1) Compostbak van stoeptegels

In deze tip:

 • A)# Eén compostbak
 • B)# Twee compostbakken naast elkaar.
 • C)# Eenvoudige bouwwijze.
 • D)# Composthoop, werk in uitvoering.
 • E)# Composthoop in de volkstuin, (ongeveer) dezelfde uitvoering.
 • F)# Composthoop in de volkstuin, andere uitvoering.

.

Veel tuinders maken zelf compost van tuinafval en keukenafval. Daarvoor zijn allerlei “compostvaten, compostsilo’s en compostbakken” te koop.

Je kunt ook compost maken in een “kuil in de grond, met een rand van stoeptegels eromheen”. Hieronder een beschrijving van zo’n compostbak.

.

A)# Eén compostbak

De compostbak bestaat uit een vierkante kuil, ongeveer 95 cm per zijde, en circa 25 tot 30 cm diep.

Aan elke zijde zijn (3) stoeptegels schuin verticaal tegen de wand van de kuil  \_____/ .  Je kunt dan bij een lege bak op de tegels gaan staan zonder dat ze naar binnen omvallen. Wil je meer afval in de bak kunnen gooien, maak dan een grotere compostbak, met meer stoeptegels aan de zijkant. Of maak de bak in het midden nog wat dieper. Haal daar wat extra tuingrond weg.

Op het internet is te vinden wat wel en wat niet op de composthoop mag. Strooi onderin de bak grof afval, hierop fijner afval.

Strooi wat tuingrond in openingen tussen het afval en de stoeptegels. Dit voorkomt muizennesten in de composthoop.

In hoofdstuk C)# staat beschreven hoe je zo’n compostbak maakt.

.

B)# Twee compostbakken naast elkaar

Heb je meer ruimte, maak dan 2 dezelfde compostbakken naast elkaar.

Vul steeds dezelfde bak met vers plantmateriaal. Als die vers-bak vol is, schep dan half verteerd plantmateriaal over naar de andere bak, de compostbak. Hieronder is een beschrijving met 3 foto’s. Op elke foto is de achterste bak de vers-bak. De voorste bak is de compostbak.

 • Schep van de volle vers-bak de bovenste laag eraf. Dat is meestal “vers” plantmateriaal.
 • Leg dit verse plantmateriaal naast de bakken op de tuingrond of op een stuk plastic folie of kleed.

 • Schep (met een riek, greep of spade) het half gecomposteerd plantmateriaal uit de vers-bak over in de compostbak.
 • Leg tijdens het omscheppen “grof materiaal” (takken en grote plantendelen) naast de bakken.
 • Ga door met overscheppen tot de vers-bak leeg is (of de compostbak vol).

 • Schep daarna vers plantmateriaal en grof materiaal (vanaf de tuingrond, de plastic folie of het kleed naast de bakken) weer in de vers-bak.
 • Die vers-bak kan weer verder gevuld worden met vers plantafval.
 • In de compostbak gaat het composteren van het plantafval verder.

.

Deze compostbak van stoeptegels is heel handig: goedkoop, gemaakt van duurzame materialen, erg gemakkelijk voor vullen en omzetten en leegmaken, droog niet uit (regen, veel plantmateriaal ligt onder het niveau van de tuingrond), pieren (aardwormen) kruipen uit de tuingrond zó het afval in.

.

C)# Handige bouwwijze

Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe je gemakkelijk een compostbak van stoeptegels in de grond maakt.

En hoe je een extra compostbak ernaast maakt.

composthoop maken 1

Het is niet handig om eerst een kuil te graven in de tuingrond. Het is daarna moeilijker om de stoeptegels tegen de zijkanten aan te zetten. De kuil kan te breed of te lang zijn gegraven. Dan moet je weer grond tegen de zijkant aanbrengen.

Als je de bak in tweeën wil delen (je wilt 2 compostbakken naast elkaar maken) dan moet je midden in de kuil een rij stoeptegels als scheidingswand gaan maken. Die tegels vallen gemakkelijk om. Je moet die tegels extra steunen tegen omvallen.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Bijvoorbeeld door aan beide zijden tegen die tegels wat grond aan te brengen. Zoals te zien op bovenstaande foto van diezelfde compostbak. Zo ontstaan er 2 compostbakken naast elkaar; een voor vers plantmateriaal en een voor “half gecomposteerd” materiaal.

Collega volkstuinder, bedankt voor de foto’s.

.

.

