17) Taugé kweken

In deze tip:

  • Inleiding
  • A)# Hoeveel mungboontjes
  • B)# Opslag en gebruik
  • C)# Taugé kweken met aanhangend water
  • D)# Taugé kweken in een waterbakje
  • E)# Taugé kweken in een machine (info van Gerard)   nieuw
  • F)# Dikke taugéstengeltjes groeien (info van Lucy)  nieuw
  • G)# Taugé kweken in vochtige doeken
  • H)# Mung boontjes zelf zaaien en kweken

Taugé kweken in een plastic (diepvries) bak of in een machine.

.

Inleiding:

Taugé wordt gekweekt uit mungboontjes (katjang idjoe). Wil je zelf taugé kweken, zie dan onderstaande beschrijvingen en tips.

Als je bij Youtube “growing mung bean sprouts”   intypt krijg je veel Engelstalige filmpjes met kweekwijzen voor taugé.

In dit bericht worden 4 werkwijzen beschreven:

  1. Hoofdstuk C)#; Kweken in een plastic bak met gaatjes. Onder deze bak is een lekbak. Er is aanhangend water aan de boontjes bij het groeien van taugé. Alu-folie over de bak houdt licht tegen. Tussen het folie en de bak is een smalle luchtopening. Ik vond deze werkwijze   hier   (Engelstalig).
  2. Hoofdstuk D)#; Kweken in een plastic bak met bodemgaatjes op/in eenzelfde dichte bak. In de onderste bak is water. In de bovenste bak liggen de boontjes half in het water. Dit is door Hetty uitgevonden (zie reactie van Hetty).
  3. Hoofdstuk E)#; Kweken in een machine. Alle info en foto’s zijn van Gerard.
  4. Hoofdstuk F)#; Kweken in ijsbakken. Boven op de groeiende taugé is een ijsbak met steentjes zodat de taugé dikker wordt. Alle foto’s en info van Lucy.

.

A)# Hoeveel mungboontjes

Ga je weinig taugé kweken, dan kun je zaadzakjes met mungboontjes kopen in o.a. tuincentra of via internet. Prijs €3,00 voor 100 gram.

Wil je meer of vaker taugé kweken, koop de boontjes dan in een groente-speciaalzaak of een toko. Of in een supermarkt of drogisterij, bijvoorbeeld   HIER   of   hier  of   hier  Daar zijn de mungboontjes goedkoper.

.

B)# Opslag en gebruik

Je kunt mungboontjes bewaren in een glazen pot met deksel in een keukenkast. Met een eierdopje kun je de hoeveelheid boontjes afmeten.

.

C)# Taugé kweken met aanhangend water

Deze werkwijze is afgeleid van dit Engelstalig Youtube    filmpje    .

C1) Nodig en maken;

  • Eén plastic diepvriesbak (zonder gaatjes). ik noem het een BAK.

  • Eén even grote plastic diepvriesbak met gaatjes.
    • Zo maak je de gaatjes in deze bak;
      • Boor 8 kleine gaatjes (2 mm) in de bodem:
        • Houd daarbij een blokje hout aan de binnenkant tegen de bodem
        • Boor elk gaatje vanaf de buitenkant.
      • Als gewenst boor ook een gat (6 mm) in elke korte zijkant. Om snel water uit te gieten of om vliesjes uit de bak weg te spoelen.

(De plastic diepvriesbak met gaatjes heet hier GAATJESBAK)

  • Eén plastic deksel dat op beide diepvriesbakken past.

.

C2) Reinig 2 bakken en 1 deksel

  • Reinig de BAK, de GAATJESBAK en het deksel in heet afwaswater. Spoel na en droog ze.

.

C3) Doe droge mungboontjes in de BAK

  • Doe één laag boontjes in de BAK, ongeveer 1/3 van de bodem. Door wateropname worden de boontjes 3 x zo groot.

.

C4) Reinig de mungboontjes in water

  • Giet koud kraanwater in de BAK om de boontjes te reinigen.
  • Houd de BAK scheef en giet het water uit de BAK (de boontjes blijven in de BAK).
  • Doe bovenstaande (water in en uitgieten) 5 keer na elkaar.

.

C4) Week de mungboontjes in koud water

  • Giet koud kraanwater in de BAK met boontjes. Waterhoogte is ongeveer 1 cm boven de boontjes.

  • Leg een passende deksel op de BAK met boontjes.
  • Laat de boontjes weken bij 18 tot 20 gr C.
  • Ververs telkens na 8 uur het water.

  • Na 2 dagen zijn de boontjes goed geweekt;
    • Eén laag geweekte boontjes vult (bijna) de hele bodem van de BAK.
    • Enkele boontjes kunnen al worteltjes hebben.

.

C6) Doe de geweekte boontjes in de GAATJESBAK

  • Doe het volgende buiten of boven de spoelbak van de keuken:
    • Giet water met geweekte boontjes van de BAK in de GAATJESBAK.
    • Laat het weekwater door de gaatjes uit de GAATJESBAK weglopen.
    • Spoel de boontjes in de GAATJESBAK met koud leidingwater.
    • Houd de GAATJESBAK (met boontjes) ongeveer 10 seconden horizontaal; laat het meeste water door de gaatjes weglopen.

  • Zet de lege BAK op het aanrecht (of op een tafelblad).
  • Zet de GAATJESBAK met natte boontjes op de lege BAK.
  • Je hebt nu 2 bakken boven (op) elkaar.
  • In de bovenste GAATJESBAK zijn boontjes met aanhangend water.
  • De onderste BAK is de lekbak.
  • Zet het geheel binnenshuis op een tafel of op een ander vlak oppervlak.

