26) Aardbeien uitlopers: bloempotjes en bollenplanter gebruiken

In deze tip:

 • A)# Uitloper in een bloempotje laten groeien
 • B)# Groot gegroeide uitlopers in bloempotjes
 • C)# Uitplanten (potje zonder bodem en met opengeknipte zijkant)
 • D)# Uitplanten (algemeen)
 • E)# Aardbeiplanten op 17 augustus
 • F)# Winter en voorjaar
 • G)# Aardbeiplanten en oogst in het volgende jaar
 • H)# Welke uitlopers per plant
 • I)# Bloempotjes opslag
 • J)# Aardbei – kweektips en internetsites
 • K)# Wikihow

.

In deze tip wordt beschreven hoe aardbei-uitlopers die in bloempotten zonder bodem worden “geplant”, uitgroeien tot grote planten, elk met een flinke wortelkluit.

.

Veel tuinders zetten uitlopers van aardbeienlanten eerst in bloempotjes. Als de plantjes in de potjes goed beworteld zijn, wordt de uitloper van de moederplant afgeknipt. Later worden de planten uit de bloempotjes gehaald en op een nieuwe plek in de tuin gezet.

Om de bloempotjes gemakkelijk in de grond te zetten is het handig om een bollenplanter te gebruiken. In elk bloempotje is bovenaan een soort sleufje geknipt om de uitloper door te leiden. Hierdoor blijft de uitloper beter in het bloempotje zitten.

Hierna moet je de uitlopers en de moederplanten gedurende veel weken voldoende water geven, zodat de uitlopers goed groeien.

Er zijn drie soorten bloempotjes uitgetest:

 1. bloempotjes zonder bodem en met dichte zijkant
 2. bloempotjes zonder bodem en met doorgeknipte zijkant
 3. bloempotjes met bodem

.

A)# Uitloper in een bloempotje laten groeien

Op deze foto zie je een uitloper die groot genoeg is om in een potje te zetten,  Er zijn (nog) geen worteltjes aan het plantje.  Het volgende plantje aan de uitloper is al “in de maak”.

Gebruik altijd het eerste plantje dat aan de uitloper zit, gerekend vanaf de moederplant. Knip het volgende plantje van de uitloper af met een scherpe schaar.

Leg het plantje opzij. Maak met een bollenplanter een rond gat in de grond. Je kunt de diepte en de doorsnede van het gat aanpassen.  Draai of wiebel de bollenplanter met de klem “open” om het gat in de grond groter te maken.

Haal de bollenplanter (in gesloten stand) uit de grond. In de grond is nu een rond gat gevormd om een bloempotje in te zetten. De tuingrond zit nog in de bollenplanter.

Je kunt allerlei bloempotjes in het gat in de grond plaatsen.

.

A1) Bloempotje zonder bodem en met dichte zijkant

Je kunt een bloempotje gebruiken zoals op bovenstaande foto te zien is. De doorsnede van een potje is ca 10 cm (bovenaan gemeten). De bodem is weggeknipt. Daarna is met een schaar een soort sleuf in de bovenrand gemaakt om de uitloper door te leiden.

Hieronder staat hoe dit bloempotje gebruikt wordt.

Zet het bloempotje zonder bodem in het gat in de grond. Draai de sleuf in het bloempotje richting moederplant.

Hierna wordt het bloempotje in de grond weer gevuld met tuingrond en mest (of compost). De uitloper heeft mest of compost nodig om groot te groeien.

Je kunt “om en om” kleine schepjes mest en tuingrond in het bloempotje strooien tot het bloempotje helemaal vol is. Dat is nogal veel werk. En ook niet erg handig.

.

Onderstaande werkwijze gaat beter, handiger:

uitloper grond 1

uitloper grond 6

Schud de tuingrond uit de bollenplanter in een kleine bak of emmer.

Je kunt het beste een vierkante of een rechthoekige bak of een emmer met schenktuit gebruiken. Je gaat later de tuingrond weer in het bloempotje schudden, en dat gaat vanuit zo’n bak of emmer heel handig.

uitloper mest

uitloper grond 3

Schep enkele eetlepels fijnkorrelige mest bij de tuingrond en meng door elkaar.

uitloper grond 4

Schud daarna het tuingrond/mest mengsel in het bloempotje in de tuingrond tot het bloempotje vol is.

uitloper grond 5

Druk het mengsel in het potje “goed” aan. Want losse grond in het potje droogt gemakkelijk uit en dan groeit het plantje niet goed.

Aandrukken gaat handig met de onderrand van de bollenplanter. Hiermee wordt de grond goed aangedrukt, maar niet te vast.

Na de eerste keer aandrukken is het bloempotje niet meer vol. Strooi dan nog wat mengsel of losse tuingrond in het potje. Daarna weer aandrukken.

Buig het stripje boven het sleufje een beetje opzij en leid de uitloper door het sleufje. Leg de uitloper met plantje op de grond in het potje. Draai het potje als nodig om het aardbeienplantje goed in het midden te laten groeien. Sproei water op de plant en de grond.

Opmerkingen:

 • Heeft het aardbeiplantje nog geen wortels, leg het plantje dan los op de grond in het potje. Dus niet “ingraven” of grond op het plantje strooien.
 • Heeft het plantje al enkele (korte) wortels, strooi dan tuingrond in het bloempotje en maak een kuiltje in de grond in het potje. Stop de worteltjes van het plantje in dat kuiltje en strooi voorzichtig tuingrond rondom de worteltjes.

.

A2) Bloempotje zonder bodem en met doorgeknipte zijwand

Je kunt ook een ander soort bloempotje gebruiken, eentje zonder bodem en met doorgeknipte zijwand.

uitloper pot 9

Op deze foto zie je links een bloempotje dat niet verknipt is.

