32) Bonen zaaien in potjes en later uitplanten

In deze tip:

 • Voorwoord
 • Wanneer zaaien en waar uitplanten?
 • A)# Bonen zaaien in koffiebekers met potgrond
 • B)# Vullen met potgrond, zaaien en water opgieten
 • C)# De bekers afdekken
 • D)# Plantjes zichtbaar
 • E)# Koel en voor een raam
 • F)# Uit het koffiebekertje, in de grond
 • G)# Uit het bloempotje/inzet/stripje, in de grond
 • H)# Uit een laag, afgesneden koffiebekertje
 • I)# Uit een gewoon koffiebekertje, maar met weinig potgrond
 • J)# Te warm of te donker
 • K)# Bonen zaaien in bloempot/inzet met tuingrond/compost mengsel
 • L)# Samenvatting

.

Voorwoord

Je kunt bonenzaden in de grond zaaien (leggen), afdekken met een laagje tuingrond en dan afwachten tot de planten opkomen. Dat is de “ouderwetse” werkwijze.

Bij staakbonen zaaien kun je de werkwijze van Willem gebruiken (zie reactie onderaan):  bonen zaaien, lap vijverfolie opleggen, water langs de staak gieten. De lap houdt regen tegen en houdt het zaaisel warm zodat de bonenzaden snel ontkiemen.

Je kunt ook bonenzaden op vochtig keukenpapier leggen om te ontkiemen. Zet de opgekomen kleine bonenplantjes in de tuingrond of in potjes met plantgrond. Meer info over op keukenpapier kiemen in tip 12).

.

Jantina schreef bij “tip 12) (Snij)bonen zaaien op keukenpapier” dat zij bonen in koffiebekers met potgrond zaait. Wanneer de bonenplantjes ca 5 cm groot zijn dan drukt zij de plantjes met potkluit uit het bekertje en zet ze de plantjes in de tuingrond.

Ik heb de werkwijze van Jantina ook uitgeprobeerd. Hieronder de resultaten, met nog wat aanvullingen van mijzelf (bonenplantjes in bloempotjes opkweken).

.

Wanneer zaaien en waar uitplanten?

Als je vroege boontjes wil kweken, zaai of kiem dan lage bonen (struikbonen, stambonen). Lage bonenplanten zijn na enkele weken groot, er komen bloemen aan en even later heb je boontjes. Staakbonen groeien eerst helemaal naar boven, pas daarna komen de bloemen en de boontjes; dit duurt dus véél langer dan bij de lage bonen.

Zaai vanaf eind maart binnenshuis (bij 20 – 25 gr C). Na ongeveer 1 week zijn de eerste bonenplantjes zichtbaar. Is er na 10 dagen nog geen bonenplantje te zien, dan:

 • waren de bonenzaden te droog en daarom niet gekiemd. Zaai opnieuw nieuwe zaden en zorg ervoor dat de zaden vochtig blijven (niet uitdrogen).
 • of de zaden zijn oud en niet kiemkrachtig. Haal de (rotte of beschimmelde) zaden uit de grond of van het keukenpapier af. Zaai opnieuw met nieuw gekochte bonenzaden (nieuwe zaden die langer houdbaar zijn).

Zorg ervoor dat je (3 of) 4 bonenplantjes per potje krijgt; dus zaai 4 zaden in een potje of plant 4 bonenplantjes in een potje.

Zet de potjes met groeiende bonenplantjes in het licht, bv binnenshuis vlak voor een raam. Temperatuur ca 15 gr C (bv koude slaapkamer).

Zet ze daarna overdag buiten bij 5 tot 15 gr C en ‘s-nachts binnenshuis bij ca 15 gr C. Als het kouder is dan 5 gr C, dan de plantjes binnenshuis houden. Je kunt de potjes met boontjes in een wasmand zetten en die mand telkens overdag buiten en ‘s-nachts binnen zetten. Het gaas erboven is om de merels uit de mand te houden; deze boontjes groeien in zelfgemaakte compost en in die compost zit hier en daar een aardworm.