  • Doe aluminium folie (niet strak) over de 2 bakken op elkaar.
  • Vouw het folie onderaan een stukje om voor een smalle luchtopening.
  • Zet het geheel in een ruimte bij ongeveer 20 gr C.

.

C7) Kweek de taugé

  • Doe de volgende bewerkingen elke 8 uur:
    • Zet het geheel op het aanrecht of op een tafelblad.
    • Haal de aluminium afdekking er af.
    • Pak de GAATJESBAK (met boontjes) van de BAK af.
    • Spoel de boontjes in de GAATJESBAK met koud leidingwater.
    • Houd de GAATJESBAK (met boontjes) ongeveer 10 seconden horizontaal; laat het meeste water door de gaatjes weglopen.
    • Giet het water uit de onderste BAK.
    • Zet de GAATJESBAK met natte boontjes op (in) de lege BAK.
    • Doe aluminium folie (niet strak) over de 2 bakken op elkaar.
    • Vouw het folie onderaan een stukje om voor een smalle luchtopening.
    • Zet het geheel in een ruimte bij ongeveer 20 gr C.

.

Taugé groei na enkele dagen.

.

C8) Opmerkingen:

  • Boontjes reinigen (5 keer spoelen) is voldoende. Tijdens het groeien ruiken de taugé en/of de boontjes niet vies (ze stinken niet).
  • Als de boontjes of de taugé toch stinken (vies ruiken), doe dan het volgende:
    • Schud alle boontjes en taugé uit de GAATJESBAK in je compostbak of gemeentelijke GFT bak.
    • Reinig de BAK, GAATJESBAK en het deksel in heet afwaswater. Spoel ze en droog ze.
    • Doe nieuwe mung boontjes in de BAK.
    • Doe koud leidingwater in de BAK om de boontjes te reinigen.
    • Houd de BAK scheef en giet het water uit de BAK (de boontjes blijven in de BAK).
    • Doe dit (water in en uitgieten) 10 keer na elkaar.
      • Hierbij kun je met een afwasborstel de boontjes reinigen.
      • En/of de boontjes ook nog in een keukenzeef onder stromend koud kraanwater spoelen.

.

.

D)# Taugé kweken in een waterbad

D1) Hetty’s methode:

Hetty schreef in een reactie hoe zij taugé kweekt. Zie ook de 2 foto’s verderop.

Gebruik 2 lege champignonbakjes. Een bakje wordt niet aangepast (de BAK). Prik bij het andere bakje 12 kleine gaatjes in de bodem en 4 gaatjes bovenaan in de zijkant voor satéstokjes (de GAATJESBAK).

Doe droge mung boontjes in de BAK. Doe daar koud water bij. Week de droge boontjes in de BAK met water totdat de velletjes om de bonen gebarsten zijn.

Doe de gewelde boontjes in de GAATJESBAK. Doe vers water in de BAK. Zet het GAATJESBAK (met boontjes) op (in) de BAK. De boontjes liggen half in water. Zet het geheel in het donker bij ongeveer 20 C. Ververs elke 12 uur het water.

Deze werkwijze gaat erg goed, zie foto’s hier onder.

Hetty’s groeiopstelling gemaakt van 2 champignon bakjes en 2 satéstokjes.

.

D2) Hetty’s werkwijze met diepvriesbakjes:

Ik heb de werkwijze van Hetty met 2 diepvriesbakjes uitgeprobeerd. Zie onder;

D3) Bakjes:

Gebruik diepvriesbakken met een vlakke bodem en een “speciale” zijkant (zie foto’s onder), te koop in een winkel voor huishoudspullen.

Vierkante diepvriesbakjes (12 x 12 x 8 cm). Bij 2 bakjes op elkaar is er 1,5 cm ruimte onder de bodem van de bovenste bak. Er zijn géén satéstokjes nodig.

Gebruik 2 bakjes;  1 BAK en 1 GAATJESBAK.

De GAATJESBAK maken: boor in 1 bakje 5 bodemgaatjes en 2 zijkantgaatjes. De gaatjes zijn net zo groot als bij C1) beschreven.

.

D4) In water weken

Ik deed een proefje met weinig of veel droge mung boontjes in een bakje.

Twee BAKKEN met gereinigde mungboontjes. Links veel boontjes, rechts weinig boontjes. Giet water in, ververs het water elke 12 uur.

Na 2 dagen in water; dikke boontjes met opengebarsten velletjes. Links veel, rechts weinig boontjes.

.

D5) Taugé kweken

  • Doe het volgende bij elk bakje:
    • Giet of schud de geweekte boontjes in een GAATJESBAK.
    • Spoel de BAK en vul die met koud kraanwater.
    • Zet de GAATJESBAK met boontjes op (in) de BAK. De boontjes staan ongeveer half onder water.
    • Zet het geheel op een donkere plek bij ongeveer 20 gr C.

.

D6) Spoelen en verversen

  • Spoel de kiemende boontjes onder koud stromend kraanwater.
  • Ververs het water in de BAK.
  • Doe deze bewerkingen elke 8 uur (om de 8 uur).

.

D7) Oogst

Taugé na 6 dagen groeien. Links veel boontjes, rechts weinig boontjes.

Dezelfde taugeetjes, links van veel boontjes, rechts van weinig boontjes.

.

D8) Geleerd;

  • De taugeetjes uit “veel boontjes” zijn kleiner dan uit “weinig boontjes”.
  • Daarom; doe niet te veel droge boontjes in een BAK.
  • Bedek ongeveer 1/3 van de bodem van de BAK.

