenplanten veranderd in zieke planten.

Je kunt in een besloten (achter)tuin de tomatenplanten onder een open afdak zetten. Dan kun je tomaten oogsten tot half september (of later). Meer over tomaten onder een afdak in hoofdstuk F)# van  tip    tip 8   .

.

Nieuw: In 2015 heb ik 2 nieuwe afdaken verzonnen en gebouwd. Die worden beschreven in hoofdstuk A)# en B)#. Vanaf hoofdstuk C)# staan beschrijvingen van eerder gebouwde afdaken en algemene info.

.

A)# Ontwerp uit 2015: een plat afdak van golfplaat

In 2015 heb ik een nieuw en eenvoudiger afdak/kas voor tomaten of paprika’s verzonnen. Dit nieuwe ontwerp stond in 2015 in mijn volkstuin. En staat in 2016 weer in de volkstuin. Hieronder de foto’s en beschrijving.

.

A1) Idee (plat tomaten-afdak)

afdak plat

Dit afdak maakte ik in 2014 voor een collega volkstuinder; houten latten in de grond, dwarslatten erop en daar weer een golfplaat op. Dit afdak was terplekke door die collega volkstuinder en mij verzonnen. Het afdak loopt in de richting oost-west. Onder het afdak staat maar 1 rij tomatenplanten. De zijkant is open.

In 2015 heb ik in mijn volkstuin gebouwd:

 1. Een afdak dat lijkt op het golfplaatafdak van mijn tuin-collega.
 2. Hetzelfde afdak met aan 3 zijkanten plastic folie. En er is (afneembaar) folie aan de 4e zijkant. Dit afdak is het beste ontwerp dat ik heb verzonnen en gebouwd.

Hieronder staan foto’s en info over deze 2 bouwwerken.

In mei 2016 heb ik dat beste ontwerp weer in mijn volkstuin neergezet. In hoofdstuk A4k) staan foto’s en beschrijvingen van het weer opbouwen.

.

A2) Mijn eerste ontwerp (plat golfplaatafdak met open zijkanten)

afdak plat 1

Mijn golfplaat-afdak met open zijkanten. Dezelfde opbouw als die van mijn volkstuincollega. Er zijn drie ” ∏ ” vormen naast elkaar. Het dak loopt naar links enkele cm af, zodat er geen water op het dak blijft staan. Ook dit afdak is in de richting “oost-west” neergezet.

.

Latten nodig:

Nodig: 6 houten latten van 210 cm lengte. Ruw vuren hout. Doorsnede 22 x 50 millimeter.

.

Zagen:

Zaag 3 latten doormidden. Je krijgt dan 6 stukken van 105 cm lang.

 • Men neme een lat van 210 cm lang.
 • Zaag van deze lat 74 centimeter af.
 • Je houdt dan een stuk van 136 centimeter over.
 • Zaag dit stuk van 136 cm lengte doormidden.
 • Je krijgt dan 2 stukken van 68 centimeter lang.

.

 • Doe bovenstaande bij 3 latten.

.

Nodig voor één  ” ∏ ”

Voor één ” ∏ ”  heb je de volgende stukken lat nodig;

 • 2 latten van 105 cm lang,
 • 1 lat van 74 cm lang,
 • 2 latten van 68 cm lang.

.

In elkaar schroeven

Zo ziet een ” ∏ ” er uit als die in elkaar is geschroefd.

Bovenaan is de lat van 74 cm lang aan 2 latten van 105 cm geschroefd.

Onderaan de latten van 105 cm lang zijn latten van 68 cm lang geschroefd.

.

Afmetingen en eigenschappen van dit afdak:

 • De golfplaat is 183 cm lang en 66 cm breed.
 • Elke verticale lat (het stuk boven de grond) is ongeveer 100 cm. Het afdak is dus 1 meter hoog.
 • Bovenaan zijn telkens 2 verticale latten aan elkaar vastgemaakt met een dwarslat. De afstand tussen deze 2 verticale latten (buitenkant – buitenkant gemeten) is 66 cm. Hierdoor “past de golfplaat precies over de verticale latten”.
 • Elke dwarslat (onder de golfplaat) is ongeveer 73 cm lang, dus 7 cm langer dan de breedte van de golfplaat. Hierdoor steekt aan elke kant de dwarslat ongeveer 3,5 cm buiten de golfplaat uit.
 • Elke “dak-lat” (boven op de golfplaat) is ook ongeveer 73 cm lang.

afdak plat 2

De golfplaat zit op 3 plaatsen vast met dak-latten en tie-wraps. De tie-wraps worden over de dak-latten en door gaten in dwarslatten eronder geleid. Dus over en door de stukken lat die buiten het golfplaatdak uitsteken. Tie-wraps gebruiken is veel minder werk en handiger dan gaatjes in de golfplaat boren en schroefjes indraaien.

In een nieuw en beter ontwerp heeft het afdak plastic folie aan 3 zijkanten. Het folie is rond de verticale latten gespannen. Om het folie zo hoog mogelijk te kunnen aanbrengen onder het golfplaatdak zijn de dwarslatten een stukje korter (gemaakt). Ze steken niet meer buiten het golfplaatdak uit. De tie-wraps zijn daarna door oogschroeven in de dwarslatten geleid. Zie verder in deze tip.

.

A3) Twee rijen tomatenplanten

Bij mijn volkstuincollega staat 1 rij tomatenplanten midden onder het afdak. Maar je kunt ook 2 rijen onder het afdak zetten. Zet de tomatenplanten dan in “driehoeks-verband”. Zet eerst 1 rij tomatenplanten met 30 cm tussenafstand. Zet dan ongeveer 26 cm achter deze rij weer een rij planten met 30 cm tussenafstand. De planten in de 2e rij staan telkens midden tussen 2 planten van de eerste rij. Zo staan alle planten op 30 cm afstand van elkaar, maar je hebt toch 2 rijen.

.

A3a) Touw

Bij elke tomatenplant is de stengel in een stuk touw gedraaid, als steun tegen omvallen. Dat gaat net zo goed als een (bamboe)stok naast elke plant zetten en de plant met strips aan de stok vastmaken.

.

A3b) Gietrand

Rond elke plant is een “gietrand”. Een gietrand is het bovenste deel van een plastic bloempot en heeft deze vorm:    \       /    (doorsnede).

De planten staan dus niet in een bloempot met bodem. Ze groeien gewoon in de tuingrond.

tomaten gietrand

Op deze foto zie je een gietrand die even uit de grond is gehaald. De gietrand zit ongeveer 3 tot 5 cm in de grond. Bij water geven blijft het water rondom de plant en zakt het naar de wortels van de plant. In de gietrand op de foto is een gat gemaakt om daar het steuntouw door te leiden. Maar je kunt het steuntouw ook over de rand leiden en het eind van het touw onder een hoopje tuingrond “vastleggen”.

.

A3c) Vastzetlatten

Elk stuk touw is bovenaan vastgemaakt aan een “vastzetlat”.

afdak plat 20

In de kas zijn 2 vastzetlatten, hier aangegeven met rode pijlen. Eén vastzetlat voor de voorste rij (met 5 planten) en één lat voor de achterste rij (met 4 planten). Elke vastzetlat is aan de dwarslatten vastgeschroefd. (Let op, deze constructie heeft nog lange, uitstekende dwarslatten).

.

A3d) Tomatenplanten onder het afdak

voorzijde open

Op deze foto zie je de tomatenplanten onder het afdak. Dit afdak heeft plastic folie aan 3 zijden. Meer hierover verder in deze tip.

Er staan 9 planten in driehoekverband. Je ziet gietranden rondom de planten, touwen om de planten te steunen, en bovenaan (1 van de 2) vastzetlatten.

.

A3e)  Afdak met 3 gesloten zijkanten

Bij 2 rijen tomaten staan de planten niet midden onder het afdak, maar dichter tegen de rand. Om ervoor te zorgen dat de planten niet nat worden van (slag)regen wordt plastic folie aan 3 zijkanten aangebracht. Eén zijde is dus open.

In andere tuinen van onze volkstuin zijn allerlei tomatenhokken met 3 dichte zijden. De open zijde is bij die hokken aan de oostzijde, de noordzijde of de zuidzijde. Er is dus geen echte voorkeur of beste keuze voor de open kant. In Nederland kan slagregen van alle windrichtingen komen.

Op “Plantaardig.com” staat dat je de open zijde naar het oosten moet maken. Zie   hier   .

