Sjefs tuin

Ik huur een tuin van 100 m2 bij een volkstuinvereniging in het oosten van Nederland.

Een middenpad en zijpaden van stoeptegels verdeelt de tuin in 6 gelijke vakken. Dat is handig met de verdeling van te kweken gewassen.

In elk vak verbouw ik een bepaalde groente of groentegroep. Eén vak met aardappelen, één met wortelgewassen, één met peulvruchten, enzovoort. Het eerstvolgende jaar verbouw ik elke groente “een vak verder”. Pas na 6 jaar “komt  hetzelfde gewas in het eerste vak terug”. Zo groeien er nooit dezelfde gewassen 2 jaar achter elkaar op hetzelfde stuk tuin. Dat heet vruchtwisseling. Je wisselt elk jaar de te kweken groenten. Hierdoor zijn er minder “bodemziekten” en de grond wordt niet uitgeput door telkens dezelfde groente.

De groenten worden geteeld in zandgrond.  De tuin is gemakkelijk te bewerken (schoffelen, spitten), maar de grond droogt wel snel uit.  Daarom is veel water gieten en water sproeien nodig om de planten te laten groeien. Zie foto’s verderop.

Achter mijn huis heb ik ook nog een groentetuin van ca 60 m2.

.

Volkstuin,  1 juni 2021

Linker helft:

20210601

In het voorste vak groeien vooraan doperwtjes en peultjes. Eén verticale lat in de grond, één dwarslat bovenaan en 2 stukken erwtengaas vormen het klimrek van de planten. Veel planten groeien in een balkonbak met compost; de balkonbak met planten is in de tuingrond ingegraven. Er groeien ook plantjes “gewoon in de grond”.

20210602

Onder de tunnel van plastic folie (rechts op de foto) groeiden mijn eerste sperziebonenplantjes. Binnenshuis gezaaid, in bloempotjes in een kas opgekweekt en hier in de grond gezet. Sinds enkele dagen is de tunnel open, dag en nacht.

20210627

‘s-Avonds op 1 juni is de folietunnel “afgebroken” en weggehaald.

.

20210603

In het middenvak groeien vooraan 2 rijen aardbeiplanten. Er ligt stro op de grond; hierdoor droogt de grond minder snel uit en rotten de aardbeien niet zo gauw. Er is een tunnel van gaas over de planten (tegen aardbeienvraat door merels).

Daarachter staan tomatenplanten onder een afdak. Dit afdak wordt in tip 7 beschreven.

20210604

In dit vak (vooraan rechts) is ook een rek waarlangs een komkommerplant gaat klimmen.

.

20210606

In het achterste vak zijn preiplanten, kropsla-planten en andijvie.

20210609

Dit zijn de sla-planten en andijvieplanten.

20210610

Over deze preiplantjes was een golfplaattunnel. De tunnel is enkele dagen geleden weggehaald.

20210607

Als proef heb ik zomerpreiplanten in een doorzichtige “golfplaatbuis” in de tuingrond geplant. Elke week strooi ik wat tuingrond in de buis, zodat de preien “steeds dieper in de grond” groeien. Hierdoor krijgen de preien witte schachten.

20210608

Achteraan in de hoek is een hoopje mest en stro onder een groen golfplaat-afdak. Ervoor staan preiplantjes in voortjes, om later uit te planten.

.

Rechter helft:

20210611

20210612

In het voorste vak zijn 7 rijen aardappelen gepoot. In dit vak staat ook een waterton.

20210613

Op de aardappelplanten zitten Coloradokevers.

.

20210614

In het middelste vak staan koolplanten in een kolenhok en “buiten”. Het kolenhok houdt de vlinder “koolwitje” weg van de koolplanten. Er staan ook veel koolplanten naast het kolenhok. Elke koolplant heeft een gietrand rondom de stengel. Handig bij water gieten.

Dit jaar zijn veel koolplanten aangetast door maden van de koolvlieg. De laag hooi in de gietranden heeft dus niet (goed) geholpen tegen deze made. Dit komt ook doordat de koolplanten in de harde wind los zijn komen staan in de grond. Ik heb nieuwe koolplanten geplant en bij elke plant een dubbele koolkraag om de stengel gelegd.

.

20210615

In het achterste vak zijn rode bietjes, winterwortelen en witlof gezaaid in voortjes. In de voortjes met fijngeknipt hooi zijn poottuitjes geplant.