.

D9) Samenvattend

  • De werkwijze van Hetty is erg goed om taugé te kweken. Je kunt heel gemakkelijk een kweekset maken uit 2 bakjes.
  • Je kunt ook de grote bakken van C)# gebruiken om zo taugé te kweken.
  • Strooi niet teveel droge boontjes in de BAK, 1/3 deel van de bodem is o.k.
  • Deze werkwijze is moeilijker dan die van C)#. Je moet elke keer genoeg water in de BAK doen; de boontjes in de GAATJESBAK staan half onder water.

.

D10) Meer taugé

Wil je meer taugé kweken, gebruik dan grotere bakken.

Deze bakken zijn beschreven in hoofdstuk C)# Taugé kweken met aanhangend water.

.

.

E)# Taugé kweken in een machine (info van Gerard)

Gerard schreef dat men taugé kan kweken in een machine. Zie reactie onderaan.

De boontjes liggen op 2 zeven boven elkaar. Een draaiende watersproeier houdt de boontjes vochtig.

Tijdens de groei is een deksel op en een zwarte kap over het geheel.

De gegroeide taugé uit de machine.

.

Werkwijze.

Hieronder staat hoe Gerard taugé kweekt met de machine.

E1) Boontjes wegen en uitzoeken

  • 150 gram mungboontjes afwegen.

  • Slechte boontjes verwijderen.

  • Netto 143 gram goede boontjes over.

  • Slechte boontjes (gebroken, uitgedroogd, rare kleur).

.

E2) Boontjes wassen

  • Doe water in het bakje met boontjes.

  • Doe een deksel op het bakje en schud het geheel boven de gootsteen.

  • Giet het water uit de bak door een zeef.
  • Doe de boontjes uit de zeef weer in het bakje.
  • Doe het wassen (water bij, deksel op, schudden, afgieten) een aantal (5) keer.

.

E3) Water afwegen, opwarmen en ingieten

  • Weeg 1150 gram water af in een pannetje.

  • Verwarm het water in het pannetje tot 38 gr C.

  • Giet al het warme water in het waterreservoir.

.

E3) Opbouwen en boontjes in apparaat

  • Zet het groene compartiment op het onderstel.

  • Verdeel de gewassen boontjes over 2 plateaus.

  • Haal het plastic buisje uit het apparaat,
  • Zet één plateau met boontjes in het apparaat,
  • Zet het andere plateau met boontjes op het eerste plateau met boontjes,
  • Plaats het plastic buisje weer in het apparaat.

  • Zet de draaisproeier op het plastic buisje.
  • Zet het apparaat op een plaats met voldoende ventilatie.
  • Leg het deksel op het apparaat. Het apparaat werkt alleen maar goed en veilig als de deksel op het apparaat ligt.

.

E4) Aanzetten en gebruiken

  • Steek de stekker in het stopcontact.
  • Druk op de aan-knop (stekker-symbool).
  • Druk op de knop voor de juiste temperatuur (thermometer-symbool).

  • (Voor de duidelijkheid is op deze foto het deksel weggehaald. Maar bij het normale gebruik van de machine is het deksel op het apparaat.)
  • De waterpomp start en het sproeien begint.
  • Dit duurt ongeveer 1 minuut. Daarna stopt het pompen en het sproeien.
  • (Na 20 minuten “rust” wordt telkens 1 minuut water gesproeid).

  • Tijdens gebruik is het deksel op het apparaat.
  • Zet de batmanhoes over (die zorgt ervoor dat de taugé in het donker groeit).
  • Tijdens het kiemen moet de hoes op het apparaat blijven.
  • Laat de boontjes kiemen in het apparaat (stekker in en apparaat op “aan”).

.

E5) Taugé groeien en water verversen

  • Haal na 12 uur kiemen de stekker uit het stopcontact.
  • Haal de batmanhoes weg.
  • Haal de deksel af.
  • Haal draaisproeier er af.
  • Haal het groene compartiment en de 2 plateaus met boontjes er af.
  • Op bovenstaande foto zie je de boontjes na 12 uur kiemen.

  • Giet het bruin geworden water uit het apparaat.

  • Haal de vlekken weg met een schone vochtige doek of met keukenpapier.

.

  • Giet vers warm water in het apparaat.
  • Bouw weer op;
    • Zet het groene compartiment op het onderstel.
    • Zet de 2 plateaus met boontjes in het compartiment.
    • Steek het waterbuisje in.
    • Zet de draaisproeier op.
    • Deksel op het apparaat.
  • Steek de stekker in het stopcontact.
  • Druk op de aan-knop (stekker-symbool).
  • Druk op de knop voor de juiste omgevingstemperatuur (thermometer-symbool).
  • Zet de zwarte hoes over het apparaat.

.

  • Tijdens het groeien duwen de taugéstengels op het onderste plateau het bovenste plateau met groeiend taugé omhoog.

.

E6) Water verversen, bewaarwater koelen en oogst

  • Ververs na 24 uur taugé groeien het water (zoals bij E5) is beschreven).

  • (Zet een fles met 1,8 liter vers water in de koelkast, voor later).
  • Weer 24 uur later is de taugé groot genoeg om te oogsten. Dat is 60 uur na het begin.
  • Haal de stekker uit, doe de kap af, haal het deksel af en verwijder de draaisproeier.
  • Haal de plateaus met taugé uit het apparaat.

  • De 2 plateaus met gegroeide taugé.