Vanaf eind maart/begin april kun je de potjes met bonenplantjes (vlak bij elkaar) in de tuingrond zetten.

Zet de potjes eerst in een koude kas of koude bak. Handig is een golfplaattunnelkasje (zie tip 13). Zet bij warm of zonnig weer overdag het kasje of tunnel een stuk open, door de plexiglas platen aan beide uiteinden weg te halen. De kas of tunnel is ‘s-nachts dicht.

Als je de potjes met bonenplantjes “in verband” in de grond zet, dan passen er veel bloempotjes onder de tunnel.

Leg tijdens koud weer, bij koude nachten of bij nachtvorst een stuk plastic folie dubbelgevouwen over het kasje. Of maak een bogentunnel van plastic folie over de bonenplantjes onder het kasje of de golfplaattunnel.

Vanaf half april kun je de potkluiten met (3 of) 4 plantjes uit de potjes halen en in de grond zetten. Tussen elke groep van (3 of) 4 plantjes is ongeveer 30 cm. Plant ze onder een tunnel of in een koude bak in de tuingrond. Het kan in mei nog wel eens vriezen en daar kunnen de bonenplantjes niet tegen. Daarom eerst in een tunnel of kas uitplanten en later (na 15 mei) de tunnel weghalen of de kas helemaal open zetten. De golfplaattunnel van tip 13 is geschikt voor 1 rij bonenplantjes. Of de folietunnel van tip 11 voor 3 rijen bonen. Vanaf half tot eind mei kun je de tunnel of kas overdag open laten, als het weer het toelaat. Enkele weken later kan de tunnel weggehaald worden.

.

A)# Bonen zaaien in koffiebekers met potgrond

Nodig: lege koffiebekers, potgrond, leeg bloempotje, bonenzaad.

Plastic koffiebekers (wegwerpbekers) zijn niet goed voor het milieu. Als je deze bekers telkens weer gebruikt voor de volgende zaai, dan hoef je de bekers maar 1 keer aan te schaffen. Dat is minder slecht voor het milieu.

.

B)# Vullen met potgrond, zaaien en water opgieten

Doe potgrond in elk bekertje. Druk de potgrond een beetje aan. Doe dit met de bodem van een bloempotje.

Leg in elke beker 4 bonenzaden op de aangedrukte potgrond.

Strooi vervolgens bij elke beker ca 1 cm potgrond op de zaden.

Druk de potgrond weer aan met de bodem van een bloempotje.

Sproei water op de potgrond.

Uit mijn proefjes is gebleken dat potgrond aandrukken en water opsproeien de beste kiemresultaten geeft.

.

C)# De bekers afdekken

Dek de bovenzijde van de bekers af met plastic huishoudfolie. De folie ligt ruim over de bekers. Er kan nog lucht onder het folie door naar de bekers toe.

Of zet alle bekers in een kweekkasje. Zet de doorzichtige kap op de bak.

De luchtgaatjes in het doorzichtige bovendeel zijn een klein beetje open. Zo is er wel luchtverversing, maar droogt de potgrond minder snel uit.

Zet het geheel bij ca 19 tot 22 C.

.

D)# Plantjes zichtbaar

Het kweekkasje met bekers heeft 7 dagen bij 19 C gestaan. Er is in die 7 dagen geen water op gesproeid.  In alle bekers zijn bonen ontkiemd en komen stengels boven de grond.

.

E)# Koel en voor een raam

Zodra de eerste “stengeltjes” zichtbaar zijn, zoals op de foto hierboven, zet dan de bekers voor een raam in een koele ruimte. Temperatuur ca 15 C.  De bonenplantjes groeien dan “stevig” op. Sproei regelmatig een beetje water op de potgrond in de bekers, maar niet te veel. Laat de bonenplantjes voor het raam of eigenlijk tegen het raam groeien tot ze ongeveer 10 cm groot zijn.

Bij de eerste zaaisels zijn de bonen te vroeg uit de bekers gehaald (zie verderop). Daarom heb ik opnieuw in potgrond gezaaid en hierbij de potgrond aangedrukt en voldoende water gegeven.

Deze bonen zijn gezaaid in koffiebekers of in bloempotjes met aangedrukte potgrond. Ze kregen voldoende water en ze groeiden enkele dagen tegen een zolderraam.

Als de plantjes wat groter zijn en de buitentemp is goed, dan kun je de plantjes in de tuingrond zetten, bij koud weer onder een doorzichtige tunnel van golfplaat.

.

F)# Uit het koffiebekertje, in de grond

Als de plantjes ca 10 cm groot zijn, kun je ze uit de koffiebekers halen en in de tuingrond zetten. Het is handig als je een bollenplanter gebruikt om het plantgat in de grond te maken.

Maak met de bollenplanter een gat in de grond. Laat de tuingrond in de bollenplanter zitten.

Volgens Jantina gaat het uithalen als volgt erg goed. Leg het koffiebekertje met potkluit en plantjes op de zijkant op je hand. Druk tegen de bodem van de beker. Beweeg de koffiebeker en trek de koffiebeker voorzichtig van de potkluit af. De plantjes hebben een vrij grote potkluit, zoals je op de foto ziet.

Als de plantjes groot genoeg zijn dan zijn er veel wortels in de potgrond gegroeid. Je kunt dan de plantjes vastpakken zonder dat de potkluit uit elkaar valt.

Zet de plantjes in het plantgat in de tuingrond. Schuif daarna wat tuingrond tegen de plantjes en in de ruimte tussen gat en potkluit. Als nodig kun je nog wat tuingrond uit de bollenplanter laten vallen en aanschuiven.

.

G)# Uit het bloempotje/inzet/stripje, in de grond

In plaats van koffiebekertjes kun je ook bloempotjes met inzet en stripje gebruiken. Dit soort bloempotje staat beschreven in tip 30. Vul het potje met potgrond en zaai daar de bonen in.

Op de foto is het bloempotje gevuld met potgrond en er staan grote bonenplantjes in. Het potje is ca 9 cm in doorsnede.

Haal de inzet uit het bloempotje.

Trek aan het stripje om de potkluit los te maken. Haal de potkluit met plantjes van de inzet af.

Als de plantjes groot genoeg zijn dan zijn er veel wortels in de potgrond gegroeid. Je kunt dan de plantjes vastpakken zonder dat de potkluit uit elkaar valt. Daarna kun je de potkluit met plantjes in het plantgat in de tuingrond zetten.

.

H)# Uit een laag, afgesneden koffiebekertje

Je kunt van een koffiebekertje een stukje van de rand afknippen. Het bekertje is lager en er gaat minder potgrond in. De plantjes hoeven niet zo diep te wortelen om een potkluit te vormen. Misschien kun je de plantjes met potkluit eerder uit de lage bekers halen dan bij normale, hoge koffiebekers. Dat heb ik niet uitgeprobeerd; ik heb de plantjes in alle bekers en bloempotjes even lang laten doorgroeien.

Haal de plantjes uit de lage bekertjes zoals bij de gewone, hoge koffiebekertjes.  De plantjes hebben een goed doorwortelde potkluit.

Ook bij lage bekertjes kun je de plantjes vastpakken zonder dat de potkluit uit elkaar valt. Daarna kun je de potkluit met plantjes in een plantgat in de tuingrond zetten.

.

I)# Uit een gewoon koffiebekertje, maar met weinig potgrond

Je kunt een gewoon koffiebekertje voor ongeveer de helft vullen met potgrond. De plantjes hoeven niet zo diep te wortelen om een potkluit te vormen. Misschien kun je de plantjes met potkluit eerder uit de half gevulde bekers halen dan bij normaal gevulde koffiebekers.

