28) Winterbloemkool kweken

In deze tip:

 • A)# Inleiding
 • B)# In de volkstuin
 • C)# In de achtertuin
 • D)# De laatste oogst (te laat)
 • E)# Conclusies
 • F)# De oorspronkelijke tip

.

A)# Inleiding:

Als je in juli winterbloemkool zaait, kun je in april van het volgend jaar bloemkool oogsten. Hieronder staat beschreven hoe ik dit tot nu toe gedaan heb.  Zaaien in de tuingrond en de plantjes in de tuin zetten. Voor de winter zet ik de planten in bloempotten (met opengeknipte bodem) in de achtertuin. Tijdens vorstdagen zet ik de bloempotten met planten onder een afdak of in een schuur. En in het voorjaar weer in de achtertuin. Toch oogst ik maar kleine bloemkolen, ondanks alle moeite.

Mijn achterbuurman in de volkstuin heeft zijn winterbloemkool in de tuin laten staan. Ook dankzij de zachte winter had hij in april 2014 twee grote winterbloemkolen.

Ik heb in 2014 de bloemkolen eerder gezaaid en verplant. En ik heb de planten al de groeitijd gewoon op het land laten staan. Dus niet in potten zetten en verhuizen. Hieronder de foto’s en beschrijvingen.

En het zaaien en verplanten gaat vanaf 2015 handiger met zaailiniaal + zaaistokje + schuifvalbakje en met verplantbuizen.

.

B)# In de volkstuin

Twee winterbloemkoolplanten op 16 augustus. De kleine linker plant is op 15 juni gezaaid, de grote rechter plant op 20 mei.

En hier dezelfde 2 bloemkolen in mijn volkstuin op 2 november. De rechter plant op de foto heeft veel groot blad, maar ziet er wat vreemd uit. De linker kool ziet er beter uit.

Op 14 januari is dit de linker bloemkool van de twee planten. Deze plant groeit normaal. De andere kool groeide zo vreemd dat die uit de grond is gehaald.

Op 1 april ziet die ene winterbloemkoolplant uit de volkstuin er zo uit. Er is al wel een soort kropvorming, maar nog geen of misschien heel weinig bloemkoolvorming.

.

Een foto van de plant op 1 mei 2015. Er is dan nog geen bloemkool aanwezig.

Negen dagen later, op 10 mei 2015 is de bloemkool van die plant geoogst. Weegt 660 gram.

.

C)# In de achtertuin

Op 2 november staan deze 3 winterbloemkoolplanten in de achtertuin. De grote bloemkoolplant links is ook op 20 mei gezaaid. De 2 kleinere planten rechts ernaast zijn op 15 juni gezaaid.

Op 14 januari zijn deze 3 winterbloemkolen (2 grote en 1 kleintje rechts) in de achtertuin zo groot.

Op 1 april zien de winterbloemkoolplanten uit de achtertuin er zo uit. Er is al wel een soort kropvorming, maar nog geen of misschien heel weinig bloemkoolvorming.

.

Op 26 april dezelfde planten. De koolplanten zijn weer aan het groeien geslagen na de winter.

In de rechter plant zit al een bloemkooltje van ongeveer 10 cm doorsnede. De poepjes op de bladeren verraden dat er een rups in de bloemkool woont. Die is met een pincet verwijderd. Daarna zijn de poepjes met water van de kool af gespoeld.

Vervolgens zijn er koolbladeren rondom de bloemkool gevouwen en bovenaan met een klem bij elkaar vastgemaakt. Zo kan de bloemkool in het donker groter groeien. Want in het licht wordt de bloemkool geel en bobbelig.

Op 5 mei is de bloemkool van de rechter plant geoogst. Gewicht 700 gram. Op de onderste foto zie je hoe de rups geknabbeld heeft.

Bij het schoonmaken kwam een oorworm uit de bloemkool kruipen. En er zat een piepklein naaktslakje in verborgen.

.

Op 9 mei is de bloemkool van de middelste plant geoogst. Die is in de groentelade van de koelkast bewaard. Met de steel van de bloemkool in een laagje kraanwater.

Alleen de laatste plant staat dan nog in de achtertuin.

.

D)# De laatste oogst (te laat)

Op 13 mei heb ik de laatste bloemkool uit mijn achtertuin geoogst. De plant zelf was niet zo groot als de andere 3 planten. Ik heb te lang gewacht met oogsten. Daarom is bloemkool “los”, zoals je op bovenstaande foto’s ziet. De kool smaakt wel goed, maar bij schoonmaken en klein snijden moet je de lange steeltjes afsnijden.