  • Haal de taugé van de plateaus af.
  • Breek alle worteltjes van de taugé af. Doe de worteltjes op de composthoop.
  • Worteltjes afbreken kan lang duren.
  • Gerard stelt voor om met een scherpe schaar of mes deze worteltjes afsnijden of afknippen (als de taugé nog in het plateau is).
  • Doe alle taugé in een schaal of bak.
  • Uit 150 gram boontjes (bruto) groeit in deze machine in 60 uur 1040 gram vochtige taugé met worteltjes. Droog zonder worteltjes: 650 gram taugé.

  • Pak de fles met afgekoelde water uit de koelkast.

  • Giet het afgekoelde koude water in de schaal met taugé. Zo kun je de taugé enkele dagen in de koelkast bewaren.

.

E7) info over het apparaat

Onderdelen:

  • Basisstation met groene zijwand (compartiment),
  • Twee plateaus,
  • waterbuisje,
  • Draaisproeier,
  • Deksel,
  • Zwarte hoes.

Basisstation met waterreservoir.

Paneel: 1 aan/uit knop en 3 keuzeknoppen voor de temperatuur.

Bodemplaat, info, 220 volt, 50 hertz, 20 watt.

  • Pomp (midden op de foto),
  • Verwarmingselement (oranje stripje rechts),
  • Printboard (voor klok, pomp aan/uit, verwarming aan/uit).

.

.

F)# Dikke taugéstengeltjes groeien (info van Lucy)

F1) Voorwoord

De taugé die je met deze werkwijzen kweekt is dunner dan de taugé die je in een winkel kunt kopen. Zie onderstaande  foto’s;

Taugé uit de winkel.

Zelf gekweekte taugé.

Wil je taugé kweken met dikkere stengeltjes, dan moet je tijdens het kweken een gewicht op de groeiende taugé zetten. Info is te vinden op het internet bijvoorbeeld hier:   sv-jedi   (in Nederlands) en  Sproutpeople   (in Engels).

.

F2) Werkwijze van Lucy

Lucy schrijft in een reactie hoe zij dikke taugéstengels groeit.

Nodig:

Drie lege plastic ijsbakken.

  • Maak in de bodem van 1 ijsbak veel kleine ronde gaatjes (de linker bak), een GAATJESBAK.
  • In de andere 2 bakken zijn geen gaatjes in de bodem.
    • Eén ijsbak wordt leeg gebruikt (middelste bak), een BAK.
    • In een bak zijn steentjes (rechter bak), een GEWICHTBAK.

  • Vul een ijsbak zonder bodemgaatjes met ongeveer 800 gram steentjes, de GEWICHTBAK.

(Steentjes in de bak is beter dan gevuld met water; de bak met water-gewicht kan scheef gaan tijdens taugé groeien).

  • Een (op maat geknipt) stuk fijn gaas (van een oude keukenzeef).

.

Kweken( Lucy’s werkwijze):

  • Week de mungbootjes 24 uur in de BAK met koud water.
  • Zet de GAATJESBAK op (in) de BAK.
  • Leg het stuk fijn gaas op de bodemgaatjes van de GAATJESBAK.
  • Doe de geweekte boontjes op het fijn gaas in de GAATJESBAK.
  • Leg een donkere (thee)doek over het geheel.
  • Spoel 2 keer per dag de boontjes (de taugé), als volgt:
    • Haal de donkere doek weg.
    • Haal de bovenste GAATJESBAK met boontjes van de onderste BAK af.
    • Spoel de boontjes in de GAATJESBAK onder stromend leidingwater.
    • Giet het water uit de onderste BAK weg.
    • Zet de GAATJESBAK met boontjes weer op de BAK.
    • Leg de donkere doek op (overheen).

.

  • Zet na 2 dagen kiemen de GEWICHTBAK met steentjes boven op de groeiende taugé in de GAATJESBAK. Leg de donkere doek op (overheen).
  • Spoel 2 keer per dag de boontjes en de taugé, zoals boven beschreven.
  • Laat de taugé groter groeien.
  • De dunne worteltjes van de taugé groeien door het gaas en door de gaatjes naar de onderste BAK.

.

Scheef

Tijdens het taugé groeien kan dit gebeuren; de GEWICHTBAK gaat scheef.

.

Oogst

  • Als de taugé groot is, kun je die met een scherp mes afsnijden.

  • Oogst: dikke taugé zonder worteltjes.

.

.

G)# Taugé kweken in vochtige doeken

Johan schreef een in een reactie dat je taugé tussen 2 vochtige doeken kunt laten groeien. Hij stuurde mij bovenstaande foto van het resultaat.

Op de internetsite   Mijntuin   staat een beschrijving (“klik verder” voor de hele tekst).

.

.

H)# Mung boontjes zelf zaaien en kweken

Je kunt mungboontjes zelf kweken in de groentetuin. Op het internet vond ik deze twee Engelstalige sites hierover;

.

Ik heb zelf getracht om mung boon plantjes in de tuin te kweken;

  • Leg droge mung boontjes in een bak op 6 lagen vochtig keukenpapier.
  • Leg een goed passende deksel op de bak.
  • Zet de bak op een warm plekje en laat de boontjes ontkiemen.

  • Na enkele dagen zijn er al plantjes groot genoeg om uit te planten.
  • Haal het deksel van de bak af.
  • Pak de grootste plantjes voorzichtig van het vochtig keukenpapier af.
  • Doe het deksel weer op de bak en laat de kleine plantjes op een warme plek groter groeien.

  • Mijn grootste plantjes die van het keukenpapier zijn gepakt.
  • Deze plantjes hebben goed ontwikkelde worteltjes.