Bij mijn proefje viel het op dat de bonenplantjes in deze bekertjes veel minder gegroeid waren. De potkluit is erg vochtig. De plantjes zijn klein en daardoor is de potkluit niet stevig en bevat de potkluit weinig wortels. Misschien kregen de plantjes te veel water of verdampte er minder water door de hoge rand.

De potkluit met plantjes is weer in het bekertje gezet. De plantjes mogen eerst groter groeien.

.

J)# Te warm of te donker

Groeien de bonenplantjes op een te warme plek, en/of niet vlak voor een raam dan groeien de plantjes “spichtig” op. Je krijgt dan blaadjes of zaadlobben die aan lange, dunne stengeltjes groeien. Zoals op onderstaande foto’s te zien is;

8 Dagen na het zaaien.

9 Dagen na het zaaien.

Bij deze plantjes zijn de stengeltjes tot 5 cm groot. Maar de worteltjes groeien niet diep in de potgrond, zeker niet tot de bodem van het bekertje.

Als je de plantjes met potkluit en al uit het bekertje haalt dan gebeurt er dit;

De plantjes hebben een kleine potkluit. Onder in het bekertje is losse potgrond. De potkluit valt uit elkaar.

.

K)# Bonen zaaien in bloempot/inzet met tuingrond/compost mengsel

Je kunt ook een mengsel van tuingrond en compost (1 op 1) gebruiken om bonen te zaaien. De potkluit zal wat gemakkelijker uit elkaar vallen dan bij potgrond. Want tuingrond en compost heeft minder vezels dan potgrond.

Het is handig om dan in een grote bloempot met inzet te zaaien. Daarbij kun je de potkluit gemakkelijker uit de pot halen. Maar de potkluit valt gemakkelijk uit elkaar, dus voorzichtig te werk gaan.

Bloempot met inzet en compost/tuingrond mengsel, net voor het uithalen.

Haal de inzet met potkluit en plantjes uit de bloempot.

Leg de inzet met potkluit en plantjes op je hand. Rol en draai de inzet op je hand voorzichtig totdat je de inzet weg kunt halen. Laat de potkluit met plantjes op je hand liggen. Voorzichtig, de potkluit kan gemakkelijk uit elkaar vallen.

Houd je hand met potkluit en plantjes bij het gat in de grond en laat het geheel voorzichtig van je hand in het gat in de grond glijden.

.

L)# Samenvatting

Bonen zaaien in bekertjes met potgrond gaat goed. Er zijn wel enkele dingen waar je op moet letten.

 • Bij het zaaien in koffiebekertjes is het belangrijk om niet te veel (en niet te weinig) water te geven. Bij teveel water kunnen de plantjes gaan rotten en dood gaan, bij te weinig water verdrogen de plantjes of ze groeien maar heel langzaam.
 • De plantjes moeten in de bekers groot opgroeien totdat de wortelkluit goed doorworteld is. Anders valt de wortelkluit uit elkaar bij het uithalen uit de bekers.
 • De plantjes moeten ook stevig opgroeien in de bekers, dus op een lichte koele plaats.
 • Bij gebruik van bloempotjes met bodemgaatjes is het water geven gemakkelijker. Er is dan weinig kans op “verdrinken” van de plantjes.
 • Potgrond bevat veel vezeltjes. Je kunt de plantjes vasthouden, zonder dat de potkluit van potgrond uit elkaar valt. Dat is handig bij het inzetten in een plantgat in de grond.
 • Als je zaait in een tuingrond/compost mengsel, dan valt de potkluit gemakkelijk uit elkaar. Gebruik dan een pot met inzet en laat de potkluit in het plantgat schuiven.
Dit bericht werd geplaatst in bonen. Bookmark de permalink .

