23) Aardbeien beschermen tegen vogelvraat (kippengaas en vogelnet)

Eén tunnel over 1 rij aardbeienplanten. Deze tunnel (4.20 m lang) bestaat uit 2 delen.

of

Eén tunnel over 2 rijen aardbeienplanten. Deze tunnel (4.20 m lang) bestaat uit 2 delen.

.

Inleiding

Vele mensen houden van aardbeien uit eigen tuin. Maar merels zijn er ook verzot op.

Er bestaan allerlei bouwsels met netten om de vogels weg te houden van de aardbeiplanten. Om de aardbeien te plukken moet het net dan tijdelijk weggehaald worden. Of men moet onder het net kruipen.

Zo’n bouwwerk  is “vogelvriendelijk” als de netten strak gespannen zijn tot aan de grond en als er geen “inkruip-openingen” of “onderkruip-openingen” voor de vogels aanwezig zijn. Liggen de netten los over de aardbeien en/of liggen er delen van het net los op de grond dan kan een vogel hierin verstrikt raken.

.

In deze tip mijn bouwsel; een gaastunnel gemaakt van “rond gebogen” kuikengaas, tuinslang en bamboestokken. Gemakkelijk te maken. En erg handig in gebruik.

In 2014 maakte ik mijn eerste ontwerp; 1 smalle tunnel van kuikengaas over 1 rij aardbeien-planten. Is de afstand tussen de 2 rijen aardbeiplanten “normaal” (ongeveer 60 cm of meer), dan heb je voor 2 rijen planten 2 tunnels nodig.

In 2019 zag ik dat een rijafstand van ongeveer 40 cm ook goed gaat. Dat betekent dat 1 brede tunnel over 2 rijen aardbeienplanten past. Aardbeien plukken is geen probleem. En je kunt de uitlopers naar “buiten” leiden, naar de (lege) ruimte naast de rijen aardbeiplanten.

.

In A)# een beschrijving van een smalle tunnel die je over 1 rij aardbeiplanten zet.

In B)# wordt een brede tunnel beschreven die over 2 rijen aardbeien past.

.

A)# Smalle hoge tunnel van kuikengaas, tuinslang en bamboestok (Ω – vorm)

 • Tunneldeel met 2 open einden (links en rechts).

 • Tunneldeel met 1 dichtgevouwen eind (links) en 1 open eind (rechts).

Je kunt een eenvoudige tunnel gebruiken van gebogen gaas en tuinslang. Gemakkelijk te maken en de tunnel houdt de merels goed weg van de aardbeien. Voor een lange rij aardbeiplanten zijn er 2 of meer tunnel-delen nodig. Elk tunnel-deel is maximaal 2,5 meter lang. Een tunneldeel langer dan 2,5 meter is moeilijker te plaatsen, klapt eerder dubbel of “zakt in elkaar”. Stukken tuinslang en bamboe stokken houden de tunnel in de (ronde) vorm.

Je kunt een tunneldeel maken met 2 open einden. Of bij een tunneldeel het gaas aan 1 kant dichtvouwen. De open uiteinden van de tunneldelen staan tegen elkaar om een lange tunnel te maken. Aan het eind van de tunnel is het gaas dichtgevouwen of er is een (plastic) plaat in de tuingrond gezet. Elk tunnel-deel heeft een bamboestok bovenin (voor versteviging en voor oppakken).

Vlak vóór het aardbeien plukken wordt één tunnel-deel (bij de bamboestok) opgetild en op een leeg stuk in de tuin neergezet. De bamboestok zorgt ervoor dat bij optillen het tunnel-deel in vorm blijft (en niet dubbel klapt of opvouwt). Na het plukken wordt het tunnel-deel weer over de rij met aardbeiplanten gezet.

Andere werkwijze: Houd de lange zijkant van de tunnel met 1 hand omhoog, terwijl je met de andere hand de aardbeien plukt. Je kunt een voorwerp (grote bloempot of zoiets) onder de lange zijkant van de tunnel zetten tijdens het plukken. Of, als je gehurkt zit, kun je de lange zijkant op je gebogen been (knie) laten rusten. Na het plukken laat je de lange zijkant naar onder zakken tot op de tuingrond.

Je kunt een dergelijke tunnel ook gebruiken om sla-plantjes te beschermen tegen mussen. Mussen zijn dol op sla. Je hebt dan gaas nodig met kleinere mazen, 20 of 15 mm.

Hieronder zijn foto’s en korte omschrijvingen.

