Over Sjef

Mijn naam is Sjef (geb. 1952).

Ik woon in het oosten van Nederland.

Mijn hobby is tuinieren, groenten en bloemen.

Ik ken veel tuintips en wil die met anderen delen. En ik verzin nieuwe tuintips als ik vind dat iets handiger of gemakkelijker of anders kan..

89 gedachten over “Over Sjef”

 1. Hallo Sjef,

  Als gevolg van privé drukte ben ik een hele tijd niet op mijn blog geweest, dus ik zie je reactie nu pas. Wat fijn dat jij mijn blog ook erg leuk en interessant vindt!
  Ik heb jouw site als link op mijn blog toegevoegd.

  Groetjes
  Esther

 2. Geachte,
  Ik heb veel schone vroege aardappelen, rode eersteling, maar ze worden opgevreten door muizen of ratten in de grond. Is daar iets aan te doen? Een gunstig antwoordje verwachtend dank ik U zeer bij voorbaat.
  Met vriendelijke groeten

  1. Hoi Jozue,
   Op Sjeftuintips staan vooral handigheidjes, truukjes, bouwsels en hulpmiddelen voor het kweken van groenten.
   Voor algemene info over planten zoals plagen bemesting enzovoort kun je beter op een andere site kijken.
   Bijvoorbeeld “plantaardig.com/groenteninfo”. Bij “Lees dit eerst ….” staat een link.
   Of zoek via google. Sorry dat ik je niet kan helpen.
   Succes en groetjes van Sjef.

   p.s. Wij hebben ook veldmuizen in de volkstuin. Die eten wat aan aardbeien en wortelen. Ik heb mijn aardappelen nog niet gecontroleerd op muizenvraat.

  1. Hoi Jeffrey,
   Ik heb even je website bezocht. Die ziet er indrukwekkend en leuk uit. Info over allerlei tuinzaken en nog veel meer dingen.
   Natuurlijk mag je de website aanvullen met tips van mijn weblog.
   Succes en groeten,
   Sjef

 3. Goedendag Sjef,
  Een mooie site met handige tips en trucs. Volgens mij hebben verschillende tuinmannen en tuinvrouwen ook zo hun eigen slimme hulpmiddelen. Ik wil ik je wel een paar foto’s van mijn “hulpmiddelen” sturen. Als je wilt kun je ze gebruiken. Mocht je belangstelling hebben dan hoor ik dat graag.
  Groetend,
  Wim

 4. Hallo Sjef.
  Na een verhuizing naar een woning met grote tuin heb ik dit jaar voor het eerst een stukje tuin met groenten gemaakt.
  Geweldig om te doen, zo leuk!
  Ik moet zeggen ik ben niet ontevreden, morgen gaan de rode bietjes eruit om in te maken, ik heb al enkele glazen boontjes ingemaakt , de rode peperplanten hangen al vol en de sla groeit ook enorm.
  Ook heb ik een klein kasje met komkommerplanten waar ik al meerdere komkommers uit geplukt heb, alleen de tomaten gaan iets minder dan ik had gehoopt.
  Maar daar heb ik al een hele goeie tip voor gekregen die ik volgend jaar ga uitproberen.
  Ik heb wel wat vraagjes……(1)ik hoorde dat je bonen het jaar erop niet op dezelfde plaats moet planten, is dat zo? En zijn er meerdere groenten die ik het jaar erna op een andere plaats moet planten? (2) Wat kan ik nu nog zaaien/planten voor de komende maanden? en de laatste vraag is….om onze woning liggen meerdere weides die vol staan met fruitbomen…appels, stoofperen, kersen, pruimen en gewone peren. Als bewoners ( een straatje met 5 huizen) mogen wij hier plukken wat we willen en kunnen gebruiken.
  Nu heb ik vorig jaar heel wat appels, peren en pruimen geplukt en verwerkt, maar dit jaar zijn de bomen zo goed als vruchtloos…..een verdwaalde appel en dat was t dan ook, terwijl vorig jaar de bomen zó enorm vol vruchten hingen. Hoe kan dit?
  Ik hoop dat u mijn vragen kunt beantwoorden.
  mvg
  Willeke