Bij mijn tomatenhok heb ik gekozen voor een open zijde aan de noordkant. Aan de oost-, zuid- en westkant is plastic folie. Redenen:

 • Bij regen vanuit het noorden is het vaak koud weer. Bij koud weer is de Phytophtora schimmel niet (of minder) actief.
 • Bij warm, vochtig, klam weer is de Phytophtora wel actief. Bij dit weer is er vaak wind en/of regen uit het oosten, uit het zuiden of uit het westen. Aan die zijden is het afdak dicht.
 • Aan de open zijde, de noordkant, kan een apart stuk plastic folie aangebracht worden. Dat doe je bij wind en/of regen vanuit het noorden. Dit stuk folie kan daarna weer weggehaald worden. Zie verder in deze tip.

.

A4) Ontwerp afdak met 3 zijden plastic folie.

Bij dit ontwerp zijn de 3 zijkanten tot helemaal bovenaan regenwaterdicht. Hierdoor blijven de planten (stengel, bloemen, vruchten, bladeren) droog tijdens regen. Onderaan is een smalle luchtopening. Alleen het onderste deel van de stengel kan bij slagregen een beetje nat worden. Dat is niet erg.

Aan de 4e zijkant (de noordkant) kun je ook nog plastic folie aanbrengen. Dat kun je doen bij neerslag of koude wind uit het noorden.

Hieronder staan foto’s en een uitgebreide beschrijving.

afdak nieuwer 18

voorzijde open

Op bovenstaande foto’s zie je dat er één stuk plastic folie is gebruikt om drie zijkanten dicht te maken. De kas is bovenaan “regenwaterdicht” gemaakt. Aan de onderkant is nog wel een opening van ongeveer 15 cm. Goed voor de luchtverversing.

Het folie wordt op zijn plaats en strak gehouden met behulp van plastic plaatjes en dik elastiek koord.

.

A4a) Nodig om het folie aan 3 zijden vast  te maken:

afdak nieuwer 1

Schroefduimen, schroefogen, schroefhaken, dik elastiek koord, plastic klemplaatjes met een sleuf, plastic klemplaatjes met een rond gat. De plaatjes worden op elkaar geklemd met spaanplaatschroefjes (of met “gewone” boutjes en moertjes).

Het rond elastiek van 6 mm dikte is te koop in de bouwmarkt; 10 meter voor €7,00.

De plastic klemplaatjes kun je zelf maken. Want ze zijn niet te koop. Ik heb nog niets gevonden (op het internet of in een winkel) dat op de plaatjes lijkt. Je kunt de klemplaatjes maken uit een plastic snijplank. Hieronder een beschrijving.

afdak nieuwer 2

Afmetingen van de plastic klemplaatjes; driehoek is ongeveer 5 x 5 x 7 cm, rechthoek is ongeveer 3,5 x 4 cm.

.

A4b) De plastic plaatjes maken

afdak nieuwer 30afdak nieuwer 31a

 • Elk plastic plaatje wordt gezaagd uit een plastic snijplank van 4 mm dik. Uitzagen gaat goed met een ijzerzaag.

afdak nieuwer 32

afdak nieuwer 36

 • In elk plaatje zijn 3 gaatjes geboord. Als je spaanplaatschroefjes gebruikt, dan boor je in 1 plaatje 3 “grote” gaatjes en  in het andere, bijpassende plaatje 3 “kleine” gaatjes.
 • De spaanplaatschroeven passen ruim in de grote gaatjes en klemmen in de kleine gaatjes.
 • Als je “gewone” boutjes en moertjes gebruikt, boor dan alleen maar “grote” gaatjes waar de “gewone” boutjes ruim in passen.

afdak nieuwer 33

 • Boor in elk driehoekige plaatje “middenin” een gat van ongeveer 6 mm. Boor dit gat terwijl de beide plaatjes “een stukje” aan elkaar zijn geschroefd.

afdak nieuwer 34

afdak nieuwer 35

 • In een rechthoekig plaatje is een sleuf van 6 mm breed en ongeveer 20 mm lang.
 • Om zo’n sleuf te maken doe het volgende:
 • Boor 2 gaten van 6 mm ongeveer 1,5 tot 2 centimeter naast elkaar.
 • Zaag daarna het plastic tussen de 2 gaten weg met een figuurzaag.
 • Boor en zaag terwijl de plaatjes “een stukje” aan elkaar zijn geschroefd.

Om later het plastic vast te maken wordt plastic folie tussen 2 plaatjes gedaan. Daarna worden de 2 plaatjes met drie spaanplaatschroefjes of 3 boutjes en moertjes tegen elkaar geschroefd.

Om plastic folie aan 3 zijkanten vast te maken heb je nodig: 4 paar driehoekige plaatjes en 2 paar rechthoekige plaatjes.

.

A4c) Kortere dwarslatten met schroefogen

afdak plat 2 streep

Het plastic folie wordt zo hoog mogelijk rondom de verticale latten aangebracht. Vlak onder het golfplaat-dak.

Bij het oorspronkelijke geraamte gaat dat niet omdat de uiteinden van de dwarslatten in de weg zitten. De dwarslatten steken ongeveer 3,5 cm aan elke zijde buiten de golfplaat uit. Dat staat ook beschreven in hoofdstuk A2). En de rode lijnen op bovenstaande foto geven dat aan.

afdak nieuwer 6a

Je moet dus een houten geraamte hebben waarbij de dwarslatten 66 cm lang zijn, even lang als de golfplaat breed is. Je begint dan met een houten geraamte dat geen stukken dwarslat heeft die “uitsteken”.

Bij mijn frame staken de dwarslatten eerst wel uit. Daarom werden bij elke dwarslat de stukjes hout die buiten het geraamte uitsteken, eraf gezaagd. Zie bovenstaande foto. Na het afzagen kan het plastic folie helemaal bovenaan vastgemaakt worden.

Draai schroefogen in de uiteinden van de dwarslat. Later worden tie-wraps door deze oogschroeven geleid om de dak-latten vast te maken. Zie de rode pijlen op bovenstaande foto.

.

A4d) Folie rond verticale latten

az folie om latten

Voordat het folie rondom wordt vastgemaakt kun je om de achterste (3) verticale latten van het afdak een stuk plastic folie wikkelen. Zet het folie vast met punaises (duimspijkers). Dit folie zorgt ervoor dat het grote stuk plastic folie niet beschadigd wordt door houtsplinters of door de scherpe hoeken van de verticale latten.

.

A4e) Het grote stuk plastic folie vastmaken

afdak nieuwer 18

afdak folie langs plus (2)

Bovenstaande foto en bovenaanzicht-tekening laten zien:

 • De 2 buitenste dwarslatten van het geraamte zitten aan de “binnenkant” van de verticale latten geschroefd (groene pijlen).
 • Het folie (oranje lijn) is aan 3 zijkanten vastgemaakt. Het folie ‘loopt” vanaf de verticale lat linksvoor (“L.V.“) via de 3 achterste verticale latten naar de verticale lat rechtsvoor (“R.V.“).
 • Met plastic plaatjes, rond elastiek schroefhaken en schroefduimen is het folie aan 4 hoeken van het frame en middenachter vastgemaakt. Het is op 4 plaatsen aan de voorzijde vastgemaakt; linksboven, linksonder, rechtsboven en rechtsonder.

afdak nieuwer 3

Op deze foto’s zie je hoe het folie aan één bovenkant is vastgemaakt. Een stuk rond elastiek is gestoken door het grote gat in “2 driehoekige plaatjes tegen elkaar geschroefd met folie ertussen”. In elk eind van het elastiek is een knoop gelegd. Elke knoop in het elastiek is achter (in) een schroefhaak vastgemaakt. Klik op de foto voor breedbeeld.

afdak nieuwer 4

Bevestiging van de folie aan één onderkant. Dezelfde soort bevestiging als aan de bovenkant. Klik op de foto voor breedbeeld.