Gebruik:

Bij deze tunnel is aan de linkerzijde het gaas “dichtgevouwen”.

Deze tunnel is open aan de rechterzijde. Er zijn stukken plastic golfplaat in de grond gezet om de tunnel af te sluiten.

Waar 2 tunnel-delen bij elkaar komen kun je bamboestokken in de grond steken om de tunnel-delen beter op hun plaats te houden. Maar deze stokken zijn niet echt nodig; je kunt de tunneldelen na het plukken tegen elkaar duwen.

.

A1) Nodig

 • Kuikengaas van 1 meter hoog. De mazen in dit gaas zijn 25 mm. Voor elke tunnel heb je ongeveer 2,5 tot 3,5 meter lengte nodig. Dit gaas kost ca €2,20 per strekkende meter. Je kunt gaas met fijnere mazen kopen als je de tunnels ook over sla wil zetten om ze te beschermen tegen mussen.
 • Plastic tuinslang, standaard dikte.
 • Stuk pvc elektra buis. Deze wordt gebruikt bij het maken van een “buis” in het gaas.
 • Bamboestok ca 1,5 meter lang.

.

A2) Maken

 • Leg het gaas op de grond.
 • Buig het gaas om de elektrabuis.
 • Draai alle uiteinden van het gaas (de gedraaide losse ijzerdraadjes) om de ijzerdraadjes, enkele mazen van het eind. Doe dit met een tang. Zie de middelste en onderste foto van de 3 foto’s hierboven.

 • Knip de tuinslang op lengte, ongeveer 90 cm lang.
 • Steek het stuk tuinslang aan 1 zijde in het omgebogen stuk gaas. Steek de tuinslang in en duw (tegelijkertijd) de elektrabuis eruit. Tuinslang is ongeveer even dik als de elektrabuis.
 • Op de bovenstaande foto zie je beide einden van de slang in het omgebogen stuk gaas.

.

A2a) Rond maken en extra stukken slang vastmaken

 • Buig het stuk gaas in een ronde tunnelvorm.
 • Buig aan elke lange zijde de laatste 5 cm van het gaas weer terug, zodat er een “voet” ontstaat. De tunnel krijgt de vorm van een Ω. Hierdoor wordt de tunnel steviger.

 

 • Steek extra” stukken tuinslang door de mazen van het gaas.
 • Voer elk stuk tuinslang door mazen zodat stukken slang boven of onder de tunnel van gaas zijn.
 • Tussen 2 slangen is ongeveer 50 tot 70 cm.

.

A2b) Eén uiteinde dichtvouwen

Bij het dicht te vouwen uiteinde van de tunnel zijn draadeindjes. Deze draadeindjes zijn scherp en je kunt je eraan bezeren. Daarom is het raadzaam om de draadeindjes om te buigen. Dat gaat goed met een tangetje met een smal bekje. Op bovenstaande foto zie je links 2 omgebogen draadeindjes en rechts een “recht” draadeindje dat nog niet omgebogen is.

Op bovenstaande foto zie je hoe je een stuk papier kunt buigen om een “dicht uiteinde” te vormen. Je kunt het kuikengaas op dezelfde manier buigen. Klik op de foto voor breed beeld.

Hieronder zijn foto’s van gaas dat op dezelfde wijze is omgebogen.

Een tunnel met een dichtgevouwen eind aan de rechterkant. Bij deze tunnel is nog geen bamboestok bovenop vastgemaakt.

.

A2c) Tunnel met 2 open einden

Als je een tunnel met 2 open einden maakt, dan maak je bij elk eind een stuk tuinslang in de tunnel van gaas. Zoals beschreven aan het begin van hoofdstuk A2) Maken.

Bij deze tunnel is een bamboestok bovenaan vastgemaakt.

.

A2d) Bamboe stok

Steek een bamboestok door de bovenste mazen van de tunnel. Je kunt een tunnel-deel gemakkelijk optillen en neerzetten als je de tunnel bij de bamboestok vastpakt. En de bamboestok maakt de tunnel ook steviger.

.

A3 Neerzetten

 • Zet elk tunneldeel over de rij aardbeiplanten.
 • Zet de tunneldelen tegen elkaar aan.
 • Buig elk tunnel-deel meer of minder rond om goed over de planten te “passen”.
 • Steek bij een open uiteinde van de tunnel een (plastic) plaat in de grond, vlak tegen het uiteinde.

.

A4) Plastic folie op de tunnels

Van februari tot april kun je plastic gaatjesplastic op de tunnels leggen. Onder het folie is de temperatuur hoger en daardoor groeien de planten harder.

