12) (Snij)bonen zaaien op keukenpapier

In deze tip:

 • Inleiding
 • A)# Keukenpapier vouwen
 • B)# Bonen zaaien in een (ijs)bak met keukenpapier
 • C)# Bonenplantjes
 • D)# Opmerkingen
 • E)# Hoe snel ontkiemen en groeien
 • F)# Eerst in een grote bak of in bloempotten planten
 • G)# Extra info
 • H)# Veiligheid
 • I)# Vooraf weken ?
 • J)# Krullen
 • K)# Wikihow
 • L)# Andere grote zaden kiemen (Tuinbonen, Peulen, Doperwten, Courgette, Komkommer, Pompoen)
 • M)# Warm kiemen
 • N)# Youtube video;     Bonen Voorkiemen En Poten

.

Dit bericht gaat over bonen zaaien en laten kiemen op vochtig keukenpapier.

Er zijn extra proeven gedaan om de werkwijze te verbeteren. Info over deze proeven vind je in    tip 35 (Meer tips over bonen kiemen)

In dit bericht staat de beste en handigste werkwijze om bonen te laten kiemen.

.

Inleiding

Als je bonenzaden in de tuingrond zaait komen niet altijd alle bonen op.  Zie onderstaande foto’s van de tuin van mijn buurman in onze volkstuin.

De eerste rij: Bij het touwtje zijn om de 10 cm enkele boontjes gelegd. Maar er zijn slechts weinig boontjes opgekomen.

Later heeft mijn buurman boontjes bijgezaaid op de lege plekken tussen de bonenplantjes.

De tweede rij: Enkele weken later is het volgende rijtje bonen langs een touwtje gezaaid. Ook hier zijn niet alle plantjes opgekomen.

Later heeft mijn buurman boontjes bijgezaaid op de lege plekken.

(Achter deze tweede rij is de eerste rij met groter gegroeide bonenplanten.)

.

Oorzaak: Enkele bonenzaden zijn verrot door regen of vochtig weer. Of enkele zaden zijn niet gekiemd door te droog weer of te lage temperatuur. Resultaat: een rij bonenplantjes met “gaten” in de rij.

Vaak gaat men hierna “bijzaaien”; op de lege plekken in de rij worden nieuwe bonenzaden in de tuingrond gezaaid. Het kan gebeuren dat hierna weer niet alle bijgezaaide bonen opkomen. En dan kun je weer bijzaaien. Enzovoort, enzovoort.

.

Ook voor staakbonen geldt hetzelfde. Als je bonenzaden rondom de staak in de tuingrond zaait (legt), kan het gebeuren dat niet alle zaden van de staakbonen ontkiemen en opkomen. Zie onderstaande foto van een andere tuin in onze volkstuin.

In deze tuin zijn 12 bonenstaken gezet. De tuinman heeft 2 keer na elkaar snijbonenzaden rondom de staken in de tuingrond gezaaid. Er zijn heel weinig (of geen) zaden ontkiemd. Er zijn weinig snijbonenplanten, wel veel onkruid.

.

Advies:

Je kunt veel beter bonen op vochtig keukenpapier zaaien en daarna de bonenplantjes in de tuin te planten zodra ze ca 5 cm groot zijn. Je zet de bonenplanten op volgorde in de rij of bij de staken. De bonenplanten groeien uit tot grote planten.

.

Met deze keukenpapier-werkwijze heb je ook veel minder last van de bonenvlieg. De maden van de bonenvlieg boren gaatjes in kiemende bonen in de grond. De bonenplant komt zonder blaadjes boven de grond en gaat dan dood. Zulke bonenplantjes zonder blaadjes worden soldaatjes genoemd. Bovenstaande foto’s zijn gemaakt in de tuin van een andere volkstuin-buurman.

Info over de bonenvlieg op het internet vind je   op deze site     en    hier    .

.

Hieronder staat beschreven hoe je bonen of snijbonen laat ontkiemen in een bak op vochtig keukenpapier.

.

A)# Keukenpapier vouwen

Als je standaard keukenpapier vouwt en je gebruikt ijsbakken van 1 liter inhoud dan geeft deze wijze van vouwen 6 lagen dik keukenpapier.

Je kunt zo vouwen dat er aan één lange zijde een smalle strook is. Daar kun je info opschrijven (datum, ras).

.

B)# Bonen zaaien in een (ijs)bak met keukenpapier

 • Gebruik een plastic bak, bijvoorbeeld een ijsbak. Deze bak heeft een vlakke bodem. De zijkanten zijn ongeveer 6 cm hoog.
 • Leg gevouwen keukenpapier (ca 6 lagen) op de bodem van de bak.
 • Maak het keukenpapier vochtig;
  • Giet veel water in de bak op het papier.
  • Laat het papier helemaal doornat worden.
  • Houd de bak scheef.
  • Laat het water uit de bak stromen totdat de waterstroom overgaat in druppels.
  • Houd de bak weer recht.
 • Leg  30 tot 50 bonenzaden op het keukenpapier (zie de foto hierboven).
 • Leg een deksel op de bak. Info over het deksel staat enkele regels verder (hoofdstuk B1).
 • Zet het geheel warm weg (18-25 C).
 • Controleer regelmatig of er grote bonenplantjes zijn. Haal die grote plantjes (ongeveer 5 cm groot) van het papier af en zet ze in de grond..
 • Giet water op het papier als nodig.

.

B1) Een deksel op de bak

Je kunt een “deksel” op de bak met kiemende bonenzaden leggen. Deze deksel op de bak houdt het keukenpapier enkele dagen vochtig. Dus het papier droogt niet zo snel uit. Want als het papier droog is dan stopt het kiemen.

Het deksel is op de bak totdat de eerste bonenplantjes ongeveer 5 cm groot zijn. Haal deze bonenplantjes van het papier en lag daarna het deksel weer op de bak. Controleer elke dag of er nieuwe grote plantjes zijn. En ga na of het keukenpapier nog vochtig is. Als nodig kraanwater op het papier gieten.

Je kunt het oorspronkelijke deksel van de ijsbak gebruiken of een deksel van karton in een plastic zak opleggen. Verderop een beschrijving.