Hieronder een stap voor stap beschrijving:

 • Maak de strook plastic folie op de juiste grootte: ongeveer 15 cm smaller dan de hoogte van het afdak en ongeveer 20 cm langer dan de “oranje lijn” op de tekening van 2 plaatjes terug.
 • Vouw bij één eind ongeveer 10 cm van het folie om. Dubbelgevouwen folie is sterker.
 • Klem (enkele centimeters vanaf de hoek) het omgevouwen folie tussen 2 driehoekige plaatjes (plaatjes loshalen, folie ertussen, plaatjes vastschroeven). Op de foto’s zie je hoe de plaatjes gedraaid zijn vóór het vastmaken.
 • Steek een schroevendraaier door het gat in de plaatjes om daar een gat in het folie te maken. Steek een stuk rond elastiek door dat gat. Maak 2 knopen in het stuk elastiek.
 • Schroef 2 schroefhaken in de verticale lat linksvoor, hoog bovenaan, aan elke zijde één.
 • Houd het folie met de plaatjes bij de bovenhoek. “Haak” de 2 knopen in het stuk elastiek achter de 2 schroefhaken.
 • Doe de folie bovenaan rondom het frame van het afdak van linksvoor via achterzijde naar rechtsvoor. Maak rechtsvoor boven het folie op dezelfde wijze vast.
 • Maak daarna het folie linksvoor en rechtsvoor aan de onderzijde vast.

afdak nieuwer 5

Zet het folie aan de achterste middelste verticale lat vast met een 2 plaatjes met sleuf en schroefduim:

 • Houd bij het vastmaken het plastic folie zo hoog mogelijk om en tegen de verticale latten. Zo krijg je aan de bovenzijde een zo smal mogelijke opening.
 • Klem (ongeveer 1 centimeter vanaf boven) het folie tussen 2 rechthoekige plaatjes (plaatjes loshalen, folie ertussen, plaatjes vastschroeven). Op de foto’s zie je hoe de plaatjes gedraaid zijn.
 • Prik met een priem een gaatje midden in het sleufje van het plaatje en in het hout van de verticale lat.
 • Draai een schroefduim door de sleuf van het plaatje in het hout.
 • Doe het zelfde bij de onderzijde van het folie om het daar vast te zetten.

.

A4f) Helemaal slagregendicht maken

Na het aanbrengen van de folie is de kas aan de 2 korte zijkanten slagregendicht; het plastic folie zit hier tegen de brede dwarslatten aan en het golfplaatdak steekt een stuk over.

openingen bovenaan

Maar aan de achterzijde is geen brede lat. Daar zijn 2 langwerpige openingen van enkele centimeters breed tussen golfplaat en folie waar slagregen door kan. Zie de foto hierboven.  Je kunt die openingen dicht maken met dunne planken of met plexiglas.

Maar het kan ook met een strook plastic folie en een rond latje. Hieronder de beschrijving.

.

A4g) Een lat met folie maken:

afdak nieuwer 7

 • Knip een strook plastic folie. De strook is ongeveer even lang als de achterzijde van het geraamte. De breedte van de strook is ongeveer 35 cm.
 • Vouw 10 cm van de strook om. Leg een lange ronde houten lat van 9 mm dik in de vouw. De lat is ongeveer 6 centimeter langer dan de strook. Aan elke zijde van de lat is ongeveer 10 cm plastic.
 • Maak op 4 plaatsen het folie vast aan de ronde lat. Hieronder staat hoe je dat kunt doen.

afdak nieuwer 8

 • Maak met een scherpe spijker of een priem 2 gaatjes in het folie. Doe een tie-wrap door de 2 gaatjes en maak daarmee de strook plastic aan de ronde lat vast. Knip het lange stuk van de tie-wrap af.

afdak nieuwer 29

 • Hier zie je dat de sluiting van de tie-wrap “tussen de foliezijden” is.

Het folie wordt op 4 plaatsen aan de lat vastgemaakt.

.

A4h) De lat met folie vastmaken aan het afdak

 • Leg de golfplaat los op het afdak, ongeveer 5 cm van de achterzijde af.
 • Leg de ronde lat met folie achteraan op het afdak, met de folie bovenop (als de letter n).
 • Schuif de lat en de folie totdat die goed op het frame liggen; aan beide korte zijden ongeveer even ver overstekend.

afdak nieuwer 10

 • Knip bij elke dwarslat in het plastic folie dat aan de binnenkant van het afdak is. Waar en tot hoe ver is op deze foto met 2 rode pijlen aangegeven.
 • Als je de stroken in het folie goed geknipt hebt, dan liggen er korte, smalle stroken op de dwarslatten. En dan hangen de brede, lange stukken folie aan de binnenzijde tussen de dwarslatten.
 • De folie aan de andere kant van de ronde lat wordt niet ingeknipt. De 10 cm brede strook folie hangt daar aan de buitenkant van het afdak.

afdak nieuwer 11

 • Leg daarna de golfplaat weer goed op het geraamte met de laatste golf over de ronde lat met folie.
 • Zorg ervoor dat tijdens dit verleggen de ronde lat en het plastic eraan niet verschuift. Of schuif de lat en/of het plastic weer goed na het opleggen van de golfplaat.
 • Aan de buitenzijde van het afdak hangt nu een flap folie (10 cm) over de hele breedte van het afdak.
 • Aan de binnenzijde hangen lange stukken plastic folie tussen de dwarslatten.

afdak nieuwer 12

 • Draai aan de achterzijde/buitenzijde de schroefoog uit de dwarslat.
 • Druk de plastic strook tegen het hout,
 • Prik met de punt van het schroefoog een gat in het plastic en draai het schroefoog weer in hetzelfde gat in het hout.
 • Doe dit bij alle (3) schroefogen.
 • Zorg er intussen voor dat de brede plastic strook aan de achterzijde ongeveer strak naar beneden blijft hangen. Alleen bij de “plastic plaatjes met een sleufje” kan de strook wat opbollen.

afdak nieuwer 13

 • Leg een dak-lat op de golfplaat. Maak met een tie-wrap de dak-lat vast aan het afdak: over de lat en door de schroefoog.
 • Doe dit aan de voorzijde en aan de achterzijde van een dak-lat.
 • Doe dit bij alle (3) dak-latten.

afdak nieuwer 14

az aanzicht

Hier is het afdak klaar. Er is een dubbele plastic flap aan de achterzijde en de golfplaat is vastgemaakt aan het frame. Hier is de plastic flap aan de binnenzijde ongeveer 40 cm of 25 cm.

afdak nieuwer 15

De achterzijde van het afdak is nu “slagregendicht”. Bij de pijlen is de ronde lat te zien waar de plastic flap aan hangt.

.

A4i) Werking van de 2 flappen

Aan de achterzijde van het afdak hangen 2 plastic flappen bovenaan over een brede strook plastic folie. Eén flap hangt tegen de binnenkant van de brede strook folie. En één flap tegen de buitenkant van de brede strook folie.

Als het waait zal altijd één van de twee flappen tegen de brede strook plastic folie gedrukt worden. En zo de wind en de slagregen tegenhouden.

De buitenflap is ongeveer 10 cm lang. En niet langer. Een langere buitenflap gaat door de wind op het natte golfplaatdak liggen en kan daar vastplakken. De flap gaat pas weer los bij een windstoot en/of als het afdak en plastic opgedroogd is.

Een binnenflap van 10 cm is te kort. Bij stevige noordenwind wordt een binnenflap van 10 cm door de sleuf onder het golfplaat naar buiten geblazen. Daarom is 20 tot 30 cm lange binnenflap beter. Die flap wordt niet (zo gauw) naar buiten geblazen.

.

A4j) Afneembare strook folie aan de 4e zijde.

Aan de noord-zijde is het afdak open. Als er (slag)regen wordt voorspeld vanuit het noorden, dan kan tijdelijk een brede strook folie aan die zijde opgehangen worden.

Hieronder de foto’s.

afdak nieuwer 18

Afdak met noordzijde open.

afdak nieuwer 19

De plastic strook met bevestigingen eraan. Opgevouwen.

afdak nieuwer 20

afdak, 4 zijden dicht

De brede strook folie is aan de voorzijde vastgemaakt aan het afdak.

Boven dit folie zijn twee smalle openingen van ongeveer 3 tot 5 cm breed. Dat is niet erg. Er zal weinig regen doorheen komen.

afdak nieuwer 21

afdak nieuwer 22

De strook folie is op 6 plaatsen vastgemaakt, linksboven, middenboven…….. rechtsonder.

In elke hoek is het folie vastgemaakt met “dubbele” plastic plaatjes, een elastiek-lus en een schroefhaak. In het midden met “dubbele” plastic plaatjes en schroefduimen.

afdak nieuwer 28

Zes dubbele bevestigingsplaatjes. Dezelfde uitvoering als bij de plastic folie die aan 3 zijkanten is vastgemaakt.

afdak nieuwer 25

Dun elastisch koord met haken. Dikte van het koord is 4 mm dik.

afdak nieuwer 26

afdak nieuwer 27

Zo worden de haken verwijderd. Je houdt dan de stukken elastiek over.

afdak nieuwer 24

Elk paar driehoekige plaatjes wordt met elastiek aan een schroefhaak vastgemaakt. In het elastisch koord is een platte knoop gelegd.

afdak nieuwer 23

Als de platte knoop losgemaakt moet worden (in het najaar) gaat dat goed met behulp van een tang.