Rechts op de foto is een bloempotje zonder bodem en met doorgeknipte zijkant. Het sleufje is aan de overkant van de doorgeknipte zijkant. Dat is beter omdat het sleufje dan niet vervormd kan worden bij het in de grond zetten.

Hieronder kun je lezen hoe je zo’n bloempotje gebruikt.

uitloper pot 10

Maak met een bollenplanter een rond gat in de grond. Dit gat mag iets smaller zijn dan de breedte van de bloempot. Druk daarna een niet verknipt bloempotje in het gat tot de rand de tuingrond raakt. Zo maak je het gat in de grond wat ruimer. Met een zijkant doorgeknipt potje gaat dit niet.

Als nodig het gat met de bollenpoter wat groter maken (eerst natuurlijk het potje uithalen).

uitloper pot 11

Haal het niet verknipte bloempotje eruit. Zet een bloempotje met doorgeknipte zijkant in het gat tot de rand de tuingrond raakt. Zet het potje zo dat het sleufje richting moederplant is. Op deze foto zie je linksonder de overlap van de doorgesneden zijkant en rechtsboven het sleufje.

uitloper pot 12

Daarna mest en grond instrooien en de uitloper opleggen.

Daarna water opsproeien.

.

A3) Bloempotje met bodem en dichte zijkant

Als test zijn ook bloempotjes met bodem gebruikt. Zowat alle wortels van het plantje zitten dan in het bloempotje. Het plantje moet dan alle voedsel uit de grond van het potje halen. Zie foto hieronder.

.

Voor alle bloempotjes geldt;  hierna de uitlopers en de moederplanten gedurende vele weken voldoende water geven, zodat de uitlopers goed groeien.

.

B)# Groot gegroeide uitlopers in bloempotjes

Bij het aardbeienras dat in mijn tuin groeit zijn de uitlopers in juli of augustus groot genoeg om uit te planten. Hieronder enkele foto’s van grote aardbeienplanten (groot gegroeide uitlopers) in de 3 soorten bloempotjes.

.

B1) Bloempotje zonder bodem en met dichte zijkant

Hier een groot gegroeide uitloper. Die zit nu nog in het bloempotje.

En hier is de zijkant van het potje doorgeknipt en daarna is de plant uit het potje gehaald.

.

B2) Bloempotje zonder bodem en met doorgeknipte zijkant

Hier een grote uitloper in het bloempotje. Dit is nog een oud model bloempotje met de zijkant bij het sleufje doorgeknipt. Het is handiger om de zijkant tegenover het sleufje door te knippen. Dan blijft het sleufje “heel”.

Hier is de plant uit het potje gehaald.

Dit potje (zonder bodem en met doorgeknipte zijkant) is erg gemakkelijk bij het uitplanten. Verderop staat bij C)# hoe je heel handig de groot gegroeide uitlopers uit deze potjes in de tuin plant.

.

B3) Bloempotje met bodem en dichte zijkant

Hier een grote uitloper in een “normaal” bloempotje.

……en hier is de plant uit het potje gehaald.

.

B4)  Drie bloempotjes, welk is het beste?

 • Bij een bloempotje zonder bodem groeien ook veel wortels onder het potje uit. Dit levert een diep wortelende plant op die niet snel uitdroogt.  Dat is handig bij tuinieren in zandgrond.
 • Een doorgeknipte zijkant is handig om de plant uit het potje te halen. Maar je kunt ook de zijkant pas doorknippen vlak voor het uitplanten.
 • Bij een bloempotje met dichte bodem zitten er minder wortels aan de plant dan bij een bloempot zonder bodem. Deze aardbeienplanten wortelen niet zo diep. Dat is minder goed bij tuinieren in (droog) zandgrond.  Het is ook erg lastig om de plant uit het potje te halen, vooral als de wortels door de openingen in de bodem groeien. Dan moet je de bodem van het bloempotje kapot knippen. Of je moet (veel) wortels  wegknippen die door de bodem groeien.

.

Een bloempotje zonder bodem of zonder bodem en met opengeknipte zijkant “werkt” het beste. In het potje groeit een grote aardbeiplant met een diepe wortelkluit die onder het potje uitsteekt.

.

C)# Uitplanten (potje zonder bodem en met opengeknipte zijkant)

Een bloempotje zonder bodem en met opengeknipte zijkant is wat moeilijker onder de uitloper in de grond te zetten. Je moet eerst het gat in de grond met een gewone bloempot wat groter maken en pas daarna kun je de zijkant opengeknipte bloempot in de grond zetten.

Maar het planten van de groot gegroeide uitloper gaat bij zo’n potje erg gemakkelijk (zie onderstaande foto’s.

uitloperpots3Maak een kuil in de grond. Diep genoeg zodat de wortelkluit en de bloempot in de kuil passen.

uitloperpots10 uitloperpots11Zet de bloempot met de aardbei-plant in de kuil in de grond. Duw met je handen tuingrond onder en rondom de bloempot en wortelkluit. Zorg ervoor dat de bovenzijde van de grond in de bloempot ongeveer even hoog is als de tuingrond rondom de kuil. En dat de ruimte om de bloempot wordt opgevuld met tuingrond.

uitloperpots12 uitloperpots13Trek de bloempot rustig uit de grond terwijl de plant in de grond blijft. Dit gaat heel gemakkelijk omdat de bloempot een “rand” is die los in de grond zit. als nodig de plant met de hand tegenhouden.

uitloperpots14Druk de grond rondom de plant aan en zorg ervoor dat de plant op de goede diepte in de grond staat. De bovenzijde van de wortelkluit (bovenzijde van de grond die in de bloempot zat) moet ongeveer even hoog zijn als de tuingrond rondom de kuil. Als nodig de plant wat hoger of lager planten duwen of tuingrond weghalen of bijschuiven.