  1. Hallo Willeke. Leuk he, zo’n grote tuin bij je huis.
   Hieronder de antwoorden op jouw 3 vragen;
   1) Je moet elk jaar de gewassen op een andere plaats in de tuin zetten, totdat je na 4 of 5 jaar weer bij “het begin” bent. Dit heet “vruchtwissel” of “vruchtwisseling”. Heel veel info is op internet te vinden. Bij mijn tip 2 staat hoe je dit in een Excelsheet kunt bijhouden.
   2) Ga op internet op zoek naar een “Zaai en plantkalender”. Daar vind je per maand wat je kunt zaaien of planten.
   3) Sorry, ook op internet gaan zoeken.
   Succes en groetjes van Sjef.

   1. Hallo Sjef.
    Bedankt voor uw reactie/tips. Ik zag het nu pas want ik keek steeds in mijn privé mailbox…..Ik ga eraan werken!!
    mvg
    Willeke

 5. Best Sjef,

  Zeer nuttige tips.
  De uitleg is duidelijk en mooi ondersteund door de foto’s.
  Zelf ben ik vorig jaar begonnen met een moestuin. Je leert in zo’n eerste jaar erg veel.
  Daarom ga ik met plezier het tweede jaar in. Ook gebruik makend van jouw tips.

  Veel succes en fijn dat je dit met ons wil delen.

  Groeten
  Arian

 6. Hoi Sjef

  Wat een mooie uitgebreide site. Veel nuttige informatie.
  Ik blijf lezen en leren via jouw site.
  Maar er komen ook weer nieuwe vragen bij.

  Zelf draai ik in Ruurlo al voor 2 jaar (april start 3de jaar) de kindertuin.
  Kinderen in de basisschool leeftijd komen naar de kindertuin en gaan aan het werk om zelf groentes te zaaien en oogsten. erg leuk om te doen, Maar moet nog veel leren.
  En dan komt deze site erg van pas.

  Kweekt u bijna alle zaden op keukenpapier op?

  groetjes Annemarie

  1. Hallo Annemarie,
   Bedankt voor je reactie.
   Het lijkt inderdaad alsof ik alles opkweek via (keuken)papier, nou niet alles maar wel veel. Het voordeel hiervan is dat je snel kunt zien of zaad nog een goede kiemkracht heeft. Ook ben ik nogal “ongeduldig”.
   Op papier kun je het kiemen zien en volgen. In de grond of in (pot)grond moet je maar afwachten of er wat opkomt en wanneer.
   En als er na 2 weken nog niets opgekomen is. Moet je dan nog langer wachten of opnieuw gaan zaaien?
   Sinds 2014 help ik ook “als tuinman” in een schooltuin van een basisschool. Bij de tuinles vinden de kinderen het erg interessant als ze de zaden zien dikker worden, worteltje eruit, steeltje en blaadje eraan, enzovoort. En daarna kan het plantje in de grond worden gezet.

   groetjes, Sjef

  1. Hoi Janny,
   De site van “Ons Belang” ziet er echt goed uit. Er is veel informatie over tuindingen, biologisch, vlinders, bijen en nog veel meer.
   Ik heb jullie site bij “Interessante en leuke tuin-websites” gezet.
   Succes en groetjes,
   Sjef

