25) Plastic folie over het afdak voor tomaten of paprika’s

afdak laag

In deze tip:

 • Voorwoord
 • A)# Afdak met instelbare zijkanten van plastic folie
 • B)# Zijkant en binnenaanzicht
 • C)# Klem openen, uithalen en inzetten
 • D)# Korte latten
 • E)# Lager sluiten en stormbestendig.
 • F)# Zijkanten dicht
 • G)# Schuiven
 • H)# Dichte folie
 • I)# Breed hangend folie
 • J)# Een beetje scheef
 • K)# En ook nog dit
 • L)# Bouwbeschrijving
 • M)# Folie opleggen
 • N)# Stormbestendig

.

 • In deze tip wordt een klem gebruikt om een lat met opgerold folie op z’n plaats te houden. Later is een nieuw, handiger ontwerp voor deze klem toegevoegd. Zie verder in deze tip bij C)#.

.

Voorwoord

Je kunt tomaten of paprika’s onder een afdak opkweken. In   tip 7   zijn allerlei afdaken beschreven.

Tomaten

Tomaten groeien goed in een afgesloten tuin. Buiten in de open lucht of onder een afdak. In een volkstuin is er gevaar voor de plantenziekte Phytophthora bij tomaten. Meer info over een tomatenafdak in   tip 7  .

.

Paprikaplanten (en pepers).

Je kunt paprikaplanten gewoon in de open lucht in de tuin laten groeien. In augustus/september heb je dan per plant 2 of 3 grote groene paprika’s. Dit gaat best goed. Zie ook bij tip   9) Paprika’s kweken    bij hoofdstuk I)# Paprikaplanten in de tuin of in een kas laten groeien.

Je kunt paprikaplanten onder een afdak van doorzichtig plastic golfplaat zetten. Dan groeien de planten sneller, hoger. Je kunt meer paprika’s per plant laten groeien. De paprika’s zijn eerder rijp.  Tip 7      beschrijft de bouw van een gebogen afdak van golfplaat. Dat is een goed afdak voor paprika’s.

Bij koud of regenachtig weer of tijdens koude nachten wil je de paprikaplanten ook aan de zijkant beschermen. Daarvoor kun je (gaatjes)folie over het afdak hangen en bij warm weer eraf halen. Maar als het hard waait slaat het folie tegen de planten aan of het folie waait van het afdak af. Niet handig.

De volgende constructie is beter.

A)# Afdak met instelbare zijkanten van plastic folie

Dit is het open afdak (gebogen dak van golfplaat) van tip 7. Hieronder worden de paprikaplanten gezet. Het afdak steunt op 3 vertikale latten die in de grond staan, links, midden en rechts op de foto.

Hier een zij-aanzicht van het afdak met paprika-planten eronder.

Over het afdak liggen 2 “stukken” folie, een over de linker helft en een over de rechter helft.  De 2 stukken folie liggen in het midden ca 10 – 15 cm over elkaar.  Bij elk stuk folie zijn de einden op lange houten latten opgerold. Deze lange latten zijn met korte houten latten vastgemaakt aan de 3 vertikale latten van het afdak.

Op deze foto is rechts de folie aan de voorzijde “weggehaald”. Dit is gedaan door meer folie op de houten lat op te rollen.

Hier is links en rechts de folie aan de voorzijde “weggehaald” door oprollen.

Op deze foto is het folie hoog opgerold. Elke houten lat met opgerold folie zit aan de linkerkant in een (witte) klem. Meer over deze klem verder in dit bericht.

Aan de rechterkant is een schroef in de lat met folie gedraaid. Deze schroef draait in een gat in een korte lat. Foto’s verderop in dit bericht.

.

B)# Zijkant en binnenaanzicht

De folie is tot onder afgerold. Zo ziet de linker zijkant van het afdak eruit. De zijkant is (nu nog) open.

Verderop in dit bericht, bij F) Zijkanten dicht, staat beschreven hoe je afneembare zijkanten kunt maken. Met de zijkanten dicht is het kasje warmer.

Dit is een foto van onder het afdak.

.

C)# Klem openen, uithalen en inzetten

Elke houten lat met opgerold folie zit aan de linkerkant in een klem. De lat met folie kan hier uitgehaald worden en na draaien weer ingezet worden

Hieronder foto’s over uithalen, omhoog draaien en weer inzetten.

De metalen “strip” zorgt ervoor dat de lat met folie in de witte plastic klem blijft zitten.

Door de metalen strip naar voren te trekken en daarna te draaien wordt de klem “geopend”.

Op deze foto is de lat met opgerold folie uit de klem gehaald (en even op een wasmand gelegd).

De lat met folie is gedraaid waardoor er meer folie is opgerold. De korte lat met klem moet hierna hoger “gedraaid” of “opgetild” worden om de lat in de klem te kunnen leggen . Daarna is de lat met folie weer in de klem gelegd. De lat met folie kan nu nog wel uit de klem gaan.