.

D)# Uitplanten (algemeen)

Uitplanten doe je zo:

 1. Maak de grond van het nieuwe aardbeienbed goed los en luchtig. Spit de grond om met een schop (spade). Of maak de grond los met een riek.
 2. Span een lijntje (touw of elastiek) om in een rechte rij uit te planten.
 3. Maak telkens met een schepje een (groot) plantgat in de grond.
 4. Strooi voor elke plant wat mest of compost in elk plantgat als gewenst.
 5. Of: Haal de plant uit de bloempot. Als nodig de zijkant van de bloempot doorknippen. Houd telkens met 1 hand de plant in het plantgat op de juiste hoogte en schuif met een schepje of met je andere hand tuingrond in het plantgat (onder en rondom de potkluit).                                                                                                                                               Of: Zet de bloempot (met doorgeknipte zijkant) met de plant erin in het plantgat op de goede diepte. Trek daarna voorzichtig de bloempot uit de grond, de aardbeiplant blijft in de grond staan.
 6. Elke plant moet even diep in de grond staan als in het bloempotje.  Dus bovenkant potkluit = bovenkant tuingrond. Als nodig de plant wat hoger of lager planten of tuingrond weghalen of bijschuiven.
 7. Als alles is geplant de grond en de planten sproeien.

.

Hier ziet u een rijtje met pas geplante aardbeienplanten.

.

E)# Aardbeiplanten op 17 augustus

Geplante uitlopers in mijn volkstuin op 17 augustus. Deze uitlopers zijn gegroeid in bloempotjes zonder bodem.

.

Geplante uitlopers in de tuin van een volkstuincollega op 17 augustus.  Deze uitlopers zijn “gewoon in de grond” gegroeid.

.

F)# Winter en voorjaar

Tijdens de winter hoef je de aardbeiplanten niet af te dekken. Aardbeien hebben koude (vorst) nodig om in het voorjaar bloemen en later vruchten te laten groeien.

Alleen bij strenge vorst kun je wat stro over de planten leggen. En later weer weghalen als het niet meer streng vriest.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

In maart kun je gaatjesplastic over de planten zetten. Je kunt dezelfde opbouw gebruiken als de bonentunnel van tip 11, maar dan met gaatjes plastic.

gaatjesplastic tunnels

Als je tunneldelen van gebogen gaas over de planten zet, dan kun je daar weer gaatjes plastic overheen leggen. Zie ook tip 23, hoofdstuk A)#  . 

Het gaatjesplastic blijft in maart, april en mei over de planten. Door het gaatjesplastic groeien de planten sneller. De planten hebben eerder bloemen en vruchten. De bloemen hoeven niet bijen of hommels bestoven te worden. Elk bloempje wordt een aardbei. Tenminste bij mijn aardbeienplanten. Vanaf half mei of eerder kun je het gaatjesplastic weghalen. 

Zodra er veel bloemen en de eerste groene vruchten aan de planten zijn kun je een laagje stro tussen de planten leggen. Als nodig de vruchten optillen en stro eronder schuiven. Door het stro op de grond komt er tijdens regen geen modder op de vruchten. Vruchten mat modder gaan algauw rotten.

.

G)# Aardbeiplanten en oogst in het volgende jaar

Je kunt grote en kleine “groot gegroeide uitlopers” in de grond zetten. De grote uitlopers zijn dan als eerste in een bloempotje zonder bodem gekweekt. De kleine zijn enkele weken later gekweekt. Als test heb ik in mijn nieuw aangelegde aardbeienveldje de grote uitlopers in een groep gezet en de kleine in een andere groep. Na de winter had ik (weer) een groep grote en een groep kleine planten.

uitloper plant 14

Op deze foto zie je links de kleine en rechts de grote planten. Als je op de foto klikt, komt die breed op het scherm.

.

uitloper plant 17

Op deze foto zie je links “kleine” planten met “weinig” aardbeien en rechts “grote” planten met “veel” vruchten. Als je op de foto klikt, komt die breed op het scherm.

De grote “groot gegroeide uitlopers” zijn de grootste aardbeienplanten geworden. Hieraan komen de meeste vruchten.

.

H)# Welke uitlopers per plant

Om het volgend jaar grote planten met veel aardbeien te verkrijgen moet je grote uitlopers kweken. Doe dat als volgt:

 • Neem uitlopers van gezonde planten die goed groeien en veel vruchten geven.
 • Laat van zulke planten de eerste (en als nodig de tweede) “uitloperstengel” groeien.
 • En/of kies de grootste uitlopers die als eerste aan de planten groeien.
 • Knip elke volgende uitloperstengel vlak bij de moederplant af.
 • Volg de werkwijze zoals bij deze tip is beschreven.
 • Plant de grootst gegroeide uitloperplanten in het nieuwe aardbeienbed.
 • Overweeg om enkele moederplanten (bv 1 rij) te laten staan om volgend jaar daar weer aardbeien van te oogsten. Ga na of dit past in het vruchtwisselplan.

.

I)# Bloempotjes opslag

uitloperpots1 uitloperpots2

Als je de potjes met doorgeknipte zijkant niet gebruikt, dan kun je ze als een stapel op een “niet verknipt” bloempotje zetten. De potjes worden een beetje op elkaar gedrukt zodat de doorgeknipte zijkant “open staat”. Als ik de potjes volgend jaar weer gebruik dan zijn ze een beetje “breder en groter” geworden. Ze passen dan weer goed bij het in de grond zetten.

.

J)# Aardbei – kweektips en internetsites

Menno schreef een reactie. Daarin noemde hij de website van “aardbeiplantje.nl”. In die site zijn ook veel kweektips te vinden over aardbeiplanten. Over planten in je tuin of op het balkon.