.

plaatje vast, elastiek door

voorfolie 2 hoeken vastvoorkant folie vast

Om het stuk plastic folie de eerste keer passend aan de voorkant te bevestigen doe het volgende:

 • Knip een stuk plastic folie dat past. Ongeveer 85 cm hoog (= hoogte van afdak – 15 cm). En 20 cm breder dan de afstand tussen de linker en rechter voorste verticale lat.
 • Vouw aan een korte zijde ongeveer 10 cm folie dubbel. Houd de 10 cm strook folie naar de binnenkant .
 • Klem in “de linker bovenhoek” van het folie 2 driehoekplaatjes op elkaar. Ongeveer 3 tot 5 cm vanaf de vouw. Eén punt van de driehoek tot bijna de rand van het folie. Zie ook op de foto’s hierboven.
 • Gat in de folie prikken, dun elastiek erdoor, knoop in elastiek, schroefhaak in de verticale lat schroeven, elastiek vasthaken.
 • Maak dan aan de rechter bovenhoek de folie vast op dezelfde wijze als hierboven beschreven.
 • Daarna linksonder en rechtsonder het folie aan een verticale lat bevestigen.
 • En dan midden-boven en midden-onder het plastic vastmaken met plaatjes met een sleuf en schroefduimen.

.

In oktober 2015 was het tomatenafdak in mijn volkstuin 15 dagen lang aan 4 zijden dicht. Om uit te testen of dit bouwwerk regendicht en windbestendig is. En ja, dat is het.

.

A4k) Weer opbouwen (in mei)

In 2017 ga ik een ander ontwerp afdak maken. Hieronder staat nog de opbouwbeschrijving van het oude afdak.

Je kunt in de herfst het afdak in onderdelen uit elkaar halen. En in het voorjaar (mei) het afdak weer opbouwen. Hieronder is een stap voor stap beschrijving met foto’s over het opbouwen van het afdak.

Omdat elk onderdeel weer rechtop of horizontaal en waterpas moet komen te staan is het opbouwen best veel werk. Daarom is onderstaande beschrijving ook zo lang. Maar ik ben aan het nadenken om de opbouw iets anders te maken waardoor afbreken en opbouwen eenvoudiger en sneller gaat…..

.

voorzijde open

voorkant folie vast

Zo moet het afdak eruit komen te zien.

afdak, latten

Dit zijn de onderdelen van het geraamte (van boven naar onder op de foto):

 • 3 Dwarslatten en 2 vastzetlatten. De vastzetlatten zijn nog aan de dwarslatten geschroefd. Het geheel is “opgevouwen”. Handig om te vervoeren. En dit neemt weinig opslagruimte in. Dit geheel van dwarslatten en vastzetlatten aan elkaar noem ik het “bovendeel“.
 • 6 Verticale latten. Elke lat bestaat uit 2 stukken die aan elkaar geschroefd zijn. De korte stukken worden in de grond gezet. Om 3 latten is vorig jaar plastic folie gewikkeld. Dit folie zit er nu nog omheen. Dit folie beschermt het grote vel plastic folie tegen beschadiging door houtsplinters of scherpe hoeken.
 • 3 Daklatten.

afdak, bovendeel op tuingrond

 • Kies het stuk tuingrond waar het afdak moet worden opgebouwd.
 • Maak dat stuk tuingrond vlak met een hark.
 • Vouw het “bovendeel” open en leg het op de tuingrond. Op de plak waar het afdak moet komen. Met de vastzetlatten (en haken) naar onder.

afdak, golfplaat op bovendeel (1)

afdak, golfplaat op bovendeel 2

Leg de golfplaat op het “bovendeel” om na te gaan of de latten “haaks” zijn. Als nodig de latten van het bovendeel een beetje “naar links of naar rechts kantelen”.

afdak, stokken langs bovendeel (1)

afdak, stokken langs bovendeel (2)

 • Haal de golfplaat voorzichtig van het “bovendeel” af. Zorg ervoor dat het “bovendeel” niet verschuift of verdraait.
 • Steek bij de uiteinden van elke dwarslat 2 bamboestokken in de grond. Elke stok tegen (vlak langs) de dwarslat. En elke stok bij (tegen) het gat in de dwarslat.

afdak, stokken

Til voorzichtig het “bovendeel” van de grond. Zorg ervoor dat de bamboestokken niet omvallen of erg scheef worden geduwd tijdens het tillen.

afdak, hamer buis

Gebruik een metalen buis van ongeveer 4 of 5 cm doorsnede en een (houten) hamer of steen om mee te slaan.

afdak, buis inslaan

 • Steek de buis rondom de 2 bamboestokken die bij elkaar staan.
 • Duw de buis een stuk in de grond.
 • Haal de bamboestokken uit de buis.
 • Sla (met de hamer of een steen) de buis een stuk in de grond.
 • Haal de buis uit de grond en klop of tik de grond uit de buis. Laat de grond “ergens anders” op de tuin vallen.
 • Doe het bovenstaande op alle 6 plaatsen waar de bamboestokken in de grond staan.

afdak, 6 gaten in de grond

In de tuingrond zijn 6 gaten gemaakt.

afdak, 6 gaten golfplaat

Leg de golfplaat op de tuingrond om na te gaan of de gaten op de juiste plek in de grond zijn gemaakt.

afdak, grondboor

Maak met een grondboor de gaten in de grond dieper (en breder). Elk gat moet ongeveer 10 cm dieper worden dan de lengte van de verticale lat (van het deel dat in de grond komt).

afdak, 6 vert latten in

Zet de verticale latten in de gaten in de tuingrond. Let op dat je de juiste latten in de gaten zet. En dat de latten de goede kant op staan.

afdak, bovendeel midden vast

Schroef eerst het “bovendeel” vast aan de 2 middelste verticale latten.

afdak, bovendeel vast

Schroef daarna het “bovendeel” vast aan de 4 buitenste verticale latten.

afdak, latten ondergelegd (1)

afdak, latten ondergelegd (2)

 • Meet aan de bovenkant de afstand tussen de 2 bij elkaar horende verticale latten. Meet die afstand met een daklat. Zet een streepje op de daklat om die afstand aan te geven. Zie de rode pijl.
 • Til elke verticale lat omhoog en leg de daklat onder de verticale lat (onder het bovendeel).
 • Zo komt het geraamte op 3 daklatten op de tuingrond te staan.

afdak, dwarslat waterpas

 • Ga na of een dwarslat waterpas is. Zo niet, druk dan voorzichtig een verticale lat naar beneden tot de dwarslat wel waterpas is. Door het drukken gaat de daklat een beetje dieper de zachte tuingrond in.
 • Doe dit bij alle dwarslatten.

afdak, vastzetlat waterpas

Ga na of een vastzetlat ongeveer waterpas is. Zo niet, druk dan voorzichtig een verticale lat naar beneden.

afdak, verticale lat waterpas

afdak, stok, schep

 • Leg een schepje en een houten stok bij een verticale lat op de grond.
 • Ga na of een verticale lat goed verticaal (rechtop, waterpas) is. Meestal hangen alle verticale latten een beetje /  of  \.   Duw het geraamte een beetje naar links of naar rechts tot die verticale lat wel goed verticaal is.
 • Houd het frame “in deze stand” en duw met het schepje of met de stok tuingrond in het gat. Druk met de stok de grond in het gat aan. Ga door met grond inschuiven en aandrukken tot het gat bijna vol is.
 • Doe het bovenstaande bij alle 6 gaten.

afdak, golfplaat oppassen (1)

Het geraamte staat nu (ongeveer) goed in de tuingrond. Leg de golfplaat op het frame.

afdak, golfplaat oppassen (2)

Ga na of de golfplaat op het frame past. Als nodig, duw een of enkele verticale latten een beetje opzij om ervoor te zorgen dat de golfplaat “goed past”.

afdak, golfplaat verschoven

Schuif de golfplaat een stukje naar de voorkant.

afdak, plastic vast (1)

Maak het grote stuk plastic folie aan de achterzijde van het afdak vast met de plaatjes met sleuf en de schroefduimen.

afdak, plastic vast (2)

Maak het grote stuk plastic folie aan de voorzijden vast;

 • Leid het folie langs de verticale lat (hoek achterzijde).
 • Leid een eindhoek van het folie naar een hoek aan de voorzijde van het geraamte. Maak die eindhoek van het folie vast aan het frame; maak de knopen in het elastiek (dat door het gat van plastic driehoekig plaatjes gaat) vast achter de schroefhaken in het frame.
 • Doe hetzelfde met de andere eindhoeken van het folie.