Rechts groeien zomerwortelplantjes.

20210616

Dit zijn die zomerwortelplantjes. In 3 bakken met gezeefde tuinaarde zijn binnenshuis zomerwortels opgekweekt. Daarna stonden die bakken in mijn achtertuin onder een tunnelkas. Later zijn de bakken in de tuingrond ingegraven. De wortelplantjes tussen de linker bak en de middelste bak zijn binnenshuis op vochtig wc-papier opgekweekt en later in de tuingrond geplant. Vandaag zijn de eerste zomerworteltjes geoogst.

.

20210617

In de hoek van het achterste vak zijn 2 composthopen naast elkaar, gemaakt van stoeptegels. In de linker bak ligt vers plantenafval en keukenafval. De rechter bak ligt meestal compost (is nu leeg). In tip 1 wordt zo’n compostbak beschreven.

.

20210429

Het compostvat achteraan in de tuin, aan het eind van het lange tegelpad, wordt gebruikt als opslag voor tuinspullen (slang, hark, riek, schop, plastic zijfolie van tomatenafdak). Deze opslag gaat erg goed; de bodem en de binnenzijde van het vat en alle spullen blijven kurkdroog in het vat. Zie tip 42.

.      

Achtertuin, 1 juni 2021

20210618

Foto van mijn achtertuin op 1 juni 2021.

Het grasveld is omgespit en er is nieuw gras ingezaaid. Ook is de moestuin 2 meter langer gemaakt. In het voorste stuk staan bonenstaken. Binnenkort worden er lage bonenplanten geplant.

20210619

Verderop in de tuin zijn 2 composthopen van stoeptegels naast elkaar. In beide bakken ligt nu plantafval (o.a. enkele graszoden van mijn oude gazon).

Naast de compostbakken zijn 2 rijen aardappelen gepoot.

20210620

Wat verderop zijn voortjes met plantuitjes onder hooi en voortjes met rode bietjes, winterwortels of witlof.

20210621

Achter de witlof staan tomatenplanten, onder een afdak of in de open lucht.

Verderop is een gemetselde “diepe kas”. De grond in de diepe kas is 60 cm dieper dan de omliggende grond. Dit soort kas heet een verdiepte kas of diepe kas. Pieter Boxman heeft dit type kas reeds in 1979 verzonnen. De kas was goedkoop en redelijk gemakkelijk te maken; kuil graven, muurtje metselen, grond weer verdelen, bovenzijde glasramen opleggen. Later zijn de glasramen vervangen door golfplaten. Meer info, zie het antwoord bij de opmerking van Erwin onderaan deze bladzijde.

Over de kas is een wit laken gespannen, anders wordt het er te warm.

20210624

In de diepe kas groeien veel paprikaplanten in een laag compost in bakken.

20210623

Helemaal achteraan (achter de diepe kas) staat een druivenplant vlak voor het nieuwe hekwerk. De plant groeit langs een raamwerk van houten palen en ijzerdraad.

20210622

Tussen de druivenstruik en de diepe kas zijn ook 2 rijen aardbeiplanten. Stro op de grond tegen het uitdrogen van de grond en tegen het rotten van de vruchten. En een tunnel van gaas erover (tegen aardbeienvraat door merels).

Naast de aardbeien 1 rij lage sperzieboontjes.

Rechts op de foto, tussen de diepe bak en de taxusheg is een plat afdak met tomaten eronder.

.

Nieuwe plantjes (eigen kweek):

20210625

Dit zijn mijn sla-plantjes, koolplantjes en bonenplantjes, allemaal in potjes of trays. Om later uit te planten.

.

Voortuin, 1 juni 2021

20210626

Mijn voortuin is op het zuiden. Hier een foto van een stukje voortuin op 1 juni 2021. Er staan kleine zomerbloem-plantjes.

49 reacties op Sjefs tuin

 1. Geer zegt:

  Hallo Sjef
  Je hebt een geweldige site; zelfs voor een beginner net als ik. Alles is duidelijk te begrijpen. Ik heb er erg veel plezier in en dankzij jou kan ik het bijna niet meer bijhouden met het verspenen van mijn plantjes.
  Dank je, met vriendelijke groet
  Geer
  ps ik hoop wel dat straks alles zijn zaden weer afwerpt.
  mocht dat zo zijn laat ik het je weten.