Onder deze tip staan nog meer reacties van bezoekers. In mijn antwoorden verwijs ik naar sites die ik op het internet vond. Hieronder een lijst van die aardbei-sites:

plantaardig plantdatum

plantaardig planten in augustus

plantaardig aardbeien zaaien

moestuinforum zaaiaardbeien

aardbeiplantje

huis en tuin info

mooie moestuin

moestuinforum blad afknippen

mooie moestuin potten

plantaardig aardbeien

gezonde apotheker

.

K)# Wikihow

Een Engelstalig artikel hierover is te vinden in Wikihow door te klikken op:  Wikihow4

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in aardbeien. Bookmark de permalink .

43 reacties op 26) Aardbeien uitlopers: bloempotjes en bollenplanter gebruiken

 1. Pingback: Welkom | sjeftuintips

 2. Margaretha zegt:

  Hallo Sjef.
  Leuk om je blog te lezen over aardbeien.
  Voor het eerst heb ik aardbeien in een grote bak gezet dit jaar. Nu wil ik gaan stekken in potjes zonder bodem zoals jij hebt uitgelegd, maar ik heb geen plaats meer in de bak om ze daarin terug te zetten.
  Vraag: moet ik nu de oude planten uit de grond halen en dan de stekken als ze zijn geworteld erin zetten?
  Jij schrijft dat je dat in Augustus hebt gedaan. Ben ik nu te laat?

  Hoor graag van je, met advies.
  Bedankt voor de moeite.
  Vriendelijke groet, Margaretha

 3. sjeftuintips zegt:

  Hoi Margaretha,
  Het is nu nog niet te laat. Maar als je half september de uitlopers laat groeien in potjes, dan worden de plantjes niet zo groot. Als je de bak en zo kunt afdekken met een “tent” van doorzichtig (gaatjes)plastic dan is het warmer in de bak en dan groeien de uitlopers sneller. Als een uitloper aan de moederplant zit, dan groeit die ook sneller.
  Je schrijft dat je geen plaats in de bak hebt. Heb je de moederplanten erg dicht tegen elkaar staan? Of heb je heel veel uitlopers per moederplant? Meestal is er wel een plekje tussen de moederplanten om een uitloper te laten groeien.
  Je kunt misschien het volgende doen: zet enkele smalle bloembakken met grond rondom de bak met aardbeienplanten. Laat van elke moederplant die tegen de rand van de bak groeit 2 of 3 uitlopers in een smalle bloembak groeien.
  Als de uitlopers in de potjes veel wortels hebben dan pas de moederplanten uit de bak halen en de uitlopers in de bak planten.
  Groetjes en succes,
  Sjef

 4. Eric zegt:

  Zeer leuk om te lezen.
  Ik heb veel uitlopers in potjes zitten. Kan ik deze tot in het voorjaar hierin laten zitten en dan in bakken doen? Of moet ik ze nu al in de bakken zetten, en deze bakken binnen laten overwinteren (in de garage)?

 5. delfien zegt:

  Beste sjef

  Ik ben ondertussen verlost van mijn bladluis op mijn paprika planten. Er zijn wel twee planten dood gegaan vermoedelijk door de bladluis denk ik. Alle blaadjes zijn geel geworden en vielen af.
  Nu heb ik vraagje i.v.m. aardbeien. Ik heb ook aardbeien gezaaid maar er is maar één plantje uitgekomen en groeit heel goed. Vandaag was het eerste bloempje er. Moet ik ook zoals bij de paprikaplant de eerste bloempjes eraf halen?

  Mvg
  Delfien

 6. Menno zegt:

  Sjef,

  Ik heb medio augustus j.l. nieuwe, bij een kweker (aarbeiplantje.nl) geteelde, aarbeienplanten gekocht en geplant. Ik heb tussen de rijen een ruimte aangehouden van 75 cm en in de rij 50 cm.
  Ze zijn van het ras Sonata. Een juni-bloeier. Kun je mij adviseren of dit de goede afstand was of kan ik ze de volgende keer wat dichter bij elkaar zetten?
  Bedankt trouwens voor de tip om in het nieuwe seizoen een paar planten als moederplanten te reserveren. Hou ik fris en goed plantgoed lijkt mij.
  Bij voorbaat dank voor je reactie.

  Groeten, Menno

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Menno,
   Op de site waar jij de plantjes kocht (aarbeiplantje.nl) staat bij “teelttips” heel veel info over plantdichtheid (afstand), plantdiepte, bodem, bemesten en nog veel meer. Dit is de link naar die info: http://aardbeiplantje.nl/plantdichtheid
   Ik heb die link in mijn (bovenstaande) tip erbij gezet. Menno, nog bedankt.
   In mijn tuin heb ik tussen de rijen 60 cm (2 stoeptegels) en in de rij tussen de planten 30 cm (1 tegel). De rijen zijn iets dichter bij elkaar dan wat “aardbeiplantje.nl” voorstelt. Maar dat gaat ook goed.
   Ik denk dat 50 cm tussen de planten in de rij wat te ruim is. Je kunt ze nu (september) nog “opschuiven”. Of je kijkt volgend jaar hoe de planten groeien en hoe het oogsten gaat.

   groetjes, Sjef

 7. Sandra zegt:

  Superleuk om deze blog te lezen. Dit jaar heb ik weer voor het eerst na jaren aarbeienplantjes. Aangezien mijn ouders geen groene vingers hebben, zijn ze voor een onderhoudsvrije tuin gegaan. Ik heb de plantjes in een aantal grote potten gedaan, die hangen aan de schutting. Nu heb ik zelf ontdekt dat ik uitlopers krijg. Hoe kan ik die het beste stekken? En op welk moment kan ik dat het beste doen? De aardbeien doen het verder prima, ondanks het creatieve moestuinen!

