15) Bewaartips voor de oogst

Hier vind je tips om de oogst (voor langere of kortere tijd) te bewaren. En hoe je paprika’s en tomaten kunt laten bijkleuren.

In deze tip:

 • A)# Bonen en snijbonen
 • B)# Bloemkool
 • C)# Broccoli
 • D)# Aardappelen
 • E)# Uien
 • F)# Winterwortelen
 • G)# Paprika’s
 • H)# Rode bietjes
 • I)# Prei (winterprei)
 • J)# Witte kool
 • K)# Boerenkool
 • L)# Andijvie
 • M)# Witlof
 • N)# Tomaten

.

A)# Bonen en snijbonen

Leg sperziebonen of snijbonen in een plastic bak.  Leg enkele (2) lagen vochtig keukenpapier op de bonen. Leg een pannendeksel op het keukenpapier. Zet het geheel in de koelkast.

Op deze wijze drogen de bonen niet uit en de bonen blijven stevig.  Het deksel zorgt ervoor dat het keukenpapier vochtig blijft. In de koelkast gaan de bonen minder snel rotten door de lage temperatuur.

Als je veel (snij) bonen hebt kun je ze in de lege groentela van de koelkast bewaren.  Leg enkele (2) lagen vochtig keukenpapier op de bonen.  Een groentela heeft meestal een (glazen) plaat boven de bak. Hierdoor blijft het keukenpapier vochtig, dus het papier hoeft niet afgedekt te worden.

Bewaartijd is ongeveer 7 dagen als de bonen droog en schoon zijn geoogst. Waren de bonen nat van de regen of is er modder afgespoeld, dan is de bewaartijd korter, ongeveer 4 dagen.

Controleer af en toe de bonen en het keukenpapier. Sproei water op het papier als het te droog is geworden. Verwijder rotte bonen. Verwijder boontjes met bruine vlekjes. Of breek bruine delen van de boontjes af en verwijder de bruine delen.

In plaats van vochtig keukenpapier kun je een vochtige katoenen doek, of theedoek of iets dergelijks op de bonen leggen.

.

.

B)# Bloemkool

Verwijder een deel van de buitenste bladeren. Snij de stengel onder de bloemkool recht af.  Maak de bladeren rondom de bloemkool korter. Giet een laagje water (ongeveer 1 cm hoog) in de lege groentela van de koelkast. Leg de bloemkool  met de afgesneden stengel naar onder in de groentela. Zet de groentela in de koelkast.

Je kunt een grote bloemkool doorsnijden om die te laten passen in de groentela (onderste foto van de 3).

.

bloemkoolbewaar 5

bloemkoolbewaar 4

Is de groentela te klein, dan kun je de bloemkool met de stengel naar onder in een grote pan met een laagje (1 cm) water leggen. Deksel op de pan doen en in de koelkast zetten.  Als de deksel luchtdicht afsluit, dan kun je een klein voorwerp tussen deksel en pan aanbrengen, bv een wasknijper.

De bloemkool blijft stevig doordat die water kan opnemen via de stengel en niet uitdroogt. In de koelkast gaat bloemkool minder snel rotten door de lage temperatuur.

Bewaartijd is ca 7 dagen. Er kunnen wel enkele bruine vlekjes op de bloemkool komen. Deze gewoon afsnijden.

.

.

C)# Broccoli

Verwijder een deel van de buitenste bladeren. Snij de stengel onder de groene broccoli recht af.  Maak de bladeren rondom de groen broccoli korter. Giet een laagje water (ongeveer 1 cm hoog) in de lege groentela van de koelkast. Leg de groene broccoli  met de afgesneden stengel naar onder in de groentela. Zet de groentela in de koelkast.

Zo blijft de groene broccoli stevig doordat die water kan opnemen via de stengel en niet uitdroogt.  (Je hoeft er dus geen plastic zak om te doen zoals de broccoli in de winkel wordt aangeboden). In de koelkast gaat groene broccoli minder snel rotten door de lage temperatuur.

Bewaartijd is ca 5 dagen. Controleer de broccoli regelmatig. Als de stengel onderaan wat bruin of zacht is geworden dan kun je een stukje van de stengel afsnijden. En de broccoli weer terugplaatsen.