 2. Hallo Sjef,
  U bent een genie in de tuin Proficiat
  Nonkel Marcel

 3. Silvia zegt:

  Hallo Sjef.
  Geweldige groententuin heb je.
  Wij hebben ook een groentetuin, daar kunnen wij wel wat advies bij gebruiken.
  o.a. hoe zit dat met pompoen( kurbis) moet je dat blad nu wel of niet weghalen.
  Het lijkt elk jaar wel een operwoud, mooi maar ook lastig.
  Kun je ons daar een advies over geven.

  vr.gr.Bertus en Silvia uit Duitsland

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Silvia en Bertus.
   Dank voor je reactie en voor je compliment.
   Ik zet zelf nooit pompoenen. Daarom kan ik je vraag niet beantwoorden, sorry.
   Je kunt beter op een andere internet site kijken, bv op de links die bij “Lees dit eerst” staan; Marechal of Plantaardig.com.
   Succes en groetjes, Sjef

   • Ghadisja zegt:

    Pompoenen zijn makkelijk en vereisen nauwelijks onderhoud.
    Plant de pompoenplantjes met een afstand van 50 cm van elkaar, leidt ze in het begin naar de ruimte waar je ze graag wilt hebben. Goed water geven. Eventueel bij koud weer onder een tunnel en vanaf juli oogsten.
    Knippen alleen de uiteinden waar na 12 dagen nog steeds geen bloem aan zit.

 4. Maarten zegt:

  Hoi Sjef, prachtige site met veel bruikbare tips. Wel een vraagje: Hoe gaat het met de sla plantjes onder de golfplaatkas? Ik weet niet hoe het in het oosten is, maar hier in midden brabant is twintig cm sneeuw gevallen met een nachttemperatuur van -15

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Maarten, bedankt voor je reactie.
   Ik ben nog niet gaan kijken naar de sla-plantjes, maar ik verwacht dat ze nog goed zijn. In februari 2012 (vorig jaar) was de grond onder de tunnel onder de orchidee-potjes niet bevroren. Toen hadden we nachten van – 15 C. Ik ga morgen kijken en voelen of de grond nog zacht is rondom de worteltjes van de sla. Bij ons is het al enkele dagen bewolkt met 15 cm sneeuw. Het wordt ‘s-nachts ca – 10 C.
   groetjes, Sjef

   • Maarten zegt:

    En? Sla of ijslollies? :-)

   • sjeftuintips zegt:

    Hallo Maarten,
    Op 17 januari was het te koud om de kas te openen. Er lag een dikke laag sneeuw op en tegenaan.
    Op 18 januari heb ik voorzichtig de golfplaat-tunnel geopend. Alle sla-plantjes waren o.k. en de grond rondom de sla-worteltjes was zacht.
    Alle 3 sla-plantjes staan onder een bloempot, onder een mimi-tunnel onder de golfplaat-tunnel en dit houdt de grond zacht.
    Voortaan zet ik de eerste sla=plantjes wat verder naar het midden in de grote tunnel. Daar is het warmer dan aan het eind.

 5. jan zegt:

  Aardbeien in stro is een risico als er nog nachtvorst komt tijdens de bloei, dan bevriezen deze en krijg je dus geen aardbeien.
  Beter is het om het stro pas neer te leggen na de bloei.

 6. Gabriella zegt:

  Hallo,
  Hele mooie site, goede informatie !!
  Ik kom zeker nog eens terug ….

 7. Pingback: Welkom | sjeftuintips

 8. Alex zegt:

  Hey Sjef,
  Allereerst van mij ook maar de complimenten over deze uiterst verzorgde site.
  Met teveel bruikbare tips om op te noemen. Op het moment ben ik ook de preiplantjes thuis aan het voorkweken alleen iets laters als hier op de site. De plantjes beginnen nu net op te komen ( +- 4 cm.).
  Nu vroeg ik me wel af hoe je te werk bent gegaan met de zomerwortelen.
  – Heb je deze thuis voorgezaaid in bakjes en deze vervolgens in z’n geheel in de grond gezet?
  – Heb je de dubbele golfplaten tunnel al eerder in de tuin gezet zodat de lucht en de grond alvast voor konden warmen?
  – En heb je van tevoren de grond bemest zodat de aarde opwarmt door middel van het composteren?

  groetjes Alex.