 7. Beste Sjef,

  Ik ben een student, aan de HAS Hogeschool, die op dit moment ben ik bezig met een project van verse theekruiden. Alles is nu in concept vorm bedacht, maar wil graag in praktijk nu munt, kamille, citroengras en stevia zaden gaan planten in een soortgelijke kleine kas.
  Het is eigenlijk een verpakkingsconcept want het is de bedoeling dat de zaden ontkiemen en groeien in een verpakking, daarbij rekeninghoudend met vochtbalans, temperatuur, licht en lucht.
  Heeft u voor mij tips, zoals wat is de beste bodem voor deze kruiden en hoelang duurt het proces van zaadje tot een plantje waarvan de blaadjes bruikbaar zijn? Ook vraag ik mij af kunnen zaden/kruiden groeien bij alleen kunstmatig licht zoals tl licht?
  Daarbij nog een belangrijke vraag denkt u dat het mogelijk is dat een zaadje in een verpakking/kasje kan groeien, of is het verstandiger om een stekje te nemen i.v.p. het zaadje?
  Ik vond uw “bonen kiemen”-proces erg interessant om te lezen. Daarbij kwam eigenlijk uit dat metselzand prima werkt om te ontkiemen. Ook om als plant verder te groeien?

  Ik hoop dat u met uw ervaring als tuinierder misschien wel verrassende goede antwoorden op heeft wat mij verder helpt in mijn project.

  Met vriendelijke groet,
  Denia

  1. Hoi Denia,
   Voor je onderzoek kun je op het internet veel info vinden.
   Je kunt zaden binnenshuis laten kiemen op enkele manieren van Sjeftuintips, of op een andere wijze die je ergens op het internet vindt.
   – Op vochtig keukenpapier zoals bij sperziebonen,
   – Op vochtig toiletpapier in een margarinekuipje met het dekseltje of een ander kuipje op zoals bij kolen.
   – Op potgrond of andere soort “grond” in een minikasje van 2 margarinekuipjes zoals bij paprika’s of tomaten.
   – Met een matje zoals bij kleine zaadjes.
   En probeer het kiemen bij kamertemperatuur, boven een radiator, op een donkere plek, onder een lamp of voor een raam.

   Gewoon uitproberen.
   Als de plantjes ontkiemd zijn is het beter om ze daarna in grond zetten met voldoende voeding. De grond of het papier waar de plantjes op kiemen heeft maar weinig voedingsstoffen. Daarom de plantjes uitplanten in voedzame grond om ze groot te laten groeien.

   Succes en groetjes,
   Sjef

 8. Beste Sjef,

  Ik wilde laten weten hoe ontzettend interessant ik het vind te lezen over de bewaarmethodes voor de oogst.
  Momenteel studeer ik Product Design op de Hogeschool van Amsterdam. Ik doe onderzoek naar de ideale bewaarmethodes voor groenten, om op deze manier voedselverspilling tegen te gaan.

  Nu vroeg ik me af, heeft u ook tips voor het bewaren van Tomaten, Komkommers en Courgette?

  Met vriendelijke groeten,

  Sterre v O

  1. Hallo Sterre,
   Sorry, ik heb geen tips voor het bewaren van komkommers en courgette. Komkommers en courgette kweek ik niet in mijn tuin. Tomaten wel.
   Ik weet dat rijpe tomaten reeds enkele dagen na het plukken al wat zacht worden. En daarom pluk ik rijpe en minder rijpe tomaten. De rijpe worden binnen enkele dagen “genuttigd”, de onrijpe liggen enkele dagen of een week of zo op een schaal in een koele ruimte en rijpen intussen na.
   In tip 15 (bewaartips) staat bij N)# hoe je tomaten kunt bewaren op vochtig keukenpapier in de koelkast. De tomaten blijven stevig in de koelkast en ze rijpen niet verder door. Laat ze uit de koelkast minstens 24 uur “bijkomen”. Deze tomaten uit de koelkast smaken minder goed dan verse tomaten. Ze smaken ongeveer als “winkeltomaten”.
   Succes met je studie.
   Groetjes, Sjef

 9. Bedankt hoor Sjef,
  Dankzij jouw tips kiemen mijn bonenplantjes.
  Daarvoor was het de ene teleurstelling na de andere.