.

.

D)# Aardappelen

D1) Boodschappenkrat en kartonnen dozen

lage dozen

Je kunt zulke lage kartonnen dozen kopen bij Intratuin voor €0,19 per stuk.

.

Behandel aardappelen tijdens en na de oogst “als eieren”,  wel oppakken en neerleggen, niet mee gooien. Dit voorkomt beschadigingen en plekken op de aardappels.

Laat aardappelen na de oogst drogen op droge tuingrond, op kranten of op karton, als nodig onder een afdak. Haal daarna met een zachte borstel de aarde van de aardappelen.

Opmerkingen:

 • Je kunt de aardappelen in water dompelen om de tuingrond er af te halen. Daar kunnen de aardappelen goed tegen. Maar hierbij worden de aardappelen doornat en ze moeten daarna weer lange tijd drogen voor je ze kunt gaan bewaren in een krat.
 • Je kunt de tuingrond aan de aardappelen laten zitten (en niet afborstelen of afspoelen). Dat is okay als je de aardappelen in een zogenaamde kuil bewaart; dat is een hoop aardappelen afgedekt met stro en tuingrond. Maar in kratten valt er opgedroogde grond van de aardappelen af en vormt een laagje onder in de krat. En je moet vóór het schillen de grond van de aardappelen afhalen. Niet handig; je kunt veel beter na de oogst de aardappelen schoonborstelen.

Men neme twee lage (Intratuin) dozen. Haal bij elke doos 3 hoeken los (trek de gelijmde flappen los). Knip daarna de korte losgemaakte zij-flap van elke doos af.  Zie de 2e foto hierboven; aan de rechterkant op de foto is de zijkant (zij-flap) er af geknipt.

Leg een lage doos in een boodschappenkrat. Maak de losse lange zijde van de doos op maat door een nieuwe vouw erbij te maken.  Leg daarna nog een lage doos in de krat,  maar dan “andersom”. Maak bij deze doos ook een nieuwe vouw in de lange losse zijkant. In de doos liggen de aardappelen zachter dan op de harde plastic bodem van de krat; dus minder kans op beschadiging of butsen van de aardappelen. De opstaande rand van de lage doos zorgt (met de kranten rondom) er voor dat de aardappelen in het donker zijn.

Leg aardappelen in de krat. Je mag aardappelen inleggen tot enkele cm onder de bovenrand van de krat, dat gaat goed. Laat de aardappelen in de krat nog 1 of 2 dagen op een luchtige plek (bv onder een afdak) verder drogen. Hoe droger de aardappelen in de krat zijn, hoe minder kans op rotte aardappelen. En één rotte aardappel steekt de omringende droge aardappelen niet (gemakkelijk) aan.

Zet daarna de krat met aardapelen in een koele ruimte (kelder).  Bewaar de aardappelen in het donker anders worden ze groen. Groene delen van de aardappel zijn giftig!

Je kunt losse kranten tegen en op de kratten aanbrengen om het licht af te schermen.

Maar veel handiger is het om een “krantenrok” te maken en die om de kratten te doen.

krant2-nn

Bij tip 2 (Eenvoudige hulpmiddelen en tips) wordt de krantenrok beschreven. Schuif de krantenrok over de krat(ten) tot op de vloer. Schuif daarna de krantenrok enkele centimeters omhoog en vouw het stuk dat boven de krat uitsteekt naar binnen. Leg daarna een andere krant midden op de bovenste krat op de aardappels. Zo liggen de aardappels in het donker, maar toch “luchtig”. De rand van de kartonnen dozen in de (onderste) krat en de kranten rondom houden het licht tegen. Maar er zijn veel openingen om lucht door te laten.

.

D2) Mandje

aardappel 4

aardappel 5

aardappel 6

Op bovenstaande foto’s zie je hoe je aardappelen lichtdicht in een mandje kunt bewaren. Doe aan elke korte zijkant een opgevouwen stuk krant in het mandje. Leg de aardappelen in het mandje. Leg een krant met “2 omgevouwen zijkanten” op de het mandje, boven op de aardappelen.