Nu zit het folie rondom vast.

ronde lat en flap op

 • Steek de ronde lat door de smalle strook plastic folie, door de tie-wrap ringen.
 • Leg de lat met folie achter op het frame.
 • Hang aan de buitenzijde de strook plastic folie tegen de verticale lat.

schroefoog door en daklat op

 • Leg daarna de golfplaat weer “goed” op het geraamte, met de laatste golf over de ronde lat met strook plastic,
 • Draai de oogschroef uit de verticale lat
 • Prik in de flap,
 • Draai de oogschroef weer in hetzelfde gat in de verticale lat,
 • Doe dit bij alle (3) oogschroeven,
 • Leg de dak-latten op het golfplaat en maak ze vast met tie-wraps.

afdak, steen onder

.

az aanzicht

Als het afdak te weinig afloopt, blijft er water op het golfplaat staan. Je kunt onder elke middelste verticale lat een baksteen leggen (lat omhoogschuiven, steen onder, lat laten zakken tot op de steen). De steen ligt dan onder het deel van de verticale lat dat boven de grond is.

binnenzijde beeld

Zo ziet de binnenkant eruit:

 • Linksboven zie je de binnenflap (25 tot 35 cm lang) van de strook folie hangen.
 • In de ophanglatten zijn schroefhaken geschroefd. Hieraan worden de touwen vastgemaakt (waarmee de tomatenplanten worden gesteund).
 • Rechtsboven zie je hoe het plastic folie strak wordt gehouden met plaatjes, elastiek en schroefhaken.

.

A5) Laatste tomatenoogst.

afdak nieuwer 20

Foto van het “gesloten” tomatenafdak op 9 oktober 2015.

Op 24 oktober hingen er nog 10 rode en oranje tomaten onder het “gesloten” afdak in de volkstuin. Op diezelfde dag zijn de 10 tomaten geplukt en daarna is het afdak afgebroken.

tomaten volkstuinafdak 1

Dit zijn de geoogste tomaten. Bij de 5 grootste rode tomaten is een deel van het vruchtvlees zacht geworden. Deze tomaten zijn misschien overrijp. En/of het komt doordat het erg warm in de kas is geworden op zonnige dagen.

tomaten volkstuinafdak 2

Na het wegsnijden van de zachte delen blijft dit over van die 5 tomaten. Deze tomaten zijn niet zo lekker (zoet) als zomerse zongerijpte tomaten. Maar wel geschikt voor tomatensoep of tomatensaus.

.

A6) Tomatenafdak in de achtertuin

tomaten achtertuin afdak

In mijn achtertuin heb ik een afdak van golfplaat zonder plastic folie aan de zijkanten. Op diezelfde dag, 24 oktober hangen daar nog veel oranje, lichtrode en groene tomaten aan de planten. Alle tomaten zijn op 25 oktober geplukt. En na-gerijpt. Meer over tomaten laten na-rijpen in tip 15, hoofdstuk N2).

.

B)# Ontwerp 2015: gebogen dak van golfplaat

B1) De “oude ontwerpen”

Hieronder enkele foto’s en een korte beschrijving van de afdaken die ik vóór 2015 gemaakt heb.

afdak klaar

Eigenschappen:

 • Bij die “oude” afdaken ligt de golfplaat op 3 horizontale latten; 1 hoge lat in het midden en 2 “lage” latten aan de buitenkant.
 • Door die 3 horizontale latten wordt de golfplaat op het frame in een omgekeerde V-vorm ( Λ ) geduwd. Later, bij gebruik als tunnelkasje moet de golfplaat weer in een ronde vorm worden geduwd.
 • De buitenste horizontale latten zijn vastgeschroefd aan dwarslatten. Die dwarslatten zijn aan de verticale latten vastgeschroefd.
 • Je moet de verticale latten op de juiste plek in de tuingrond plaatsen. Anders komen de schroeven in de buitenste horizontale latten niet precies boven de gaten in de dwarslatten uit.

.

B2) Ontwerp 2015, rond afdak

afdak plaatsen 5

Het bouwwerk op deze foto is het nieuwe ontwerp geraamte voor een rond afdak 2015. Het frame heeft een horizontale lat bovenaan (eigenlijk zijn het 2 latten achter elkaar) en 6 bogen bovenaan.

Hieronder een beschrijving van dit afdak.

B2a) Beschrijving van de onderdelen

afdak nieuw eindlatElke buitenste verticale lat heeft aan de bovenkant (aan het uiteinde) een brede groef. Om daar de bovenste horizontale lat in te leggen.

Zo maak je die brede groef:

 • Zaag 2 x naast elkaar in de kopse kant van de lat. Zo maak je 2 zaagsneden.
 • Zaag met een figuurzaag van de ene zaagsnede naar de andere zaagsnede om het stuk hout los te maken.

afdak boog 7

afdak plaatsen 3

Elke buitenste verticale lat heeft een dwarslat met daaraan een boog (van elektrabuis) vastgeschroefd. Dankzij die boog kan de bovenste horizontale lat niet omhoog uit de groef gaan.

De dwarslat zit met een metalen strip en schroeven vast aan de verticale lat.

Die metalen strip kun je maken door een stoelhoek met een hamer plat te slaan. De strip is ongeveer 17 cm lang.

.

afdak nieuw middenlat

Bij een lang afdak is er ook een middelste verticale lat.

Op de middelste verticale lat zijn 2 stoelhaken vastgemaakt. Van elke stoelhaak is één einde omgebogen. Beide stoelhaken zijn met 1 bout en moer aan de verticale lat vastgezet. De haken kunnen niet draaien dankzij het omgebogen deel. Met schroeven door de gaten worden 2 bovenste latten daar vastgemaakt.

afdak boog 7

afdak boog 11

De middelste verticale lat heeft ook een dwarslat met daaraan een boog (van elektrabuis) vastgeschroefd.

Deze dwarslat zit ook met een metalen strip en schroeven vast aan de verticale lat.

afdak plaatsen 4

En je hebt 2 (of 3) extra “losse” bogen met dwarslat nodig.

.

B2b) Een boog van elektrabuis maken

Hieronder staat met foto’s en korte teksten beschreven hoe je ronde bogen van elektrabuis kunt maken en hoe je die aan de dwarslatten bevestigt.

afdak boog 1

Zaag 66 cm dun (PVC) elektrabuis af (voor een golfplaat die “plat” 66 cm breed is).

afdak boog 2

Zaag de dwarslat op de juiste lengte; 53 cm (voor een golfplaat die “plat” 66 cm breed is).

afdak boog 3

Boor ongeveer 2 cm van elk uiteinde een gaatje in de elektrabuis.

afdak boog 4

Boor eerst 2 kleine gaten in de dwarslat, elk ongeveer 1 tot 1,5 cm van het eind. Schroef daarna één uiteinde van de elektrabuis vast aan (op) de dwarslat, in het voorgeboorde gat.

afdak boog 5

afdak boog 6

Gebruik een grote bloempot of zoiets om de elektrabuis in een boog te buigen. Schroef daarna het losse uiteinde van de elektrabuis vast aan de dwarslat.

afdak boog 8afdak boog 9

Zaag aan elk uiteinde een schuin stukje hout van de dwarslat af.

afdak boog 7

Zo ziet een dwarslat met boog eruit.

.

B2c) Het afdak opbouwen

Hieronder staat hoe je een lang afdak (met 3 verticale latten) opbouwt.

Voor het opbouwen van een kort afdak, met 2 verticale eindlatten, staat info tussen haakjes (….).

afdak plaatsen 1

Maak met een grondboor gaten in de tuingrond, 3 gaten op een rij. Zet een klem (of wasknijper) op de juiste hoogte op de steel van de boor. Boor in de grond tot de klem de grond raakt. Dan maak je elk gat even diep.

(kort afdak: boor 2 gaten)

afdak plaatsen 2

Zet de 3 verticale latten (elk met boog) in de gaten in de grond. Let op dat je de juiste verticale lat (buitenste of middelste) in het juiste gat zet. Gooi de gaten dicht met tuingrond. Nu de grond in de gaten nog niet aandrukken.