 10. Hallo Sjef. Ik weet niet of ik al eerder gereageerd heb, maar wat een geweldige blog heb jij toch. Zelf heb ik de Biologisch Dynamische opleiding aan de Warmonderhof gedaan, en ben nu bezig van een braak stuk grond een bloeiende groentetuin te maken. Erg schrale grond hier in Bussum. De grote lijnen heb ik wel in mijn hoofd, maar al die details en tips en ervaring van jou, daar kan ik zoveel uit halen! Wat goed dat je het zo uitgebreid op je blog zet, met al die foto´s! Ontzettend bedankt voor het delen van je kennis! groetjes van enthousiaste mede-tuinder Clarien!

  p.s. Om jou kennis nog meer te delen zal ik op Moeskersmoestuin.blogspot.nl doorlinken naar jouw website.

  1. Hoi Clarien, dank je wel en graag gedaan.
   Volgens mij is dat je eerste reactie op Sjeftuintips.
   Klikt men hierboven op Clarien dan kom men op jouw Google + pagina. Hartstikke leuk.
   Ik heb Moeskersmoestuin.blogspot.nl ook bij de “interessante en leuke tuin-websites” gezet.
   Groetjes, Sjef

 11. Dag Sjef,
  Ik ben erg blij met je tuintips. Ze zijn altijd zo duidelijk met die foto’s er telkens bij.
  Ik print uit wat ik nodig heb en bewaar ze in een (jaar)map.
  Groet, Nel

 12. Hi Sjef,
  Dank voor de vele tips en inspiratie die ik op je site gevonden heb! Ga je site in de loop van het jaar zeker nog ‘ns raadplegen: als beginnend achtertuin-groenten-kweekster kan ik je kennis en ervaring zeker gebruiken!
  Herma

  1. Hallo Herma,
   Graag gedaan. En succes met je tuin.
   Op “Sjef’s tuin” kun je elke maand zien wat er in de volkstuin en in mijn achtertuin groeit. De laatste jaren zaai en plant ik in de achtertuin dezelfde groenten als in de volkstuin (op enkele soorten na). Om te kijken of die daar ook goed groeien. En dat doen ze.
   Sjef.

  1. Hallo Sophie,
   Dank je voor het compliment.
   Ik heb op je site gekeken; heel veel gerechten, met prachtige foto’s en duidelijke beschrijvingen. En dat alles in goed en duidelijk Engels.
   Succes met je site en groetjes,
   Sjef

 13. Hoi Sjef,

  Ik was naar leuke tuintips op zoek en kwam meteen bij jouw site uit. Erg behulpzame tips voor mensen met groene vingers. Zelf wil ik ook graag starten met een blog over tuinieren. Echter staat mijn website nog in zijn beginschoenen. Veel succes in ieder geval met je blog.

  Mvg,
  Floor

 14. Hallo Sjef, ik ben gepensioneerd en woon in België en vraag me af of jij een gouden tip hebt om veldsla goed te laten kiemen. ik vind niks op jou site over veldsla.
  Bedankt alvast en vriendelijke groet!!

 15. Hallo Neman,
  Mijn vrouw en ik vinden veldsla niet zo lekker. Ik heb in 1980 veldsla gezaaid, daarna nooit meer. Bij Diana’s moestuin, Moestuintips en Plantaardig.com staat wel wat info.
  Ik ga in 2017 ook eens veldsla kweken.
  Misschien helpt het om in de tuingrond zaaikuiltjes te maken van ongeveer 1 cm diep. Leg in elk zaaikuiltje 2 zaadjes. De zaadjes niet afdekken met zand of grond. Voor veel planten is dat een goede werkwijze. En je kunt volgen of het kiemen vordert.
  Groeten van Sjef

  1. Hallo Sjef, hartelijk bedankt om te antwoorden. Nog nooit gehoord om zaad niet af te dekken hier bij ons en ik tuinier al zo lang. Maar in ieder geval zal ik dat proberen, een mens is nooit te oud om te leren. Maar het zaad moet toch wel op één of andere manier vochtig gemaakt of gehouden worden om het te doen kiemen?