.

D3) Aangetast of donkerder

Controleer af en toe de aardappelen. Na enkele weken kunnen enkele aardappelen donkerder zijn dan de andere aardappelen. Bijvoorbeeld de 4 aardappelen links op bovenstaande foto. Rechts zijn er aardappelen met een goede kleur.

Op deze foto zie je 2 doorgesneden donkere aardappelen. De aardappelen zijn aangetast door de plantenziekte Phytophthora en moeten weggegooid worden. Gooi ze niet op je eigen composthoop, maar doe ze bijvoorbeeld in de g.f.t.-bak (bak voor groente fruit en tuinafval).

.

D4) Scheuten

Haal bij vroege aardappelen scheuten weg vanaf september. Bij late aardappelen vanaf oktober. Haal tijdens het controleren (scheuten verwijderen) de aardappelen uit de volle krat en leg ze in een andere (eerst lege) krat met 2 lage kartonnen dozen. Op het eind hou je weer 1 lege krat over voor de volgende controlebeurt.

.

D5) Krantenrok voor 2 kratten gebruiken bij 1 krat

De krantenrok die bij D1) is beschreven is zo hoog dat die om 2 kratten op elkaar past. Als 1 krat leeg is, dan kun je de 2 kratten op elkaar laten staan en de hoge krantenrok blijven gebruiken.

Als je maar 1 krat gebruikt voor opslag dan kun je dezelfde hoge krantenrok gebruiken als je die anders vouwt;

 • Doe de hoge krantenrok om 1 krat. Laat de vouw(en) in de krantenrok zitten.
 • Trek de krantenrok ongeveer 2,5 cm omhoog om onderop een luchtgat te maken.
 • Vouw de gevouwen krantenrok bovenaan plat en naar elkaar toe.
 • Leg een krant boven op de gevouwen krantenrok.
 • Zo past de hoge krantenrok om 1 krat en worden de aardappelen luchtig en donker bewaard.

.

.

E)# Uien

E1) Juli en augustus waren droge maanden

Tijdens droge maanden kunnen de uien op het land drogen en het loof geel worden (afsterven). Haal de uien uit de grond als het loof geel-bruin en droog is. Leg ze in platte (Intratuin) dozen en laat ze verder drogen in de zon of onder een afdak. Zie verder bij E3) Opslag.

.

E2) In juli en/of augustus veel regen

Bij een natte zomer zullen de uien op het land niet drogen en “afsterven”. Oogst de uien enkele weken nadat het loof omgevallen is. Het loof is dan nog groen, maar langer op het land laten liggen geeft meer kans op rotte uien.

Leg de uien in platte (Intratuin) dozen.  Zet elke doos met uien op een “plankbrug”. Laat het loof buiten de doos hangen. Laat de uien zo in de zon of onder een afdak drogen tot het loof verdord is.

In tip 2) Eenvoudige hulpmiddelen en tips    is bij nr 15 deze plankbrug beschreven.

lage dozen

Je kunt zulke lage kartonnen dozen kopen bij Intratuin voor €0,19 per stuk.

.

E3) Opslag

Zet een plankbrug op de grond en leg er een platte doos op. Doe een touwtje om de doos om er voor te zorgen dat de zijkanten niet te ver naar buiten buigen. Leg de uien in de doos. Zet een nieuwe plankbrug er op als de doos vol is.  De bovenste doos kan voller gemaakt worden. Je kunt de bruggen ook anders opstapelen, zie de foto’s.

Als je de uien in de doos legt zoals op bovenstaande foto, dan passen er veel uien in. En de doos is niet te hoog gevuld.

Laat de uien enkele dagen in de dozen drogen op een droge winderige plaats.  Zet ze daarna in een droge koele plaats, bv een kelder.

uien loof af

Handig: Je kunt van “bijna droge” uien het grootste deel van het loof afknippen. De uien hebben dan nog een stukje loof van 1 tot 2 cm. Er passen dan meer uien in de doos. De uien drogen gemakkelijker op omdat de stengel ontbreekt.