(kort afdak: zet 2 verticale eindlatten in de grond)

afdak plaatsen 5

Schuif eerst de extra losse bogen over een horizontale bovenste lat. Maak daarna de horizontale bovenste lat vast; leg de lat in de sleuf (aan het einde van het afdak) en schroef de lat vast (aan de metalen bevestigingsstrip bij de middelste verticale lat).

Doe dit bij beide bovenste latten en losse bogen.

(kort afdak: doe dit bij 1 bovenste horizontale lat)

Daarna worden de losse bogen aan de bovenste lat “vastgeschroefd”. Zie hieronder.

afdak plaatsen 6

Bevestig de losse bogen “goed verdeeld” over de bovenste lat. Draai 2 schroeven in de bovenste lat naast een extra boog; aan elke kant één schroef. Maak zo elke boog vast op de horizontale bovenste lat.

Schuif het stuk elektrabuis van elke boog tussen deze 2 schroeven een stukje. Om elke boog “recht, waterpas” aan de bovenste lat te laten hangen.

Duw hierna elke verticale lat (als nodig) een beetje opzij totdat die waterpas staat. Druk daarna de tuingrond rondom de verticale lat aan.

afdak plaatsen 7

afdak plaatsen 8

Leg de eerste golfplaat op het frame. Steek een stuk waslijndraad door de buis van een boog. Leid de waslijndraad over de golfplaat. Maak het waslijndraad vast met een lus en 1 of 2 knopen. Steek het losse eind van de waslijndraad in de buis.

afdak plaatsen 9

Maak de eerste golfplaat op 2 plaatsen vast met stukken waslijndraad (midden en rechts). Links nog niet, omdat daar later de tweede golfplaat op gelegd wordt.

(kort afdak: maak vast op 3 plaatsen: links, midden en rechts. Het afdak is nu af)

afdak plaatsen 10

Leg daarna de tweede golfplaat op. Maak ook de 2e golfplaat aan het frame vast met stukken waslijndraasd. De tweede golfplaat ligt in het midden ongeveer 10 cm over de eerste golfplaatplaat heen.

Nu is het afdak klaar.

.

C)# “Oude” afdaken

Ik bouw al vanaf 2010 afdaken om daar tomaten of paprika’s onder te laten groeien. Hieronder staan enkele oude ontwerpen in het kort beschreven.

C1) Paprika-afdak (2011)

Dit paprika-afdak maakte ik in 2011. Het bovenste raamwerk bestaat uit tamelijk dunne latten. Dat is stevig genoeg want de paprika’s staan langs stokken in de grond, en hangen niet aan touwen aan de bovenste lat, zoals tomaten.

Eigenschappen:

 • De golfplaat is vastgemaakt met waslijn. Om de randen van de golfplaat niet te beschadigen zijn daar stukjes doorgesneden slang aangebracht.
 • Je moet de verticale latten op de juiste plek in de tuingrond plaatsen. Anders komen de schroeven in de horizontale latten niet precies boven de gaten in de dwarslatten uit.
 • De golfplaat wordt op het geraamte in een omgekeerde V-vorm ( Λ ) geduwd. Later, bij gebruik als tunnelkasje moet de golfplaat weer in een ronde vorm worden geduwd.
 • Elke dwarslat is met 2 houtschroeven tegen de verticale lat vastgeschroefd. Niet erg stevig en de dwarslat kan “wiebelen”.
 • Elke verticale lat bestaat uit 2 delen die aan elkaar zijn vastgeschroefd. Het onderste deel staat in de tuingrond, zal worden aangetast (gaat rotten) en kan elk jaar vernieuwd worden.

.

C2) Tomaten-afdak (2011)

Dit tomatenafdak maakte ik in 2011. Het raamwerk bestaat uit tamelijk stevige, dikke, latten. Aan de horizontale toplat hangen touwen waar de tomatenplanten ingedraaid zijn. Verder lijkt dit frame erg op het paprika-afdak van C1).

.

C3) Tomaten en paprika afdak (2012)

In 2012 maakte ik een afdak dat gebruikt kan worden voor tomaten of paprika’s. Een afdak voor tomaten heeft lange verticale latten en is hoger. Een paprika-afdak heeft kortere verticale latten en is wat lager.

Een overzichtsfoto van het geraamte.

De bovenste horizontale latten zijn zó aan de aan de verticale latten vastgemaakt: in een brede groef of aan 2 metalen strips.

De dwarslat zit met een metalen strip en schroeven vast aan de verticale lat. De buitenste horizontale latten zijn met (spaanplaat)schroeven aan de dwarslatten vastgemaakt.

Zo ziet het afdak eruit met de golfplaat erop vastgemaakt.

.

D)# Algemene info (voor alle afdaken)

D1) Verticale latten, onderzijde

De latten die in de grond staan bestaan uit 2 delen. Het onderste deel (ca 50 cm lengte) is met spaanplaatschroeven aan het bovenste deel geschroefd.  Na enkele jaren gebruik is het onderste deel slecht (verrot) en wordt dan vervangen door een nieuw stuk lat.  Het bovenste deel gaat vele jaren mee.

D2) Golfplaten

Je kunt een golfplaat 10 maanden per jaar gebruiken:

 • Van januari tot half april staan sla-plantjes onder een gebogen golfplaattunnel (tip 13).
 • In april en begin mei staan preiplantjes onder zo’n tunnel.
 • Van half mei tot half oktober staan tomaten of paprika’s onder een afdak van golfplaten.

Zo’n golfplaat kost ongeveer € 10,00 en gaat 5 jaar mee. Na 5 jaar is het materiaal door zonlicht bros geworden. Er komen dan gemakkelijk scheuren in het materiaal of de plaat breekt. Dan moet je een nieuwe golfplaat gaan gebruiken.

D3) Breedte van het dak

Golfplaat is ongeveer 65 cm breed. Gebogen golfplaat geeft een breedte van ca 55 cm.

D4) Water geven

Elke paprikaplant en tomatenplant staat in een gietrand die geknipt is uit een plastic bloempot. Zie ook hoofdstuk A3a)  .

.

E)# Paprikaplanten vastmaken

Elke paprikaplant staat met strips vast aan een (bamboe) stok. Tegen afbreken worden de zijtakken (met paprika’s eraan) ondersteund met bandelastiek. Bij tip 2 vind je info over de strips en het bandelastiek.

.

F)# Tomatenplanten vastmaken.

Je kunt een bamboestok naast een tomatenplant in de grond zetten. En dan de plant met stripjes vastmaken aan de bamboestok. Je hebt dan een stevige, dikke bamboestok nodig omdat er veel zware tomaten aan de plant gaan groeien. En veel stripjes, omdat de tomatenstengel niet  stevig is.

Je kunt tomatenplanten steunen door de stengel in een touw te draaien. Dat gaat ook goed en je hebt geen stevige bamboestokken en stripjes nodig. Hieronder staat beschreven hoe je tomatenplanten in een touw draait. En hoe je daarna telkens de bovenaan gegroeide “los hangende” stengel in het touw draait.

F1) Tomatenplant in een touw draaien 

De touwen zitten bovenaan met een lus of knoop vast aan de bovenste lat.

Tijdens het planten wordt een “gietrand” rondom de tomatenplant aangebracht. Je kunt de gietrand van onder over de wortelkluit schuiven. Of van boven over de stengel, waarbij je telkens de bladeren even tegen de stengel drukt. De gietrand is geknipt uit een plastic bloempot. Zie ook hoofdstuk A3b) in deze tip.

Op deze foto zie je een gietrand die even uit de grond is gehaald. De gietrand zit ongeveer 3 tot 5 cm in de grond. Bij water geven blijft het water rondom de plant en zakt het naar de wortels van de plant.

Je kunt bovenaan in de gietrand een gat maken met een priem of een boor, om hier het steuntouw door te leiden. Maar je kunt het steuntouw ook over de rand leiden en het eind van het touw onder een hoopje tuingrond “vastleggen”.

 • De gietrand wordt rondom de plant in de grond gedrukt.
 • Het touw hangt eerst los naar beneden.
 • Dan wordt het touw door het gat in de gietrand gestoken terwijl het touw losjes naast de plant hangt. Of leg een hoopje grond op het uiteinde van het touw.
 • Houd het touw onderaan vast en draai de plant losjes om het touw. Dit moet losjes omdat de stengel nog dikker zal groeien en dan moet het touw niet strak gaan zitten.