37 reacties op 32) Bonen zaaien in potjes en later uitplanten

 1. yvonne zegt:

  Hoi Sjef, Ik heb een moestuintje in Frankrijk en ben daar heerlijk mee bezig. Nu heb ik een klein truckje. Als je de bonen niet voor wil kiemen, leg dan de bonen net voor het zaaien in olie (of zeepsop maar dat vind ik geen smakelijk idee). Dat beschermt de boon tegen uitdrogen bij erg droog weer, of, bij erg nat weer, het rotten van de bonen. Oke, je krijgt er wel vettige handen van maar het werkt goed.

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Yvonne,
   Een moestuintje in Frankrijk. Dat lijkt me erg leuk. Met vaker zonneschijn, hogere temperaturen en minder (nacht)vorst ellende.
   Over dat trucje met onderdompelen in (zonnebloem)olie had ik al ergens gelezen. Ik heb het nooit gebruikt. Maar ik ga het meenemen in een test met oude, schimmelende bonenzaden. Bedankt.
   Andere tuinders kunnen dit trucje natuurlijk ook zelf uitproberen.
   Groetjes, Sjef

 2. Marcel zegt:

  Hoi sjef,
  Even een vraag over de potjes methode, als je ze in de tuin gaat zetten, doe je dan 1 bekertje per bonenstaak (stoksnijbonen) ?

  Groeten Marcel.

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Marcel,
   Voor mij is de potjes methode ook nieuw. Op internet gezocht hoeveel staakbonen in een potje. Hier staat wat info: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/bonen_teelt.htm

   Volgens mij kun je het beste 3 tot 5 zaden in een bekertje zaaien. Laat 2 of 3 bonenplanten per bekertje opgroeien. Er kunnen enkele zaden niet ontkiemen of verwijder de kleinste bonenplantjes. Zet later de inhoud van 2 bekertjes per bonenstaak in de grond. Zo heb je 5 of 6 bonenplantjes per staak. Zet de plantjes aan de “binnenkant” van de staken.
   Groetjes, Sjef

 3. Sybren zegt:

  Mijn complimenten voor je verslag over het testen van opkweken van bonenplantjes.
  Het is zeer informatief.
  Bedankt.

  Sybren.

 4. Sophie33 zegt:

  Dit is een fantastische post! Héél informatief ook! :)

 5. Marc zegt:

  Klaar en duidelijke uitgelegd! Was de moeite om te lezen, heel leerrijk.

 6. Teresa zegt:

  Hallo Sjef,
  dikke proficiat met je zeer duidelijke uitleg betreffende bonen planten!
  Heb er heel veel van geleerd en het lukte wonderwel dan zij de tips en de foto’s!
  Danke danke vanwege Teresa, een beginnende tuinierster uit Vlaanderen.

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Teresa,
   Dankjewel en graag gedaan.
   Bonen kweken door zaden in de grond te stoppen en dan afwachten gaat niet altijd goed. Bij koud weer, of veel regen, of droog weer kiemen (veel) zaden niet.

   Met enkele handigheidjes (zoals zaaien in potjes of kiemen op vochtig papier) kiemen alle zaden en krijg je veel plantjes die je in de grond kunt planten.
   Groetjes en veel tuinplezier,
   Sjef

 7. Samira zegt:

  Beste Sjef,

  Mijn zoon moet een taak doen i.v.m. bonen in een bokaal laten groeien. Maar het lukt hem niet. Daarom wou ik vragen of je ons uitleg kan geven hoe het wel juist moet.
  Ik dank u alvast.

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Samira,
   Ik neem aan dat je een glazen bokaal bedoelt die een beetje lijkt op degene die op deze site staat afgebeeld: http://woonmooi.be/interieur/zelfgemaakt-terrarium/
   En dat een hand door de opening past.
   In tip 12 van Sjeftuintips staat hoe je bonenzaden op keukenpapier laat kiemen. Laat er bonenplantjes uitgroeien tot ze ongeveer 5 cm hoog zijn. Plant dan de bonenplantjes in de bokaal in de laag (pot)grond. De bonenplantjes groeien dan gewoon verder.