  • Zet elk plantje diep in een bloempotje gevuld met een mengsel van gezeefde tuingrond en compost.
  • Zet de bloempotjes binnenshuis voor een raam en laat ze daar groter groeien.

  • Of zet de potjes in een minikasje, overdag buiten, ‘s-nachts binnen.

  • Laat de plantjes groter groeien.
  • Zet in de zomer de plantjes in de tuingrond.

.

Zet de plantjes op een warm, beschut plekje in je tuingrond. Of in een kasje of onder een tunnelkas. De planten groeien bij warm weer. Bij koud (nat) weer gaan ze dood (mijn ervaring).

67 gedachten over “17) Taugé kweken”

    1. Hoi Betty,
      Inderdaad, het lukt mij altijd om op deze wijze tauge te kweken.
      Maar ik ben bezig om het kweken nog verder te verbeteren. Want er zijn altijd enkele taugeetjes bij die klein zijn gebleven.
      Groetjes, Sjef

  1. ik heb dit in champignonsbakjes gedaan, in elk vakje een gaatje geprikt en het verder zoals hier beschreven opgevolgd, werk perfect

    sinds gisteren ook een zandbakzeef in m’n bezit (met schepje etc).
    en ben daar nu ook mee bezig

    1. Hallo Henk en Corine,
      De zaadjes waar Tauge uitgroeit heten mung boontjes. Deze boontjes worden gekweekt in subtropisc Azie en Oost-Afrika (zie Wikipedia). Daar zijn de plantages om de boontjes te laten groeien.
      Ik heb enkele keren mungboontjes in mijn tuin gezaaid. Er groeiden plantjes uit, maar er kwamen geen bloemen aan. Het is te koud in Nederland.
      In tuincentra kun je zakjes met mungboontjes kopen. Bij een groentespeciaalzaak kun je ze per kilo kopen.
      Groetjes, Sjef

      1. Hallo Hubée
        Zelf plant ik ook achter de flat in bloempotten. Dat wordt een plant waar dan weer boontjes aan komen en daarin zitten mungbonen. Die doe ik dan weer bij de anderen mungbonen. Als wij trek hebben in een loempia bij de Bami dan wel ik wat mungbonen. Als dat gebeurd is maakt mijn vrouw de loempias de volgende dag. Bami met een loempia met zelf gemaakte sambal.
        Groeten van Johan uit Brazil.

  2. Hallo Allemaal.
    Ik ben heel erg blij met deze methode.
    Wij wonen in Duitsland en je kunt zoeken wat je wilt, niemand kent hier Taugé.
    Dus vanaf nu kunnen wij dit zelf kweken, helemaal geweldig.
    Nu nog een adres zoeken waar wij de Mungboontjes kunnen kopen
    en wij zitten nooit meer zonder Taugé
    Dank jullie wel Hetty en Sjef.

    Groet van Silvia uit Ihlow (Duitsland).

  3. Ik koop Mung bonen, katjang hijau (Indonesisch) bij de toko of de Turkse toko. Niet voor taugé maar om ‘bubur katjang’ te maken of soep. Maar nu ga ik er taugé van kweken. Bedankt Sjef

  4. Vrienden van ons hebben mungbonen mee genomen. Ga dus proberen om taugé te maken zodat ik loempia’s kan maken.
    Wij wonen in Brasil

      1. Ik doe het zo.
        Doe de boontjes tussen een doek en hou het nat dan lopen ze snel uit, ongeveer 4 dagen.
        Daarna even wassen in een vergiet doen laten drogen en klaar is kees.

        is jammer dat ik het niet kan laten zien met een foto.

      2. Hoi Johan,
        Je mailde me een foto van je zelfgekweekte taugé. Die heb ik aan het eind van het bericht gezet, bij “Taugé kweken in vochtige doeken”.
        Sjef

  5. Hoi Sjef
    Volgens mijn Vrouw waren het 5 dagen kiemen. De taugé ziet er goed uit vindt je ook niet, alleen had ik wel wat veel gemaakt. Ik kan er wel 40 loempia’s mee maken, haha
    groeten
    Johan

  6. Ja, ook ik woon in brazilie en heb dus nu mungbonen gekocht kosten per 40 stuks 15 reaal heb deze nu maand terug gezaaid, en krijg er nu bonen aan. .Wordt dus nog een verrassing hoeveel boontjes ik straks kan oogsten ,om er taugee van te maken.
    Voor de info noord brazilie cq Fortaleza.

  7. Hallo allemaal
    Ik had wat taugé geplant en dat is een plantje geworden en daar aan een soort peul met daarin de mungboontjes die gaan weer tussen een natte thee doek. Dus ik heb nu altijd taugé in Brasil.

  8. Hallo allemaal … tauge-liefhebbers

    Ook ik was bezig uit te zoeken hoe je tauge kunt maken.
    Het kan op veel manieren heb ik ondertussen begrepen.
    Ook in glazen potten met gaas in het deksel.
    Je spoelt de bonen in de pot regelmatig met water en laat dan de pot schuin op de kant uitlekken.

    Maar ik heb het anders gedaan … al zoekende naar de dingen die ik zelf in huis had.
    Want het kan ook in katoenen of linnen zakjes. En dat bracht mij op een idee.
    Ik woon tijdelijk in Zweden, en had daar vorig jaar een plastic houder gekocht waarin een katoenen zakje (model koffiefilter) kan hangen. (Het word hier gebruikt om hangop uit yoghurt te maken).
    Misschien is het in Nederland ook wel te koop trouwens, maar daar heb ik het nooit gezien. (of had er toen nog geen oog voor).
    Hier heb ik de gewelde bonen in gedaan, spoel een paar keer per dag de bonen met water, en zet het vervolgens weg met een plastic bakje eronder om het lekkende water op te vangen. En leg er een vochtige katoenen doek over. Zo is het redelijk donker en toch niet luchtdicht afgesloten.
    Dit was mijn eerste experiment. En volgens mij is het goed gelukt.
    Ik kan helaas geen foto laten zien … das wel jammer.