  Ik hoop dat jij mij verder kan helpen:D met vriendelijke groet,

  Sandra

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Sandra,
   Op het internet is veel info over aardbeiplanten in potten en over aardbei-uitlopers. Over beide (in pot en met uitlopers) heb ik deze site gevonden: http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/4072-zelf-aardbeien-in-potten-telen.html
   Daar staat te lezen: “Zet een bloempotje met potgrond naast de moederplant en leg hier de uitloper op…” En nog meer info.
   Sjefs werkwijze erbij: Stek de plantjes die aan uitlopers groeien zodra ze groter dan 5 cm zijn. Gebruik altijd het eerste plantje dat aan de uitloper zit. Knip het volgende plantje van de uitloper af. Maak een sleuf in de rand van het bloempotje om de uitloper door te leiden. Verwijder de bodem van het bloempotje.
   Vul een grote bloempot met aarde/potgrond/mest en “begraaf” het bloempotje zonder bodem in dit mengsel. Zodanig dat de rand van het potje net boven het grondmengsel uitsteekt. Leg de uitloper op de grond in het potje. Zo kan een stevige, grote wortelkluit aan de uitloper groeien.
   Succes, Sjef

 8. Jo zegt:

  Hey, leuke blog.
  Maar ik heb wel een paar vraagjes waar je misschien een antwoord op weet. Ik wil nu als beginner zelf aardbeiplantjes houden en verzorgen. Maar ben eigenlijk van plan om met 1 of 2 plantjes te beginnen, aangezien ik hier nog geen ervaring in heb en ook zal dit waarschijnlijk in bloembakken zijn om te beginnen.

  Maar ik zit met de vraag welk merk jij me het best kan aanraden Elsanta of Sonata of toch nog een ander. Ook heb ik de vraag als ik plantjes van een moederplant laat komen of je dezelfde vruchten zal krijgen. Aangezien ik eerst dacht met zaadjes te werken, maar dan las ik dat deze terug zou vallen op de natuurlijke plant die in het wild bestaat. Dus nu dacht ik om 2 plantjes te halen in de winkel en daar dan al mee te beginnen, dan deze plantjes uit te bereiden door een moederplant te houden, waar ik nieuwe van kan laten ontstaan. Ook heb ik de vraag hoeveel jaar deze mee gaan.

  mvg
  Jo

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Jo,
   Ook over aardbeien is veel te vinden op de site van Diana. Hier staat veel info: http://www.mooiemoestuin.nl/fruit/aardbei/
   Als je uitlopers (stekjes) van een moederplant gebruikt dan hebben de aardbeien die aan de (groot gegroeide) uitlopers groeien dezelfde eigenschappen als de moederplant. Dus dezelfde smaak, grootte enzovoort. Dat is omdat de vermeerdering met stekjes is gedaan en niet via bloemen en zaadjes.
   Als je begint met 2 planten kun je per plant meerdere uitlopers (elk in een potje) laten opgroeien, bv 4 per plant, dat moet lukken. Zo heb je na 1 seizoen al 8 planten. Laat de (2) moederplanten na het afhalen van de uitlopers gewoon in de bloembakken overwinteren. Je kunt volgend jaar in het voorjaar wat (gedroogde koe-) mest door de aarde in die bloembakken mengen. Laat volgend jaar de 2 moederplanten weer groot groeien. Pluk aardbeien van die 2 “oude” planten. En laat weer 4 uitlopers per plant (elk in een potje) opgroeien. Dan heb je er al 16.
   Als je genoeg planten hebt, dan kun je voortaan 1 of 2 uitlopers per plant opkweken.
   De planten in mijn tuin zijn uitlopers van uitlopers van… van uitlopers die ik in 2006 van een collega volkstuinder kreeg. Dus minstens 9 jaar op rij. Ik weet niet welk ras het is. Wel dat de aardbeien redelijk groot worden en ontzettend lekker en zoet zijn. Daarom blijf ik voortkweken met de “eigen” uitlopers.
   Succes en groetjes,
   Sjef

   • Jo zegt:

    Bedankt voor de informatie Sjef, deze zal ik zeker toepassen. Heb 2 potten gaan halen met in elke pot 4 plantjes. Van 1-tje heb ik nu al 2 uitlopers die aan het ontwikkelen zijn. Die pot waar ze instaan ziet er ook zeer goed uit, mooie bladen en vruchten. Maar nu merk ik wel op de 2de pot dat de groene vruchtjes wel kleine bruine vlekjes hebben. Ben nu niet zeker of dit een ziekte is of door water die ze kregen van uit het tuincentrum en daar de zon dan op, deze stonden ook in de serre. Dus misschien kom het hiervan. Daarom hou ik nu de aardbeitjes die nu pas groeien in het oog.

    Moest dit nu wel een ziekte zijn, die de vruchtjes aantast, heb jij dan enig idee wat ik hieraan het beste doe.

    Alvast bedankt en Met vriendelijke groet
    Jo

 9. sjeftuintips zegt:

  Hallo Jo,
  Als je googelt op “bruine vlekjes groene aardbeien” dan vind je op sites 9 schimmels en 18 beestjes die aardbeien aantasten. Na het lezen heb je geen zin meer om nog iets te gaan kweken.

  Mijn ervaring is dat als aardbeiplanten in goede grond of potgrond of mengsel staan (met wat mest of compost erdoor gemengd) en als je de grond niet laat uitdrogen (regelmatig gieten) de planten goed groeien. En dat er lekkere aardbeien aan groeien.
  De aardbeiplanten die je koopt staan vaak in (te kleine) potten. Als je ze in de tuingrond of in een grote pot met een goed grondmengsel zet, dan knappen ze meestal weer op.
  En in de winter zien aardbeiplanten eruit alsof het afgelopen is. Je hoeft ze dan niet te gieten. Maar in maart/april gaan ze weer aan het groeien en dan komen er weer veel frisse bladeren aan de planten.
  Succes, Sjef

 10. Jo zegt:

  Hey Sjef,

  Bedankt voor je tip, na het opzoeken heb ik de vergelijking gedaan en dit blijkt toch geen ziekte te zijn als ik de info volg van de verschillende site’s,(ook een met foto’s bij). Ik dacht zelf aan zonnebrand omdat ik dit ook al op een site zag staan, maar na de tip die jij me gaf ben ik nog eens goed gaan kijken. De gezonde pot heeft mooie grote en donkergroene bladeren terwijl de andere kleiner en lichter zijn. Nu heb ik gezien dat bij die kleinere toch meer plantjes staan en deze zijn dan nog tegen de andere plant tegen geplant, dacht eerst dat dit takken waren van uit 1 plant maar het blijkt dus in die ene pot om dubbel zoveel te gaan als de eerste.

  Kan dus zijn dat ze in het tuincentrum er 8 inzetten in het begin en daarna de zwakkeren verwijderen. Geen idee in. Nu heb ik er dus al 8 in die pot; 4 in de gezonde + 2 in ontwikkeling. Nu dacht ik zelf een bak op wielen te maken met een kader erover waar ik dan een net over kan leggen voor tegen de vogels. Deze kan ik dan binnen zetten in de veranda voor als ze onweer geven.

  Nu weet ik niet of ik het beste wacht na hun vruchten, aangezien ze vruchten geven half juni & juli.

  Alvast bedankt voor de vele tips,
  Mvg
  Jo

 11. Jo zegt:

  Hey Sjef,

  Mijn aardbeitjes komen stilaan op hun einde. Ben toch blij met de smaak, lekker zoet en sappig, en kreeg 4 uitlopers. (Kon er meer hebben, maar wil de planten niet uitputten). Mijn 2de pot (met meerdere plantjes) is toch wat minder geweest. Sommige aardbeien moest ik aan de vogels overlaten, aangezien de smaak niet zo goed was en had ook geen uitlopers bij deze. Nuja hopelijk komt dit volgend jaar beter uit als ze meer plaats gaan hebben in hun nieuwe pot.

  Nu lees ik op sommige forums dat je bij het herplanten alle blaadjes moet knippen en op andere forums niet knippen (omdat deze nu al zich zal voorzien van de bloemen voor het volgende jaar). Wat raad jij aan?

  Mvg
  Jo

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Jo,
   Op deze site http://www.moestuinforum.nl/blad-aardbeien-afknippen-na-oogst-eenmaaldragers-juli-aug-t6223.html staat ook “wel doen” en “niet doen”. Op blz 2 van deze site staat het resultaat van een wel/niet test.
   In 2013 heb ik 1 rij aardbeiplanten in de volkstuin laten staan. Geen blad afgeknipt in 2013. In 2014 groeiden er veel grote aardbeien aan de planten.
   Ik denk dat het beste is: geen blad afknippen.
   Groeten, Sjef

   • Jo zegt:

    Hey Sjef,

    Bedankt voor de link en tips. Ik zal ze na hun laatste vruchtjes gewoon overpoten (zonder te knippen) in een bato bak, zodat ze zich rustig kunnen ontwikkelen voor een nieuw jaar. Ga waarschijnlijk in 3 rijen werken: 1ste jaars, 2de jaars en 3de jaar. Daarna zouden ze terug verminderen van productie. Zal toch nog 2 jaar duren voor ik ze in deze groep heb ingedeeld.

    Ik heb toch de smaak te pakken om het volgende jaar ook groenten in potten te doen, al gezien dat dit ook aardig lukt en hopelijk heb ik er later een tuintje voor :)

    Zal je blog dus nog goed kunnen gebruiken met mooie tips, waarvoor dank.
    Mvg,
    Jo

   • sjeftuintips zegt:

    Hoi Jo,
    Diana heeft veel info over kweken in bloempotten: http://www.mooiemoestuin.nl/tuinieren-overig/tuinieren-in-potten/
    groet, Sjef

 12. Gert zegt:

  Hoi Sjef,

  Na je waardevolle tips m.b.t. mijn bonen, hierbij nog even wat vraagjes over mijn aardbeien. Een week geleden (3e week van juni) heb ik in een moestuinbak Elsanta aardbeienplantjes gezet. Zoals je weet zijn dat eenmalige dragers. Ze waren bij aankoop al redelijk groot (ongeveer 30 cm) en heb ze direct bemest met wat Pokon gedroogde mestkorrels. Ik ben hier vrij zuinig mee omgegaan. Dit zijn mijn vragen:

  – Ik ken niet de exacte NPK waarde van deze korrels, maar heb ik hier goed aan gedaan?
  – Ik kweek ze in Pokon Biologische Moestuingrond. Is dit een goede keuze?
  – De bladeren zetten de kleine vruchten vaak in de schaduw. Kan ik enkele daarvan verwijderen?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groetjes, Gert

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Gert,
   Mijn aardbeienplanten krijgen een weinig stalmest en compost tijdens de groei en bloei. Ik denk dat gedroogde mestkorrels een goede voeding voor de planten zijn. Met compost breng je humus in de grond en houdt de grond water beter vast.
   Op deze sites meer info: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/rubrieken/aardbeien/
   http://www.degezondeapotheker.nl/vensterpags/veaardbeienplantenx.html

   En info bij hoofdstuk J)# Aardbei-kweektips in mijn tip.

   Over de schaduw: je kunt beter de vruchten, als ze groot zijn, aan het steeltje een beetje verleggen zodat ze meer in de zon komen te liggen. En de bladeren aan de plant laten hangen.
   Sjef

   • Gert zegt:

    Dank je wel, Sjef

    Ik laat de bladeren zitten en zal de vruchten in het zonnetje zetten. Deed ik eigenlijk al, maar ik wilde het ff van jou horen voor de zekerheid. De grond waar ze nu in staan staat bekend als nogal humusrijk, dus dan denk ik dat dat een goede keuze was.

    Groetjes, Gert

 13. Jo zegt:

  Beste Sjef,

  Heb nu toch enkele stekjes kunnen krijgen waarvan 4 hele goeie waarvan 2 al zo groot zijn als de moederplant. Eén ervan probeert al enkele keren stekjes te geven en ze staan zelfs al los van de moederplant. Maar knip ze toch af. Helaas 1 stekje verloren door het slechte weer. Ik heb er dus 4 grote, al is er 1 zijn bladeren kwijt; onze hond heeft er zich eens mee geamuseerd. Enig idee of deze er nog zoal doorkomen ? Zijn wortels zijn toch al redelijk groot, heb ze zelfs al moeten herplanten.

  Ook heb ik nog 3 die nu pas in ontwikkeling zijn. Ze zijn wel van de kleinere die ik vorige keer al beschreef die iets minder waren, dus nog afwachten of de stekjes sterker zijn, al is 1 zijn knopje waar de wortels uitkomen redelijk dik, dus ze lijkt sterker te worden. Dan zou ik er 8 bij hebben als de andere er door komt waar de hond eens invloog, stond helaas binnen voor de storm van eergisteren.

  Om je ook even mee te geven, als je het nog weet, wou ik zelf ajuin zaden kweken van uit bloem half juli. Dat was goed gelukt, maar ook deze heeft de storm niet overleeft. Heb nog klein beetje groen, maar denk dat hij zich gans ga laten wegzakken, de steeltjes waren toch al 20 cm. Het zag er even goed uit, tot het weer omsloeg.

  Mvg

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Jo,
   Aardbeiplanten zijn erg sterk. Grote kans dat die plant na de actie van je hond gewoon uitgroeit tot een grote aardbeiplant. Geef de aardbeiplanten wel regelmatig water.
   groet, Sjef

   • Jo zegt:

    Beste Sjef,

    Bedankt, dit is al direct een gerust stelling. Heb je enig idee of het erg is een aardbeiplant in de grond te zetten waar een ajuin heeft gestaan of is het aan te reden deze te vernieuwen, aangezien ik weer een stekje moet overplanten.

    Mvg
    Jo

   • sjeftuintips zegt:

    Dag Jo,
    Volgens mij kun je de grond op die plek (waar de ui groeide) gewoon wat losmaken en daar de aardbeienplant in de grond zetten.
    Groetjes, Sjef

 14. wprobbieRob zegt:

  Hi Sjef
  Ik heb licht gewortelde uitlopers van een 2e jaars plant in potjes gezet, deels aan de moederplant, deels losgeknipt; ik wil graag dat de moederplant volgend jaar nog goed vrucht geeft.
  Is er verschil voor de moederplant als ik de uitlopers aan de plant laat wortelen of als ik ze afknip en verder in een potje laat wortelen?

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Rob,
   Uitlopers die in (potjes met) goede grond staan hebben weinig voedsel nodig van de moederplant. De moederplant heeft dan weinig “last” van de uitlopers en zal gewoon doorgroeien alsof er geen uitlopers zijn. Als de grond in de potjes te arm is kun je die nu nog vervangen door betere grond.
   Volgend jaar zal de moederplant weer groeien en vruchten geven. Je kunt dan tijdens de pluk de uitlopers wegknippen, zodat de vruchten groter worden en beter rijpen. En later de uitlopers laten groeien. Aardbeiplanten geven vanaf het 2e of 3e jaar minder of kleinere vruchten; dan wordt het tijd om de moederplant (later in het jaar) weg te halen en aardbeien te oogsten van jongere planten.
   En (belangrijk) aardbeiplanten hebben tijdens de bloei, vruchtvorming en rijpen vrij veel water nodig.
   Succes en groetjes van Sjef

   • Rob zegt:

    Sjef, dank je wel voor de goede tips.
    De uitlopertjes staan in nieuwe goede potgrond dus dat gaat wel lukken.
    Onze eliannys gaven pas uitlopertjes na de pluk dus volgend jaar (het 2e) zal ik ze weghalen.

 15. Jo zegt:

  Beste Sjef,

  Ik ben mijn aardbeien aan het herplanten naar een grotere pot met nieuwe voeding en verse grond. In hun 2de jaar zijn de planten in elkaar gegroeid kwa wortels. Hoe krijg ik deze het best los? Gewoon los kloppen of stukjes afdoen? Ik ga ze dan per 2 zetten ipv per 4 en per 8 zoals de winkel doet. Die van 8 zijn echt maar klein ook hun uitlopers, hetzelfde ras dus beetje jammer. Het jaar erop zou ik dan voor die speciale bato bakken gaan uit Nederland.

  Mvg. Jo

 16. sjeftuintips zegt:

  Hallo Jo,
  Je kunt de aardbeiplantjes het beste loskloppen om ze uit elkaar te halen. Je houdt dan aardbeiplantjes over met “blote” wortels. Zet de plantjes dan apart (of per 2 bij elkaar) in potjes met nieuwe plantvoeding en verse grond. Bij het planten de worteltjes van de plantjes spreiden (uit elkaar duwen) als je ze in de nieuwe grond plant. Dus de wortels niet in een kluitje bij elkaar. Daarna water geven enzovoort. Aardbeiplanten zijn sterk en zullen al snel weer gaan groeien.
  Succes en groeten,
  Sjef

 17. Jo zegt:

  Beste Sjef,
  Even juist een reactie om je te bedanken :). Ik ben nu nog de pot met de “zwakkere” aan het herplanten. Ik heb de aarde gewoon laten losweken, was echt wel verhard door te weinig grondstoffen. Ik begrijp ook best waarom die klein bleven, de wortels zijn enorm, dus weinig voeding voor 6 plantjes in een kleine pot. Ga er dus vanuit dat ze het volgende seizoen er ook sterk zullen bijstaan, zal ze wel noteren als zwak om het op te volgen. In ieder geval bedankt voor de wijze raad, je site is zeker een aanrader. Tot het volgende seizoen, ;)
  Met vriendelijke groeten,
  Jo

 18. Gert zegt:

  Hoi Sjef,

  Ik heb een aantal vragen over het telen van Korona aardbeien (junidrager dus).
  Dit wil ik volgend jaar in een moestuinbak van 1.00 bij 0,50 meter doen. Hoeveel plantjes kan ik daarin kwijt? Ik dacht zelf aan 8 stuks (liever meer natuurlijk).

  Ik kan van iemand stekken krijgen. Wat is de beste tijd om deze te planten (gerekend vanaf nu)? Of is het beter om bij een kweker in maart frigoplanten aan te schaffen?

  Verder had ik nog een vraag over de bodem. Vorig seizoen heb ik Bio-moestuingrond van Pokon gebruikt, maar dat is erg duur. Volstaat een algemene RHP-potgrond ook? En is het handig om die te vermengen met een flinke hoeveelheid compost?

  En welke bemesting kan ik het best toepassen? Voorheen gebruikte ik altijd gedroogde mestkorrels van Pokon, of is vloeibare aardbeienmest beter?

  Erg veel vragen, maar ik hoop dat je mij van deze info kunt voorzien. Alvast bedankt en groetjes,

  Gert

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Gert,
   Ik kreeg al veel vragen en reacties over aardbeiplanten, plantafstand, wanneer planten, bemesten enzovoort. Zie de bovenstaande reacties bij deze tip. In mijn antwoorden heb ik veel links naar “aardbeien-sites” gezet. Daar kun je de meeste antwoorden op jouw vragen vinden.
   Ik heb bij hoofdstuk J)# Aardbei-kweektips en internetsites een lijst gemaakt van al deze links.
   Ik plant elk jaar de uitlopers van mijn planten in augustus. De aardbeien zijn lekker, maar ik weet niet welk ras het is.
   Groetjes, Sjef

 19. Jo zegt:

  Hallo Sjef,
  Ik heb nog 1 vraagje. Moet je de aardbeiplanten in de winter ook nog water geven als ze in een serre staan?

  Groetjes Jo

 20. Jo zegt:

  Beste Sjef,

  Ik denk dat de natuur een beetje in de war is. Ik zit al met 2 aardbeiplantjes met een klein trosje aardbeien en dit is wel heel vroeg aangezien het junidragers zijn. Enig idee of ik deze best verwijder of mogen deze gerust hangen. Het hangt aan mijn uitlopers van vorig jaar en de plantjes zijn nog volop in groei. Ze lijken al volwassen maar toch nog niet zo als het hoort. Weet ook niet of ze uiteindelijk goed zullen smaken. Maar het is ook ergens zonde om ze weg te doen aangezien ze heel dik lijken te worden. Maar zelf moet ik ze deze week nog bemesten en sommige herplanten.

  Groetjes
  Jo

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Jo,
   Dit heb ik zelf nog nooit meegemaakt met mijn aardbeiplanten (ook junidragers).
   Ik denk dat je het beste alle bloemen en vruchten aan de plant laat zitten.

   Maar de bloemen kunnen gemakkelijk bevriezen, en dan groeien daar geen aardbeien uit.
   Je kunt gaatjesplastic over de planten doen. Dan bevriezen de bloemen niet (zo gauw). Gaatjesplastic mag er af bij vorstvrij weer en na half mei (of iets eerder).

   Geef de planten vanaf nu vaak en voldoende water. Dat hebben ze nodig om bloemen en aardbeien te laten uitgroeien.
   Dus elke dag even gaatjesplastic weghalen, water geven en weer gaatjesplastic opdoen. “Vermijd bij het gieten het vochtig worden van de rijpende vruchten. Zo voorkomt u vruchtrot.” las ik ergens op het internet.

   Succes, Sjef

   • Jo zegt:

    Beste Sjef,

    Bedankt voor deze tip, zal ik zeker proberen. Zal je laten weten hoe dit afliep en/of ze goed smaken. Zo kan je zelf ook weten hoe dit afloopt als dit zich ook een zou voordoen in je tuin. Zelf vind ik dit inderdaad ook een beetje raar, zeker omdat ze nog geen bijtjes zijn, zelfbestuiving is altijd een beetje zwakker dacht ik.. Sommige van mijn planten zijn zelf nu pas aan het groeien, Als deze 2 zo het hele jaar doordoen, zal ik er vast wel geniet van hebben. Ben dan wel aan het twijfelen of ik van elke van deze 2, 3 uitlopers ga gebruiken. Aangezien deze toch wel veelbelovend zijn, al wil ik ze ook niet uitputten.

    Groetjes
    Jo

 21. Marijke zegt:

  Wanneer knip je het stekje (dat in het bloempotje zonder bodem zit) los van de moederplant?

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Marijke,
   Ik knip de uitloper (stekje) heel laat van de moederplant los. Meestal pas als ik de uitloperplantjes op de nieuwe plek in de tuin ga planten. Dus in augustus.
   Tot die tijd zit de stek (uitloper) aan de moederplant vast. En aan de moederplant vast groeit de uitloper (misschien) groter, sneller dan als die niet meer vast zit.
   Ik laat aan de moederplant 1 of 2 uitlopers groeien. Daarna knip ik bij die moederplant alle nieuwe uitlopers eraf.
   Groetjes, Sjef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.