Controleer de uien regelmatig. Houd je neus boven de uien. Rotte uien stinken. Je kunt ook in de uien knijpen.  Rottende uien zijn zacht. Leg tijdens de controle de uien over in een andere doos. Verwijder de slechte uien of snijd het slechte deel weg.

.

E4) Slechte ui

uien rot 1

uien rot 2

Bij een ui kun je het slechte, rotte deel met een scherp mesje ruim eraf snijden. Spoel daarna de ui onder stromend water af.

uien rot 3

Dit deel van een ui is over na het wegsnijden van het slechte deel. Leg de ui bovenop in de doos met uien, zodat de ui kan drogen. Gebruik deze ui als eerste.

.

E5) Een andere slechte ui

uien rot 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij controle in oktober ontdekte ik een ui die zacht was bij het loof. Eerst doormidden gesneden en van elke helft het slechte deel weggehaald. Hierboven een helft voor en na het verwijderen van het slechte deel.

uien rot 7

Na doormidden snijden, de slechte delen wegsnijden en wassen onder een waterkraan had ik nog zoveel ui over.

.

E6) Uienvlieg

uien rot 4

Tijdens de controle kun je ook een “zachte” ui aantreffen met hierin de bruine poppen van de uienvlieg, zoals op bovenstaande foto te zien is. Van de ui is dan (meestal) weinig goeds meer over. Werp de ui en de poppen niet op een composthoop, maar voer het geheel af via het restvuilnis.

uienvlieg

Ook op deze foto zie je een afgesneden stukje ui waarin poppen van de uienvlieg zaten.

.

E7) Groene uienrokken na wegsnijden en drogen

uien zijkant af

Van deze ui is een (zacht geworden) deel afgesneden. Daarna is de ui buiten bewaard. Drie weken na het afsnijden ziet de ui er zo uit. Het snijvlak is opgedroogd en de voorste delen van de “ui-rokken” zijn groen geworden”.

Na het weghalen van de droge ui-rokken en na een stukje afsnijden van de groene delen ziet de ui (het stuk ui) er weer goed uit. De ui kan daarna in stukjes worden gesneden en in een gerecht gebruikt worden.

.

E8) Uien “lopen uit”

Vanaf half maart controleren of de uien gaan “uitlopen”. Er groeien dan nieuwe groene “stengels” uit de ui. Knijp voorzichtig net boven de ui in de oude bladeren. Bij een “uitloper” voel je daar het begin van een stengel of stevige bladeren. Deze uitlopers als eerste opeten.

.

E9) Uien met “losse rokken”

Na een tijd bewaren kunnen enkele uien losse, gerimpelde buitenste “rokken” hebben. Rokken van de ui zijn de over elkaar liggende bladeren van de uienbol. Losse buitenste rokken bij een ui is meestal een teken dat er een stengel uit de ui gaat groeien. Gebruik zulke uien binnen enkele dagen of weken voor voedselbereiding.

Dit is de linker ui van de foto hierboven. De buitenste bruine rokken zijn weggehaald.

De ui is doormidden gesneden. Je ziet in de rechterhelft een stengel en bruin gekleurd ui-materiaal.

Dit is de rechter ui van de foto hierboven. De buitenste bruine rokken zijn weggehaald. Er groeit een stukje stengel uit de ui.

.

.

F)# Winterwortelen

Oogst de winterwortelen in oktober en/of november.

Er zijn 2 manieren van opslag:

F1) Stapelopslag

Strooi een laagje droog tuinzand (of zandbakzand of metselzand) in een curver box. Leg alle winterwortelen in de box. De wortels niet schoonmaken; “Hoe “vuiler” de wortels hoe beter te bewaren”. Strooi droog tuinzand (of… enz) tussen en op de wortels.

.

F2) Laag voor laag opslag

Strooi een laagje droog tuinzand (of zandbakzand of metselzand) in een curver box. Leg 1 laag  winterwortelen in de box. De wortelen niet schoonmaken; “Hoe “vuiler” de wortels hoe beter te bewaren”. Strooi droog tuinzand (of… enz) tussen en op de laag wortels.