    Veel sukses allemaal en …….. eet smakelijk (en gezond !)

    Jellie

      1. Hallo allemaal,
        Ik heb een mailtje naar Jellie gestuurd.
        Als Jellie dat wil, kan ze “tauge-foto’s” naar mij sturen.
        groetjes,
        Sjef

  9. In Indonesië kweken ze taugé thuis op de volgende manier:

    Een handvol kacang hijau (= green mung beans, = katjang idjoe, verkrijgbaar bij iedere toko) in een afwasteil iedere dag één keer heel goed afspoelen met koud water, schone droge donkere theedoek eroverheen en dan onder je bed zetten zodat het redelijk donker staat.
    Zo worden ze mooi groot en met de goede kleur.

    Ik bedoel: alleen de eerste nacht in water laten weken, daarna niet meer, alleen afspoelen in zeef en dan weer terug in teil en onder droge theedoek onder het bed…

    groetjes, Sylvia

      1. Jazeker hebben ze in Indonesia wel taugé.
        Maar ook daar is het voor veel mensen goedkoper om zelf dingen te kweken zoals pepers, taugé, fruit etc.

  10. Dank je voor het uitgebreide verslag inclusief foto’s. :)

    Ik ga dit binnenkort ook proberen. De champignonbakjes zien er wel handig uit, en zijn goedkoop.

    Als je nog op zoek bent naar mungbonen, bij de Ekoplaza zijn ze ook te koop, 500 gram voor € 2,29 (en biologisch uiteraard).

    Je kunt ook uit veel andere peulvruchten kiemen kweken. Kant-en-klaar gekiemd kan ik hier kikkererwten, groene spliterwten, linzen, adukibonen en zwarte bonen kiemen, die kun je dus ook allemaal zelf laten kiemen. Zorgt voor wat variatie en het smaakt allemaal weer net een beetje anders. En het is grappig als je een salade op tafel kunt zetten met adukikiemen, zwarte bonenkiemen en kikkererwtkiemen. ;)

  11. Beste Sjef,
    Is een wattenlaag een goed alternatief om mungboontjes te gaan kweken tot taugé? Kinderen op school gebruiken dat nog wel eens.
    Ik ben vandaag begonnen met een iets te flinke laag bonen in een deels geblindeerde glazen pot.
    Ik laat de gekiemde bonen zien als ik enkele dagen verder ben.
    Nog een vraagje:
    Schimmel is natuurlijk gevaarlijk. Tenminste als er een slechte boon tussen zit. Deze boon steekt de andere aan lijkt mij?
    Groet, Jaco

    1. Hallo Jaco,
      Over de wattenlaag; de kans bestaat dat de gegroeide taugé moeilijk los te halen is uit de wattenlaag. Ik zie op het internet niet veel berichten over deze kweekwijze. Maar het gaat volgens mij wel, gewoon uitproberen.
      En over de schimmel; ik heb wel eens taugé gekweekt terwijl er enkele beschimmelde mungboontjes bij de goede zaten. De meeste van de geschimmelde boontjes ontkiemden gewoon tot goede taugeetjes. Enkele boontjes bleven klein en kiemden niet. Maar dat gebeurt ook bij gewone, goede mungboontjes. De beschimmelde boontjes steken de andere dus niet aan. En omdat je mungboontjes eerst weekt en spoelt gaat er ook wat schimmel weg.
      Groeten, Sjef.

  12. Hoi Sjef,

    Ik vroeg me af wat er gebeurt als je het waterniveau niet goed in de gaten houdt. Kunnen ze dan ‘verdrinken’ door toedoen van te veel water? En drogen ze uit als je ze helemaal geen water geeft?

    Groeten,
    Jan

    1. Hallo Jan,
      Ik houd het waterniveau bij taugé kweken altijd goed in de gaten. 1 of 2 keer per dag wordt het water ververst. Dan vul je weer water in de bak tot de goede hoogte. Ik denk dat de mungboontjes wel 12 of 24 uur met te weinig water overleven. En na de volgende waterverversing weer goed doorgroeien. En dat ze 12 of 24 uur “verdrinken” ook wel overleven. Heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ga ik misschien wel doen.
      Groetjes, Sjef

  13. Hierbij een heel eenvoudige manier om tauge te kweken:
    – 1 a 2 eetlepels mungbonen in een emmertje met deksel (liter emmertje van yoghurt) 12 uur laten weken in water bij kamertemperatuur. Daarna afgieten in zeef en terug doen in emmertje, deksel er los op leggen.
    – de dagen daarna 1 a 2 keer per dag het emmertje vullen met koud water en afgieten in een zeef, weer vochtig terug in emmertje, met deksel er los op. Zet het emmertje steeds donker weg.
    Na 3 a 5 dagen is de tauge klaar.

    Groeten,
    Roos

      1. Hoi Roos,
        Dank je wel voor het delen van jouw manier van taugé en alfalfa telen. De lezers kunnen die werkwijze ook gaan proberen.
        groetjes, Sjef.

  14. Heel mooi om te lezen, allemaal bedankt.
    Ik heb een vraag. Loop ik door zelf te kweken minder risico op salmonella en E.colibacterie?