Door de metalen strip naar voren te trekken en daarna te draaien wordt de klem weer “gesloten”. De lat met folie zit weer “vast”.

.

Nieuw ontwerp klem

afdak folie 29

Op deze foto’s zie je de bovenaan de oude klem en daaronder de nieuwe klem. Op de linker foto zijn beide klemmen open. Op de rechter foto zijn ze gesloten.

De nieuwe klem is gemaakt van een ijzeren “stoelhoek”. Van die stoelhoek is aan 1 kant een stuk ijzer afgezaagd. De stoelhoek en dat afgezaagde stuk ijzer zijn op een blok hout geschroefd. Het stuk ijzer kan draaien en zorgt ervoor dat de klem opent of sluit.

afdak folie 41 afdak folie 42

Hierboven een foto om aan te tonen hoe de nieuwe klem de lat met opgerold folie vastzet. De nieuwe klem “werkt” net zo goed als de oude. Maar de nieuwe klem is veel gemakkelijker te maken. Zie ook  L)# Bouwbeschrijving.

.

.

D)# Korte latten

De ene lange lat met opgerold folie zit “aan de buitenkant van” de andere lange lat met folie. Hierdoor komen de lange latten of de 2 stukken folie niet met elkaar in botsing of in de knoop.

Dat is als volgt gemaakt:

Elke korte lat zit met een bout vast aan een vertikale lat van het afdak.  Elk korte lat heeft 4 gaten op een rij. Door een van de 4 gaten te kiezen zit de lat met folie meer naar binnen of meer naar buiten. Zie ook onderstaande foto’s.

Op de 2 bovenstaande foto’s zie je:

 • In de korte latten zijn 4 gaten naast elkaar geboord.
 • De korte latten zitten vast aan vertikale latten van het afdak. Ze zijn vastgezet met bouten door een van de 4 gaten en met vleugelmoeren.
 • Aan de rechterkant van elke lange lat met opgerold folie zit een bout. Deze bout zit in een gat in een korte lat. Een moer en een vleugelmoer houdt de bout in de korte lat. Tijdens het oprollen of afrollen van folie draait de bout in de korte lat.

.

E)# Lager sluiten en stormbestendig.

afdak laag

In het 2e jaar dat het “kasje” gebruikt wordt, is in de 3 verticale latten onderaan een gat bijgemaakt. De korte latten zijn met een bout in dit gat vastgemaakt. Hierdoor kan de kas aan beide zijden lager sluiten en dat maakt de kas weer wat warmer. En er passen 2 rijen planten naast elkaar onder de kas.

afdak vast

Tijdens storm of hard waaien kun je elke lat vastzetten met een pen die in de grond is gestoken.

.

F)# Zijkanten dicht

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Hier zie je een constructie van 2 latten en dik plastic folie waarmee de zijkant van de kas is dichtgemaakt. Hieronder volgt een beschrijving.

.

Nodig:

afdak zijkant 1

 • Dik plastic folie. Voor elke kant ca 1 x 1 meter. Dit gewapend plastic folie, 1 x 2 m,  kost €7,00.
 • Latten, ca 4 cm breed en 1,5 cm dik. Voor elke kant 1 lat van ca 45 cm lang en 1 lat van ca 70 cm lang.
 • Houtschroeven of spaanplaatschroeven.
 • 2 Grote houtschroeven met grote kop.
 • 2 Schroefogen met houtdraad.

.

Voorbereiding:

afdak zijkant 14

 • Twee latten van dezelfde lengte worden later (met de folie ertussen) tegen elkaar geschroefd met houtschroeven of spaanplaatschroeven). Boor daarom van tevoren gaatjes in de latten voor deze schroeven. En draai de schroeven in de lat die aan de voorkant komt. Draai de schroeven er niet helemaal in.
 • Schroef in 1 lange lat die aan de voorkant komt 2 schroefogen, aan elk eind 1 schroefoog. Draai de schroeven er niet helemaal in.
 • Boor in de korte latten 2 gaten van ca 8 mm doorsnede, ca 8 cm van elk uiteinde af. Deze gaten zitten ca 1 cm van de lange zijkant af.

.

Bovenzijde vastmaken:

afdak zijkant 11

afdak zijkant 10

 • Schroef 2 grote houtschroeven in de bovenste lat van het afdak. Hang de “achterste” korte lat aan deze schroeven.

afdak zijkant 12

.

afdak zijkant 13

 • Houd met een hand de bovenkant van het folie op ongeveer de goede hoogte tegen de zijkant van het afdak.
 • Druk met de ander hand de “voorste” korte lat tegen de folie. Draai met de middelste schroef de 2 latten “bijna” op elkaar.  Nu zit het folie op 1 plaats op de juiste plaats. Het folie kan nog wel gedraaid worden om recht te hangen. De voorste lat zit schuin.