Leg een nieuwe laag wortelen in de box. Strooi droog tuinzand (of… enz) tussen en op de laag wortels. Ga zo door tot alle wortelen op zijn of tot de box vol is.

.

Opmerking:

Gebruik droog zand voor de opslag. Het zand hoeft niet kurkdroog te zijn bij de begin van de opslag. Het zand mag dan wel een beetje plakkerig zijn. Tijdens de opslag droogt het zand verder uit.

Is het zand te vochtig dan kunnen er rotte plekjes op winterwortels komen. Zie foto’s verderop bij F4).

.

F3) Deksel opleggen

wiwortel 5

Leg een deksel op de box, maar zorg ervoor dat deze de box niet luchtdicht afsluit. De deksel houdt katten tegen die in het zachte droge zand willen ……..  Zet de box met wortelen op een vorstvrije, droge plaats.

.

F4) Controle

Controleer de wortelen regelmatig. Leg de gecontroleerde wortelen in een andere box met droog zand en maak weer een wortelopslag in die box. Gebruik het droge tuinzand (of zandbakzand of metselzand) uit de eerste box weer opnieuw in de andere box. Als het zand erg droog is, kurkdroog, dan kun je wat “verse”, vochtig zand erbij doen.

Controleer op scheuten en rotte plekken.

wortel loof

Verwijder de scheuten (korte bladeren) van de winterwortelen.

.

wortel 1

En haal rotte delen weg. Op deze foto een winterwortel met donkere (rottende) stukken.

wiwortel 2

Snijd met een scherp mes het donkerkleurig materiaal met wat extra goed wortelmateriaal van de wortel af.

wiwortel 3

Deze stukken wortel kunnen weer in droog zand bewaard worden. Gebruik deze stukken wortel als eerste in een gerecht.

.

F5) Borstelen

wortel borstel 1 wortel borstel 2

Vóór het gebruik (schillen, snijden) ga je de bewaarde winterwortels schoonmaken. Dat gaat gemakkelijk door met een afwasborstel de aanhangende grond eraf te vegen.

.

F6) Diepe scheuren en barsten

In winterwortelen kunnen diepe scheuren en barsten zijn.

Je hoeft die winterwortels niet weg (of op de composthoop) te gooien.

Gebruik een schilmesje om de winterwortel met barsten in bruikbare stukken te snijden. Hierna kun je de stukken winterwortel verder bewerken voor voedselbereiding.

.

.

G)# Paprika’s

G1) Opslag

Paprika’s kun je heel goed bewaren op vochtig keukenpapier in een bak met kleine luchtopeningen. Dus in een vochtige, bijna geheel afgesloten ruimte. Je kunt zo paprika’s bewaren of laten narijpen. Deze werkwijze gaat supergoed.

Nu weet ik dat paprika’s bewaren en narijpen erg goed gaat in een afwasteil met plastic folie erover.

Maar mijn eerste proefjes (over paprika’s bewaren en narijpen) waren in een kweekkasje met doorzichtige kap. Hieronder een beschrijving van die eerste proeven.

paprikarijpen 1

Paprika’s die net beginnen te verkleuren.

paprikarijpen 2 paprikarijpen 3

Leg enkele blaadjes keukenpapier op elkaar in de bak van een kweekkasje. Sproei water op het keukenpapier.

paprikarijpen 4 paprikarijpen 5

Leg de paprika’s op het vochtig keukenpapier. Zet de doorzichtige kap op met beide luchtgaatjes maximaal open. Zet het geheel in een ruimte van ongeveer 18 graden C.

Tijdens de bewaartijd is de doorzichtige kap op de bak.

paprikarijpen 6 (4 d)

paprikarijpen 7 (4 d)

Dezelfde paprika’s na 4 dagen. Hier liggen veel paprika’s met het steeltje naar onder.

.

paprikarijpen 8 (7 d)

paprikarijpen 9 (7 d)

Dezelfde paprika’s na 7 dagen. Ook hier liggen veel paprika’s met het steeltje naar onder.

Verderop in deze tip staat dat “met het steeltje naar onder” niet zo goed is. Het steeltje en de paprika kunnen dan gaan rotten.