   Nog eens dank en groeten!

   1. Hoi Neman,
    Afdekken van zaden is nodig omdat wij (mensen) de zaden op kale, onbegroeide grond strooien. De zaadjes drogen daar uit als ze niet worden afgedekt. En onbedekte zaadjes kunnen worden opgegeten door vogels of andere diertjes.
    In de natuur vallen de zaden tussen plantjes, op vochtige grond die niet gauw uitdroogt dankzij de aanwezige plantjes. Veel zaadjes liggen verstopt tussen of onder plantjes en bladeren en worden niet opgegeten. Er hoeven maar weinig zaadjes uit te groeien tot grote planten (2 is genoeg om de soort in stand te houden).

    Je kunt de grond goed vochtig maken, het water in de grond laten zakken en dan de zaadjes op de tuingrond “leggen”. En na het zaaien fijn verkruimelde vochtige aarde op het zaaibed strooien. Dan ligt op elk zaadje enkele millimeters aarde, tegen uitdrogen en tegen opeten.
    Maar dan moet het niet erg warm en droog worden en ook niet stortregenen. Da’s niet fijn voor de zaadjes.

    Of je doet het anders. Na het water in de grond laten zakken maak je 0,5 tot 1 cm diepe zaaikuiltjes. Leg zaadjes in de kuiltjes, op de bodem. Laat de zaaikuiltjes open, dus geen aarde op strooien. Op de bodem van de open zaaikuiltjes blijft de grond langer vochtig dan boven op de grond. Er is daarom geen afdekgrond nodig tegen uitdrogen.

    Voor beide werkwijzen is het slim om een (brede) plank of stukken golfplaat of iets dergelijks op het zaaibed te leggen. Tegen droog warm weer en stortregens. Wel voor luchtopeningen zorgen. De zaadjes in de kuiltjes krijgen volop lucht, de zaadjes onder een laagje grond wat minder. Onder de plank droogt het zaaibed niet uit, de zaden worden niet doornat geregend en het wordt niet erg koud tijdens brrrr nachten. De zaadjes gaan kiemen als het de tijd is en als ze zin hebben. Je kunt dat niet versnellen.
    Als je nieuwsgierig bent til je na … dagen de plank omhoog om te zien of de zaden in de kuiltjes al worteltjes hebben, of ze goed kiemen. Bij zaden onder een laagje grond moet je langer wachten, tot er blaadjes of stengeltjes boven de grond zijn.
    Dat afdekken met een plank is echt handig en zaaien in kuiltjes gaat ook goed.

    Groeten en succes, Sjef

 16. Hallo Sjef
  Ik heb een vraagje over jouw afdak voor tomaten of paprika’s, namelijk hoeveel is de afstand tussen de steunpalen? Dit afdak ziet er super handig uit.
  Daarom zou ik zo eentje maken voor de tomaten en paprika’s met een lengte van 8 meter, maar ik maak mij de bedenking hierbij hoever ik de steunpalen uit elkaar kan zetten en het geheel toch nog stevig blijft.
  Vriendelijke groeten,
  Annick

  1. Hoi Annick,
   Zie tip 7.
   Bij het afdak met rond gebogen golfplaat bovenop is de afstand tussen de verticale latten ongeveer 2 meter. De rond gebogen golfplaat blijft goed in vorm (en zakt niet in).
   Bij het andere afdak ligt een vlakke golfplaat (183 cm lang) op dwarslatten. Elke dwarslat is bovenaan aan 2 steunpalen geschroefd. De afstand tussen 2 dwarslatten is ongeveer 85 centimeters. De golfplaat zakt dan niet in. En het plastic folie aan de zijkant zit elke 85 cm vast.
   Maar je kunt de afstand tussen de steunpalen wel wat groter maken, 120 of 150 cm of zo. Voor de folie rondom is dat voldoende. Tegen het doorzakken van de golfplaat kun je tussendoor balkjes aanbrengen. Op de “vastzetlatten” waar de steuntouwen aan hangen.
   Succes en laat me a.u.b. weten of je lange afdak “gelukt” is.
   Groetjes, Sjef