   Succes en groetjes, Sjef

 8. cornelis zegt:

  Ik ga het ook proberen met 18 potjes maal 4 zaadjes.
  Bedankt voor de tip en als het lukt of niet, ik bericht het.
  vr. groet Cornelis

 9. Willem zegt:

  Wel Sjef, door de meestal grilligere voorjaren van de laatste decennia, té nat, té droog is onze leemgrond meestal genadiger voor de voorgezaaide bonen tegenover de ter plaatse gezaaide bonen. Ik doe het ook meestal op jouw manier (uit noodzaak dus) en het leuke is dat de opbrengst zeer hoog blijft… Half juni zaai ik bij gunstig weer per staak nog een drietal boontjes bij die in de bescherming van de oudere ranken soms nog erg laat (begin november mits geen nachtvorst) een aantal superverse boontjes oplevert. Mijn tuin bevindt zich in een begenadigd heuvelachtig gebied gericht naar het zuiden in het vruchtbare Pajottenland in België.

  Vr groeten,

  Willem

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Willem,
   Leuk dat je dit met de lezers van Sjeftuintips wilt delen.
   Over later bij-zaaien rondom staken met ranken, daar had ik nog nooit aan gedacht. Ga ik dit jaar ook eens doen.
   Dankjewel voor deze info.
   groeten, Sjef

 10. Cees tuin zegt:

  Voor het eerst sperciebonen voorgetrokken goed gelukt. Bedankt voor de tip in de beker.

 11. Antoinet zegt:

  Ik heb dit ook gedaan en het werkt goed. Moet je daarna als je ze in de volle grond gezet hebt nog uitplanten? Misschien een domme vraag maar ik begin net met mijn eerste moestuintje.

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Antoinet,
   Je kunt de wortelkluit met bonenplantjes uit een potje halen en elk plantje apart in de grond zetten. In een rij. Tussen 2 plantjes in de rij is ongeveer 8 centimeter.

   Maar je kunt ook de wortelkluit met (4) bonenplantjes bij elkaar in een kuil in de tuingrond zetten. De (4) plantjes groeien vlak bij elkaar groter. Zet elk volgend groepje van (4) bonenplantjes ongeveer 30 centimeter verder in de rij.
   Groetjes en succes,
   Sjef

 12. Bertus zegt:

  Ik kiem de bonen vóór in wit zand. Ik heb een grote bak met wit/geel zand. Ik strooi daar de bonen in, strooi er weer wit/geel zand over en dek de bak af met een krant [donker]. Ik zet de bak in de kas. In wit/geel zand krijgen de bonen namelijk hele mooie blanke lange wortels. Dan kunnen de bonen later uitgeplant worden.
  Dit is een tip van een oude tuinder uit het Westland.

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Bertus,
   Dankjewel voor de duidelijke beschrijving van deze werkwijze. Ook handig voor de lezers van Sjeftuintips.
   Inderdaad, in een laag zand gaan de wortels van de bonenplanten naar onder groeien.
   Op keukenpapier gebeurt dat niet. Daar moet je bij het planten de wortels van de bonenplantje de grond in “helpen”.
   Sjef

 13. Bert zegt:

  Ik ben het aan het uittesten. 72 potjes met snijbonen (pronkbonen), en 24 potjes met prinsessenboontjes (rentegevers). Ik ben benieuwd.

 14. Willem zegt:

  Wat ik nu al het tweede jaar op rij deed en met succes; Ik had nog overschotten liggen van rubberfolie (vijverfolie). Ik sneed hier vierkante stukken uit van 50 op 50 cm, insnijden tot het midden en een cirkelvormig stukje uitsnijden voor rond de stok. Zaaien wanneer de grond droog is, de lappen opleggen en met een broesje wat water laten insijpelen via de stok (niet teveel). Bij een hevige bui blijft de grond onder de lap luchtig en eerder droog. Bonen houden van warmte…. en als het zonnetje schijnt warmt deze het zwarte rubber op zodat de zaaisels lekker warm blijven. Vandaag de rubbermatjes verwijderd na amper 5 dagen gezaaid, alle bonen waren er. Eenmaal boven de grond rotten ze uiteraard niet meer. Dit jaar was wél een makkie, warm en droog zonder noemenswaardige regen. In 2016 kregen ze een hevig onweer te verwerken…en nog succes met de matten.
  Uiteraard leg ik lange stokken op de lappen op de grond, langs beide kanten van de staken, om opvliegen (omhoog klappen) door de wind te vermijden.
  Met vriendelijke groet,
  Willem