Bij koud vriezend weer kun je een extra laag plastic folie opleggen. Om de bloempjes te beschermen tegen bevriezen.

.

A5) Weghalen en oprollen

Als de aardbeien “op” zijn dan kan de gaastunnel weggehaald en opgerold worden. Zo neemt het weinig plaats in tijdens de winteropslag.

 • Haal bij elk tunneldeel de bamboestok uit het gaas
 • Leg elk stuk gaas “ondersteboven”
 • Druk het gaas plat en rol het intussen op.
 • De tuinslang blijft gewoon in het gaas tijdens het oprollen.

 

 • Doe touw of ijzerdraad rondom het opgerolde gaas. Daarna kun je de rol gaas bewaren onder een afdak of zo.
 • Volgend jaar de rol gaas weer losmaken, gaas rond buigen en bamboestok in de mazen steken.

.

B)# Brede lage tunnel van kuikengaas, tuinslang en bamboestokken (∏ – vorm)

Een rijafstand van ongeveer 40 cm tussen 2 rijen aardbeiplanten gaat ook goed. Dat betekent dat 1 tunnel over 2 rijen aardbeienplanten past. Aardbeien plukken is geen probleem. En je kunt de uitlopers naar “buiten” leiden, naar de (lege) ruimte naast de rijen aardbeiplanten.

Hierboven staan 2 foto’s van een tunnel die over 2 rijen aardbeienplanten past.

B1) Eigenschappen van deze tunnel:

 • Gebruik dezelfde materialen;
  • Kuikengaas, 1 meter hoog, maaswijdte is 25 mm. Voor elke tunnel heb je 2,5 tot 3,5 meter gaas nodig.
  • Plastic tuinslang.
  • Bamboe stokken.

B2) Maken:

 • Gebruik stukken tuinslang van 1 meter lengte (elk stuk slang is dan net zo lang als de breedte van het gaas).
 • Doe de stukken tuinslang in het kuikengaas zoals beschreven in A2).
 • Je kunt een gaastunnel maken met 1 open eind of met 2 open einden, hetzelfde als beschreven in  A2).
 • Steek lange (dunne) bamboestokken onderaan bij de lange zijkanten in de gaastunnel. Deze stokken zijn even lang als de tunnel. Als nodig kun je de bamboestokken op maat zagen met een (ijzer)zaag.

B3) Gebruik:

 • Zet de tunnel over 2 rijen met aardbeienplanten.
 • Als nodig kun je de zijkant van de tunnel opzij duwen of trekken om de tunnel beter over de 2 rijen planten te laten passen.
 • Steek dunne bamboestokken in de tuingrond (aan de buitenkant) tegen beide lange zijden van de tunnel. Voor 1 tunnel (of tunneldeel) heb je 4 bamboestokken nodig; 2 stokken bij elke lange zijde.
 • Voordat je gaat plukken moet je 1 lange zijkant optillen. Laat tijdens het plukken de lange zijkant van de tunnel  op een voorwerp (grote bloempot) rusten. Of, als je gehurkt zit, kun je de lange zijkant op je gebogen been (knie) laten rusten. Na het plukken laat je de lange zijkant langs de korte bamboestokken naar onder zakken tot op de tuingrond.
 • Tijdens het optillen van de zijkant tunnel kun je uitlopers “buiten de tunnel” op de grond leggen. Dan komen de uitlopers niet “vast te zitten” in de mazen van het gaas. Als de tunnel “dicht” is dan ligt de zijkant van de tunnel op de verbindingen tussen uitloper en moederplant. Dat is niet erg; de plant kan er tegen.
 • Als je aardbeien wil plukken van de andere rij, til dan de andere lange zijde van de tunnel op.

B4) Plastic folie op de tunnels

Je kunt ook op deze tunnel plastic folie leggen, zoals beschreven in A4).

B5) Weghalen en oprollen

Dezelfde tunnel na oprollen. Gemakkelijk te vervoeren, handig om te bewaren. Maar je kunt ook de lange stokken uit de tunnelgaas trekken en de tunnel “overdwars” oprollen (zoals een 2014 tunnel).

.

Opmerking: geen tuinslang nodig ?

In mijn ontwerpen gebruik ik stukken tuinslang om de gaastunnel in een ronde boogvorm te houden.

Op deze foto zie je links een gaastunnel met bamboestokken en zonder stukken tuinslang. Rechts een gaastunnel met bamboe stokken en met stukken tuinslang.