 17. Hallo Sjef. Ik heb nog maar een paar dagen geleden je site ontdekt en ik heb deze direct bij mijn favorieten opgeslagen. Alles is heel mooi, netjes en duidelijk weergegeven. Super.
  Ik heb een vraagje i.v.m. aardbeien, deze staan in mijn serre, nu voor het tweede jaar. Het probleem is dat er geen/weinig bloemetjes en vruchtjes voorkomen. Wel komen aan alle planten uitschieters die nieuwe plantjes vormen. Ik heb deze nu afgesneden en ik hoop dat er nu bloemen komen. Doe ik iets mis of wat moet ik doen? Ik heb ze voeding gegeven en regelmatig krijgen ze water.
  mvg, Yves

  1. Hallo Yves,
   Waarschijnlijk ligt het hieraan;
   Aardbeiplanten moeten in de winter een koude periode meemaken. Enkele dagen (of weken) met vorst is okay. Tijdens de kou worden de bloemknoppen voor het volgende seizoen “aangelegd”.
   Waarschijnlijk hebben jouw aardbeiplanten deze vrieskou gemist in de afgelopen winter.
   Hoe diep de planten in de grond staan bepaalt ook of je veel bloemen of veel uitlopers krijgt.

   Zie ook de info op het moestuinforum:
   http://www.moestuinforum.nl/geen-bloemen-aan-aardbeiplant-t20431.html

   Tips:
   1) Schaf snel nieuwe planten aan en zet die in de serre of in de tuin. Dan heb je dit jaar tenminste een aardbeienoogst. Koop de planten in een tuinwinkel of bij een kweker. Of vraag aan een bevriende tuinder of hij of zij enkele aardbeiplanten kan missen. Gewoon met grote grondkluit uitgraven en in jouw tuin of serre uitplanten.
   2) Zorg ervoor dat al je aardbeiplanten in de volgende winter “bevriezen” (zorg voor vorst in de serre of zet de planten in de open lucht tijdens de winterkou).
   3) Zet enkele planten wat dieper en enkele planten wat ondieper. Gewoon uitproberen.
   succes en groeten,
   Sjef

   1. Dank voor de tips Sjef. Ik hoop dat ik nog opbrengst krijg, doordat ik de uitlopers heb verwijderd. Het zijn de planten die op de grond staan die niets geven. In de serre staat een plant in een bak op haken (dus in de hoogte), deze heeft wel al aardbeien gegeven.
    Volgend jaar zal ik de aardbeien buiten laten en zo een tunnel met gaas bouwen zoals jij maakt.

 18. Een man naar mijn hart. Wat keurig and af allemaal. Golfplaten en gaatjesplastic zijn mij onbekend. Ik kwam je tegen op een square foot gardening site en wou toch even kijken. Zal zeker terug komen om al je handige tips te bekijken. Je bent als fanatieke tuinier nooit klaar met leren. Het enige dat we gemeen hebben is zanderige grond. Ik tuinier in West Canada in een klimaat te vergelijken met Zwitserland, dus een paar maanden per jaar ligt alles onder de sneeuw. Het is nu paniekweek in de tuin. We hebben een winter met veel sneeuw en een koude natte lente gehad, alles is achter. Nu is het eindelijk mooi weer maar alles moet tegelijk. In dit stadium ben ik even in niets anders geinteresserd, vandaar dat we naar tuin sites zitten te kijken tijdens het ontbijt. Mijn pogingen kun je hier lezen: http://kootenaygarden.blogspot.com