Leg een losse knoop in het touw bij het gat in de gietrand.  Het touw kan altijd nog losser of strakker gemaakt worden. Dit gaat ook door de gietrand te draaien waardoor het touw onderaan om de stengel gedraaid wordt.

tomaten touw onder

Maar je kunt ook het eind touw naast de gietrand op de tuingrond leggen en er een hoopje tuingrond op strooien.

De tomatenplant “hangt” nu met de stengel in het touw. Door de wrijving tussen touw en stengel zal de plant niet in elkaar zakken.  Let op: het touw moet niet te strak rondom de stengel zitten. Want dan kan er geen voldoende water met voedingsstoffen van en naar de bladeren, wortels, bloemen en vruchten stromen. En de stengel wordt ook nog dikker.

F2) Bovenaan indraaien

Tijdens het groeien van de tomatenplant moet je telkens (om de ….. dagen) bovenaan de “los hangende” stengel in het touw draaien. Daar is bovenaan extra lengte touw voor nodig: ongeveer 3 tot 6 cm per draai om de stengel. Er zijn 2 mogelijkheden:

F2a) Het touw van onder af los maken en “vieren”

Zit het touw bovenaan met een lus of een strakke knoop vast aan een lat, dan kun je daar geen 15 tot 25 cm touwlengte vandaan halen. Je moet dan onderaan bij de stengel het touw los te maken. Dan het touw langs de stengel naar boven opschuiven. Daarna aan de bovenkant de stengel in het touw te draaien. En als nodig daarna het touw naar beneden toe weer wat straktrekken.

Dat moet handiger kunnen…..

F2b) Het touw bovenaan “vastklemmen” en van bovenaf “vieren”

Als je het touw bovenaan vastklemt (in plaats van vastknoopt of met een lus vastmaakt) dan kun je het touw van bovenaf “vieren”.

afdak, elastiek, touw vieren

Hang het touw (bovenaan) over de schroefhaak in de lat. Doe de 2 gedeelten van het touw bij elkaar en knoop daar een stuk dik elastiek omheen. Op de foto’s hierboven zie je dat beide stukken touw naast elkaar in de elastiekknoop zitten. Trek de knoop in het elastiek stevig aan. Als nodig kun je nog een knoop in het elastiek erbij maken. Door het strak geknoopt elastiek zal het touw niet gemakkelijk verschuiven. Je moet zelfs je best doen om het touw te verschuiven.

Als je bovenaan bij de plant touw nodig hebt:

 • Trek aan één eind van het stuk elastiek en aan één stuk touw.
 • Hierdoor verschuift de elastiekknoop naar onder.
 • En hierdoor komt er meer touw boven de tomatenplant.
 • (als je de verkeerde kant trekt wordt het touw naar de plant strakker; gewoon proberen hoe het moet).
 • Draai aan de bovenzijde de losse stengel van de tomatenplant in het stuk losse touw.
 • Trek aan één touw en duw de elastiekknoop naar boven.
 • Hierdoor verschuift de elastiekknoop naar boven.
 • En hierdoor wordt het stuk touw boven de tomatenplant weer strakker getrokken.
 • (als je de verkeerde kant optrekt wordt het touw naar de plant losser; gewoon proberen hoe het moet).

.

F2c) Stukken dik elastiek

tomaten touw elastiek 1 tomaten touw elastiek 2

Je kunt stukken elastisch koord van 6 mm doorsnede gebruiken. Dat koord is te koop in de bouwmarkt; 10 meter voor 7 euro. Knip telkens een stuk van ongeveer 15 cm af. Houd daarna even een brandende lucifer (of brandende kaars) aan elk uiteinde van het stuk elastiek. Dat doe je om de losse draadjes van de “buitenmantel” aan elkaar te smelten.

 

F2d) Een Youtube film over tomatenteelt

Op het internet vond ik deze film over tomatenteelt. Op 4 min 30 sec in de film zie je dat boven elke tomatenplant een voorraad touw is (op een soort platte klos gewikkeld). Om extra touw te hebben bij het indraaien van de tomatenplant. Dus ook hier touw “vieren” van boven af.

.

G)# Tomaten standplaats

Tot 2015 groeiden mijn tomaten niet in de volkstuin maar in mijn achtertuin.  In de volkstuin worden de tomaten (meestal) aangetast door ziektes.  Dat geeft dan bruine vlekken op bladeren of tomaten. Met een afdak boven de tomatenplanten (en plastic aan de zijkant) heb je minder last van deze plantenziekte in de volkstuin.

Vanaf 2015 staan er ook tomaten in de volkstuin, zie hoofdstuk A)# in deze tip.

Het rondgebogen afdak van de tomaten is maar ca 55 cm breed. Dat is voldoende om de tomatenplanten “goed” te houden.  Bij (slag) regen wordt het onderste deel van de stengel wel nat, maar niet zo erg dat de tomaten gaan rotten. Maar in een gesloten (achter)tuin waait het nooit zo hard. Hieronder foto’s van de tomaten tussen 14 juni en 4 oktober.

.

Tomatenafdak 14 juni 2011

Tomatenafdak 3 augustus 2011

Tomatenafdak 1 september 2011.

Tomatenafdak 4 oktober 2011.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tomatenafdak met plastic folie aan 3 zijden, 1 juni 2015, volkstuin. Hieronder staan 9 planten; 1 rij van 4 en 1 rij van 5.

.

H)# Andere tomaten-afdaken in onze volkstuin.

In onze volkstuin worden allerlei afdaken voor tomaten gebouwd. Hieronder staan een aantal foto’s van die afdaken (met dank aan de collega tuinders).

.

H1) Plat afdak, open zijkant

afdak plat

afdak tuin 13

.

H2) Spits of rond dak, open zijkant

afdak tuin 3

afdak tuin 11

afdak tuin 18

afdak tuin 23

.

H3) Vlak of flauw aflopend dak, zijkant(en) dicht

afdak tuin 5

afdak tuin 6

afdak tuin 7

afdak tuin 14 afdak tuin 14c afdak tuin 15    afdak tuin 19 afdak tuin 20 afdak tuin 21 afdak tuin 22  afdak tuin 24 afdak tuin 25

afdak tuin 26

.

 H4) Spits of rond afdak, zijkant(en) dicht

afdak tuin 8 afdak tuin 9 afdak tuin 10

afdak tuin 4

afdak tuin 16

.

H5) Anders

afdak tuin 12

Bij dit tomatenafdak is het plastic folie van het dak niet goed strakgespannen en vastgezet. Bij een heftige regenbui is veel water “in het folie gevangen”.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in afdak, paprika, tomaat. Bookmark de permalink .

35 reacties op 7) Afdak voor paprika’s of tomaten

 1. Hetty zegt:

  dat ziet er goed uit
  jammer dat ik het niet eerder heb gezien,
  heb gisteren een tomatenkweekkas gekocht en deze
  net buiten opgezet

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Hetty,
   Dat is inderdaad jammer.
   Misschien wil je aan je tuinvrienden mijn idee voor het afdak bekend maken.
   Als je paprika’s of pepers wilt kweken dan kun je die onder zo’n afdak zetten.
   En als je een doorzichtige golfplaat koopt dan kun je die gebruiken:
   – als kasje voor vroege sla of prei, zie tip 13 en 14,
   – als afscherming voor late sla of andijvie, zie tip 13,
   – als afdak boven preiopslag, zie tip 15.

   Succes met tuinieren.
   Groetjes, Sjef

 2. Paul zegt:

  Heb voor dit jaar ook een afdak gemaakt 5.5 meter lang en hoop op betere resultaten dan de afgelopen 3 jaar. Eerst prachtige grote planten vol met tomaten maar als de tomaten op het punt staan rood te worden krijgen ze zwart bruine vlekken net of ze daar beginnen te
  rotten. Zal weer iets laten weten als de oogst dit jaar beter is.

  groetjes,Paul

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Paul,
   Als tomaten nat worden van de regen dan kunnen ze bruine vlekken krijgen. Ook kunnen tomatenplanten ziekten oplopen van andere tomatenplanten in de omgeving, bv in een volkstuin. Als je de tomatenplanten ook aan de zijkant afschermt bv met plastic folie dan kun je deze ziekte voorkomen. Enkele volkstuincollega’s van mij hadden in 2011 een soort tent rondom de tomaten staan en hadden geen of heel weinig tomaten met (bruine) vlekken.
   Ik heb een zij-afscherming voor mijn golfplaatafdak verzonnen, zie tip 25. Daarbij hangt plastic (gaatjes)-folie aan beide lange zijkanten van het tunneldak.
   Groetjes en succes, Sjef

   • Paul zegt:

    Ja Sjef dat is inderdaad ook een optie maar ik probeer het dit jaar eerst met het afdak.
    Als de resultaten dan ook niet goed zijn dan gaan we over op fase 2 met de zij-kanten dicht te maken.
    Ik ben geen lid van een volkstuin er liggen wel 3 groententuinen naast elkaar, dus wat betreft overdracht van ziektes is hier het risico bijna nul.
    Toch bedankt voor de tip en ik blijf je tips lezen en misschien wel toepassen.