Het onderstaande gaat veel gemakkelijker.

composthoop maken 2

Kies een stuk tuingrond uit waar de compostbak moet komen. Op de foto is dat in deze hoek van de tuin. Er komen telkens 3 stoeptegels aan 3 zijden;

 1. Links bij de draad (achter die draad is een buurtuin),
 2. Achter tegen de opslag van plastic en gaas (dit is opslag in de andere buurtuin)
 3. Rechts tegen de groene plantjes in de tuin.

Aan de voorzijde komen geen stoeptegels. Je kunt dan heel gemakkelijk plantaardig materiaal uit je tuin in de compostbak harken.

Alle stoeptegels worden schuin in de grond gezet, met de bovenzijde naar buiten. Je kunt dan bij een lege bak op de tegels gaan staan zonder dat ze naar binnen omvallen.

Haal de aanwezige planten weg met een schoffel of schop (spade).

composthoop maken 3

De eerste rij stoeptegels komt bij de draad. Druk de rand van een stoeptegel 3 keer naast elkaar in de zachte grond. Of maak een streep van ongeveer 100 cm in de tuingrond. Zo kun je aangeven hoe ver je moet graven.

composthoop maken 4

Meet eerst de hoogte van een tegel met de schop. Dan weet je hoe diep de sleuf moet worden.

composthoop maken 5

composthoop maken 6

Graaf in de grond een sleuf. Maak met de schop één zijkant van die sleuf een beetje schuin. Dat is de zijkant aan de buitenkant van de compostbak. Zo kunnen de stoeptegels later “schuin naar buiten” worden geplaatst. De compostbak krijgt dan deze vorm: \______/. Dan vallen de tegels minder gauw om als de compostbak leeg is.

Graaf enkele cm langer dan je hebt gemeten met tegels indrukken. Leg de uitgegraven grond, aan de binnenkant, naast de sleuf op de tuingrond.

Graaf de sleuf op de juiste diepte.

composthoop maken 7

Je kunt met een tuinschepje de bodem van de sleuf vlak maken.

composthoop maken 8

Zet de stoeptegels (schuin naar buiten) naast elkaar in de sleuf. Houd tussen de tegels een paar mm ruimte om de aardwormen (pieren) door te laten kruipen.

composthoop maken 9

Strooi aan de binnenkant van de compostbak wat losse grond tegen de stoeptegels.

composthoop maken 10

Druk met een hamer of blok hout de grond aan de binnenkant naast de tegels aan.

composthoop maken 12

Druk, als nodig, de grond achter de tegels aan om de tegels wat steiler te zetten.

composthoop maken 13

De eerste rij tegels is neergezet. En ze staan een beetje schuin naar buiten.

composthoop maken 14

Graaf dwars op de eerste tegelrij een sleuf. Dat is hier bij de opslag van gaas en plastic. Ook deze sleuf heeft een schuine zijkant aan de buitenkant. Zo kunnen de stoeptegels later “schuin naar buiten” worden geplaatst.

composthoop maken 15

Zet tegels (schuin naar buiten) in de sleuf. Houd tussen de tegels een paar mm ruimte. Strooi tuingrond tegen de tegels en druk deze grond aan.

composthoop maken 18

Meet de breedte van de composthoop. De voorzijde van de compostbak moet later ongeveer even breed worden.

composthoop maken 19

Graaf de derde sleuf om daar later tegels in te zetten. Ook deze sleuf heeft een schuine zijkant aan de buitenkant. Zo kunnen de stoeptegels later “schuin naar buiten” worden geplaatst.

composthoop maken 20

Zet de laatste rij stoeptegels schuin naar buiten in de gegraven sleuf. Houd tussen de tegels een paar mm ruimte. Strooi tuingrond tegen de tegels en druk de grond aan.

composthoop maken 21

 • Schep grond uit de bak totdat die ongeveer 25 cm diep is. Verspreid deze grond over een leeg stuk tuingrond. Of maak een hoopje tuingrond in je tuin.
 • In de hoeken waar de tegels bij elkaar komen is een open ruimte (soort V-groef). Strooi daar wat grond in en druk die aan.

.

Let op: de volgende 3 foto’s zijn vanaf de rechter zijkant van de bak gemaakt.

composthoop maken 25

 • Maak aan de “open voorzijde” de zijkant met de grond erg schuin. Op bovenstaande foto zie je dat aan de linkerkant van de bak. Door die schuine kant gaat de tuingrond niet zo gauw afbrokkelen.

composthoop maken 26

 • Of leg bij de “open voorzijde” stoeptegels heel schuin tegen de kant aan. Zie links op de foto. Ook hierdoor gaat de tuingrond daar niet afbrokkelen.

composthoop maken 27

 • Je kunt de compostbak in het midden dieper maken door daar extra grond weg te halen. Dus door een kuil in de bodem te graven. Dan kan er meer plantmateriaal of compost in de bak.