 15. Pingback: Beans « Holland Gardening

 16. jacquelien zegt:

  Mijn complimenten voor al deze gedetailleerde informatie op deze site. Aan alles is gedacht. Echt heel leerzaam.
  Ik heb een vraag over het ontkiemen van snijbonen. Ik kende deze site nog niet en heb de boontjes van de snijbonen gewoon in potjes met aarde laten kiemen. Alleen gebeurde er in 20 van de 24 potjes niets. Na een week heb ik de potjes leeggegooid en kon ik niets meer van de boontjes terugvinden, behalve een plakkerig goedje. In de overige 4 potjes waren 4 boontjes goed ontkiemd. Vraag is wat zou er mis gegaan kunnen zijn? Kan ik de aarde waarin de ;’verdwenen’ boontjes zaten hergebruiken of neem ik dan een risico ivm eventuele schimmels/bacteriën?
  Met dank en groet,
  Jacquelien

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Jacquelien, dank je wel.
   De snijbonenzaden zijn in de aarde verrot. Er is (bijna) niets van die zaden over, ze zijn verteerd door bacteriën en schimmels.
   Zoveel ellende, dat kan alleen maar als de snijbonenzaden te oud waren en niet meer kiemkrachtig.
   Je kunt de aarde zeven, laten drogen en daarna opnieuw gebruiken (niet zoveel water toevoegen). Bij het ontkiemen spelen schimmels en bacteriën een grote rol.

   Je kunt niet gebruikte snijbonenzaden op vochtig keukenpapier laten kiemen tot er kleine bonenplantjes zijn.
   – Gaat dat wel goed, dan was de aarde slecht of te nat. De zaden zijn goed.
   – Krijg je op vochtig keukenpapier veel schimmelende zaden of onfrisse bonenplantjes, dan is het zaad niet goed of te oud. De aarde was dan wel goed.
   Je kunt op mijn site de categorie “bonen” kiezen (rechts). In tip 40), tip 35) en tip 12) staat meer info over bonen kiemen.
   Ik zaai al mijn (snij)bonenzaden op vochtig keukenpapier en zet de plantjes in de tuingrond. Dat gaat super als het zaad goed is. Als de zaden te oud zijn dan merk ik dat op het keukenpapier.
   Succes en groetjes van Sjef.

 17. Peter zegt:

  Bedankt voor de de duidelijke informatie, Sjef. Ik heb in al mijn onwetendheid 2 weken geleden stokslabonen voorgekweekt. Ze zijn nu 15 cm hoog. Erg laat voor zoiets begrijp ik nu. Morgen zet ik ze bij de stokken. Wat denk je: pluk ik nog wat als we beetje mooie nazomer hebben? Groet Peter (Gemert, zuidoost brabant, zo’n beetje de warmste plek van Nederland)

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Peter,
   Ja, ik denk dat je nog boontjes gaat plukken aan die staken. Ik heb goede ervaring met het stokbonenras Westlandia (Westlandse).
   In augustus 2019 had ik enkele bonenplantjes rond staken gezet in mijn achtertuin; in oktober hingen er nog boontjes aan de planten. Dit jaar proberen met meer plantjes.
   groetjes, Sjef

 18. René zegt:

  Ik meende dat deze manier wel goed zou zijn, echter is er geen rekening gehouden met de temperatuur buiten en binnen. Hier in Raalte is het ca. 30 graden buiten en 26 graden binnenshuis. Ik heb geen kamers waar ik een koele omgeving kan creëren. Nu is na een week of 8-9 alle potgrond aan het verschimmelen. Het plastic heb ik er af gehaald en zoveel mogelijk aangetaste grond eruit gepeuterd. Van de meeste boontjes zie ik alleen nog de “schilletjes” en het binnenste is waarschijnlijk vergaan. Kort gezegd; alle moeite is voor niets geweest en het is nu te laat om buiten te zaaien/poten. Zwaar teleurgesteld ben ik omdat ik weer in een “goede” tip ben getrapt!