  1. Hallo Ien.
   Dank je wel voor het compliment en veel succes met tuinieren.
   Die blog van jou ziet er goed uit, zeg. Ik heb je blog bij mijn “Interessante en leuke tuinwebsites” gezet.
   Groetjes, Sjef

 19. Dag Sjef,

  Het is mij nog nooit gelukt om tomaten te kweken, binnen de kortste keren waren ze bruin, maar met jou laatste tip over het afdak van 2017 heb ik emmers tomaten kunnen plukken.
  Hartelijk dank.

  1. Hallo Huugh,
   Graag gedaan.
   Ik ben best wel trots op mijn afdak 2017; eenvoudig te maken, gemakkelijk opbouwen, afbreken en te bewaren.
   En een afdak waarbij de tomatenplanten droog blijven (of snel opdrogen na een dauwnacht) en hierdoor geen bruine tomaten opleveren.
   groetjes, Sjef

 20. Dank voor je tip/ foto’s voor het tomatendak. Ik heb jouw ontwerp als basis gebruikt. Een ding echter aangepast, de staanders uitgevoerd met afvoerbuis en klemmen. Hierdoor kan ik het dak laten meegroeien, laag beginnen en hoger zetten naarmate de planten groeien.

  Als je foto’s wilt, stuur me dan een mail link of zo, kan ik ze sturen.

 21. Dag Sjef, geweldige site. Ik heb hier inspiratie opgedaan voor mijn tomatendak dat ik afgelopen weekend heb gebouwd. En ik heb verder gebrouwd op het dak van Boudewijn, en er eentje gemaakt dat mooi laag bij de grond kan en in beide richtingen kantelbaar is. Top, dank dank dank. Fotos wil ik altijd wel doorsturen.
  Sven

 22. Hallo, ik ben begonnen met tomatenzaadjes te planten zoals ik hier op je site gelezen heb. Deze komen al uit maar er zit hier precies zo beetje wit spul op. Is dit normaal?

  1. Hallo Anja,
   Ik denk dat het kiemen en groeien van de tomatenplantjes goed gaat bij jouw plantjes.
   Bij het ontkiemen van tomatenzaadjes heb ik gezien dat de zaadjes een soort haartjes krijgen. Op de stengels en de blaadjes van tomatenplantjes zitten kleine witte haartjes.
   groeten, Sjef

 23. Hallo,
  Ja hoor, ik vind het goed dat je een link naar Sjeftuintips op je site gaat zetten.
  Ik heb ook even op jouw site gekeken. Ziet er goed uit.
  Daarom zet ik zet een linkje naar jouw site op “Interessante en leuke tuin-websites”.
  Groet, Sjef

 24. Hallo Sjef,

  Ik ga een afdakje maken voor de tomatenplanten. Het afdakje is 120 cm breed en 80 diep. Hoogte kan ik gaan tot 180 cm. Ik vraag me af in welke richting ik het beste kan plaatsen ivm regen. Ik lees daar verschillende dingen over. Kun jij mij vertellen welke richting de voorzijde moet wijzen? De achterkant ga ik dichtmaken met zeil.

  1. O en hoeveel plantjes kan ik kwijt onder de eerder genoemde afmetingen? Ik dacht zelf twee. Maar als ik foto’s op jouw blog zie dan denk ik misschien meer? Alvast bedankt