.

Opmerking: Schimmelen

schimmel bonen 3

Als (veel) bonenzaden op vochtig keukenpapier schimmelen tijdens het ontkiemen, dan zijn de bonenzaden “oud”. De zaden zijn dan minstens 3 jaar geleden geoogst. Of de zaden zijn “helemaal verkeerd bewaard of opgeslagen”, bij de handelaar, in de winkel of bij de klant.

schimmel bonen 10

Probeer dan nieuwe bonenzaden te verkrijgen. Koop in de winkel niet zaden met hetzelfde nummer (351284 zie bovenstaande foto) op de verpakking. Grote kans dat die zaden ook erg gaan schimmelen.

Koop zaden van hetzelfde ras met een hoger nummer op de verpakking. Of koop bonenzaden van een ander ras.

Je hoeft de schimmelende zaden niet weg te gooien;

schimmel bonen 4

schimmel bonen 6

Haal de ontkiemde “goede of redelijk uitziende” bonenzaden met worteltje eraan van het vochtig keukenpapier af.

schimmel bonen 5

schimmel bonen 7

Leg deze zaden in bloempotjes gevuld met compost. Leg elk zaadje “half” in de compost met het worteltje naar onder in compost. Sproei water op de compost.

schimmel bonen 1

Zet de potjes met ontkiemende bonenzaden in de tuingrond (in een kasje, onder een folietunnel of onder een golfplaattunnel). Of zet ze op een warm plekje, bv in huis.

schimmel bonen 2

Laat de bonenplantjes daar groter groeien. Als de plantjes ongeveer 5 tot 10 cm boven de bovenrand van het potje uit groeien kun je ze (met potkluit) uit het potje halen en in de tuingrond planten.

.

schimmel bonen 8

schimmel bonen 9

Dit kan gebeuren als je bonenzaden uit dezelfde verpakking (of van hetzelfde nummer) in vochtig zilverzand laat ontkiemen (deksel los op). Nog meer schimmelende bonen en veel minder “goede of redelijk uitziende bonen; maar 2 bloempotjes vol.

.

Op    deze site   vond ik: Als je bonen vochtig maakt, dan ‘ontwaken’ ook de sporen van schimmels. Stilstaande lucht (onder bv een plastic deksel) zorgt er snel voor dat schimmels zich snel uitbreiden. Je kunt er beter voor zorgen dat de lucht om de ontkiemende bonen goed ventileert.

Daarom heb ik de volgende 3 werkwijzen geprobeerd (met als uitkomst)

 • Ontkiem deze bonenzaden op vochtig keukenpapier ontkiemen, geen deksel op. (ontkiemen gaat heel langzaam ;na 1 week maar enkele zaden met een worteltje),
 • Ontkiem deze bonenzaden op vochtig keukenpapier ontkiemen, het deksel bedekt de bak half. (veel schimmelende zaden).
 • Ontkiem deze bonenzaden op vochtig keukenpapier ontkiemen, geen deksel op, met 1 laag keukenpapier op de bonenzaden. (veel schimmelende zaden).

Geleerd: deze 3 geteste werkwijzen gaan even goed of nog slechter dan mijn gewone werkwijze, zoals beschreven in deze tip.

 .

B1a) Oorspronkelijk deksel

Leg het oorspronkelijke deksel “los” op de bak.  Het papier droogt dan niet zo snel uit. Er zijn veel luchtopeningen (sleufjes) tussen de bak en de deksel.

Opmerking:

 • Niet hard drukken tijdens het opleggen van dit deksel; door aandrukken kan het deksel vast op de bak komen te zitten. Je moet dan hard aan het deksel trekken om de bak weer open te maken. De bonenzaden kunnen gaan schuiven of wegrollen tijdens het open maken. Niet goed. Leg het deksel dus los op de bak.
 • Als je het oorspronkelijke deksel gebruikt, kun je niet veel bakken op elkaar zetten. Het deksel van de onderste bak kan vastgeklikt worden door het gewicht van de bakken die er bovenop staan.

.

B1b) “Kartonnen deksel”

Je kunt een deksel van karton in een plastic zak op de bak liggen. De elastiekjes zorgen ervoor dat het deksel “heel” blijft en zorgt voor luchtgaatjes. Je kunt meerdere bakken met zo’n deksel op elkaar stapelen.   In   tip 35 (Meer tips over bonen kiemen)   staat hoe je dit deksel kunt maken en waarom dit deksel zo goed is.

.

C)# Bonenplantjes

Na circa 10 dagen zijn er enkele bonenplantjes van ongeveer 5 cm hoog in de bak. De plantjes hebben wortels en blaadjes. Haal voorzichtig de grote bonenplantjes los van het keukenpapier. Een beetje water op het papier gieten of sproeien maakt het loshalen gemakkelijker. Zet de bonenplantjes in de tuingrond. Geef water en maak ongeveer een half uurtje later de grond rondom de plantjes weer los met een krabbertje.

.

Opmerking: geen blaadjes

Het gebeurt wel eens dat enkele ontkiemende bonenzaden geen blaadjes hebben. Uit zulke zaden groeien geen (goede) bonenplantjes. Werp deze bladloze zaden maar op de composthoop.

.

Bij warm, droog weer;

In juni, juli of augustus is het weer vaak erg warm en erg droog. Je kunt dan de bonenplantjes in de tuingrond in een kuiltje planten, water gaven en kortgeknipt hooi rondom de plantjes leggen. Giet daarna bij droog weer om de dag water op het hooi. Zo droogt de grond niet uit en groeien de plantjes goed door. Zie ook het eerste hoofdstuk in   tip  10  .

.