  Dat worden dus boontjes eten van een (super)markt waar talloze handen aan hebben gezeten. Vooral in deze tijden nu niet echt een gezonde maaltijd op tafel of om later in te vriezen.

  Jammer>>>>erg jammer<<<.

 19. sjeftuintips zegt:

  Hallo René,
  Inderdaad, erg jammer dat het bonen kweken in potjes mislukt is. De zaden kunnen geschimmeld zijn door het warme weer, doordat de potgrond niet “schoon” was en/of doordat de bonenzaden oud waren en slecht kiemden.

  Maar het is nog niet te laat………
  Je kunt na 9 augustus nog boontjes kweken. Mijn voorstel (en mijn goede ervaring) is:
  Koop (gebruik) voor lage sperzieboontjes zaden van het ras Miracle. Voor stoksperzieboontjes het ras Westlandia (of Westlandse). Deze 2 rassen kunnen erg goed tegen het koude herfstweer.

  Leg een stel bonenzaden in een bak op (6) lagen vochtig keukenpapier (zie ook mijn tip 12 en tip 35). Leg een deksel “los” op de bak. Zet de bak met bonenzaden binnenshuis, 20 tot 30 gr C is oké. Als nodig water op papier gieten; de zaden mogen niet droog worden tijden kiemen.

  Na 3 dagen hebben veel bonenzaden een worteltje, na 7 dagen zijn de grootste bonenplantjes groot genoeg om in de tuingrond te planten. Giet extra water op het keukenpapier, haal voorzichtig de grootste bonenplantjes van het papier en plant die in de tuingrond.
  Je kunt de bonenplantjes in een kuiltje in de grond planten en/of hooi rondom de bonenplantjes in het kuiltje leggen en elke droge dag water geven. Zo groeien de bonenplantjes tijdens een hittegolf goed door.

  Ik zaai nooit bonenzaden in een potje met potgrond, maar altijd op vochtig keukenpapier. Kiemen de zaden slecht (of rotten of schimmelen ze), dan was het bonenzaad te oud. Dat weet je al na enkele dagen. Dan kun je nieuwe zaden aanschaffen.

  Succes, Sjef.

 20. Eddy zegt:

  Hallo, voor de eerste keer dit jaar geprobeerd om boontjes te zaaien op vochtig keukenpapier. Na een dag of 10 werden ze bruin en begonnen te stinken. Geen idee wat ik verkeerd heb gedaan. Ras was Prelude.

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Eddy,
   Jij hebt niks verkeerd gedaan. Bonenzaden die schimmelen, bruin worden of rotten op vochtig keukenpapier zijn “oude zaden”. In tip 12, beschrijf ik dit verschijnsel in hoofdstuk B1). Daar staat ook hoe je van schimmelbonen toch nog bonenplantjes kunt kweken.
   In tip 40 nog meer over bonenzaden.

   Voorstel: zaai opnieuw Prelude zaden op keukenpapier en volg de werkwijze van tip 12, B1).
   Of zaai een ander ras bonen op vochtig keukenpapier.
   Succes, Sjef

   • Eddy zegt:

    Dank je wel voor jouw reactie Sjef! Had zelf ook al het idee dat het oude zaden waren, maar op het doosje staat dat ze houdbaar zijn tot 1 juli 2023. Ik denk dat er met die datums gesjoemeld word. Ik probeer het vandaag opnieuw met een ander ras. Nogmaals bedankt Sjef!
    Groetjes Eddy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.