    Groeten Gea

    1. Hallo Gea,
      Op het internet zijn veel artikelen te vinden over zelf taugé kweken en ziekteverwekkende bacteriën. Daar staat meestal: “Als je hygiënisch te werk gaat en elke 12 uur de boontjes met “doorgespoeld” koud kraanwater spoelt zullen er weinig ziekteverwekkende bacteriën op de taugé komen” en “Taugé kan je daarom uit voorzorg onderdompelen in kokend water of meekoken met het gerecht”.
      De taugé die je zelf gekweekt hebt gebruik je meestal binnen enkele uren nadat die nog aan het groeien was. Groeiende taugé zijn plantjes. Taugé uit de winkel zijn plantjes die “overleden” zijn en enkele dagen koel zijn bewaard. Taugé uit de winkel krijg je niet meer aan het groeien, het is dood plantenmateriaal.
      Ik heb wel eens taugé gekocht op de uiterste verkoopdatum. Deze taugé had bruin gekleurde stengeltjes. En een vreemd luchtje. Bij het spoelen kreeg ik troebel bruinachtig spoelwater bij deze taugé. Zoiets gebeurt met zelfgekweekte taugé niet.

      Sjef

  15. Een paar kritische noten:
    Schimmels en bacteriën krijgen vooral kans als de kiemen niet luchtig genoeg staan (in een keukenkastje; in een pan met deksel) of er te lang over doen om te groeien.
    Alle hier genoemde methoden geven dunne taugé. Om dikke taugé te krijgen is een heel andere techniek nodig. Op de Amerikaanse site “sproutpeople.com” valt veel te leren over goed en verantwoord kiemen kweken.
    Blancheren of roerbakken doe je niet tegen de bacteriën, maar tegen het giftige lectine, dat o.a.in ongekookte bonen zit.
    In speelgoedemmertjes kweken is wel erg amateuristisch. het kunststof is eigenlijk nooit voedselveilig en bevat weekmakers of bpa’s in onveilige hoeveelheden. niet doen dus. Tauge hoeft sowieso niet met zijn voetjes in het water te hangen: het moet kunnen uitlekken en zo lucht krijgen!
    Altijd weer vallen er slachtoffers als gevolg van niet doordacht kiemen kweken, yoghurt maken enz. Dat is jammer, want dat geeft anderen munitie om alleen fabriekseten te propageren en het kan leuk en gezond zijn
    Groet,
    Paul

    1. Hallo Paul,
      Hartelijk dank voor je reactie en voor je info over taugé kweken.
      Ik heb jouw adviezen ter harte genomen en de beschrijving met de zandbakzeef uit deze tip verwijderd. En een andere groeiwijze van het internet geplukt, uitgeprobeerd en beschreven.
      Ik had al een link naar Sproutpeople.org in het bericht staan. Volgens mij is dat dezelfde site als jij bedoelt.

      Sjef

  16. Met zoeken op google om mijn taugé dikker te krijgen kwam ik hier terecht. De foto’s die ik hier gezien heb zijn niet anders dan mijn taugé. Maar hoe krijgen die fabrieken en toko’s die taugé maken het dan wel zo lekker dik zoals op deze foto: http://deventer.groei.nl/uploads/pics/tauge.jpg . Ik ga het de volgende keer eens kweken in potgrond. Klinkt misschien raar maar niet geschoten is altijd mis. Dus ik kom hier nog op terug. Bedankt voor jullie bijdrages. ;-)

  17. Leuk, al die ideeën! Ik ben zelf 60 jaar en heb het zelf kweken van taugé van mijn moeder geleerd (zij was geboren en getogen in Indonesië ). En ik doe het nog steeds op haar manier, namelijk in een grote glazen pot, en die wordt afgesloten met een stukje vitrage en een elastiekje.
    Twee keer per dag spoelen en het afgieten is eenvoudig, vanwege de vitrage. Natuurlijk zet ik de pot in het donker (moeten tenslotte bleke spruiten blijven).
    Groetjes,
    SYLVIA.

  18. Dit was één 1 van de eerste sites die ik bezocht om informatie te vinden over het zelf “kweken” van taugé. Ik heb er enorm veel van geleerd en ben daarom dankbaar voor alle verstrekte informatie. Uiteindelijk is het me nooit echt gelukt om met bakjes en potjes zelf mooie taugé te maken, totdat ik ineens kiem-apparaatjes tegenkwam. Je koopt tegenwoordig voor zo’n 13 dollar een apparaat dat in 2,5 dag je mungboontje verandert in taugé. Mooie, dikke taugé. Ben net bezig met de tweede productie. Zoek via Google op “Bean sprout machine”. Eventueel kan ik een gedetailleerdere link geven, maar dat zal ik alleen doen als Sjef daarom vraagt.