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Alex, dank je.
   En ook bedankt voor je vragen. Voortaan staat hierboven (bij “Sjefs tuin”) meer info over de voorbewerkingen, zaaien, verplanten en dergelijke.
   Daar staan nu ook de antwoorden op jouw vragen.
   groetjes en veel tuinplezier,
   Sjef

   • Alex zegt:

    Dag Sjef,
    super bedankt. Ook zeker voor de snelle reactie.
    Dit is mijn eerste volledige seizoen van kweken. Vorig jaar mei kreeg ik de sleutel van mijn volkstuintje in Noord Limburg. Als jongste van het hele veld (26jr) heb ik in dat jaar al veel geleerd. Via GOOGLE op deze site gekomen en dit jaar wil ik ook alles gaan zaaien. Maar met de tips van deze site moet dat zeker gaan lukken.
    Ik hou je site goed in de gaten, voor nog meer bruikbare tips.

    Alex

 9. Rosacarmen zegt:

  Bedankt dat jij je tuintips deelt. Ze zijn erg duidelijk. Ik ben vorig jaar voor het eerst echt begonnen met verschillende groenten in mijn tuin met zaadjes die ik gekregen had. Ik was aangenaam verrast met de goede resultaten. Ik ga een vriend jouw blog doorgeven. Hij begint dit jaar voor het eerst.

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Rosacarmen, graag gedaan.
   Tuinieren is vooral leuk als je een redelijke of goede oogst hebt gehaald.
   Dan kun je een beetje trots op jezelf zijn.

   Ook voor dit jaar succes gewenst met tuinieren.
   Groetjes, Sjef

 10. Lya zegt:

  Mooie site Sjef. De foto’s en met veel geduld de preciese uitleg maakt het voor iedereen begrijpelijk. Ik kwam op je site via Google “zaaien kleine zaadjes”. Ik woon in Ierland en zou niet weten waar ik een gootsteenmatje zou kunnen kopen. Waar koop jij die in NL?
  Dan laat ik er een opsturen.
  Met vriendelijke groeten,
  Lya

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Lya,
   In Nederland zijn dergelijke matjes (van Curver) te koop in een winkel voor huishoudelijke spullen, zoals bij Blokker of Marskramer. Zo’n matje kost daar ongeveer 6 a 7 euro. Via webwinkels is een matje van een ander merk voor ca. 2 euro te koop. Ik heb bij tip 29 nog 2 webwinkels erbij gezet.

   Als je een beetje handig bent, dan kun je in een velletje dun rubber, of een velletje plastic, ronde gaatjes knippen met een doorsnede van ongeveer 9 of 10 mm.
   succes en groetjes, Sjef

 11. Erwin zegt:

  Hoi Sjef,

  Mooie foto’s en een keurige tuin. Een vraagje: waarom heb je eigenlijk een “diepe kas” in je tuin?

  Groeten,
  Erwin

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Erwin,
   Het idee van een diepe kas komt van Pieter Boxman uit 1979. In 1980 heb ik zo’n kas in mijn achtertuin gemetseld. Ik maakte de “eerste uitvoering” van deze kas, 50 tot 70 cm onder het maaiveld, kalkzandsteen metselwerk en met ramen met glas bovenop de kas. Later heb ik de glasramen vervangen door golfplaten. Als je kunt metselen is de kas gemakkelijk te maken. En niet zo duur. Je hebt geen dure doorzichtige zijkanten nodig. En de kas waait bij storm niet kapot.
   De kas is handig voor het kweken van paprika’s en opkweken van zomerbloemen en zo.
   Meer info over de kas vind je op http://www.moestuinforum.nl/verdiepte-kas-t10949.html en http://www.de12ambachten.nl/tuinbouw.html
   Groetjes, Sjef

   • Béate zegt:

    Hallo Sjef,

    Eerst en vooral: ik ben een ongelooflijke fan van je blog. Een dikke merci dat je je ervaringen wil delen.

    Wat die diepe kas betreft: dat idee is veel ouder denk ik dan 1979. Hier in de streek (Noord-Frankrijk) hebben veel (oude) groententuinen een dergelijke kas. Daar werd eerst een laag paardenmest ingedaan, daarop aarde, daar ging dan de kweek op, afgedekt met glas. Het is een methode die nu blijkbaar terug opkomt met de principes van permacultuur en ecologisch tuinieren.