D)# Opmerkingen

 1. Het deksel blijft op de bak liggen gedurende de hele kiemtijd. Het deksel wordt alleen maar even weggehaald om bonenplantjes uit te halen of om water in te gieten.
 2. Het “kartonnen deksel” is het beste deksel. De oorspronkelijk deksel is ook goed te gebruiken bij minder dan 4 bakken op elkaar.
 3. Reinig de bak voor gebruik (wassen in een sopje, spoelen en afdrogen).
 4. Giet of sproei leidingwater in de ijsbak.
 5. Ontkiemende zaden “stinken”.
 6. Niet alle zaden ontkiemen tegelijk.
 7. Het papier is voldoende vochtig als bij scheefhouden na 2 tot 10 seconden ’n beetje water in de hoek van de bak verschijnt. Of druk met een vinger op het papier en kijk of er rondom je vinger water te zien is.
 8. Zijn de bonenplantjes erg lang geworden, dan dieper planten.
 9. Op enkele bonenzaden kunnen groen/blauwe schimmelvlekjes ontstaan.
 10. Enkele bonen kunnen gaan rotten in de bak, deze gewoon weghalen.
 11. Sommige rassen geven weinig rotte bonenzaden (Prelude, Record, Rakker, Veense, Westlandia), andere veel (Cum Laude).
 12. Overjarig (oud) bonenzaad geeft meer rotte bonenzaden en/of meer schimmelvlekjes.
 13. De bonen kiemen in de ijsbak onder goede omstandigheden: voldoende vocht, lucht en licht.
 14. Wil je meer bonen zaaien,  zet dan meerdere bakken met deksel op elkaar.
 15. Je kunt bij elk weertype bonen planten, als het maar niet vriest.
 16. Is er teveel water in de bak, dan enkele dagen geen water geven. De zaden gaan niet rotten dankzij de 6 lagen keukenpapier.
 17. Is er veel te veel water in de bak, dan kun je dat “opzuigen” met droog keukenpapier of tissue terwijl de bak gewoon recht staat.
 18. Je kunt vroege sperziebonen oogsten als je vroeg de eerste zaden van stamsperziebonen op vochtig keukenpapier legt.
 19. Schrijf info (datum, ras) op het keukenpapier voor het water ingieten. Zie foto hieronder.

.

E)# Hoe snel ontkiemen en groeien

Op bovenstaande foto’s zie je 20 kiemende bonenzaden 0, 2, 4, 6, 8, 9, 10 of 11 dagen na opleggen. De kiemtemp was ongeveer 20 C.

Vanaf 8 dagen zijn er bonenplantjes die groot genoeg zijn om uit te planten.

.

F)# Eerst in een grote bak of in bloempotten planten

Als de bonenplantjes groot genoeg zijn om uit te planten kan het wel eens (te) koud of erg regenachtig zijn.

Zet de plantjes dan tijdelijk in een (plastic) bak met compost of tuingrond/compost mengsel. Zet de bak met plantjes op een lichte, koele plaats, bv buiten onder een afdak of in een koele ruimte voor het raam. Zet de plantjes in de tuin zodra het weer warmer of droger is.

.

Je kunt ze ook tijdelijk in bloempotten (met inzet) planten.

 • Gebruik 2 evengrote plastic bloempotten, bovenzijde doorrsnee ongeveer 12 cm.
 • Knip bij een bloempot meer dan de helft van de zijkant af. Houd de bodem heel. Dit is de inzet.
 • Zet de inzet in de andere bloempot.
 • Vul met compost (of een mengsel van tuingrond en compost).
 • Zet 4 bonenplantjes in de bloempot.
 • Voor het uitplanten kun je de wortelkluit met bonenplantjes gemakkelijk uit de bloempot halen.

Je kunt ook “gewone” bloempotten gebruiken. Dan is het iets moeilijker om de wortelkluit met plantjes uit de bloempotten te halen.

.

Je kunt de bloempotjes met elk (4) bonenplantjes tijdelijk in een wasmand of iets dergelijks zetten. Leg een stuk gaas op de mand, anders gaan de merels in de bloempotjes op zoek naar pieren (regenwormen).

Als het goed plantweer is, kun je de mand met potjes naar je tuin brengen en de plantjes in de grond planten.

.

G)# Extra info

Bij zonnig weer kun je de ijsbakken met ontkiemende bonen in een “kweekkasje” in de zon zetten.

Soms vallen de bonenplantjes in de ijsbak om en groeien daarna scheef. Deze scheve plantjes kunnen gewoon in de grond worden gezet met het steeltje rechtop.  De wortels gaan daarna recht naar beneden groeien.

.

H)# Veiligheid

Tijdens het ontkiemen van de bonenzaden zijn “natuurlijke” bacterien en schimmels actief.  In de grond maar ook in de ijsbak met keukenpapier.  In de ijsbak merk je dat aan de geur, schimmelvlekjes op de bonen of enkele rotte bonen. Deze bacterien en schimmels zijn niet supergevaarlijk. Maar je moet natuurlijk altijd je handen goed wassen na het tuinieren en voor het eten of drinken.  Bonen kweken op keukenpapier is ook tuinieren.

.

I)# Vooraf weken ?

Kiemen de bonen nog sneller op keukenpapier als je de zaden van tevoren in water legt?

Hier is een test om dat uit te zoeken. Er zijn bonenzaden (ras Miracle) 1, 2, 4, 8, 12 of 24 uur in water geweekt. Enkele zaden zijn niet geweekt. Daarna zijn de zaden op vochtig keukenpapier gelegd. De test is 2 keer gedaan. Hieronder de uitkomsten.

Op de bovenste foto zijn de bonenzaden 10 dagen gekiemd bij 20 gr C. Op de onderste foto zijn andere bonenzaden 5 dagen gekiemd bij 20 gr C.

Op beide foto’s: de zaden links van de rode lijn zijn geweekt voor het ontkiemen op keukenpapier, de zaden rechts van de lijn zijn niet geweekt.

 • Geweekte zaden kiemen niet sneller dan niet geweekte.
 • Bij de geweekte zaden zijn meer rotte (bruine) zaden.

Het is beter om bonenzaden niet van tevoren te weken. De beste werkwijze is droge bonenzaden op vochtig keukenpapier leggen.

.

J)# Krullen

Ik kreeg een reactie van Koen. Hij schreef dat de meeste boneplanten met een krul opgroeiden. Ik heb dit onderzocht door ijsbakken met kiemende bonen op donkere, lichte, koele of warme plaatsen neer te zetten.