.

afdak zijkant 3

 • Trek beide korte latten een stukje naar voren en draai de voorste korte lat totdat die “goed zit”. De 2 korte latten “lopen gelijk aan” de bovenste lat van het afdak.
 • Draai het folie “recht” terwijl je de korte latten op hun plaats houdt.
 • Draai de korte latten aan elkaar vast met alle 3 schroeven. Nu zit de folie aan de bovenzijde tussen 2 korte latten geklemd.
 • Prik met een schroevendraaier of priem in de grote gaten van de korte latten. Maak zo grote gaten in het folie.
 • Hang het folie en de korte latten op het afdak.

.

afdak zijkant 6

Hier zie je hoe de bovenste korte latten aan de grote houtschroeven hangen. Zo kunnen ze er niet afvallen.

.

Onderzijde vastmaken:

afdak zijkant 4

Klem aan de onderzijde het folie tussen de 2 lange latten. Zorg ervoor dat de latten ongeveer “in het midden en recht” zitten.

Draai de oogschroeven verder in de latten.  Zet de onderkant vast met pennen door de schroefogen.

.

Zijkant bijwerken:

afdak zijkant 5

Knip boven een stuk van de zijkanten van het folie af. Het plastic reikt daarna tot enkele cm onder het golfplaat dak.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Je kunt de kas nog meer winddicht maken. Duw dan de “uitstekende” zijkanten (flappen) van het dikke folie onder het folie van het dak, zoals op bovenstaande foto te zien is. Dit helpt maar even, heb ik gemerkt. Afhankelijk van de windrichting kan het zomaar gebeuren dat aan 1 kant van de kas de flappen na enkele minuten weer “uit de kas” worden geblazen.

Om dat te verbeteren kun je de flap vastzetten. Zie foto’s hieronder.

afdak zijkant 15

afdak zijkant 17

Vouw het folie dubbel en knip met een scherpe schaar een klein gaatje in een “vierkantje” van de folie. Vouw het folie weer open en zet het vast met een (ijzeren) pen of stok.

.

G)# Schuiven

Elk stuk plastic folie kan over de golfplaat geschoven worden, van voor naar achter. Dat doe je bijvoorbeeld om het afdak aan de achterzijde dicht te maken en aan de voorzijde open.

Of om het folie recht te trekken als het erg scheef hangt, zoals op bovenstaande foto. Hierbij til je een lat met folie op en je trekt voorzichtig de andere lat met folie omlaag.

.

H)# Dichte folie

Je kunt gaatjesfolie op de latten draaien. Door het gaatjespatroon kun je deze folie gemakkelijk recht afknippen en recht op de latten rollen. Maar gaatjesfolie begint na enkele maanden al plaatselijk te scheuren. De plastic laag bij gaatjesfolie is nogal dun.

Dichte folie is veel dikker en steviger dan gaatjesfolie. Je kunt een dak van dicht folie maken door dicht folie op te rollen. Een probleempje is dat je dicht folie moeilijker recht en haaks kunt afknippen omdat er gaan rijen met gaatjes inzitten.

Op de foto’s hieronder zie je een afdak met de 2 soorten folie op.

Op bovenstaande foto heeft het afdak links een stuk gaatjesfolie en rechts een stuk dicht folie.

 Je kunt latten met folie (die je niet gebruikt) boven in het afdak op de dwarslatten leggen. Daar blijven ze droog.

.

I)# Breed hangend folie

In de vertikale latten zijn 2 gaten geboord om de korte latten aan vast te maken. Hierdoor kan je het plastic folie aan de zijkant verder of dichter bij laten afhangen.

Op bovenstaande foto’s zie je dat het folie aan de voorkant (bij de stoeptegels) breder hangt dan aan de achterkant (bij de aardappelplanten). Dit komt door een juiste keuze van de verbindingsgaten in de korte latten en in de vertikale latten.

Zo wordt de andere rij paprikaplanten naast de stoeptegels ook beschermd door het plastic folie.

.

J)# Een beetje scheef

Op elke lange lat is het plastic folie zo recht mogelijk opgerold. Maar tijdens het telkens oprollen en afrollen op het afdak gaat het folie een beetje scheef op de lange latten “zitten”.

Aan de rechterzijde zijn 2 korte latten vaak op elkaar aan de vertikale lat geschroefd. Hoordoor ligt de ene lange lat iets meer naar rechts dan de andere lange lat van hetzelfde stuk folie. Ook hierdoor kan het folie een beetje scheef op de lange lat worden opgerold.

Mijn ervaring is dat dit scheef oprollen geen probleem is. Het is zo weinig dat het folie gewoon goed over het afdak blijft hangen. Misschien hangt het folie hierdoor een ietsiepietsie scheef.  Maar dat is niet erg.