Een gaastunnel zonder stukken tuinslang wiebelt erg. Deze tunnel zakt een stuk in als je er een licht voorwerp (leeg emmertje) op zet (of als een vogel op de tunnel landt). Zie de linker foto. Een tunnel mét tuinslang zakt maar weinig in (rechter foto).

Hier zijn de stukken tuinslang weer in de gaastunnel aangebracht.

Als je een licht voorwerp op een gaastunnel met tuinslang zet dan zakt de linker tunnel (bovenstaande foto) iets verder in dan de rechter tunnel (2 foto’s terug).

Reden: in de linker tunnel is andere tuinslang dan in de rechter tunnel. Je ziet de 2 soorten tuinslang op bovenstaande foto’s. Bij één slang is de wand iets dikker of stugger dan bij de andere slang. Beide soorten tuinslang houden de tunnel goed in vorm.

.

.

“Goeie vraag”

Bij “Goeie vraag” wordt verwezen naar onderstaande om 2 stukken gaas aan elkaar te maken.

Stukken gaas aan elkaar maken. Doe dit als volgt:

Knip met een scherpe tang van elk stuk gaas wat materiaal af totdat de einden eruit zien zoals op bovenstaande foto.

Leg beide stukken gaas op elkaar. Van beide stukken liggen de eerste hele zeskantige mazen op elkaar.

Draai met een tang de “losse uiteinden” om het ijzerdraad van het gaas. Doe dit bij elke zeskantige maas aan de linker- en de rechterkant.

Dit bericht werd geplaatst in aardbeien. Bookmark de permalink .

11 reacties op 23) Aardbeien beschermen tegen vogelvraat (kippengaas en vogelnet)

 1. Flora zegt:

  Dank voor de tip, wij hebben al jaren verschillende constructies voor aardbeienbescherming, die nooit echt bevallen. Ik ga deze kooi zeker namaken.
  Hartelijke groet, Flora

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Flora,
   Dank voor je reactie. De witte verbindingsplaatjes zijn uit een plastic snijplank gezaagd. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk te maken en ze roesten niet. De plaatjes verbinden de latten met elkaar en zorgen er ook voor dat de ramen op de latten kunnen liggen.
   Groetjes, Sjef

 2. Marijke zegt:

  Sjef, wat een geweldige beschrijving, zo kan een leek als ik zelfs knutselen…..
  bedankt! En ga vooral door, er zullen veel mensen je nadoen en dat zal ook
  voldoening geven, Groetjes Marijke

 3. Hetty zegt:

  misschien ipv wit elastiek de binnenband van de fiets gebruiken?
  deze dan eerst in ringen knippen

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Hetty, Bedankt voor je voorstel.
   Nieuwe info: Op 7 juni 2012, na 4 weken in weer en wind is het witte bandelastiek nog steeds goed.
   Dit witte bandelastiek is een goede vervanger voor de post-elastieken.
   Groetjes, Sjef

 4. Pingback: Welkom | sjeftuintips

 5. Pingback: 14) Twee kroppen sla per week | sjeftuintips

 6. Jo zegt:

  Beste Sjef,

  Heb 1 aardbeiplantje in een pot die opeens van ochtend op avond slap hangt. De plant staat een beetje nat maar die ernaast staat nog gezond. Enig idee wat dit kan zijn en wat ik het best doe. Ik heb net mest gekocht. Misschien kan ik die erbij doen.

  Mvg
  Jo

  • sjeftuintips zegt:

   Beste Jo,
   Aardbeiplanten in een bloempot zijn moeilijker op te kweken en goed te houden.
   Een beetje te veel of te weinig van iets kan betekenen dat de plant in de pot verzuipt, verdroogt, verhongert of teveel mest heeft.
   Terwijl aardbeiplanten in de volle grond “niet stuk te krijgen zijn”.
   Ik zou geen mest toevoegen. Planten gaan meestal slap hangen als ze te nat, te droog of aangetast door een ziekte zijn. Niet door gebrek aan mest.

   Vul een andere bloempot met aarde (potgrond of zo) en zet daar de zieke plant in. Een beetje water geven. Kijken of de plant weer bijkomt.
   Kijk tijdens het verplanten of de plant veel (voldoende) wortels heeft.
   Of zet de plant ergens in “echte grond”. En een beetje water geven.
   Zie ook hier: http://www.moestuinforum.nl/bladeren-van-een-aardbeienplantje-hangt-slap-t5997.html

   Succes, Sjef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.