    Groetjes Paul.

   • sjeftuintips zegt:

    Hallo Paul,
    Het golfplaat op het tomatenafdak is ca 64 cm breed. Ik kocht het golfplaat bij Gamma. Bij Praxis hebben ze doorzichtig golfplaat dat ca 100 cm breed is. Hieronder worden de tomatenplanten zeker niet natgeregend. Misschien helpt dat goed tegen bruine tomaten.
    Groetjes en succes, Sjef

   • paul zegt:

    Dank je Sjef ik ga zo naar de bouwmarkt ik zal je ter zijner tijd wel een foto sturen
    groetjes Paul.

 3. Wouter zegt:

  Hallo Sjef,
  Hoe maak je de klimtouwen vast in de grond? En draai je het touw om de stam heen?
  Bedankt voor je interessante tips!
  Groet,
  Wouter

 4. Wouter zegt:

  Super Sjef, bedankt. Ik ga het eens proberen…
  Groet,
  Wouter

 5. Hoi Sjef, ik zou dit idee graag willen plaatsen op Tuinieren.nl, vind je dat ok? Uiteraard vermeld ik er een link bij naar jouw website.

  Groetjes Marike, namens Tuinieren.nl

 6. Peter zegt:

  Hallo Sjef, ziet er goed uit! Ga het eens proberen, bedankt voor je tips.
  groeten, Peter

 7. Hilly zegt:

  Oh. Wat werkt u netjes!
  Ik heb een volkstuin en ik vind die “bouwwerken” van sommige tuinders zo slordig.
  Uw idee is magnifiek! Dank u voor het plaatsen op Internet.

  Groet,
  Hilly

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Hilly,
   Dank voor je compliment.
   In onze volkstuin staan ook allerlei bouwsels van palen, latten en plastic folie. Als het hard waait hoor je die klapperen. Of ze waaien kapot en dan liggen stukken plastic vele tuinen verder op de grond. Mijn afdak blijft heel in de wind. Ook met plastic folie erover zoals in tip 25 beschreven is.
   Sjef

 8. Lex zegt:

  Beste Sjef ,

  Hoe kom je aan de gaatjes folie, waar kan je dat kopen, ik heb van alles geprobeerd maar nog geen succes gehad in het zoeken .

  Jou site is voor beginners zoals ik wel top !

  Groeten Lex

 9. johanleon77 zegt:

  Leuke constructie, Sjef! Waar kan ik de latten kopen (ook bij Gamma?). Wat is de kostprijs ongeveer? Ik ga proberen er een zelf te maken.

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo,
   Bij Gamma is veel hout te koop in allerlei maten en lengten. Vaak zijn er goedkope pakketten van meerdere latten bij elkaar. Latten kosten circa 1,50 tot 4 euro per stuk, denk ik.
   Succes en groetjes,
   Sjef

 10. Felix zegt:

  Hallo Sjef,
  Hoe hoog moet een afdak zijn voor tomaten en hoe hoog voor paprika’s?

 11. Annet zegt:

  Beste Sjef, met belangstelling je afdak bekeken. Ik vroeg me af of het geen probleem is dat de tomatenplanten dan elk jaar op dezelfde plek staan? Of wissel je het af met paprika’s?
  Groeten Annet

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Annet.
   In oktober breek ik het tomatenafdak af. De latten en golfplaten worden onder een afdak droog bewaard.
   In mei bouw ik de kas op een andere plek in mijn tuin. De tomatenplanten en paprikaplanten staan elk jaar op een andere plek in de tuin.

   Een volkstuin collega heeft een groot tomatenafdak gebouwd. Dat afdak blijft op dezelfde plek in zijn tuin staan.
   Zijn tomatenplanten groeien in grote plastic bloempotten. Elk jaar schept hij grond uit een ander deel van zijn tuin in die bloempotten. Zo staan zijn tomatenplanten elk jaar toch in andere grond.
   groetjes, Sjef

 12. Chris zegt:

  Dat ziet er geweldig uit. Net waar ik op zoek naar ben. Ik probeer het dit jaar!

 13. Thijs zegt:

  Hi Sjef,

  Top je de tomaten als ze met de toppen tegen het dakje aan groeien? Ik had het dakje dit jaar ongeveer 1,90 hoog gemaakt ongeveer en begin juli groeiden de tomaten al tegen het dak. Helaas de tomaten half augustus allemaal moeten weggooien, aangezien ze door Phytophtra waren aangetast.

  Bedankt!

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Thijs,
   Die Phytophthora aantasting is erg vervelend. In 2014 hadden in onze volkstuin ook veel tuinders last van deze ziekte in de tomaten. Ook al stonden die planten in kassen of onder ruime afdaken. In andere tuinen van onze volkstuin groeiden de tomatenplanten onder een breed afdak zonder phytophthora. Wel of geen ziekte kan aan het ras liggen.
   Daarom zet ik de tomatenplanten niet in onze volkstuin, maar in mijn achtertuin, in de bebouwde kom. Ik heb dit jaar ook weer enkele (ongeveer 5) tomaten met zwarte vlekken onder de golfplaat afdaken.
   Tomatenplanten in mijn achtertuin met kleine of geen dakjes hebben meer tomaten met zwarte vlekken.
   Antwoord op jouw vraag: ja ik top de tomatenplanten als ze bijna tegen het dak aan groeien. Dan heeft elke plant 4 (of 5) trossen. Bij enkele planten top ik op 3 trossen, om na te gaan of de tomaten eerder rijpen.
   groetjes, Sjef

 14. Pingback: 25) Plastic folie over het afdak voor tomaten of paprika’s | sjeftuintips

 15. Erwin zegt:

  Hallo Sjef,

  Afgelopen zomer heb ik tomaten gekweekt in mijn moestuin en ook een afdak geplaatst naar het voorbeeld van jouw eerste ontwerp. Het was erg eenvoudig te maken en het werkte echt supergoed. Andere mensen op het volkstuinen complex keken er met veel belangstelling naar. Misschien krijgt het nog veel navolging. Bedankt voor deze tip en veel plezier met tuinieren.

  Groeten,
  Erwin

 16. sjeftuintips zegt:

  Hoi Erwin,
  Goed nieuws dat het tomatenafdak een succes was in jouw tuin.
  Ik ben intussen aan het bedenken om het afdak voor paprika’s of tomaten nog eenvoudiger te maken, met minder latten en zo.
  Voor een tuincollega heb ik in 2014 2 houten latten verticaal in de tuingrond geslagen (met een houten hamer) en daar een korte lat bovenop vastgemaakt (gespijkerd). Zo ontstaat een “rechte boogvorm” ( ┌┐ ) . Ik plaatste enkele van die bogen achter elkaar in een rij en maakte daar bovenop plastic golfplaten vast.
  In (zojuist bijgevoegd) hoofdstuk J)# staat een foto van die kas, de bovenste foto (“plat afdak”). En er staan foto’s van andere bouwsels uit onze volkstuin.
  Groeten van Sjef

 17. Mayra zegt:

  Als je tomaten in potten kweekt en die gewoon op de stenen zet kun je dan ook iets met een van jouw voorbeelden? Erg leuke en leerzame blog heb je trouwens!

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Mayra,
   Het afdak boven de tomaten zorgt ervoor dat de bladeren niet (zo gauw) bruine vlekken krijgen en dat de tomaten niet gaan rotten of bruin worden. Dus een afdak boven een rij tomatenplanten in potten is best wel zinvol.
   Je moet dan wel in de gaten houden dat de aarde in de potten goed vochtig blijft, dus op tijd gieten. Want door het afdak komt er maar weinig regenwater bij de wortels. En omdat de bloempotten “boven de grond staan” zal water sneller uit de bloempot “stromen” dan wanneer de wortels van de tomatenplant rondom in de tuingrond groeien.
   Sjef

 18. Pingback: Zaaien in Maart | maysmoestuintje

 19. Pingback: 8) Growing tomatoes | sjefgardentips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s