.

Conclusies:

 • Uit winterbloemkool die in mei is gezaaid kan een “vreemde plant” gaan groeien waar geen bloemkool in komt.
 • Als je winterbloemkool in juni zaait, dan worden de planten erg groot en stevig. In april/mei van het volgend jaar oogst je dan grote bloemkolen.
 • Als je in juli/augustus zaait (kan op de verpakking staan) worden de planten niet groot. In april oogst je dan maar kleine bloemkolen.
 • Alle bloemkolen zijn binnen 1 of 2 weken oogstrijp. Te lang wachten met oogsten levert een losse bloemkool op.
 • Gedurende een zachte winter kan de bloemkool in de tuingrond blijven staan.
 • Tijdens een strenge winter kun je een “tomatenafdak nieuw ontwerp” boven de planten. Hieronder een kleine foto van dat afdak.

.

.

F)# Hier het oorspronkelijke bericht.

In juli -augustus kun je winterbloemkool in je tuin zaaien. De koolplanten overwinteren in het Nederlandse klimaat. De planten kunnen tegen enkele graden vorst in de winter.  Laat de planten in de tuin in een grote bloempot groeien. Voordat het erg hard gaat vriezen kun je elke bloempot met plant uit de tuingrond halen en onder een afdak of  in een koele schuur of garage zetten. Zet na de vorst iedere bloempot met plant weer terug in de tuingrond. Geef veel koud water in maart en april om een goede koolvorming te hebben.

In april van het volgend jaar heb je dan (kleine) bloemkooltjes.

Deze in april 2014.

.

F1) Ras

 

Voor winterbloemkool is dit ras, “Walcheren Winter” geschikt.

.

F2) Zaaitijd

Winterbloemkool wordt volgens de info op de verpakking in juli of augustus in de tuingrond gezaaid. Mijn ervaring is dat je beter eerder kunt zaaien, bijvoorbeeld in begin juni. Dan is de plant voor de winter veel groter, komt beter de winter door en geeft hopelijk een grotere bloemkool in april van het volgend jaar.

.

F3) Zaaien

Voor 10 winterbloemkolen heb je ca 20 plantjes nodig. Als je pech hebt dan levert ongeveer de helft van de plantjes geen goede bloemkool op. Dat komt dan door plantenziekten zoals draaihart, hartloosheid of een andere aandoening.  Daarom wat meer zaaien.

Maak met schepje de tuingrond goed los. Meng wat mest of compost  en tuinkalk (Dolokal) door de grond. Maak een voortje van ca 8 cm breed en ca 4 cm diep. Maak een voortje van ca 1,5 meter lang.

Giet water in het voortje. Gebruik een gieter met fijne broes.

Strooi bloemkoolzaadjes in een wit bakje. Je kunt ze dan goed zien. Gebruik een cocktailprikkertje (met vochtig gemaakte punt), een pincet of je vingers om de zaadjes in het voortje te strooien.

Gebruik een lat met afstand-strepen. Zaai om de 15 cm 3 a 4 zaden in het voortje.

Strooi daarna vochtige tuingrond in het voortje. Dit laagje is ca 0,5 cm dik.

Het kan erg droog en warm zijn of veel regenen in deze tijd van het jaar. Leg daarom een plank of stukjes golfplaat over het voortje. Leg er bakstenen op tegen wegwaaien.

Na ca 3 tot 8 dagen zijn de koolplantjes opgekomen. Haal dan de planken of golfplaat weg. Giet af en toe de plantjes met een gieter met fijne broes. Giet met koud water.

.

F4) Uitdunnen

Dit is een foto van koolplantjes ca 3 weken na het zaaien. Om de 15 cm zijn groepjes met 1,2,3 of 4 koolplantjes.

Gebruik een mesje of metalen stripje om per groepje enkele koolplantjes te verwijderen tot er 2 plantjes per groepje over zijn. Deze 2 plantjes moeten de grootste zijn en/of enkele cm uit elkaar staan.

Giet na het uitdunnen de plantjes en de grond in het voortje.

.

F5) Tijdstip van uitplanten

Ca 4 tot 6 weken na het zaaien zijn de planten groot genoeg om ze uit te planten. Doe dit bij goed “plantweer”. Dit is koel, regenachtig weer.

Heb je zelf geen winterbloemkool gezaaid, dan is dat niet erg. Tussen half juli en half augustus kun je winterbloemkool-plantjes kopen in een tuincentrum, 4 plantjes voor 1 euro.

.

