27) Andijvie kweken

In deze tip:

 • A)# Werkwijze 1. Andijvieplantjes in de tuingrond zetten
 • B)# Werkwijze 2. Andijvie in de tuingrond zaaien
 • C)# Zaaitijd
 • D)# Zaaien 
 • E)# Plantjes opgekomen
 • F)# Uitdunnen
 • G)# Onder een golfplaat of in bloempotten
 • H)# Proef met (te) vroeg gezaaide andijvie

.

Andijvie kweken gaat op 2 werkwijzen:

 1. Andijvieplantjes kopen (in een tuincentrum) en de andijvieplantjes in de tuingrond zetten
 2. Andijvie in de tuingrond zaaien.

Hieronder worden beide werkwijzen beschreven.

.

A)# Werkwijze 1. Andijvieplantjes in de tuingrond zetten

Vanaf maart kun je andijvieplantjes in een tuincentrum kopen en die in de tuingrond zetten. Meng van tevoren wat mest of compost door de grond. Zet elk andijvieplantje in een ondiep kuiltje en schuif tuingrond aan. De andijvie hoeft niet diep geplant te worden. Groeit de plant in een zogenaamd perspotje (een blokje samengeperst grondmengsel) dan mag na het planten een deel van het perspotje boven de grond uitkomen. De worteltjes van het andijvieplantje groeien vanzelf naar beneden de tuingrond in. Zorg ervoor dat de plantjes niet op een heuveltje staan, want dan loopt het water tijdens het gieten weg van de plant. Je kunt een lage wal van tuingrond rondom elke plant maken.

Giet na het planten de andijvieplantjes goed nat. Buig een stuk kuikengaas tot een “tunnelvorm” en zet die over de plantjes. Dit is om vraat door konijnen of vogels te voorkomen.

Giet af en toe de andijvieplantjes, vooral bij droog en warm weer. Zijn de plantjes al wat groter, giet dan de grond rondom de plant onder de bladeren goed nat. De bladeren zorgen ervoor dat het water niet snel verdampt.

Op onderstaande foto’s zie je hoe andijvie in mijn tuin groeit.

2 april:  Midden op deze foto zie je 2 andijvieplantjes met gaas erover. Deze andijvieplantjes zijn op 17 maart gekocht en in de tuin gezet.

1 mei :  Twee andijvieplanten onder het gaas, al flink gegroeid.

1 juni :  Er staat nog 1 (donkergroene) andijvie midden tussen de (lichtgroene) sla-planten. De andere andijvie die er stond is al geoogst.

.

B)# Werkwijze 2. Andijvie in de tuingrond zaaien

Als je in het voorjaar andijvie in de tuingrond zaait gaat de andijvieplant eerst gewoon groeien. Maar na enkele maanden gaat de plant “doorschieten”, dit is een bloemknop ontwikkelen. Het is warm weer, de dagen zijn lang (vele uren licht) en de plant wil zaad gaan vormen. Dus komen er blauwe bloemen aan de andijvieplant. Verderop in dit bericht staan foto’s van “met opzet” te vroeg gezaaide andijvie.

(De andijvie-planten die je in het tuincentrum koopt zijn op een speciale manier opgekweekt (temperatuur, licht) waardoor ze niet doorschieten).

.

C)# Zaaitijd

Na half juni kun je andijvie rechtstreeks in de tuin zaaien, met minder kans op doorschieten. Als de andijvieplant groot is, is het herfst met lagere temperaturen en korte tijd daglicht. Dus geen reden voor de plant om bloemen en zaden te vormen.

.

D)# Zaaien 

Maak met een schepje een stukje tuingrond goed los. Meng wat mest of compost door de grond.

Sproei de tuingrond goed nat met een gieter met fijne broes.

Strooi 5 tot 10 andijviezaadjes op de vochtige grond.

Strooi wat vochtige verkruimelde tuingrond over de zaadjes. Deze laag is ca 0,5 tot 1 cm dik.

Zet een zwart plastic bloempotje over de verkruimelde grond.

Schuif wat tuingrond tegen de zijkant van het bloempotje. Hierdoor kan het potje niet wegwaaien.

Door het zwart bloempotje erover te zetten gaat het kiemen goed:

 • De grond droogt minder snel uit tijdens warm droog weer.
 • Omdat je niet giet zal de fijn verkruimelde grond boven de zaadjes niet “dichtslaan” (dicht opeen gaan zitten).
 • De grond koelt minder af tijdens koude nachten.
 • De grond en zaden worden niet te nat of weggespoeld tijdens harde regenbuien.
 • Het bloempotje geeft de plaats aan waar gezaaid is.
 • Tijdens erg droog en warm weer kan water op het zaaisel gesproeid worden (door de gaatjes in de bodem van het bloempotje).