.

K)# En ook nog dit

 • Het plastic folie ligt op de golfplaat. Een scherpe onderkant van de golfplaat kan het plastic beschadigen tijdens het op- en afrollen en tijdens het schuiven van het plastic folie. Leg daarom de golfplaat op het afdak zodanig dat die weinig plastic beschadigt. Het beste is als beide onderste golven van het dak de “ronding” naar buiten hebben. Zoals op onderstaande foto’s.

afdak folie 25

Als nodig kun je bij een nieuwe golfplaat aan 1 kant een halve golf afknippen (met een scherpe schaar) om de “ronding” naar buiten te maken.

 • Volgens mij kun je ook zo’n dak met folie-zijkanten maken zonder een golfplaat bovenop, bedacht ik me vandaag (11 juni 2013).

afdak folie 24

Je moet dan wel latten met gladde oppervlakken gebruiken. Of even schuren met fijn schuurpapier. De lat op de foto heeft een scherpe hoek en kan het folie beschadigen.

afdak folie 26

Doe het waslijndraad over de latten heen. Leg daarover het folie. Door het waslijn zal de folie beter glijden en minder beschadigen.

afdak folie 23

Hier zie je (als probeersel) dat links de folie op golfplaat ligt en rechts op latten.

.

L)# Bouwbeschrijving

Benodigd voor het folieafdak:

 • Doorzichtig plastic folie (landbouwplastic) of gaatjesplastic van 6 meter lang. Hoe breed hangt af van de maten van het afdak.
 • Houten latten, ca 4 cm breed en ca 1,5 cm dik.

.

L1) Klemmen nieuw ontwerp.

Nodig:

 • 4 ijzeren stoelhoeken
 • Houtschroeven.
 • Zwarte platte ringen. Dit zijn rubber ringen die in een waterkraan zitten om die af te kunnen sluiten (zogenaamde “kraanleertjes”).

Hieronder staan de maak-foto’s. Daaronder een beschrijving.

afdak folie 30 afdak folie 31 afdak folie 32 afdak folie 33 afdak folie 34 afdak folie 35 afdak folie 36 afdak folie 37 afdak folie 38  afdak folie 40

Bovenstaande foto’s laten zien hoe de nieuwe klem gemaakt wordt. Van een stoelhoek wordt een stuk afgezaagd. Van de losse delen worden de scherpe randjes gevijld. Van beide delen, 1 ringetje en schroefjes wordt de klem gemaakt. De klem wordt op een blokje hout gemaakt. Het zwarte ringetje is een rubberen “kraanleertje”. Dat ringetje zorgt ervoor dat er meer ruimte is en dat de lat met folie ruimer in de klem past; door het ringetje “zit” het draaibare ijzeren plaatje hoger op de houten lat.

Door het rubberen ringetje draait het ijzeren plaatje moeilijker. Hierdoor blijft het ijzeren plaatje beter op zijn plaats na het open- of dichtdraaien. Zo kan de lat met opgerold folie niet per ongeluk uit de klem vallen.

Het blokje hout met klem eraan is daarna op de “oude” lat geschroefd. Zo heb je weer een korte lat met klem.

.

.

L2) Klemmen oud ontwerp

Nodig:

 • 1 plastic snijplank, dikte 6 tot 8 mm.
 • 4 ijzeren raamhoeken
 • Schroeven, bouten, moeren, platte ringen enzovoort.

 

Klemmen maken:

De 4 witte klemmen maak je uit een plastic snijplank en 4 ijzeren raamhoeken.

1. Plastic zagen

Teken op de snijplank 4 even grote rechthoeken af. Elke rechthoek is ca 9 x 8.5 cm.

Zaag met een ijzerzaag dit deel uit de snijplank. Het is ca 18 cm breed en ca 17 cm hoog.

Zaag het stuk snijplank daarna doormidden. Je krijgt dan 2 stukken van ca 18 cm breed en ca 8,5 cm hoog.

Rol ca 1,5 meter folie op een houten lat. Meet daarna de hoogte en de breedte van de lat met opgerold folie.

Ga verder met zagen van de plastic snijplank totdat je 4 rechthoekige stukken hebt van ca 9 x 8,5 cm.

Zaag daarna bij elk stuk met een ijzerzaag en een figuurzaag de sleuf uit. De brede kant naast de sleuf is ca 5 cm. De houten lat met opgerold folie moet ruim in de sleuf passen. Voor de houten lat waar ik de folie oprol moet elke sleuf in het stuk snijplank ca 1,7 cm breed en ca 4,5 cm diep zijn.

Zoals je ziet heb je 4 stukken plastic nodig voor de klemmen:  2 “linker” en 2 “rechter”.

2. Raamhoeken buigen en afzagen.

Voor een “linker” klem moet je een raamhoek anders buigen dan voor een “rechter” klem.  Op deze foto zie je 2 raamhoeken, 1 links en 1 rechts gebogen.