Deze compostbak is nu klaar voor gebruik.

.

C1) meerdere compostbakken naast elkaar

Wil je nog een compostbak ernaast maken, dan kun je dat als volgt doen:

composthoop maken 22

composthoop maken 23

 • Leg een rij stoeptegels (of halve stoeptegels) op de stevige tuingrond vlak naast de compostbak.
 • Maak daarna de tweede compostbak tegen deze tegels aan.
 • Graaf naast die rij (plat liggende) stoeptegels een sleuf in de grond. Deze sleuf heeft een schuine zijkant, aan de kant van de platliggende tegels.
 • Zet 3 stoeptegels scheef in de sleuf. Gooi wat grond in de sleuf en druk de grond aan.
 • Die 3 stoeptegels vormen de eerste rij tegels van de volgende compostbak.
 • Maak daarna aan de 2 andere zijden van de nieuwe compostbak een sleuf en zet daar stoeptegels in.
 • Schep tuingrond uit de nieuwe compostbak totdat die ongeveer 25 cm diep is.
 • Enzovoort.

De liggende stoeptegels tussen de compostbakken liggen op stevige grond. Je kunt er op gaan staan tijdens het scheppen of omscheppen van plantaardig materiaal of compost. De stoeptegels van de compostbakken zullen niet (gauw) omvallen.

.

C2) Opmerkingen

composthoop maken 8a

Ook stoeptegels met een klein hoekje eraf kun je gebruiken voor je compostbak. Zet deze tegels met het afgebroken hoekje naar onder aan de zijkant van de compostbak.

.

composthoop maken 24

Wil je een brede compostbak in 2 delen opdelen, dan kun je een tussenmuurtje van stoeptegels aanbrengen. Om ervoor te zorgen dat deze stoeptegels niet (gemakkelijk) omvallen kun je ze aan het eind tussen randstoeptegels klemmen. Of steek een ijzeren staaf in de grond langs elke zijde van een stoeptegel.

Je kunt de “tussentegels” ook steviger neerzetten door extra tuingrond tegen de tegels aan te brengen. Zoals mijn collega volkstuinder deed (zie de foto’s aan het begin van dit hoofdstuk).

.

C3) Twee compostbakken naast elkaar met tussenruimte

composthoop maken 29

Een collega volkstuinder heeft in januari 2016 deze 2 compostbakken naast elkaar gemaakt. Met een sta-ruimte van stoeptegels tussen de 2 bakken.

Collega, bedankt voor de foto.

.

D)# Composthoop, werk in uitvoering

composthoop2Composthoop in mijn achtertuin.

composthoop4

Even met een riek omgeschept, en daar zijn de pieren, de aardwormen.

.

E)# Composthoop in de volkstuin, (ongeveer) dezelfde uitvoering

In de volkstuin hebben enkele collega tuinders ook zo’n composthoop gemaakt. En het worden er steeds meer. Hieronder enkele foto’s.

composthoop beton 1 composthoop beton 2

composthoop beton 4

composthoop beton 13 composthoop beton 14 composthoop beton 15

Bij al deze composthopen ligt het plantaardig materiaal een stukje “in de grond”. De compost droogt daarom niet zo snel uit en de pieren kunnen gemakkelijk vanuit de omringende grond de composthoop inkruipen.

.

F)# Composthoop in de volkstuin, andere uitvoeringen

In de volkstuin zijn enkele tuinders die een “andere composthoop” in de tuin hebben. Hieronder enkele foto’s. Bij de foto’s heb ik een opmerking gezet.

composthoop anders 1

Deze composthoop is hoog en het groenteafval is erg droog. Intussen is deze composthoop “ontmanteld” en is het organisch materiaal in de tuingrond gewerkt.

.

composthoop anders 3

composthoop anders 4

De zijkanten van deze composthopen zijn van hout en dat is al aan het rotten.

.

composthoop anders 2

Mooi bouwwerk, dure materialen, kans op houtrot.

.

composthoop beton 3a

Compostbak gemaakt van 10 tegels. Tegels zijn 60 x 40 cm. De tegels staan rechtop. Het houten raamwerk zorgt ervoor dat de tegels niet naar binnen vallen.