Op de bovenste foto zie je veel gekrulde bonen en enkele niet gekrulde. De gekrulde bonen groeien binnen ca 36 uur recht.

Ik zag dat bonen die in het donker kiemen de langste rechte stelen geven, dus de beste voor het uitplanten. De bladeren zijn licht geel en kleuren binnen 24 uur naar groen.

.

K)# Wikihow

Over dit onderwerp schreef ik een (Engelstalig) artikel. Klik op:  wikihow bonen

.

L)# Andere grote zaden kiemen (Tuinbonen, Peulen, Doperwten, Courgette, Komkommer, Pompoen)

Zaden van bonen en snijbonen kiemen op keukenpapier erg goed. Maar andere grote zaden ook.

L1) Tuinbonen

Op bovenstaande foto’s zie je hoe 9 tuinbonenzaden kiemen op vochtig keukenpapier. Eén zaadje is gaan rotten, het zaadje linksboven op de foto.

Acht zaden zijn uitgegroeid tot goede tuinbonenplantjes.

Je kunt elk tuinboon-plantje in een bloempot (met inzet) met compost planten.

Of zet elk plantje in een groter bloempotje met compost. Deze zwarte potjes hebben een dunne wand en bodem. Daarom is het gemakkelijk om de wortelkluit uit het potje te drukken.

In maart wordt elk plantje in de tuingrond geplant.

.

L2) Peulen en doperwten

Je kunt ook doperwten of peulen op 6 lagen vochtig keukenpapier. Foto boven, van links naar rechts: doperwten, tuinbonen en peulen. Alle zaden ontkiemen goed. Veel plantjes hebben een worteltje en steeltje. Ze zijn groot genoeg om uit te planten.

Sproei water op het keukenpapier. Je kunt daarna de plantjes gemakkelijker loshalen.

Je kunt de plantjes in een bak met compost planten. Sproei water op de plantjes en op de compost.

Laat de plantjes in de bak groter groeien op een warme lichte plaats, in huis of buiten.

Je kunt de bak onder een tunnelkasje op de tuingrond zetten. Laat de plantjes groter worden. Haal de plantjes uit de compost en plant ze in de tuingrond als ze groot genoeg zijn.

.

Je kunt mini peulplantjes of doperwtplantjes in een balkonbak met compost of compost/tuingrond mengsel planten. Zet de balkonbak bij zonnig weer buiten op de tuingrond en bij (nacht)vorst binnenshuis. In maart kun je de balkonbak met plantjes in de tuingrond ingraven, een verticaal gaasrek er boven zetten en de planten groot laten groeien.

.

L3) Courgette, Komkommer, Pompoen

De zaden van courgette, komkommer of pompoen zijn ook groot, dus handig om op vochtig keukenpapier te laten ontkiemen.

Op deze foto zie je kiemende zaden van (van links naar rechts) komkommer, gele courgette, pompoen en groene courgette op vochtig keukenpapier. Tijdens het kiemen ligt er een deksel op de bak. De bak met zaden en deksel staat op een warme plek binnenshuis, bv op een cv-ketel of boven een radiator of achter een raam in de zon.

 • Zet elke kleine plant (met blaadjes, stengel en worteltjes) in een bloempot gevuld met gezeefde compost.
 • Zet 1 plant in elke bloempot.
 • Zet de plant diep in de compost, met 2 bladeren en een klein stukje stengel boven de compost.
 • Zet een strookje met de soort erop geschreven in elke potje.
 • Je kunt veel bloempotten in een lage bak zetten.

 • Zet de lage bak (met planten in potten) onder een tunnelkas of in een andere kas bij warm en/of zonnig weer. Zet de bak in huis bij koud (vries)weer of koude nachten. Laat de planten in de potten groter groeien.

 • Groter gegroeide planten in bloempotten. De planten worden binnenkort in de tuingrond geplant, na 15 mei, als er weinig kans op nachtvorst is.

 • Als je strookjes met tekst in de bloempotten hebt gestoken, dan weet je welke plant er in de pot groeit. Kleine pompoenplanten, courgetteplanten en komkommerplanten lijken op elkaar.

.

M)# Warm kiemen

Als bonenzaad te oud is, kan tijdens kiemen bij 20 gr C  schimmel op de zaden verschijnen. De meeste zaden groeien uit tot bonenplantjes. Maar enkele zaden redden het niet; door de schimmel rotten de zaden.

Je kunt “oud” bonenzaad beter op een warm apparaat kiemen, bijvoorbeeld op een cv-ketel of op een netvoedings-apparaat. Bij hoge temperatuur gaat het ontkiemen sneller dan het schimmelen

Op bovenstaande foto:

 • Linker bak: oude bonenzaden, 5 dagen gekiemd bij een temperatuur tussen 25 en 30 gr C.
 • Rechter bak: oude bonenzaden, 5 dagen gekiemd bij 20 gr C.

.

N)# Youtube video

Op het internet vond ik deze leuke video over bonenzaad voorkiemen op keukenpapier:   Bonen Voorkiemen En Poten   .

Dit bericht werd geplaatst in bonen. Bookmark de permalink .

62 reacties op 12) (Snij)bonen zaaien op keukenpapier

 1. Pingback: Een verrassende website : de moestuintips van Sjef » GroentenInfo

 2. Jan zegt:

  een zeer goed advies, ik ga het zeker uit proberen

 3. A.J de Jong zegt:

  Zondag 15 april voor het eerst uitgeprobeerd. Ben zeer benieuwd of het werkt. U hoort er nog van.