Hier zie je nogmaals hoe een raamhoek wordt gebogen. Daarna wordt van het “niet gebogen been” een stuk afgezaagd. Na het zagen worden de scherpe kantjes weggehaald met een ijzervijl.

3. Klemmen in elkaar zetten.

Voor elk stuk folie heb je een “linker klem” en een “rechter klem” nodig.

Onderdelen voor een “linker klem”:

 • Plastic plaatje. Hierin zijn 4 gaten van 4 mm geboord. De 2 linker gaten horen bij de raamhoek. Met de 2 rechter gaten wordt het plaatje later aan een lat bevestigd.
 • Raamhoek, gebogen , gezaagd en gevijld,
 • Bouten 4 mm dik (m4):  1 bout van 20 mm lang, 1 bout van 25 mm lang,
 • Moeren 4 mm (m4): 2 “gewone” moeren en 1 borgmoer (dit is de moer met blauw plastic, rechtsboven op de foto).
 • 1 “kraanleertje”, ook wel “kraanschijfje”genoemd, ca 20 mm doorsnede en ca 4 mm dik.
 • 1 kleine platte ring (revet, moerplaatje), 4 mm, ca 6 tot 8 mm doorsnede, ca 0,5 tot 1 mm dik. Zie foto rechts van het kraanleertje.

Draai 2 bouten en moeren in het plastic plaatje. Bovenaan de bout van 20 mm, onderaan de bout van 25 mm. Draai de moeren stevig vast.

Maak de 2 gaten in de raamhoek groter met een 4,5 mm ijzerboor. Leg de raamhoek over de 2 bouten.

Test of je de raamhoek bovenaan “uit de bout kunt tillen”, terwijl de onderste bout in het gat van de raamhoek blijft.  Vaak lukt dit niet. Maak dan het bovenste gat van de raamhoek ovaal (). Dit doe je door een 4,5 mm ijzerboor al draaiend in het gat heen en weer te bewegen, te kantelen (van \ naar /).

Leg of schuif de rubber ring om de bout. Leg daarna de kleine platte ring over de bout.

Schroef de borgmoer op de bout tot de rubber ring een beetje ingedrukt wordt. Als nodig de bout tegenhouden tijdens het opschroeven.

De 2 andere gaten, rechtsboven,  zijn om de klem vast te schroeven aan een korte lat.

Een korte lat is ca 4 cm breed, 1,5 cm dik en 52 cm lang. In de korte lat zijn 4 gaten van 5 mm geboord. Op 4, 8, 12 en 16 cm van het eind.

Voor mijn afdak met 2 stukken folie zijn 4 korte latten met klemmen nodig, 2 linker en 2 rechter.

4. Korte latten met schroefgat:

Elke lange lat met folie heeft een ingeschroefde bout. Deze bout draait in een 5 mm gat in een korte lat. Op bovenstaande foto zie je zo’n korte lat met rechts het gat voor de bout. De lat is ca 4 cm breed, 1,5 cm dik en 55 cm lang.

In de korte lat zijn 4 gaten van 5 mm geboord (links op de foto). Op 4, 8, 12 en 16 cm van het eind.

Voor mijn afdak met 2 stukken folie heb ik 4 van dergelijke latten nodig.

Bij 2 van de 4 korte latten is (bij het gat voor de bout) het uiteinde afgerond: de hoeken zijn afgezaagd en met schuurpapier glad gemaakt. Rechts op bovenstaande foto. Deze korte latten worden in het midden in de tunnel vastgemaakt. Daar liggen de 2 stukken folie over elkaar. Door de afgeronde hoeken wordt het plastic van het andere stuk folie niet of minder snel beschadigd.

5. Lange lat

Bij een kort afdak kun je de lange lat ongeveer even lang maken als het afdak zelf.  Bij een lang afdak zoals op de foto’s zijn 2 stukken folie nodig. Een lange lat is dan ongeveer even lang als een “half”afdak. Een lange lat is ongeveer 4 cm breed en 1,5 cm dik.

Op bovenstaande foto zie je de “stokschroef” met moer en vleugelmoer die rechts in de lange lat wordt geschroefd. Deze stokschroef is m5 (5 mm schroefdraad doorsnede) en ca 5 cm lang.

Boor aan 1 eind van de lange lat een klein gat in de lengterichting. Gat diameter 2,5 of 3 mm. Diepte ca  2,5 cm.  Dit boren gaat redelijk goed “uit de losse hand”:  in een hand de draaiende boormachine vasthouden, met de andere hand de lat telkens een beetje linksom en rechtsom draaien tijdens het boren.

Draai de moer op, de vleugelmoer op en draai de twee moeren stevig tegen elkaar vast (met een steeksleutel en met je hand).