F6) Plaats van uitplanten

Zet de koolplanten in de tuin op een “winderige” plek.  Dan heb je minder last van plantenziekten.

.

F7) Koolplantjes nat gieten, vlak voor het uitplanten

Gebruik een gieter met fijne broes om de grond en de koolplanten goed nat te gieten. Doe dit ongeveer een half uur voor het uitplanten.

.

F8) Uitplanten in grote bloempotten in de tuingrond

Het is handig om in augustus de koolplantjes meteen in grote bloempotten in de tuingrond te planten.

Dat is veel gemakkelijker dan later, in oktober, grote koolplanten met een grote zware potkluit uit de grond halen en in een bloempot zetten. Dat is zwaar werk, er kan veel grond van de potkluit afvallen en na het planten staan de bloemkolen er vaak enkele weken “triest” bij.

Je kunt in augustus de koolplantjes alvast in een bloempot in de grond te zetten en ze later met pot en al verplanten naar de aangewezen plaats. Dat doe je als je in augustus nog geen plaats hebt om de bloemkoolplanten neer te zetten.

Je kunt bloempotten gebruiken van ongeveer 30 cm doorsnede en hoogte.  In 2013 ga ik bloempotten gebruiken waarbij een deel van de bodem is weggesneden of weggezaagd (met decoupeerzaag of scrobzaag). Dan kunnen de wortels van de planten dieper de grond in groeien.

Maak met een spade (schop) een kuil in de grond en zet de bloempot in de kuil. Schuif de grond rondom tegen de bloempot aan.

Doe wat tuingrond, mest of compost en dolokal (tuinkalk) in de emmer tot ongeveer half vol. Meng dit door elkaar met een spade (schep).  Doe daarna weer wat tuingrond, mest of compost en dolokal in de emmer en meng door elkaar met een schep.

Ga door totdat de bloempot ongeveer vol is met het grondmengsel.

Steek een bollenplanter circa 10 to 15 cm diep, midden in de grond in de bloempot. Haal de bollenplanter met grond uit de bloempot. Er is nu een rond plantgat in de grond gemaakt.

.

Steek de “punt” van een tuinschepje in de vochtige grond rondom een koolplant. Zo vorm je een wortelkluit die aan de koolplant vast zit.

Staan de 2 bloemkoolplantjes erg dicht bij elkaar, dan kun je 1 plant met grote potkluit en 1 plant met kleine potkluit uit de grond halen. Ik denk dat uit beide plantjes goede, grote bloemkoolplanten gaan groeien.

Hier zie je een koolplant met een flinke kluit vochtige grond eraan.

Maar je kunt ook de koolplant met minder aanhangend grond uit de grond halen.

 

Zet de koolplant in de bloempot in de tuingrond:  houd de plant op de goede hoogte en vul de ruimte onder en naast de potkluit met grond uit de bollenplanter en uit de tuin .  Zorg ervoor dat de koolplant diep in de grond staat.  Dan zal de plant niet zo gemakkelijk loswaaien bij harde wind.

Hierna wordt rondom de koolplant plakken (stal)mest gelegd. Zorg daarom voor een mesthoopje (in je tuin). Als het mesthoopje enkele maanden “oud” is, kun je plakken stalmest van het mesthoopje afscheppen. Dat gaat goed als je de tanden van een riek horizontaal boven in het mesthoopje steekt.

Zo zien de plakken stalmest eruit.

Leg 0,5 tot 1 cm dikke plakken stalmest rondom de plant. Leg de plakken tegen de stengel van de koolplant aan.

Giet daarna koud water rondom de koolplant in de bloempot en laat het water in de grond zakken.

.

F9) Opmerkingen over het planten

 • Plant de kooplanten vrij diep in de grond.  Bij harde wind waaien ze dan niet los of schuin.
 • Koolplanten hebben veel voedsel nodig. Daarom compost of mest door de grond mengen.
 • Door Dolokal (tuinkalk) door de grond te mengen is er minder kans op de plantenziekte “Knolvoet”.
 • Koolplanten groeien slecht als de grond rondom de planten (te) droog wordt. Giet daarom regelmatig veel water in de bloempot.
 • Door de plakken stalmest droogt de grond minder snel uit. Tijdens water gieten gaat er voeding van de stalmest naar de wortels van de plant.  Plakken stalmest rondom de steel werken net zo goed tegen de koolvlieg als koolkragen, is mijn ervaring. Dus koolkragen niet nodig. De koolvliegmade komt niet door de plak stalmest heen.

.