   • sjeftuintips zegt:

    Hoi Béate,
    Dankjewel en graag gedaan.
    Ook nog bedankt voor de extra info over de diepe kas.
    groetjes, Sjef

 12. daniel zegt:

  Hallo,
  Ik heb 1 ui in de tuin staan. En 1 ui ligt binnen.
  Hoe kan ik het beste uienzaad ervan krijgen ?
  Daniel.

 13. Margriet zegt:

  Hallo,

  Allereerst de complimenten voor deze super interessante site. Vooral alle proefjes met meerdere zaai- en kweekmanieren naast elkaar gaat mijn nieuwsgierige ik heel veel tijd besparen.
  Heb je al zichtbare verschillen met je alternatief geplaatste bonenstaken? Ben heel benieuwd.

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Margriet, dankjewel.
   Intussen (begin september 2015) weet ik dat bij de “standaard opstelling van bonenstaken” meer bladeren, bloemen en bonen aan de planten groeien dan bij de proefopstelling met veel staken dichter bij elkaar. Weer wat geleerd.
   Hieruit komt de volgende proef voor 2016: plant alle bonenplanten ongeveer 20 cm uit elkaar onder (tussen) 4 bonenstaken. Ze staan verder uit elkaar en zullen beter groeien dan bij 5 plantjes rondom en dicht bij een bonenstaak.
   groetjes, Sjef

 14. Sophie33 zegt:

  Dag Sjef, je beide tuinen zien er geweldig uit. Ik heb het laatste jaar héél véél gehad aan je leuke tuin blog. Waarvoor dank. :)

 15. sjeftuintips zegt:

  Hoi Sophie,
  Dank je wel. En graag gedaan. Ik vind het leuk om andere tuinders met mijn tips te helpen.
  Ik kan aardig tuinieren, maar jij kunt erg goed, feestelijk, kleurrijk en gezond koken zoals op je blog te zien is (klik hierboven op Sophie33 of ga naar https://sophiesfoodiefiles.wordpress.com/).
  Sjef

 16. Erwin zegt:

  Hallo Sjef,

  Leuke foto’s en een goed idee van de wigwam-vorm voor de bonenstaken. Ga ik ook volgend jaar proberen!

  Groeten,
  Erwin

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Erwin,
   Dank je. Het voordeel van de losse wigwams met 4 staken is dat het minder licht wegneemt dan een hele rij bonenstaken. Planten die ten noorden groeien krijgen toch nog veel (zon)licht.
   Ik ga in 2016 de bonenplanten ook nog op verschillende wijzen bij de wigwamstaken zetten; 1) vier bonen in een halve cirkel aan de binnenzijde van de staak, 2) vier bonen rondom de staak, 3) vier bonen rondom de staak, waarbij de wortels naar buiten worden geleid, 4) tussen de staken, 20 cm tussenafstand (zoals de tekening). Om te kijken wat het beste gaat.
   groeten, Sjef

 17. Ludo zegt:

  Sjef,
  Ik aard mijn aardappelen niet aan en zou ze daarom 15 cm diep willen poten. Heb jij ervaring met ze dieper te planten ?

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Ludo,
   Nee, ik poot ze in gaten van 10 tot 12 cm diep en daarna niet aanaarden.
   Ik plant aardappelen vrij dicht bij elkaar; 45 cm tussen de rijen.
   Bij 45 cm rijafstand aanaarden betekent dat je minder grond hebt om de ruggen (heuvels) te maken.
   De aardappels zijn dan bedekt met een dunne laag grond.
   Na een regenbui kunnen ze al bloot liggen en groen worden. Daarom niet aanaarden.

   Op deze site beschrijft D_SDennis een trucje over 25 cm diep planten van aardappelen: http://www.moestuinforum.nl/plant-diepte-poot-aardappelen-t7936.html
   Het proberen waard.

   Groetjes, Sjef

 18. Pim zegt:

  Beste Sjef,

  Gebruik je ook stro als bedekking voor de bodem tegen de vorst? En gebruik je paardenmest in je tuin? Wat zijn je ervaringen hiermee. Waar zou de paardenmest aan moeten voldoen?

  Groet, Pim

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Pim,
   Onze volkstuinvereniging koopt “gedroogde verdikte koemest” in voor de leden. Dat gebruik ik ook.
   In de delen waar koolplanten en aardappelen komen spit ik met deze mest ook wat stro onder.

   Ik leg geen stro op de grond tegen de vorst.

   Ik gebruik geen paardenmest in de tuin. Want die moet ik dan zelf halen en naar de tuin vervoeren.
   De grond mesten met paardenmest is altijd beter dan helemaal niet mesten.
   Maar in paardenmest zit minder voedingsstoffen (dan in rundermest) omdat paarden vooral (alleen maar) gras en hooi eten.
   Runderen eten ook nog mais, voederbieten enzovoort (eigen info, ben een boerenzoon).

   Op het internet vind je info over de samenstelling van de mestsoorten.
   Daar kun je zien wat je aan paardenmest zou kunnen toevoegen om de mest “rijker” te maken.
   Groeten, Sjef

 19. Anke zegt:

  Hallo sjef,
  Bedankt voor de vele tips! Als ik een voor mij nieuwe groente ga telen kijk ik eerst op jou site voor tips. Fijn dat je zo uitgebreid beschrijft hoe je de planten opkweekt. Dit jaar kweek ik voor het eerst paprika’s en heb alweer veel van je geleerd, de plantjes staan inmiddels in een kuipje voor het raam. Doen het op dit moment goed. Benieuwd hoe het verder gaat!
  Groet en een goed tuinseizoen gewenst!

 20. Yves zegt:

  Je moestuin ziet er heel mooi uit nu in september. Vandaag ben ik bezig mijn aardbeiplantjes uit te planten, ik maak een gat van ongeveer 20 op 20 op 20 cm, vul dit met compost (van mijn compostvak, doe er een beetje korrels bij en zet daar het plantje op). Is dit een goede methode? De aardbeien staan buiten, in de kas had ik dit jaar weinig succes.

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Yves,
   Dank je.
   Ja, ik denk dat de plantjes wel zullen gaan groeien. Belangrijk is dat de plantjes niet te diep of te ondiep in de grond staan. En dat de worteltjes goed in de tuingrond zijn gezet.
   In mijn tip 26 staat onderaan in hoofdstuk J)# een stel websites met aardbeien info. (bijvoorbeeld “plantaardig planten in augustus”)
   Succes, Sjef

 21. Yves zegt:

  Dag Sjef.
  Dit weekend heb ik een blauwe bessenstruiken gekocht en gepland. Mooie grote struiken, veel groter dan die ik eerder had gekocht (er is toch erg veel verschil van kweker). Er staan nu 17 struiken. Benieuwd naar volgend jaar.
  Van mijn aardbeienplantjes zijn de blaadjes aangetast/opgegeten. Ik vind echter nergens rupsen of diertjes op de blaadjes. Wat kan dit zijn? Nu, ik zie dat er nieuwe blaadjes komen van het centrum van de plant, dus ik heb er nog goede hoop op. Straks vriezen. Het ongedierte zal dan weg zijn, hoop ik.

 22. Theophiel zegt:

  Hoi Sjef,
  Ik had een vraagje voor jou. Wat is de bedoeling met het gootsteen matje (het ging hier over kleine zaadjes te zaaien). Of heb ik het mis? Het is wel een artikel dat ik gelezen heb nu juist van in 2014. Kan ik hier wat meer uitleg over vinden en of verkrijgen met eventueel foto’s er bij? Dank bij voorbaat. Vriendelijk groetend, Fil.

 23. Fil zegt:

  Sorry voor het storen. Ik vond ondertussen al wat ik moet weten. Ik heb namelijk eens rond gefietst in uw blog en vond het nodige. Ik moet je bewonderen voor het fijne werk dat je leverde en nog levert. Formidabel (groots al wat je doet ). Hiermee zul je vele hobby tuinders blij mee maken. Nogmaals fantastisch werk. Vriendelijk groetend, Fil uit Mol.
  Super.

 24. Pingback: Sjefs tuin ~ Volkstuin van Bemar

 25. Cubby zegt:

  Hallo Sjef,
  Geweldige site, boordevol handige tips! Dank je wel voor je tijd en moeite die je erin steekt! Jammer dat ik niet handig ben. Het planten lukt wel. : )
  Groet en veel tuinplezier!!

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Cubby,
   Dank voor je reactie.
   Ja, voor het zagen, timmeren en maken van de bouwwerken moet je wel redelijk handig zijn. Maar je kunt altijd een handige collega of kennis vragen om jou te helpen.
   groeten, Sjef

 26. Paula zegt:

  Mooie ideeen staan er op je website, erg leuk om te lezen en de foto’s te zien. Zelfs met een hele kleine moestuin zoals ik heb, is er inspiratie op te doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.