Doe een beetje vaseline of vet op de houtschroefdraad van de stokschroef. Draai de stokschroef ca 2,5 cm in de lange lat door de vleugelmoer rechtsom te draaien. Als de moeren strak tegen elkaar zijn gedraaid zal dit goed gaan.

(Lukt dit niet, draai dan 2 gewone moeren op de stokschroef in plaats van een moer en vleugelmoer. Draai de 2 moeren met 2 sleutels strak tegen elkaar. Draai dan de moer die aan het eind zit met een sleutel rechtsom. Hierdoor zal de stokschroef in de lat gedraaid worden.)

Draai daarna de moeren van elkaar los en draai ze van de stokschroef af.

Doe bovenstaande bij alle lange latten.

6. Folie vastmaken (oude werkwijze)

Het plastic folie is 6 meter breed. Vouw het folie uit totdat je het “begin” gevonden hebt. Leg het begin van het plastic folie op een lange lat aan de kant van de stokschroef. Zet het folie daar vast met een punaise.

Knip aan de andere kant van de lange lat een stuk plastic op maat. Trek het folie strak over de lat. Zet het folie daar ook vast met een punaise.

Zet daarna het folie op enkele tussenliggende plaatsen op de lat vast met punaises.

Knip de folie aan de zijkant (6 meter) ongeveer recht af.

Leg de andere lange lat op het eind van de folie, met de stokschroef aan dezelfde kant als bij de eerste lat. Zet de folie aan deze lat ook strak en vast met enkele punaises.

Leg de folie met latten op de grond. Trek een stuk folie recht. Rol het folie zo recht mogelijk op, op beide latten ongeveer evenveel. Rol op tot het midden van de folie.

.

Folie vastmaken, verbeterde oprol werkwijze:

In 2014 heb ik een verbeterde oprol methode verzonnen en uitgetest. Je kunt hierbij 4 extra latjes gebruiken. Maar je kunt ook zonder deze latjes. In onderstaande beschrijving heb ik het gebruik van die extra latjes (((tussen haakjes))) gezet.

En de werkwijze gaat goed.

 • (((Zaag 4 extra stukjes lat die dezelfde dikte en breedte hebben als de oprollat. Meet de lengte van elk latje. Elke latje is bijvoorbeeld 55 cm lang.)))
 • Koop plastic folie van 6 meter breed. Koop ongeveer 2,5 meter folie. Dat is wat meer dan de lengte van een oprollat.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 • Leg de 6 meter folie “uitgestrekt” op een grasveld of gazon.

folie knippen 2

 •  Vouw het folie dubbel, zodat je 3 meter “krijgt”. Leg een steen of een stuk stoeptegel op elke hoek waar de losse einden op elkaar liggen.

folie knippen 3

 • Schroef bij elke oprollat de stokschroef uit het eind.
 • Leg een oprollat “in de folie” bij het dichte eind. Trek voorzichtig aan de lat zodat de folie strak komt. Snijd met een scherp mes op de lat, door de folie.
 • Je hebt nu 2 stukken folie, elk van 3 meter.
 • Leg één vel folie op het gras. Het andere vel even ergens anders neerleggen of oprollen.

folie knippen 4

 • Leg de oprollat aan een eind van het vel folie. Deze lat ligt ongeveer “midden” op de breedte van het folie. Maak het begin van het folie vast met punaises. (((Leg een korte lat “in de folie”, tegen de oprollat aan.)))

folie knippen 5

 • Doe hetzelfde aan het andere eind van de oprollat.

Laat dit uiteinde van het folie met oprollat (((en 2 korte latjes))) op het gras liggen.

Ga naar het andere eind van de folie op het grasveld.

 • Schroef bij een andere oprollat de stokschroef uit het eind.
 • Leg deze oprollat op dit uiteinde van het vel folie. Leg de lat met het gat voor de stokschroef aan de juiste kant.
 • Zet de folie vast met punaises aan de oprollat. (((En steek 2 korte latjes “in” de folie.)))

folie knippen 6

 • Rol vanaf elke kant het folie zo recht en strak mogelijk op. Rol vanaf elke kant 1,5 meter folie op. Aan elke kant rolt de folie op een oprollat ((( en op 2 korte latjes.)))
 • Ga na of de folie ongeveer recht is opgerold. Dat kun je voelen aan de uiteinden van beide oprollatten (in het plastic). Deze uiteinden komen dan “vlak bij elkaar uit”. (((Dan steken de korte latten aan elke zijde ongeveer “even ver uit de rol”.))) Niet recht opgerold, dan 1 kant afrollen, punaises uithalen, iets anders (schever) opleggen, weer punaises induwen, oprollen en controleren.
 • Na het oprollen: voel waar de uiteinden van beide oprollatten zijn. (((Meet waar de korte lat tegen de lange oprollat drukt. Dit is natuurlijk 55 cm vanaf het uiteinde van de korte lat want elke korte lat is 55 cm lang. Ik noem dit het “drukpunt“.)))