    1. Hallo Gerard,
      Dank je wel. Ik had er nog nooit van gehoord.
      Zoekend via Google vind ik stapelbakken voor ongeveer 15 dollar en elektrische apparaten met een waterpompje en een draaisproeier voor 50 dollar of meer. Welke uitvoering heb jij in huis en al uitgeprobeerd?
      Sjef

      1. Hoi Sjef,
        Het apparaat dat ik gebruik is het volgende:
        https://www.aliexpress.com/item/Home-Use-Intelligence-Bean-Sprouts-Machine-Upgrade-Large-Capacity-Thermostat-Green-Seeds-Grow-Automatic-Bean-Sprout/32636803564.html?spm=2114.13010608.0.0.JAxKrh
        Deze werkt met een waterpompje en draaispoeler en verhit het water tot een temperatuur van ongeveer 38°C. Ik ben haast klaar met de 2e produktie en zeer tevreden. Er gaat ongeveer 1,15 liter water in. Ik gebruik bronwater (woon in Brazilië en wil geen chloor en andere troep in mijn taugé), en ververs het 1 keer per dag. De boontjes controleer ik goed om te voorkomen dat kapotte boontjes de rest in smaak kunnen aantasten. Bij mij is het na 2,5 dag klaar. Deze keer rond ik het op 3 dagen af. Ik was erg onder de indruk van het resultaat en voor de prijs kun je je geen buil vallen. Als je foto’s zou willen zien, dan maak ik die en stuur je ze toe. Morgen heb ik meer gegevens voor je, want ik houd nu bij hoeveel gram boontjes ik heb gebruikt, wat het bruto resultaat weegt (met worteltjes) en het netto resultaat (na het verwijderen van de worteltjes). Verder zet ik ongeveer 1 dag voor de “oogst” een bak met water in de koelkast. Hierin kan de taugé minimaal 3 dagen mooi en krokant worden gehouden. Ik heb deze week een tweede apparaat gekocht.

      2. Hoi Gerard,
        Bedankt voor de aanvulling over het apparaat. Ik stuur je een mail zodat je foto’s naar mij kunt sturen, om ze (als je dat goed vindt) in Sjeftuintips er bij te zetten.

  19. Hallo Sjef,
    ik woon in Frankrijk waar ik heel moeilijk aan taugé kan komen, dus ook ik spruit ze zelf. Ik heb veel manieren geprobeerd maar ben het meest tevreden over het resultaat waarbij je een bakje met water bovenop de boontjes zet. De steeltjes worden dan veel dikker en toch mooi recht. Ik gebruik dus 3 bakjes, een om het water op te vangen, dan een bakje met gaatjes. In dit bakje ligt ook een (op maat geknipt) stuk fijn gaas (van een oude keukenzeef) waarop ik de (eerst 24 uur in water geweekte) boontjes leg. En als na ongeveer 2 dagen de boontjes beginnen te spruiten gaat er een derde bakje bovenop met water daarin. Ik ververs ze 2 keer per dag en leg er steeds een donkere theedoek overheen om de taugé wit te houden. Als de taugé klaar is, gebruik ik een scherp mes om ze van de zeef af te snijden, de worteltjes steken nl door de zeef heen en zo heb ik taugé zonder worteltjes. Soms groeit de taugé aan de ene kant van het bakje sneller dan de andere kant en dan heb je kans op lekkage als het bovenste bakje waarin het water zit niet goed sluit. Ik ga de volgende keer het water in de bovenste bak vervangen door iets anders, ik denk nu aan kiezelsteentjes.
    Groeten, Lucy

  20. Hoi Lucy,
    Dank je wel voor je reactie en de duidelijke beschrijving van jouw methode. Handig voor de lezers van deze tip. Ook slim verzonnen om de worteltjes af te snijden en om een donkere theedoek te gebruiken.
    Ik heb weinig ervaring met gewicht op de kiemende boontjes (om ze dikker te laten worden). Ik wil dit ook weer gaan proberen. Wil je daarom a.u.b. in een reactie doorgeven hoeveel gram steentjes of water er in het derde bakje is. En hoe groot de bodem van het derde bakje is (lengte en breedte). Alvast bedankt.
    Groetjes van Sjef

  21. Hallo Sjef,
    Het kiemen met een gewicht bovenop vond ik ooit hier: http://www.sv-jedi.org/sv_jedi/2012/01/tauge-dutch.html.
    Ik gebruik ijsbakken van 1 liter. In het onderste bakje doe ik geen water, maar na het spoelen lekt wel wat water uit het bakje met de taugé-boontjes. De worteltjes groeien door het gaas en ook door de gaatjes naar het onderste bakje.
    Ik vul het bovenste bakje bijna helemaal met water en het gewicht is dan ongeveer 800 gram. Omdat ik er soms nog een boek bovenop leg kan het gewicht nog wel iets meer zijn denk ik.
    Ik ga de volgende keer 1 kg kiezels in het bovenste bakje doen.
    Als de taugé klaar is zal ik het resultaat melden. Wil je misschien ook wat foto’s van het verloop van het kiemen?
    Groeten, Lucy

    1. Hallo Lucy,
      Ik heb die site ook gevonden, zie hoofdstuk F)# . Maar ik kon daar niet echt uit halen hoeveel gram gewicht er op de boontjes gezet wordt.
      Je kunt mij foto’s sturen over het kiemen. En foto’s van de bakjes (het kiembakje met gaatjes in de bodem en met gaas er op).
      Ik stuur je een mailbericht.
      Groeten, Sjef

    1. Hallo,
      Ja, je kunt mungboontjes in de grond zaaien en op laten komen, groot laten groeien en de peulen met boontjes oogsten. In hoofdstuk H)# Mungboontjes zelf zaaien en kweken staan verwijzingen naar web-sites. Ik heb dit ooit geprobeerd, maar ik kreeg wel grote planten maar geen bloemen en geen peulen.
      Op Youtube staan enkele filmpjes hierover, o.a dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=W7xsVXqYoeQ Misschien dat het in Nederland ook lukt.

      groetjes, Sjef

  22. De mung bonen kunnen gewoon in de supermarkt gekocht worden , bijvoorbeeld bij AH in dozen van 400 gram.
    ik zelf ben nog steeds met mijn eerste doos bezig.
    Groet, Jan

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.