F10) In de achtertuin zetten

Zet in oktober of november de bloempotten met koolplanten in de grond van je achtertuin. Op deze foto van 1 november zie je rechts voor de kas de bloemkolen staan.  Enkele weken later kun je de gele bladeren van de plant weghalen.

F11) Opmerking:

Het kan zijn dat de bloemkoolplant “hoog in de pot groeit”. Dus met een lange stengel boven de grond. Dat is niet goed; de plant kan gemakkelijk omwaaien bij sterke wind.

Zo kun je de plant dieper in de pot zetten:

Leg de pot op een emmer. Schep met een lepel grond uit de pot via het gat in de bodem van de pot. Zet de pot weer rechtop. Druk de potkluit in de pot naar beneden. Strooi de grond uit de emmer in de pot.

.

F12) Onder een afdak of in een schuur zetten

Als er strenge vorst wordt verwacht, haal dan de bloempotten met planten uit de tuingrond. Zet ze onder een afdak of in een garage, schuur of zoiets.

.

F13) Weer in de tuingrond zetten

Als het niet meer vriest en de grond in de tuin is gedooid, zet dan de bloempotten met planten weer in de kuilen (gaten) in de

.

F14) Groeien en oogsten

In Maart en April gaan de planten weer groeien. De bladeren zien er weer fris uit. Enkele bladeren zijn vergeeld tijdens de winter. Haal die weg.

De plant is niet zo groot als een bloemkoolplant die je in maart of april plant en in juli oogst.

Zet de bloempotten met koolplanten wat dieper in de grond en druk de grond rondom de potten goed aan.

Zorg ervoor dat je de koolplanten veel water kunt geven: de grond in de pot is enkele cm lager dan de potrand en de pot staat wat dieper in de grond dan de omliggende tuingrond.

Giet regelmatig veel koud water in de bloempot.

Eind april kan de eerste bloemkool zichtbaar zijn.

Dek de bloemkool af anders wordt de kool geel. De werkwijze op de foto werkt erg goed. Vouw van een aantal bladeren de punten bij elkaar. Gebruik een “klem” om de bladeren bij elkaar te houden. De bloemkool tussen de bladeren kan zo vrij groeien.

Eind april, begin mei is de bloemkool groot en kan geoogst worden. Als je langer wacht met oogsten kan de bloemkool erg los worden.

Dit is de oogst van 1 mei; een vaste bloemkool en 4 kleine, wat losse bloemkooltjes. De losse bloemkooltjes hadden eigenlijk wat eerder geoogst moeten worden. Volgend seizoen proberen om grotere bloemkolen te kweken o.a. door eerder te zaaien.

Dit bericht werd geplaatst in bloemkool. Bookmark de permalink .

12 reacties op 28) Winterbloemkool kweken

 1. Henk (tuin 51) zegt:

  Hoi Sjef, dank je voor dit uitgebreide verhaal. Ik zelf gebruik DALTON F1 hybride zaden. Deze kunnen 12 tot 14 graden vorst verdragen.

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Henk, dank voor je reactie.
   Op de site van “Zaadhandel van der Wal” staan enkele rassen winterbloemkool, waaronder Dalton F1. Dalton is volgens die site een erg goed ras. Ga ik volgend jaar ook erbij uitproberen.
   Ik zet de bloemkoolplanten voor de winter in de achtertuin. Bij strenge vorst zet ik ze “binnen”.
   Sjef

 2. Kibling3 zegt:

  Hallo Sjef, die plakken stalmest waar haal je die of maak je die misschien zelf en hoe dan?

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi,
   In januari wordt (tamelijk verse) stalmest in de volkstuin gebracht. Daarna kan elke tuinder de hoeveelheid bestelde mest naar zijn of haar tuin kruien.
   Ik maak in januari van een deel van de mest een mesthoopje in mijn tuin. Na enkele maanden is de mest van dit mesthoopje wat in elkaar gezakt. Als je dan met een riek mest van het mesthoopje afschept heb je vanzelf dikke plakken. Je moet dan wel de tanden van de riek horizontaal boven in het mesthoopje steken.
   Groetjes, Sjef

 3. Erwin zegt:

  Hallo Sjef,
  Jouw verhalen over het telen van winterbloemkool inspireren me om het ook te gaan doen. Ik heb nog een vraag. Heb je bij het telen van (bloem)kool ook last van rupsen? Ik weet dat je de koolplanten in een kolenhok zet, maar heb je ook nog een andere manier om vraat door rupsen te voorkomen?
  Goeten,
  Erwin

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Erwin,
   Als zomerbloemkool groeit zijn er volop koolwitjes. Dan is het heel veel werk om elke dag eitjes en rupsen weg te halen. Daarom heb ik die zomerkolen in een kolenhok.
   Nog meer tips staan op deze site: http://www.tuinclub.be/tuinartikels/koolwitjes.htm
   Winterbloemkool groeit later in het seizoen. In de volkstuin zitten er maar heel weinig rupsen op de winterbloemkoolplanten (in mijn achtertuin wat meer, die heb ik allemaal gevangen). De rupsen op deze planten sterven in november door de kou. In maart/april worden de kooltjes gevormd. Dan vliegen er nog geen witjes, dus ook geen last van rupsen.