folie knippen 7

 • Prik met een punaise of priem of kleine spijker een gaatje door het opgerold plastic folie. Prik ongeveer 1 cm vanaf het eind van de lange oprollat. Je kunt voelen waar het eind van de lange oprollat is. (((Je kunt meten waar dat punt is; bij korte latten van 55 cm lang is dat 56 cm vanaf het euind van de korte lat>)))  Zo wordt het plastic folie ongeveer 1 cm smaller dan de oprollat. Prik op 2 plaatsen per oprollat. Dus op 4 plekken in totaal.

folie knippen 8

 • Rol de folie een stukje af en ga na of de geprikte gaatjes goed zichtbaar zijn. Niet goed, dan weer oprollen en met een grotere prikker of spijker een groter gaatje maken. Op bovenstaande foto zie je gaatjes in het folie die duidelijk genoeg zijn om langs te knippen.

folie knippen 9

 • Rol de folie helemaal af en knip met een scherpe schaar de folie recht, net langs de geprikte gaatjes.

folie knippen 10

 • Rol de folie weer op, beide uiteinden 1,5 meter.
 • Draai de stokschroeven in de gaten in de oprollatten.

Zoals je op de laatste foto ziet, is het oprollen en afknippen erg goed gegaan. De folie is ongeveer 1 cm smaller dan de latten.

.

Lager en korter

In 2014 heb ik de kas voor de paprika’s ongeveer 15 cm lager gemaakt door de 3 vertikale latten 15 cm korter te maken. Dat is nog steeds hoog genoeg voor paprika’s. Hierdoor is een korter stuk folie nodig, bv 3 meter lang (in plaats van 6 meter).

Vouw dan het stuk folie (6 meter) dubbel en snijd het doormidden, zodat je 2 stukken van 3 meter lengte hebt. Rol daarna (zoals hierboven beschreven) elk stuk folie op 1 lange lat en 2 korte latjes. Rol geen 3 maar 1,5 meter op elke lat.

.

M)# Folie opleggen

Leg folie op bij windstil weer. Leg de folie met de 2 latten boven op het afdak. Rol bij een lat een deel van het folie af. Zet de lat vast in een witte klem. Steek daarna de schroef in het gat van een korte lat. Schroef een moer en een vleugelmoer op de bout. Draai de vleugelmoer strak tegen de moer aan.  Rol daarna folie van de andere lat af en maak deze lat op dezelfde wijze vast in de klem en met de schroef.

.

N)# Stormbestendig

Het afdak en de folie kunnen goed tegen harde wind. Het afdak en de plastic folie blijft heel. De korte latten worden niet strak vastgeschroefd aan de 3 vertikale latten van het afdak. Hierdoor kan het folie en de latten in de wind op en neer en heen en weer wiebelen.  Door het gewicht van de lange latten wordt de folie telkens weer strak getrokken.

Aan het eind van de zomer, in september of oktober is het gaatjesplastic beschadigd door de zonnestraling, het schuiven en het op- en afrollen.  Dicht folie blijft het hele seizoen heel. En dicht folie is warmer.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in afdak, paprika, plastic folie, tomaat. Bookmark de permalink .

22 reacties op 25) Plastic folie over het afdak voor tomaten of paprika’s

 1. Rudi zegt:

  Prachtig werk ! Proficiat met uw interessante site.

 2. Mw.v.d.B. zegt:

  Goeie dag zeg!
  Wat een kunstenaar bent u mijnheer!
  Ik geniet van die prachtige inventieve constructie-wijze van uw paprikan/tomaten afdak.
  Heel mooi!

  Groet,
  Mw. v.d.B.

 3. Aad zegt:

  Prachtige constructie. Ga ik later zeker doen. Nu wil ik voorlopig een tunnel maken m.b.v. pvc pijpen en daarover het plastic folie. Maar waar kan ik dit kopen?

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Aad,
   Plastic folie kun je kopen in o.a. een tuincentrum, in een winkel voor tuinartikelen, bij Boerenbond/Welkoop. Met Google kun je opzoeken waar de dichtstbijzijnde winkel is. Pvc buis vind je in een bouwmarkt.
   Succes en groetjes, Sjef

 4. gerda zegt:

  Geweldig dat u iets bedenkt en tot uitvoering brengt ! Zeer mooi systeem,dat afdak in combinatie met het folie klem systeem.