.

E)# Plantjes opgekomen

Vijf dagen na het zaaien heb ik het bloempotje even weggehaald. De eerste andijvieplantjes zijn zichtbaar. Hierna heb ik het bloempotje weer over de plantjes gezet.

Nog meer andijvieplantjes zichtbaar, 7 dagen na het zaaien.

Controleer af en toe of er andijvieplantjes boven de grond zijn.

 • Schuif de grond rondom het zwarte bloempotje weg.
 • Til het potje op.
 • Afhanelijk van de temperatuur zijn na ca 4 tot 10 dagen de eerste andijvieplantjes zichtbaar, zoals op bovenstaande foto’s.

Als de plantjes nog heel klein zijn of er zijn weinig plantjes opgekomen dan kun je het bloempotje er weer overheen zetten en tuingrond tegen de zijkant aanschuiven. Controleer 2 dagen later nogmals.

Zodra er ca 5 of meer andijvieplantjes zichtbaar zijn of als de plantjes wat groter zijn, dan hoeft er geen bloempotje meer over de plantjes gezet te worden.

Zet een merkteken (stokje, strookje plastic) bij de plantjes. Je zult dan de plantjes niet per ongeluk omschoffelen of erop gaan staan.

.

F)# Uitdunnen

Voor het uitdunnen, ca 12 andijvieplantjes.

Als de plantjes ongeveer 2 tot 4 cm hoog zijn, trek dan andijvieplantjes uit de grond tot er nog 2 over zijn. Daarna water op de plantjes en op de grond sproeien. Laat de plantjes groter groeien.

Als de 2 andijvieplantjes ongeveer 6 tot 10 cm hoog zijn, trek dan het kleinste plantje uit de grond (en laat het grootste plantje staan). Daarna water op sproeien. Laat de andijvie groter groeien.

.

Na 8 weken is de andijvieplant al aardig groot.

.

G)# Onder een golfplaat of in bloempotten

Als je de laatste andijvie in een rij zaait, dan kun je in de herfst een golfplaat over de planten zetten tegen de kou. Zo kun je de andijvie in de tuin bewaren om die later in de herfst of vroege winter te oogsten.

Je kunt in oktober/november de grote andijvieplanten uit de tuin halen en in bloempotten zetten. Zet bij vorst, sneeuw of harde regen elke pot met plant onder een afdak Geef regelmatig water in de bloempot. Je kunt beter niet op de plant gieten.

.

H)# Proef met (te) vroeg gezaaide andijvie

Als proef heb ik eind april andijvie in de tuingrond gezaaid. Na uitdunnen heb ik 2 planten overgehouden die ca 30 cm uit elkaar staan.

Eind juni.  De andijvieplanten zijn flink gegroeid. Er is nog geen bloemvorming te zien, mogelijk door het koude natte weer in juni.

Eind juli.  De andijvieplanten zijn verder gegroeid. Bij de linker andijvieplant gaat een bloemstengel groeien.

Begin augustus.  Grote andijvieplanten met bloemstengels.

Begin september.  Weinig blad, veel bloemstengels met blauwe bloempjes.

Zo ziet een andijviebloempje eruit. Een bloempje van 2,5 cm in doorsnede.

Dit bericht werd geplaatst in andijvie. Bookmark de permalink .

19 reacties op 27) Andijvie kweken

 1. Eikhout zegt:

  Wat moet je doen om de blaadjes bij elkaar te houden. Ze gaan allemaal uit elkaar op de grond vallen.
  Moet je dat met iets bij elkaar binden

 2. Kim zegt:

  Kan je uit de bloemen andijvie-zaden halen om volgend jaar opnieuw te zaaien?

 3. Marion zegt:

  Hello Holland!
  I am Marion from Sweden. As a child I often visited my grandmother in Amsterdam. And we always had andijvie. Now I would like to try it in my garden, in Sweden, but it is impossible to find the seed here.
  Can you help me to find an adress in Holland where I can by the seed? In that case…Thank you
  Marion

 4. Hilde zegt:

  Dag Sjef,
  Bedankt voor de duidelijke uitleg en vooral ook voor de foto’s! Ik heb in mijn stadstuintje in Antwerpen in de lente een moestuinbak gezet, maar ik heb geen ervaring met groenten telen. Ik ben ook gek op andijvie, dus jouw nuttige info was zeer welkom. Ik heb vandaag andijvie gezaaid in mijn bak, ik ben benieuwd!
  Vriendelijke groeten en bedankt!
  Hilde uit Antwerpen

 5. Patricia zegt:

  Als je de stronk afsnijdt en in de grond zet krijg je weer andijvie zeggen ze.
  Klopt dat?