 4. Jantina zegt:

  Het idee op zich is wel grappig maar volgens mij bestaat er een betere methode.
  Al jaren poot ik bonen voor ( 3 boontjes bij elkaar) in wegwerpbekertjes voor driekwart gevuld met potgrond. Wanneer de bonen 5cm hoog zijn druk ik voorzichtig op de onderkant van het bekertje.
  De plantjes laten zich volkomen ongeschonden overzetten in de volle grond.
  Zij hebben werkelijk niets te lijden, beter dan ze uit het keukenpapier te plukken

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Jantina, dank voor je schrijven.
   Je hebt gelijk. Ook enkele medevolkstuinders zaaien bonen in kleine potjes met (pot)grond en zetten de potkluit met plantjes in de grond. Ik ga dit ook uitproberen en een verhaaltje bij Sjeftuintips zetten.
   De werkwijze met keukenpapier is handig als je veel (100, 200) bonen wilt gaan zaaien en uitplanten. Dan hoef je niet zo veel potjes te vullen.
   Groetjes, Sjef

   • Yolande zegt:

    Ja doe ik ook zowel met de sperziebonen en peulen en Sugersnaps. Ik zaai alles voor, want ik heb last van woelratjes die de bonen, erwten en zaden opeten. Als ’t flinke planten zijn blijven ze eraf. Ik zaai ze in een bak van ongeveer 40×40 cm. En gooi ’t hele zakje leeg. En dek ’t af met fleace doek (anders eten ze die er ook uit) 😊. Tot nu toe gaat dit uitstekend en heb ik betere opkomst dan voorheen. Als de plantjes tegen het doek aankomen haal ik dat eraf. En ik hoop dat de woelratjes ze laten staan. Van m’n tuinbonen hadden die ratjes er wel een paar op; hup plantje doorgeknaagd en boon foetsie 😠. Die bakken gebruik ik al jaren.

   • sjeftuintips zegt:

    Hoi Yolande,
    Dankjewel voor je verhaal.
    Ik zaai de zaden in een bak met vochtig keukenpapier, binnenshuis of onder een afdak. Daar zijn geen woelratjes. Daarom hoef ik niet met fleace doek af te dekken.
    Groeten, Sjef

  • Els zegt:

   Wegwerp bekers niet goed voor het milieu :-)

   • sjeftuintips zegt:

    Hoi Els,
    Ja, daar heb jij ook weer gelijk in.
    In tip 32 heb ik erbij gezet dat het minder slecht is als je deze bekers telkens weer gebruikt voor bonen zaaien. Dan hoef je ze maar 1 keer aan te schaffen.
    Sjef

 5. robert zegt:

  Ik ga dit jaar Sjef zijn methode proberen. Het voorkweken in wegwerpbekertjes leveren te veel verrotte bonen op.

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Robert,
   Succes met het zaaien op vochtig keukenpapier.
   Ik heb de werkwijze met wegwerp koffiebekers in tip 32 beschreven. Jantina mailde me dat je in de bekers niet te weinig en niet te veel water moet sproeien. Dat komt nogal nauw.
   Intussen weet ik dat oud bonenzaad meer rotte bonen oplevert. Op keukenpapier zie je bij oud bonenzaad dat er blauw-groene schimmel op de zaden verschijnt. Hierover schrijf ik binnenkort een stukje.
   Succes, Sjef

 6. Kibling3 zegt:

  Ik heb een drie weken geleden bonen in potjes gezet en ze zijn allemaal uitgekomen. Door het aanhoudende koude weer staan ze nog binnen en zijn reeds een 15cm hoog. Ik hoop ze dit weekend in de volle grond te kunnen zetten onder plastic. Alleen weet ik niet goed of ik gaatjesplastic of volle plastic (dichte plastic) moet gebruiken.

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Kibling3,
   Dicht plastic is het beste voor bonenplanten. Bonenplanten zijn echte koukleumen. Onder gaatjesplastic wordt het niet zo warm en bij (nacht)vorst kunnen de bonenplanten gemakkelijk bevriezen. Kies dus voor dicht plastic.
   Groetjes, Sjef

   Robert uit Richmond (Canada) schrijft hierover:
   Eigenlijk moet je mini kasjes maken. Ik gebruik voor elke plant flinke plastic potten (1 kg mayonaise b.v.) die ook deels in de grond gaan. Bodemloze 1.5 liter flessen werken ook prima. Doppie eraf en je hebt de ideale mini kas. Slakken, vogels en andere vijanden hebben ook het nakijken.
   Bonen opkweken is niet zo makkelijk als men denkt, en vergt dagelijks zorg.

 7. Yvonne zegt:

  Ik ben een echte beginner, in de moestuin, ik heb mijn bonen laten kiemen in koffieprut, werkt super

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Yvonne,
   Hoe doe je dat precies, kiemen in koffieprut? Ik wil dat ook wel eens uitproberen. Heb je meer info voor mij?

   En voor allen die een reactie plaatsten:
   Hartelijk dank voor het “meedenken” en voor jullie voorstellen.
   Ik ben blij dat jullie iets anders uitproberen dan gewoon “de bonen in de grond leggen en afwachten”. Dat laatste (“leggen en afwachten”) doen veel tuinders, ook in onze volkstuin. Met het koude natte weer van nu, mei 2013, zullen veel bonenzaden niet opkomen, denk ik.

   Groetjes, Sjef

 8. Inne zegt:

  De suggestie om bonen in potjes te planten en/of te laten kiemen op keukenpapier is een goed idee voor volgend jaar.
  Men vertelde mij dat in deze webside een idee voorgesteld werd om aardappelen te planten in een grote zwarte plastic zak en daar te laten kiemen – misschien is het kolder.
  Is dit echt mogelijk of efficiënt?
  Dank voor je antwoord, Inne

 9. Pingback: 35) Meer tips over bonen kiemen | sjeftuintips

 10. Kurt zegt:

  He sjef,

  Ik heb dit jaar je tip voor het zaaien van boontjes met veel succes toegepast in tegenstelling tot mijn schoonvader en mijn broer die tot 4 keer dienden te herbeginnen.

  De andere tips over het zaaien in potjes zijn voor volgend jaar

  Bedankt

 11. Pingback: W & W » Zaden opruimen / bonen kiemen

 12. Ron zegt:

  Dag Sjef,

  De bonen zijn gekiemd op keuken papier en beginnen al groen te kleuren.
  Mijn vraag is wanneer de deksel er af kan en blijven?

  Groet Ron

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Ron,
   Bedankt voor je vraag.
   Het antwoord: Ik leg droge bonen in een bak op vochtig keukenpapier en leg er daarna meteen de deksel op.
   Het kiemen duurt enkele dagen. Al die tijd ligt de deksel op de bak, zodat het keukenpapier niet opdroogt.
   Heel af en toe til ik het deksel even op om te kijken hoe het kiemen gaat. Of om een beetje water erbij te gieten als dat nodig is.
   De deksel ligt op de bak tot de eerste bonenplantjes groot genoeg zijn om te verplanten (5 cm groot).
   Af en toe ben ik “te laat” en dan heeft een bonenplantje het deksel al opgetild.
   Ik haal dan grote bonenplantjes (groter dan 4 of 5 cm) van het papier af en leg daarna de deksel weer op de bak. Om ervoor te zorgen dat het papier niet uitdroogt. En ook uit gewoonte. En omdat ik dan een andere bak bovenop de deksel kan zetten.
   Ik heb deze info intussen in de tekst erbij gezet.
   Groetjes, Sjef

 13. Peter zegt:

  Prima idee, had deze site gevonden en dacht dit ga ik ook proberen. Als ik boontjes zaai in volle grond worden ze eens de blaadjes naar boven komen letterlijk afgevreten door de slakken. Maar daar heb ik ook iets mooi tegen gevonden. Men neme een goedkoop blikje Aldi bier. Prik in de zijkant een gaatje (om druk af te laten). Maak dan op de ronde zijkant op ongeveer 1 cm van de bovenkant (tegenover elkaar) twee rechthoekige openingen. Gebruik een oude schaar om de openingen te maken. Grond een beetje opkrabben en losmaken en blikje half in de grond zetten. Je vangt tuinslakken en naaktslakken bij de vleet en nu heb ik prinsessenboontjes om u tegen te zeggen.

  Groeten Peter

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Peter,
   Succes met het zaaien van de boontjes op keukenpapier. En hartelijk dank voor je tip om slakken te vangen. Ik heb de tekst over het bierblikje iets gewijzigd en aangevuld. Goed bedacht, een blikje bier met gaten opzij. Zo verdunt het bier niet door een regenbui. Jouw “biertip” is handig voor de bezoekers van Sjeftuintips.
   Sjef

   • ml zegt:

    Hallo,
    Ik heb bij Aldi een “slakkenval” gekocht. Zo’n groen potje met verwijderbaar deksel en gaten op de zijkant. Dus de iets duurdere (2,49Euro voor 2) versie van het geknutsel met bierblikjes. Daarin heb ik het goedkope Aldi bier gegoten maar tot op heden nul komma nul slakken gevangen alhoewel mijn planten zwaar afgevreten worden. Wat doe ik fout en welk merk bier heb je gebruikt? Momenteel ga ik elke nacht op slakkenvangtocht en ik dood er toch gemiddeld ongeveer 20 (zowel huisjesslakken als die vieze dikke oranje naaktslakken) per nacht! Dus slakken genoeg.

 14. Peter zegt:

  Hallo ML. Bij mij lukt het met het Aldi bier van Karlsquell uitstekend hoor. Ik vang hier met mijn potjes bier slakken bij de vleet. Ik heb zelfs gewoon een blikje gekocht, geopend en geledigd tot ongeveer op de helft (is wel geen lekker bier maar kom, in gootsteen gieten is ook zonde). Dan heb ik een kleine rechthoekige opening op de zijkant van het blikje gemaakt met scherp mesje of eventueel met een oude schaar. Blikje bier in de grond gezet met opening een 2 tal cm boven de grond laten uitsteken en een oud dekseltje van conservenbokaal er opgelegd. Elke 3 dagen zit het barstensvol slakken.

  M.V.G. Peter

 15. Pingback: 35) More tips about germinating beans | sjefgardentips

 16. Eric zegt:

  Heel leerrijk en begrijpelijk. Prima

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Eric,
   Deze truc met vochtig keukenpapier werkt super. Ik zet tegenwoordig de bakken met vochtig keukenpapier en bonenzaden altijd op een warme plek (cv-combi ketel). Dan gaat het ontkiemen snel. En bij “oud” bonenzaad gaat het vaak ook goed; de zaden kiemen sneller dan de schimmel de zaden aantast.
   Sjef

 17. Yolande zegt:

  Leuk al jullie info en berichten. Ga ’t ook eens proberen allemaal, want slakken genoeg. Inderdaad niet alle boontjes komen op als ik ze in de tuin leg. Of er zijn “soldaatjes”. Ik wacht nu op het onweer dat eraan komt dus hoop dat m’n boontjes die er al inzitten toch op zullen komen. Duimen maar.
  Yolande

 18. Yolande zegt:

  Nog een vraagje;
  Bij mij op de tuin zijn woelratjes actief. Plukken die ook de boontjes weg?
  Want als ik graaf in de rijen vind ik soms niets meer terug.
  Yolande

 19. Gert zegt:

  Hoi Sjef,

  Na vele jaren heb ik mijn oude liefhebberij weer opgepakt, ook al is het maar op kleine schaal; het kweken van leuke, eetbare planten. Helaas kan dat niet in volle grond (tuin op het noorden), maar wel in een kweektafel (buiten op een andere plek) en bakken achter het glas (binnen).

  Ik had eigenlijk nog nooit sperziebonen gezaaid en ben daarmee begonnen. Via een andere website heb ik (verkeerde) informatie gekregen. Ik heb de zaden laten voorweken (fout!!) en ze vervolgens in een (te natte) geul gezaaid. Ik gebruikte hiervoor bloembakken van 75 cm. Met die bakken is niets mis, maar wel met de zaaiwijze. Gedreven door nieuwsgierigheid heb ik toch ff gekeken of ze wel wilden kiemen. Niet dus! De zaden waren volledig verrot.

  Zojuist heb ik nieuwe (ongeweekte) zaden op vochtig keukenpapier gelegd in plastic aardbeienbakjes en als deksel gebruik ik een zelfde bak op z’n kop er bovenop, welke ik heb vastgezet met tape. De bodem is geperforeerd, dus er is sprake van een goede beluchting, terwijl er ook een broeikaseffect is. Ik heb ze bovenop de CV-ketel geplaatst. Ik heb -na het lezen van jouw artikelen- hoge verwachtingen!

  Bedankt voor alle info!!

  Gert

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Gert,
   Graag gedaan.
   Als je nieuw (= niet te oud) bonenzaad legt op vochtig keukenpapier dat je niet laat opdrogen, bij een temp ergens tussen 18 en 30 gr C, dan zullen binnen enkele dagen de eerste kiemende bonenzaden te zien zijn.
   Groet, Sjef

   • Gert zegt:

    Hallo Sjef,

    Nou, je had gelijk hoor! Ik ben inmiddels ruim drie dagen verder en alle bonen kiemen als een gek. De één wat sneller dan de ander, maar dat beschreef je zelf al. Ik houd ze goed vochtig m.b.v. een plantenspuit en je hóórt ze bijna groeien! :)

    Ik had nog een vraagje trouwens. Wanneer ze eenmaal geplant zijn, heb ik de mogelijkheid om ze achter glas te plaatsen. Daar is echter slechts een uurtje of vijf zon beschikbaar en het wordt daar behoorlijk warm. Ik zou de bak ook buiten kunnen zetten. Daar is ongeveer acht uur zon aanwezig. Wat zou jij aanraden?

    Nogmaals heel erg bedankt voor alle info! Ik houd jouw site vanaf nu heel goed in de gaten… ;)

    Groet, Gert

   • sjeftuintips zegt:

    Hoi Gert,
    Je kunt de bonenplanten beter buiten zetten.
    Het is vanaf juni warm genoeg in de tuin.
    En van regenwater groeien planten veel beter dan van kraanwater.
    Buiten in je tuin zijn veel insecten (bijen, hommels) om de bloemen te bestuiven zodat er bonen aan je planten gaan groeien.
    Dus zet ze maar buiten.
    groetjes, Sjef

   • Yolande zegt:

    Goedemorgen Sjef

    Heb heel wat bonen in de kiem gezet. Goede tip, maar in een bak komt er een schimmellaag op de bonen. Deze bonen kiemen ook ’t langzaamst. Ik heb ze maar afgespoeld onder de kraan en opnieuw met schoon papier in de bak gelegd. Hoop dat ’t nu goed komt.
    De gele boterboontjes heb ik inmiddels al in de tuin gezet. Ze waren goed gekiemd en gegroeid tot aan de deksel. ik hoop dat de duiven eraf blijven. Ik ga zo even kijken.

    Vriendelijke groet Yolande Verstuurd vanaf mijn iPad

   • sjeftuintips zegt:

    Hoi Yolande,
    Bonenzaden die langzaam kiemen en waar schimmelvlekken opkomen zijn vaak oude zaden. Of zaden die in de winkel of bij je thuis “verkeerd” bewaard zijn. Ik heb dergelijke zaden wel eens gespoeld met azijn, met soda water of met kokend water. Daarna gingen die zaden nog steeds schimmelen en slecht (of niet) kiemen.
    In hoofdstuk M)# Warm kiemen in deze tip staat, dat je kunt proberen om deze “slechte” bonenzaden warm te laten kiemen. Zet de bak met vochtig keukenpapier en bonenzaden op een warm apparaat (cv-ketel, warm voedingsapparaat enz). Als je geluk hebt gaat het warm kiemen sneller dan het schimmelen. En dan krijg je alsnog bonenplantjes.
    Succes, Sjef

   • yodero (Yolande) zegt:

    Beste Sjef

    Dank je wel voor je antwoord. Na het afspoelen gaat ’t nu beter zo te zien. Ze staan al warm en kiemen nu idd beter. Super bedankt. Vandaag de gewone snijbonen die al hoog gekiemd waren in de  grond gestopt bij hoge bamboestokken. En wat vleesdoek eromheen voor wat beschutting en bescherming tegen de duiven. En die andere bonen waren pronkbonen maar ook dit jaar nieuw gekocht bij m’n zaadhandelaar. Vriendelijke groetjes, Yolande

    Verzonden vanaf Samsung Mobile

 20. Gert zegt:

  Bedankt voor je snelle antwoord! Ik ga je raad zeker opvolgen. Ik hoop dat ik niet te lastig ben, maar ik vergat eigenlijk nog iets te vragen.

  Wat is de beste onderlinge plant-afstand voor de nieuwe zaailingen? Ik ga ze planten in langwerpige bloembakken (het soort dat je doorgaans ophangt). Hierna val ik je niet meer lastig, hahaha!

  Gr. Gert

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Gert,
   Vragen staat vrij. En je weet de domste vraag is de niet gestelde vraag.
   Ik plant telkens 4 bonenplantjes bij elkaar in een groepje. En telkens 30 cm verder weer een groepje van 4 plantjes. Enzovoort.
   Tussen de groepjes kun je gemakkelijk onkruid weghalen. En de planten kunnen gemakkelijk groeien want er is ruimte rondom.
   In de smalle bloembakken kun je, denk ik, ook het beste groepjes van 4 bonenplantjes maken. De afstand tussen de groepjes kan je wat kleiner kiezen dan 30 cm. Probeer een afstand tussen 20 en 30 cm. Kies een zodanige afstand dat het goed uitkomt met de lengte van de bak.
   Groetjes, Sjef.

   • Gert zegt:

    Hoi Sjef,

    Okee, helemaal duidelijk! Zodra ze klaar zijn om uitgeplant te worden ga ik het op die manier doen. Het gaat nu overigens heel hard met het kiemen. Ik vind het echt een geweldige methode. Nogmaals erg bedankt voor alle tips en info!

    Succes met jouw projecten en natuurlijk je website. Ik blijf het volgen…

    Hartelijke groet, Gert

 21. Tom zegt:

  Hallo Sjef,

  Het is nu dag 3 dat ik de bonen laat ontkiemen met deze keukenpapier methode. De meeste bonen zien er goed uit. Enkel hier en daar een bruine of zelfs naar de zwarte kant neigende boon. Moet ik deze eruit halen zodat de andere bonen dit ook niet krijgen of maakt dit niet uit?
  Heb ik het papier te nat gehouden (ik had schrik dat het papier zou uitdrogen als ik een ganse dag weg was en heb ze tot nu toe iedere morgen wat beneveld met de plantenspuit) waardoor sommige bonen bruin of zwart werden of heeft dat er niks mee te maken?
  De bonen staan overdag buiten onder een open veranda en soms is het wel 27°C, is dit te warm?

  (hieronder de links naar 2 foto’s met kiemende bonen van Tom)

  https://postimg.org/image//7yblld3or
  https://postimg.io/image/4gacie8kj/

  Groeten,
  Tom

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Tom,
   Haal die bruine en donkerbruine bonen maar weg van het papier. Uit die bonen groeien geen goede planten. En ze kunnen de andere bonen besmetten.
   Het papier is niet te nat geweest. Zes lagen keukenpapier kan veel water opzuigen, zodat de bonenzaden niet “verdrinken”. De temperatuur (27 C) is oké.
   Op onze cv-ketel worden bonenzaden wel 30 gr C en dat geeft goede bonenplantjes.
   Groetjes, Sjef

 22. Robbie zegt:

  Hoi Sjef, ik heb onlangs tuinbonen in pot gezaaid, mengsel van kleigrond uit de tuin en compost en wat cocospeat.
  Nu ging het vriezen en heb ik het foliekasje in de schuur gezet, het zal daar ook iets gevroren hebben maar hopelijk hebben de meeste het overleefd. Ik heb 2 potjes vandaag voorzichtig uitgegraven, de 1 had al een worteltje en de ander nog niet, leek iets bruinig misschien toch rot.
  Dit heb ik 2 weken geleden gezaaid.
  Ik wil sowieso nog een 2e zaai doen, omdat ik me vergist heb in de aantal, ik heb iets meer plek in de tuin dan plantjes gezaaid.
  Ik wil het op de keukenpapier methode proberen. Is het veilig om, als ze eenmaal BINNEN zijn ontkiemd in potjes overzetten, en deze dan BUITEN in het foliekasje plaatsen of is dat direct te koud? Ik kan ze weer in de schuur zetten in kasje en al, het licht is dan helaas wat minder dan buiten.
  Ras is Demonica (verbeterde witkiem)
  Ik kan eventueel een laag noppenfolie om de kas wikkelen.

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Robbie,
   Tuinbonenplantjes kunnen tegen enkele graden vorst. Zet over een tijdje de miniplantjes (in potjes) gerust buiten onder folie of in een foliekasje. Bij zonnig weer is het in het kasje warm en licht en gaan de plantjes goed groeien. Bij strenge vorst kun je noppenfolie aanbrengen. Haal de noppenfolie weg als het weer iets warmer is. Vanaf maart kun je de plantjes buiten zetten, in de open lucht.
   In je schuur is het nu warmer maar ook te donker. Daar groeien de plantjes erg sprieterig en dun op. Dus in de schuur is niet zo’n goed idee.
   Zie ook hier: http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/peulgewassen/tuinboon/
   Succes, Sjef

   • Robbie zegt:

    Het zijn nog geen plantjes, alleen nog ontkiemende bonen….zitten al sinds 21 januari buiten in potjes (in foliekasje)
    Dus binnen ontkiemen, in potje planten en buiten zetten kan gewoon?

   • sjeftuintips zegt:

    Ja hoor dat gaat erg goed. Binnen bij 20 C kiemen tot je miniplantjes hebt, daarna de plantjes buiten zetten. Eerst onder folie of in een kasje, later gewoon buiten uitplanten.
    Sjef

 23. Robbie zegt:

  Dankjewel Sjef. Ik heb ook weleens gehoord, dat het verstandig is bij het uitplanten naar de tuin, de penwortel in te korten. Dit zou vruchtvorming en stevigere plant bevorderen. Ik twijfel daarover, lees het verder nergens. Weet jij hier wat over?.

  • sjeftuintips zegt:

   Hi Robbie,
   Op zandgrond is dit niet gewenst; de lange penwortel kan zo beter water uit de grond halen. Misschien op kleigrond wel een goed idee. Je kunt bij een aantal planten de penwortel wel inkorten en bij de rest niet.
   En zien wat het beste is.
   Sjef

 24. Tom zegt:

  Bedankt voor deze duidelijke uitleg. Vorig jaar heb ik dit voor het eerst geprobeerd en voor de eerste keer allemaal prachtige bonenplanten! Dit jaar dus zeker weer, wat zeg ik, altijd weer op deze manier.

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Tom,
   Snap jij nou dat er nog tuinders zijn die de bonenzaden gewoon in de tuingrond leggen. En dan maar hopen dat alle zaden opkomen (wat nooit gebeurt). Terwijl kiemen op vochtig papier en daarna bonenplantjesin de tuingrond planten veel beter gaat.
   Sjef

 25. Tom zegt:

  Hallo Sjef,
  Ik ben blij dat je deze werkwijze aangepast hebt. Ik had vrij veel problemen met rottende bonen door het deksel dat er waarschijnlijk te vast op zat na verplaatsen van de kiembakjes (doosjes op mekaar om niet verschillende malen heen en weer te moeten lopen).

  Ik heb wel geen bakjes van 6 cm hoog maar ze zijn 12 cm hoog, is deze grotere hoogte een probleem m.a.w. zal het ook vlugger aanleiding geven tot rottingsproblemen?

  • sjeftuintips zegt:

   Hi Tom,
   De deksel moet los op de bak liggen. Dan zijn er luchtgaatjes zodat de lucht boven de bonen kan verversen. Bij oud bonenzaad heb je ook meer kans op rottende zaden
   Hoge bakken zijn geen probleem; het ontkiemen gaat daarin ook goed. Misschien wat moeilijker om de bonenplantjes uit de bak te halen.
   Sjef

 26. Pingback: 10) Beans in Sjef’s garden | sjefgardentips

 27. Pingback: Stokslabonen poging nummer twee

 28. Brahim zegt:

  Hartelijk dank voor deze uitbundige uitleg. Er zit duidelijk veel ervaring achter en iemand die zijn kennis vrijgevig deelt.

  Ik ga nu aan de slag :-)

 29. Néman zegt:

  Dag Sjef, heb jij al eens geprobeerd om zaailinten te maken om bijvoorbeeld wortelen te zaaien?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.