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Gerda, dank je wel.
   Al wat ik op mijn weblog zet is de uitkomst van denkwerk, proberen, veranderen, prakkezeren, weer proberen enzovoort totdat het goed werkt. Of totdat het goed na te maken is voor een ander. En zo eenvoudig mogelijk, met makkelijk verkrijgbare spullen.
   Groetjes, Sjef

 5. Sander zegt:

  Zeer handige tip. Sinds vandaag staat ie ook in mijn moestuin. Ik heb het folie nog niet opgebouwd, hoop vooralsnog dat de basisconstructie voldoende bescherming biedt. Bedankt! Gr Sander

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Sander,
   Ik had eerst alleen maar het afdak voor mijn paprika’s. In de warme zomer van 2010 had ik veel grote paprika’s aan mijn planten. Tijdens de koude zomer van 2011 had ik veel minder paprika’s geoogst. Daarom heb ik in 2012 de plastic folie aan de zijkant van het afdak verzonnen.
   Groetjes en succes,
   Sjef

 6. Peter zegt:

  Hallo Sjef, machtig om jouw tuintips (goed overzichtelijk) te lezen, simpel en zeer doeltreffend, in mijn beleving tenminste!
  Goeie foto’s en ter zake doende uitleg, “prima”.

 7. Pingback: Welkom | sjeftuintips

 8. Tamara zegt:

  Hi Sjef,
  Mijn vader wil graag dat dikke plastic folie kopen met die groene “draad” erin. Weet jij toevallig waar we die kunnen kopen/bestellen?
  Alvast bedankt!

  gr
  Tamara

 9. Pingback: 9) Paprika’s kweken | sjeftuintips

 10. dedolletuinder.be zegt:

  Dag Sjef,
  Wow, dit is echt wel interessant! En zo goed uitgelegd met tekst en foto. Ik ga jouw site zeker op mijn blog vermelden want die is echt de moeite.
  Vraagje tussendoor; Welke groenten zet je in potten in de grond? Of is dit enkel in de koude periode om deze dan gemakkelijk uit de grond te halen en warmer te zetten? Voorbeeldfoto https://sjeftuintips.files.wordpress.com/2012/06/afdak-folie-23.jpg?w=640&h=311
  Ik kom zeker terug ;-)
  Greetz,
  Karl

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Karl,
   Dank je wel voor het compliment.
   Antwoord: ik zet koolplanten (winterbloemkool, boerenkool) in grote plastic bloempotten in de grond als ik die later voor de strenge vorst weer in hun geheel uit de grond wil halen om ze vorstvrij te bewaren.
   Op de voorbeeldfoto staan koolplanten in de zomer in de tuingrond. Rondom elke plant is een gietrand geplaatst. Gemaakt van de afgeknipte bovenkant van een plastic bloempot. Zo’n gietrand is handig bij het water geven. Al het water zakt dan goed naar de wortels van de plant.
   groeten, Sjef
   p.s. Ik heb jouw site bij de “Interessante en leuke tuin-websites” gezet.

 11. Paul zegt:

  Dag Sjef, dit is tenminste een site waar men van kan leren. Reeds veel gelezen en een paar tips gebruikt met zeer goed resultaat bijvoorbeeld zaaien van wortel op afstand in volle grond met een zaaidoosje. Het neemt iets meer tijd maar geen dagen na elkaar op de knieen om uit te dunnen. Je tips om hulpmiddelen te bouwen, perfecte uitleg, simpel, klaar en duidelijk. En belangrijk de punten die kunnen misgaan oplossen. Ik denk telkens bij een probleem, eens kijken hoe Sjef dit oplost en dat vind men dan ook op je site.
  Bedankt,
  Paul uit Overijse Belgie

 12. Vincent zegt:

  Goededag Sjef,
  Wat een prachtig artikel. Geeft me gelijk kriebels om het zelf te bouwen.
  Wat ik een klein beetje mis in het artikel, is een soort van boodschappenlijstje en eventueel een schematisch overzicht van de verhoudingen/maten van de gebruikte artikelen.
  Wat zou bijvoorbeeld een goede hoogte zijn voor de kas (misschien lees ik er overheen), maar lees wel dat je de kas eerder verlaagd hebt.
  Maar echt, m’n complimenten voor je artikel. Mooie foto’s ter verduidelijking!

  Voor mij staan de aubergine, tomaat, paprika en peper in de planning om gebruik te gaan maken van deze warme huisvesting

  Hoop dat er dit jaar ook weer veel te oogsten is voor je!

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Vincent, dankjewel voor je reactie.
   Ik snap wat je bedoelt. In mijn gedrevenheid heb ik de kasjes en afdaken verzonnen, geprobeerd, gebouwd, uitgetest en veranderd. En foto’s gemaakt. En daarna op Sjeftuintips gezet.

   In 2018 ga ik mijn kasjes en afdaken weer opbouwen. Dan ga ik gelijk de maten opmeten. En in Sjeftuintips erbij zetten. Samen met een lijstje van benodigdheden.

   In mijn tip 7 kun je zien welke kasjes, afdaken en bouwwerken er nog meer gebouwd worden door mijn volkstuincollega’s.
   Sjef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.