  • sjeftuintips zegt:

   Beste Patricia,
   Daar heb ik geen ervaring mee.
   Dus de plant met bladeren en wortel uit de grond halen, de bladeren afsnijden en snel daarna de wortel met korte blaadjes weer in de grond zetten. En water geven. Misschien gaat de plant weer aan het groeien. Bij witlof (familie van andijvie) gaat dat wel.

   Gewoon eens proberen, lijkt mij.

   groetjes, Sjef

 6. Johan zegt:

  Wat te doen als andijvieplant doorschiet….
  Alvast bedankt voor je reactie.

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Johan,
   Als een andijvieplant net aan het doorschieten is, dan kun je nog wat groene “rand-bladeren” van de plant oogsten. Is de plant al verder met schieten, dan kun je die niet meer als voedsel gebruiken. Je kunt de andijvie laten groeien tot er mooie blauwe bloemen aan groeien.
   Mijn ervaring: andijvie die op een warm plekje in de tuin groeit gaat eerder schieten.
   Dat zie ik ook bij de andijvie die in het (warme, beschutte) schooltuintje groeit. Gekochte andijvieplantjes en gezaaide andijvie schieten daar na enkele weken of maanden door.
   Groeten, Sjef

 7. Mijn andijvie is doorgeschoten. Maar wat een mooie bloemen komen eraan. Ik ben helemaal verrast :)

 8. Hilde zegt:

  Zoals vermeld heb ik in 2015 voor het eerst andijvie gezaaid en de tips gevolgd, met mooie en vooral lekker andijvie als resultaat! Sindsdien zaai ik elk jaar andijvie in mijn moestuinbak en het gaat elk jaar goed. Nogmaals bedankt dus voor de tips en de duidelijke foto’s!

 9. Inge zegt:

  Dag,
  Ik zou volgend jaar graag andijvie willen zaaien. Is het een plant die veel last heeft van slakken? Bij ons zitten er heel veel slakken en ik kan ze maar niet weg krijgen. Ik heb al hele mooie spruitjesplantjes zelf opgekweekt van zaad, maar van zodra ze in volle grond gezet worden zijn ze al na een nacht helemaal opgevreten.
  Dank je voor een tegenberichtje.
  Inge

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Inge,

   Ik heb goede ervaring met andijvie kweken in mijn volkstuin. In mijn tuin zijn betrekkelijk weinig slakken en wordt weinig weggegeten.
   Sommige volkstuincollega’s hebben wel veel slakken (naaktslakken en huisjesslakken) in hun tuin. En dus veel vraat.

   In mijn tuin: De groenteplanten staan tamelijk ver uit elkaar. Ik giet de planten (en sproei niet de grond). Hierdoor blijft de zandgrond tussen de planten droog bij droog weer. En daarom groeit er weinig onkruid tussen de groenteplanten. Ik verwijder de kleine onkruidplantjes voordat ze groot zijn. Over de droge, onkruidarme tuingrond kunnen de slakken maar moeilijk van plant naar plant overkruipen. Ik denk dat er hierdoor weinig slakken op de planten in mijn tuin zijn.

   Ik vind overdag huisjesslakken op slaapplekken in mijn tuin; tussen stukken golfplaat, gietranden en zo. Ik haal die beestjes weg en ik plet ze. Zo komt er geen slakkenplaag.
   Over slakken vond ik dit op het internet: https://www.makkelijkemoestuin.nl/wiki/problemen/slakken

   Succes, Sjef

 10. Larissa zegt:

  Hoi Sjef,

  Bedankt voor alle informatie! Ik heb 6 andijvie plantjes gekocht en wil ze nu graag in potten of bakken zetten op mijn dakterras. Heb jij enig idee hoe diep de pot/bak moet zijn? En op hoeveel cm van elkaar en van de rand van de pot/bak zal ik ze planten?

  Groetjes Larissa

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Larissa,
   Gebruik een bak of potten van minstens 15 cm diep. Vul de bak of potten tot bijna vol met vruchtbare aarde (licht bemeste compost of goed bemeste potgrond). Een grote andijvie is 25 tot 30 cm doorsnede. Je kunt de andijvieplanten ongeveer 5 tot 10 cm vanaf de rand planten, als je het niet erg vindt dat de grote planten “over de rand gaan hangen”. Of in de bak planten met ongeveer 25 cm tussenafstand.
   groetjes, Sjef

   • Larissa zegt:

    Ze staan inmiddels in potten op de door jouw aangegeven manier. Heel erg bedankt voor je advies!

    Fijn weekend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.