  2. Hallo Mieke,
   Mijn beste tomatenafdak in de volkstuin is beschreven in .tip 7)

   Daar staan ook opmerkingen en antwoorden op jouw vragen;
   Regen kan “van alle kanten komen”. Ik heb gekozen voor open zijkanten en alleen bij regen maak ik zijkanten dicht. Mijn dak heeft een “ruime oversteek”. Daarom worden zelfs bij schuine regen (///) mijn planten niet erg nat, alleen maar de onderkanten van de planten.
   Bij droog weer heb ik alle zijkanten open. Dauw of gemorst water op de planten droogt dan snel op.
   Daar staat ook hoe ver de planten van elkaar staan (30 cm). En het afdak is ook maar ca 1,20 m hoog. Tomatenplanten kunnen hoog worden, maar dan heb je in de herfst boven in de plant gele bloemen die nooit meer grote tomaten worden voor de herfst/winter.
   groet, Sjef

  1. Hallo Néman,
   Ik zaai zomerworteltjes-zaad met het schuifvalbakje met 1 valbuisje. Dat gaat als volgt. Tuingrond losmaken, voortje of zaaibedje maken, water opsproeien, matje of lineaal met gaatjes opleggen, zaaikuiltjes maken, met het zaaibakje 2 zaadjes per zaaikuiltje zaaien, gezeefd droog zand op strooien.
   Winterwortelen zaai ik uit de losse hand; elke 10 cm 2 groepjes zaadjes zaaien.
   groet, Sjef

 25. Hallo Sjef, Ik zag je pagina over tomaten afdakjes. Super zeg!. Maar kun je tomaten elk jaar op dezelfde plaats telen of moet je het hele afdakje elk jaar ergens anders neerzetten?
  Groetjes Cecile

  1. Hoi Cecile,
   Hierover zijn ze het “op het internet” niet met elkaar eens. Zie https://www.moestuinforum.nl/topic/185-wisselteelt-bij-tomaten/
   Ik denk dat elk jaar andere grond rondom de tomatenwortels beter is. Je kunt de planten in grote bloempotten (met tuingrond, compost enz) zetten en de bloempotten ingraven. En elk jaar de inhoud van de bloempot vervangen door nieuwe tuinaarde (van ergens anders in je tuin), compost enz.
   Zo kan het afdak op dezelfde plaats blijven staan en heb je toch grondwissel.
   groet, Sjef

 26. Hey Sjef

  Zet je geen berichten meer op je blog ? Ik zie dat je stopte in 2016 ? Klopt dat ?
  Je werkt toch nog verder in de tuin ?
  Groetjes van een tuinvriendin
  Jeanine

  1. Hallo Jeanine,
   Dat klopt. Mijn 42 berichten omschrijven alle tips en trucks die ik gebruik bij het kweken van groenten (en bloemen). Ik tuinier nog volop en toon dat elke maand in “Sjefs tuin”. En ik wijzig veel berichten als iets niet goed gaat (of op een andere manier beter gaat).
   groetjes, Sjef

 27. Ik heb vorig jaar deze site ontdekt en heb er veel plezier van! Ik woon in Noorwegen, hier is het kouder in het voorjaar, maar toch kan ik de meeste tips goed gebruiken. Ik heb nu (24 april) veel kleine plantjes opgekweekt. Overdag staan ze buiten in de koude kas, ’s nachts haal ik ze binnen. Maar nu heb ik geen plek meer binnen. ’s nachts is het nu tussen de 0 en 5 graden, sommige nachten warmer. Overdag is het nu best warm, als de zon schijnt meer dan 20 graden. Weet jij welke plantjes ik in de kas kan laten staan? Tomaten, paprika, aubergine, courgette, komkommer enzo haal ik binnen, maar kool en uien: kunnen die tegen deze lage temperaturen?
  Veel groeten, Gertruud

  1. Hallo Gertruud,
   Heel leuk dat mijn tips ook in Noorwegen “werken”. Hier het antwoord op jouw vraag;
   De volgende gewassen kunnen ‘s-nachts in de koude kas verblijven: alle koolsoorten, doperwten, peulen, kapucijners, sla, ui, wortels en witlof. Al deze planten kunnen in potjes of brede bakken met grond staan om later uit te planten.
   Succes met je tuin en groeten, Sjef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: