Welkom

Welkom bij     sjeftuintips.wordpress.com ,    een weblog met veel handige tuintips.

Sjeftuintips is geen gewone blog met regelmatig nieuwe berichten. Neen, de 43 berichten omvatten alle tuintips die ik ken en gebruik. Er komen (voorlopig) geen nieuwe berichten bij.

Veel tuintips zijn door mijzelf verzonnen. Vaak worden tips of werkwijzen verbeterd of gemakkelijker gemaakt. Dan wordt er in een tip nieuwe tekst en foto’s bijgezet en/of oude info weggehaald.

Op Sjeftuintips staan veel tips, teksten en foto’s. Het is het handigst om tips op te zoeken over een bepaald onderwerp. Klik daartoe rechts op een bepaalde categorie, bv aardbeien of bonen of paprika of….

Menubalk (boven de foto):

 • Klik je op “Sjeftuintips” (linksboven) dan staan alle tuintips onder elkaar.
  • Bij elke tuintip is een regel “Lees verder”.
 • Bij “Interessante en leuke tuin-websites” vind je websites van diverse volkstuin-verenigingen en andere sites over tuinieren.
 • Alle tuintips met links vind je op “Inleiding en een overzicht van de tuintips“.
 • Foto’s van mijn tuin met een beschrijving vind je op “Sjefs tuin”.
 • Klik je op “Over Sjef” dan verschijnt er een foto van mij met een verhaaltje erbij.
 • Bij “Waar vandaan?” staat hoe tips gevonden, ontstaan of verzonnen zijn.
 • En klik je op “Nieuw” dan zie je wat nieuwe dingen in Sjeftuintips zijn.

.

Bij de meeste tips (berichten) is de tekst verdeeld in hoofdstukken. De titel van elk hoofdstuk begint met een letter gevolgd door )#. Handig bij het opzoeken of om te onthouden waar je ook al weer iets gelezen had. Bijvoorbeeld tip 24 en E)#. Dat hoofdstuk gaat over loof en wortels van witlof afsnijden.

Bij tip 2 (Eenvoudige hulpmiddelen en tips) zijn alle hulpmiddelen en tips genummerd.

Onder elk bericht of onderaan op elke bladzijde kunnen reacties van bezoekers staan. Heb je vragen of opmerkingen, dan kun je (ook) een reactie plaatsen. Klik daarvoor op de titel van een bericht of op een bladzijde. Helemaal onderaan vind je een reactie-invulvenster. Geef je reactie in dit venster.

Binnen 1 of 2 dagen heb ik jouw reactie gelezen en op “Sjeftuintips” gezet.  De reactie staat dan bij hetzelfde bericht of bladzijde als waar je de reactie hebt gegeven. Je kunt je reactie ook rechts terugvinden bij Recente reacties. Onder jouw reactie zet ik meestal een antwoord of een verwijzing.

Ik stuur je dus geen email.  Maar als ik extra vragen of opmerkingen heb, stuur ik je wel een mailtje. Dat was zo bij Hetty over taugé kweken, bij Wim over enkele eenvoudige hulpmiddelen en tips en bij Jantina  over bonen opkweken in plastic bekers.

Je kunt heel gemakkelijk in “Sjeftuintips” tekst en/of foto’s selecteren en kopieren door aanklikken met de PC-muis. Klik met linker muisknop op een foto. Of selecteer een stuk tekst met foto(‘s). Klik (op het stuk of de foto) met de rechter muisknop en kies voor “kopiëren”      of     doe Ctrl C.  Daarna in een ander document plakken (Ctrl V).  Onderaan bij tip 6, bij de reactie van Nel, staat stap voor stap beschreven hoe dit gaat.

Advertentie

3 gedachten over “Welkom”

 1. Vraag: ik heb dit jaar voor ’t eerst aubergines gezaaid. Ze staan in de kas, waar de andere dingen zoals paprika en komkommer het goed doen. Ik geef regelmatig water, heb een potje mestkorrels er naast staan, waardoor er regelmatig mest vrij komt. Ze groeien goed, er komen ook een heleboel bloemetjes in, alleen… die vallen er steeds af. Dus geen vruchtvorming. Wat doe ik verkeerd?

  1. Hoi Joke,
   In mijn weblog vind je allerlei handigheidjes en truukjes voor in de moestuin. Ik kweek geen aubergines. En ik weet niet waarom de bloempjes afvallen. Google eens op: aubergine bloemen vallen af.

   Dan vind je allerlei artikelen over dit probleem, wat de oorzaak is en wat je kunt doen om toch aubergines aan je plant te krijgen.
   Succes en groetjes, Sjef

 2. Hieronder een reactie van Cecile over aubergines en afvallende bloemen:

  Ik had hetzelfde probleem vorig jaar : alle bloemetjes vielen eraf. Gewoon omdat ze niet bevrucht waren. Bij tomaten en pepers schudde ik eventjes aan de plant en dat was voldoende, bij aubergines blijkbaar niet. Dus pruts ik nu met een penseeltje in de bloem, maar bij mooi weer zet ik ze buiten voor de insekten, want mijn aubergines groeien in een pot en niet in volle grond.
  groetjes Cecile

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: