30) Bloempotje met stripje voor het gemakkelijk uithalen van de potkluit

In deze tip:

 • A)# Nodig
 • B)# Maken
 • C)# Vullen en zaaien
 • D)# Uithalen
 • E)# In de tuingrond zetten
 • F)# Tips
 • G)# Wikihow

.

Als je in een bloempotje zaait wil je later meestal de plantjes met potkluit in de tuingrond of in een grotere bloempot zetten.  Het uithalen van de plantjes met de hele potkluit gaat niet altijd even makkelijk.

Het uithalen gaat wel goed als je een bloempotje met inzet en stripje gebruikt. Hoe dat gaat wordt in dit bericht beschreven.

Je kunt deze werkwijze onder andere gebruiken bij vroege kropsla. Hierbij worden de plantjes circa 4 weken na het zaaien in de tuin gezet. De plantjes hebben dan nog maar kleine wortels.

.

A)# Nodig

Twee gelijke plastic bloempotjes en een dun stuk plastic, bv het deksel van een plastic margarinekuipje. De potjes op de foto zijn ca 5 cm doorsnede (bovenaan) en 5,5 cm hoog.

.

B)# Maken

Knip bij 1 bloempotje het grootste deel van de zijwand weg. Wat overblijft is de bodem en ca 1/3 deel van de ronde zijwand.  Het andere bloempotje blijft heel.  Zo eindig je met 1 potje en 1 inzet.

Knip uit een stuk dun plastic (bijvoorbeeld het deksel van een margarinekuipje) stripjes van ca 9 cm lang en 1,5 cm breed.  De stripjes kun je rechthoekig of lepelvormig uitknippen. Beide stripjes werken goed. Buig ongeveer 3 cm van het stripje om.  Dat omgebogen stukje past op de bodem van de inzet.

.

C)# Vullen en zaaien

Zet de inzet in het potje.  Plaats een rechthoekig of een lepelvormig stripje in de inzet. Zet het stripje in de inzet tegen de zijkant aan.  Beide stripjes werken even goed. Een lepelvormig stripje doet het misschien beter bij een groter bloempotje.

 • Schrijf als nodig zaai-info op het stripje. Vul de inzet (+ stripje) met potgrond of zaaigrond.
 • Druk de potgrond of zaaigrond aan. Je kunt dit doen met de onderkant van een ander leeg potje. De grond moet wat in elkaar worden gedrukt, dan valt die later niet zo gemakkelijk uit elkaar.
 • Leg zaad op de potgrond of zaaigrond.
 • Dek af met zaaigrond, potgrond of droog zand.

.

D)# Uithalen

Als de plantjes groot genoeg zijn, dan kunnen ze uit het potje gehaald worden.

Pak de inzet bij het bovenrandje vast. Haal de inzet met potkluit en plantjes voorzichtig uit het potje.

Trek het stripje rustig enkele millimeters naar boven en laat het daarna weer naar beneden gaan (houd intussen met de andere hand de inzet vast). Hierdoor komt de potkluit los van de inzet. De potkluit plakt dan niet meer aan de inzet.

Pak de potkluit tusen duim en vingers en til het van de inzet af. Daarna kun je de potkluit met plantjes op de bestemde plaats zetten, bv een grotere bloempot of in de tuingrond. Het kan gebeuren dat het stripje “meekomt” tijdens het optillen. Haal het stripje dan voorzichtig van de potkluit af.

.

E)# In de tuingrond zetten

Hier staat beschreven hoe je de potkluit met plantjes heel gemakkelijk in de grond zet.

Bovenste foto: Maak een kuiltje in de grond. Zet het bloempotje met plantjes (of een leeg bloempotje dat even groot is) in de grond. Schuif de grond tegen het potje aan. Druk de grond aan.

Middelste foto: Haal het potje uit de grond. Haal de inzet uit. Maak de potkluit los met stripje.

Onderste foto: Pak de potkluit met plantjes tussen duim en vingers. Laat de potkluit met plantjes voorzichtig in het kuiltje in de grond “vallen”.

.

F)# Tips

 • Probeer het uithalen voordat je de zaadjes oplegt. Je kunt dan nagaan of de potgrond of zaaigrond vochtig genoeg is. En checken of de potgrond genoeg is vastgedrukt in het potje. Je kunt ook de werkwijze oefenen. Als het uithalen goed gaat, zet dan daarna de potkluit terug in de inzet op het stripje en de inzet met potkluit weer terug in het bloempotje.

Als het uithalen niet goed gaat, maak dan alles leeg en schoon en begin van voren af aan.  Druk dan de grond wat steviger aan of maak die wat vochtiger.

 • Sproei de potkluit en de plantjes voor het uithalen. De potkluit zal dan niet zo snel uit elkaar vallen. Als nodig kun je de potkluit een beetje vastdrukken met je vingers voor het uithalen.

.

G)# Wikihow

Ik schreef in Wikihow een (Engelstalig) artikel over dit onderwerp. Klik op:     wikihow potkluit

Dit bericht werd geplaatst in eenvoudig, zaaien. Bookmark de permalink .

11 reacties op 30) Bloempotje met stripje voor het gemakkelijk uithalen van de potkluit

 1. Nicole zegt:

  Goede handige tip, merci!

 2. Wim zegt:

  Je kunt ook closetrolletjes middendoor snijden, zodat je 2 halfjes hebt. Deze vul je met potgrond en drukt dat stevig aan, hierin zaai je een zaadje van een groente- of bloemensoort. Als het plantje opkomt hoef je het niet te verspenen en als ze naar buiten kunnen, plant je ze met dit rolletje en al in de grond, geen groeiverlies door beschadiging van het weghalen van een potje en het papier verteerd in de grond, werkt echt goed !

  Groet, Wim.

 3. esther zegt:

  Beste allen,
  Ik ben een startende moestuinierder (dit wordt mijn eerste jaar) en ben vorige week begonnen met het zaaien van een aantal groentes binnen. Dit heb ik dus in halve wc rollen gedaan. De rollen staan dicht op elkaar, in een bak, maar er zit wel ruimte tussen de rolletjes (door hun ronde vorm). Ik heb potgrond gebruikt (verder niks) en dit licht bevochtigd. Toen heb ik een doorzichtige bovenkant er op gezet, een kasje. Er zijn al wat zaadjes gekiemd, alleen zie ik nu iets wat lijkt op schimmel aan de rolletjes, niet op de aarde. Is dit schimmel of iets anders. Ik zou het jammer vinden als alles straks mislukt doordat ik wc rollen heb gebruikt. Toen ik dit ontdekte (misschien na 5 a 6 dagen) heb ik de “kas” er af gehaald, zodat het kon ademen.
  Herkent iemand dit en wat moet ik doen?
  Dan nog een vraag: ik heb de zaadjes onder het dakraam staan, maar groeien ze dan niet te dun op, omdat ze naar het licht willen (meen dit ergens gelezen te hebben).
  Bedankt alvast voor eventuele reacties.
  Groeten, Esther

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Esther. Ik heb zelf geen ervaring met zaaien in een wc-rol met potgrond. Volgens Wim (2 reacties terug) moet dat goed gaan. De ontkiemende zaadjes hebben ook lucht nodig, dus je moet altijd een soort luchtopening hebben. Misschien dat andere tuinders een antwoord op jouw vraag hebben en een reactie plaatsen.

   Zodra de eerste sprietjes zichtbaar zijn moet je bakjes, potjes niet te warm maar wel volop in het licht zetten. Ik zet de plantjes meestal vlak onder een dakraam aan de noordkant. De temp is daar 15 tot 20 C.
   Succes, Sjef

 4. kees zegt:

  Hoi Esther.
  Als ik het zo lees zijn het de wc rollen die onder de schimmel zitten. Daar hebben dan de jonge plantjes geen last van .
  Lange dunne plantjes hebben meestal te weinig licht. Een plant wil altijd naar het licht groeien dus als er te weinig licht is dan krijg je dat probleem. Zelfs onder of bij een raam mis je al gauw 50% licht, vandaar. Zaai het zelfde zaadje in de zomer maar eens buiten in de tuin dan kan je zien wat ik bedoel.
  Gr. Kees

  • esther zegt:

   Dank je Kees voor je reactie. Ik heb de zaadjes gewoon maar laten zitten en ze hebben er idd geen last van gehad. Later las ik ergens dat het ook aan de zak aarde kon liggen, want ik wist niet dat er speciale zaai en stekgrond was en heb dus gewone potgrond gebruikt. Toch groeit het allemaal als “kool” en gaat het naar mijn idee heel goed. Ik heb zelfs een heel stel stekjes al in grotere potjes gezet en dat slaat ook aardig aan. Ik ben echt superenthousiast en kan niet wachten om alles in de tuin te zetten, maar ja, de weergoden zijn ons niet gunstig gestemd……

 5. Frits zegt:

  Het bloempotje met stripje werkt inderdaad. Ik had daar zelf nooit aan gedacht.
  Ik doe het echter anders.
  Wat is het probleem? De potkluit laat vaak niet gemakkelijk los uit het potje als er nogal wat wortelgroei is. De worteltjes zetten zich vast in de onderste randen en groeven op de bodem van het potje. Bovendien kan je de potkluit ook niet eenvoudig uit de pot krijgen door tegen de bodem aan te drukken.
  Bij een probleem moet je proberen om de oorzaak op te lossen. In dit geval vormt de bodem een probleem en het feit dat je de wortelkluit vanaf de onderkant van het potje niet eruit kunt drukken.
  Oplossing: Ik snij 80 à 90% van de bodem eruit. In de bodem staan verschillende gaatjes voor de waterafvoer. Je snijdt gewoon van gaatje naar gaatje en het grootste deel van de bodem is eruit.
  Als je gaat zaaien, dan strooi je eerst een centimetertje potgrond onderaan. Drukt dat nogal aan zodat er een dunne vastere laag ontstaat en vult dan het potje verder op en druk dat normaal aan.
  Als je gaat uitplanten kan je door het gat in de bodem de kluit er gewoon met je duim uit drukken. Meestal blijft deze mooi bijeen.
  Hierdoor heb je geen hulpmiddelen zoals stripje of bijgesneden potje, dat je extra in het zaaipotje zet, meer nodig.

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Frits,
   Jouw idee (gebruik een bloempot met 90 % weggesneden bodemdeel enzovoort) kan men goed gebruiken om planten met een grote potkluit en veel wortels uit een bloempot te halen. U hebt hierboven duidelijk omschreven hoe men dan moet handelen. Dank u voor deze tip. Ik zet uw werkwijze bij “2 Eenvoudige hulpmiddelen en tips”. Dan kunnen andere tuinders ook uw tip gebruiken.

   Mijn idee met inzet en stripje is vooral handig om kleine plantjes met potkluit en al uit bloempotjes te halen. Met “uitkloppen en uitdrukken” alleen lukt het vaak niet. Een groot deel van de potgrond valt er vanaf. Of je houdt alleen het plantje met de worteltjes zichtbaar in je hand.

   Groetjes, Sjef

 6. Pingback: 36) Preiplanten opkweken, uitplanten en verzorgen (enkele werkwijzen) | sjeftuintips

 7. Wat een geweldig idee. Zo eenvoudig kan gemak zijn. Leuk dat je deze tip deelt Sjef!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.