 4. Johan zegt:

  Beste Sjef,
  Zoals je zelf aangeeft is het merendeel van de winterbloemkool op de zelfde moment volgroeid. Zijn er soms geen vroege en latere soorten of bestaat dat niet bij winterbloemkool?
  Johan

 5. Erwin zegt:

  Beste Sjef,

  Op mijn moestuin heb ik last van aardvlooien. Ik heb koolraap, savooiekool en meiraap direct ter plaatse gezaaid, maar al die plantjes worden belaagd door aardvlooien. Ik ben bang dat als ik winterbloemkool in de volle grond zaai, de aardvlooien de plantjes ook zullen belagen. Wat denk je dat ik het beste kan doen: toch binnen in een zaaibakje zaaien en beschermd laten opgroeien, of toch in de volle grond zaaien en de aardvlooien bestrijden?

  Groeten,
  Erwin

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Erwin,
   In mijn tuin zie ik ook wel eens aangevreten koolplanten. Kan best door aardvlooien of slakken veroorzaakt worden. Op het internet is veel info over aardvlooien en bestrijding b.v. deze: http://www.detuingids.be/pages/detail.asp?Id=2753
   Ik denk dat je het beste in de volle grond kunt zaaien. Dan vaak/veel water geven, zodat de grond vochtig blijft. En hooi of gemaaid gazongras over de afdeklaag op het zaad leggen. Leg later het hooi of gras rondom de planten. Zo droogt de grond niet zo gauw uit.
   Succes,
   Sjef

 6. Erwin zegt:

  Hallo Sjef,

  Je hebt me geinspireerd om ook eens winterbloemkool te zaaien in mijn moestuin. Ik heb ze dit seizoen ter plekke gezaaid in juni. Alleen hebben op 1 na alle planten een klemhart gekregen. Weet jij misschien waar dat aan ligt?

  Groeten,
  Erwin

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Erwin,
   Misschien hebben de winterbloemkoolplanten last gehad van het “vreemde” zomerweer.
   Ik zaaide 2 winterbloemkolen op 14 juni; beide planten weggegooid i.v.m. vreemde harten (draaihart of klemhart of hartloosheid).
   In “dezelfde tuingrond” 4 winterbloemkolen gezaaid op 4 juli 2016. Uitgeplant in de tuingrond. Op 16 september zag ik dat deze planten ook afwijkende harten hebben. Dus ook niet goed.
   Ik vond wat info hier: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/klemhart-bij-bloemkool-of-broccoli/
   En op deze site heel veel info over alle kool-ellende die je maar kunt verzinnen: http://docplayer.nl/10819097-Ziekten-en-plagen-in-koolgewassen.html
   Daar vind je ook de oorzaken, zoals molybdeentekort, of te koud, of groeistoornis, of te droog, of koolgalmug, of…….enzovoort.
   .
   Mijn advies (augustus,september 2016):
   Zaai tussen half juni en eind juli elke week een rijtje winterbloemkool in je tuingrond; zaai op verschillende plekken in je tuin. Dan heb je de meeste kans dat er planten groeien op “goede tuingrond”. Zaai op een winderig plek in je tuin. Zaai enkele (3) zaaiplekjes per rijtje, 3 zaadjes per zaaiplekje en later de kleinste plantjes per zaaiplekje afknippen. Als de plantjes ongeveer 10 cm hoog zijn, verplanten in je tuin.
   Door 6 weken lang wekelijks te zaaien groeien er veel grotere en kleinere winterbloemkoolplanten in je tuin. Ik denk dat daar veel planten bijzitten die gewoon goed doorgroeien. Alleen de plantjes die “verkeerde grond, verkeerd weer of beestjes of andere ellende” hebben meegemaakt kunnen draaihart of klemhart of harteloosheid of zo krijgen.
   Dit ga ik bij de tip erbij zetten.
   Groeten, Sjef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.