Dit ontwerp is slecht, daarom het rode kruis door de foto. Niet namaken dus. De compostbak is veel te diep. Er in vallen of stappen betekent in de meeste gevallen lichamelijk letsel. Een klein kind kan in de compostbak vallen en er zelf niet meer uitkomen.

.

composthoop beton 16

Deze composthoop is gemaakt van tegels 40 x 60 cm. De tegels staan rechtop. Er zijn balkjes aangebracht tegen het omvallen van de tegels. Het plantaardig materiaal is boven de tuingrond en zal gemakkelijk uitdrogen.De blauwe emmer wordt gebruikt om de compost vochtig te houden.

Nieuw ontwerp, maar kan beter.

.

G)# Voorstel voor een composthoop van 60 x 40 tegels

Men kan ook tegels van 60 x 40 cm gebruiken voor de composthoop. Ik heb geen 60 x 40 tegels en daarom nog geen composthoop daarvan gemaakt. Dus ook geen foto’s. Onderstaande tekeningen laten zien hoe je die zou kunnen maken.

composthoop beton 7

Een tekening van een betontegel.

.

.composthoop beton 8

 • Met negen tegels kun je 2 composthopen naast elkaar maken. Elke composthoop is dan ongeveer 120 bij 90 cm.
 • Graaf een kuil van 30 cm diep, 130 cm lang, 100 cm breed.
 • Maak langs 3 zijkanten de kuil dieper; graaf daar een smalle sleuf van 10 cm diep.
 • Maak in het midden de kuil dieper; graaf daar een smalle sleuf van 10 cm diep (van voor naar achter).

.

 • Zet elke tegel met de lange zijde (60 cm) aan de onderkant in de sleuf.
 • Zet elke tegel van de buitenrand “schuin naar buiten”. Je hebt dan geen raamwerk nodig tegen naar binnen vallen van de tegels.
 • En zet 2 tegels voor de midden afscheiding loodrecht in de sleuf.
 • Vul de sleuven met tuingrond.

composthoop beton 17

 • Leg een dijkje met tuingrond tegen beide zijden van de 2 middelste tegels. Hierdoor zullen deze tegels niet zo gemakkelijk omvallen.
 • En leg wat grond tegen de 7 buitenste tegels. Ook tegen omvallen.
 • De composthoop is 30 cm diep geworden. Dat is veiliger en handig bij omzetten en uithalen van compost.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in compost. Bookmark de permalink .

8 reacties op 1) Compostbak van stoeptegels

 1. daan zegt:

  wat een fantástische tips!! dankjewel!

 2. rianne zegt:

  Hoi

  Een geweldige tip. Ga het in mijn moestuin toepassen.
  Heel erg bedankt. Kost een stuk minder dan een compost bak.

  groetjes Rianne

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Rianne,
   Ik ben blij dat jij ook zo’n compostbak wil gaan maken. In onze volkstuin met 100 tuinders hebben maar 4 tuincollega’s de compostbak van stoeptegels nagemaakt. De overige tuinders vinden mijn compostbak wel handig, maar ze hebben geen stoeptegels, maken geen compost zelf, hebben al een compostsilo of een andere reden.
   Inderdaad, zo’n compostbak kost bijna niks en is erg handig.
   Succes, Sjef

 3. Marco zegt:

  Hallo Sjef, ik heb pas je site ontdekt en ben nu al helemaal verliefd! Erg leuk dat je zoveel foto’s erbij heb gemaakt, dat geeft veel meer duidelijkheid! Ga zo door!

 4. Hans zegt:

  Hallo Sjef,
  Sinds twee jaar heb ik zelf een biologische tuin. Ben van plan, nu ik een stuk erbij krijg totaal nu 140 m2, om zelf een composthoop te maken. Jouw ontwerp op deze site spreekt me het meeste aan, snel, simpel en kosten neutraal. Je leest op diverse site’s ongeveer hetzelfde. Maar een composthoop c.q. bak moet toch luchtdoorlatend zijn (?).
  Grtzzz Hans

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Hans,
   Inderdaad, goed luchtig. Ik heb erg goede ervaring met het composteren in deze hopen. Ik “leg” het te composteren spul op de composthoop met vers afval. Met een riek meng ik het spul door elkaar en maak ik de bovenkant van die hoop vlak. Ik loop niet over het te composteren spul. Als je (extra veel) stro en takjes en zo door het plantafval mengt, is de hoop erg luchtig en dan gaat het composteren nog beter.

   Na enkele maanden schep ik het half gecomposteerde spul met een riek losjes van de eerste bak in de andere bak.
   groetjes, Sjef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.