.

paprikarijpen 12 (10 d)

paprikarijpen 13 (10 d)

Dezelfde paprika’s na 10 dagen. Hier zijn alle paprika’s met het steeltje opzij of omhoog gedraaid. Dat is beter want een steeltje kan gaan rotten als het op het papier ligt.

De paprika rechtsonder op de foto lag met het steeltje naar onder. Die paprika heeft nu een rottend steeltje.

.

paprikarijpen 15 (14 d)

paprikarijpen 14 (14 d)

Dezelfde paprika’s na 14 dagen.

.

G2) Opmerkingen

 • Leg de paprika’s op het keukenpapier met het steeltje naar opzij of naar boven. Dan rotten de paprika’s niet (zo snel). Ligt het steeltje van een paprika op het keukenpapier dan kan het steeltje en daarna de paprika gaan rotten. Zie ook onderstaande foto’s.

paprikarijpen 9

Deze paprika lag 7 dagen met het steeltje naar onder. Het steeltje begint een beetje te rotten. Daarna is de paprika andersom gelegd.

paprikarijpen 16 (14 d)

Dezelfde paprika (met het rotte steeltje) na 14 dagen. Het steeltje is opgedroogd en iets verder bruin geworden. De paprika is nog gaaf.

 • Je kunt de paprika’s laten rijpen en bewaren in een bak (een plastic afwasbak). Leg de paprika’s op enkele lagen vochtig keukenpapier. Doe plastic folie over de bak, met 1 luchtopening.

paprikabak-4-wasknijpers

Je kunt een plastic diepvrieszak openknippen en het plastic op de bak leggen. Zet het plastic aan de bak vast met 4 wasknijpers. Bovenaan op de foto zie je een smalle luchtopening.

paprikabak-lucht

Je maakt die smalle luchtopening door het plastic niet helemaal tot de rand van de bak aan te brengen. Eén luchtopening is voldoende; lucht kan in en uit de bak en het vochtige papier droogt niet te snel op.

Je kunt het plastic met 3 wasknijpers vastzetten; 2 (rode) knijpers bij de kleine luchtopening en 1 blauwe knijper aan de andere kant.

paprikabak-folie-open

Dat is handig bij het “openen”. Maak je de blauwe knijper los dan kun je het plastic folie “naar de overkant openklappen”.

 • Wil je véél paprika’s bewaren of laten narijpen dan kun je op de afwasbakken houten latjes leggen en de bakken op elkaar zetten.

paprikabakken-stapel

Vier afwasbakken met rijpende paprika’s op vochtig keukenpapier boven op elkaar. Er zijn 2 houten latjes op elke bak als steun voor de volgende bak.

 • Je kunt ook veel paprika’s bewaren en laten narijpen in een grote kartonnen doos met plastic folie.

paprika-oogst-in-karton paprika-oogst-in-karton-plastic-over

Doe een kartonnen doos in een grote plastic zak. Leg daarna keukenpapier in de doos. Sproei het keukenpapier nat. Leg paprika’s op het vochtige keukenpapier. Leg een (opgevouwen) plastic zak boven op de doos en zet die vast met wasknijpers.

In deze kartonnen doos passen meer dan 35 paprika’s.

20161220

Op deze foto is een andere kartonnen doos met (van de bovenkant) weggehaald plastic folie. Veel paprika’s zijn in 4 weken bijgekleurd van groen naar rood of oranje of geel.

.

Mijn ervaring:

 • Leg 3 of 4 lagen keukenpapier op elkaar.
 • Je mag vrij veel water op het keukenpapier gieten. De 3 of 4 lagen keukenpapier kunnen veel water opnemen. De paprika’s liggen dan op “erg vochtig” keukenpapier. Druk je met een vinger op het papier dan ontstaat er een klein plasje water. Dat is goed.
 • Hierdoor droogt het papier niet zo snel op; het blijft wel 1 a 2 weken vochtig.
 • Bewaar de paprika’s in huis bij ongeveer 15 tot 20 gr C.
 • Dankzij het erg vochtige keukenpapier blijven de paprika’s stevig. De paprika’s gaan niet zo vlug rotten doordat het keukenpapier het water “vasthoudt”. En doordat de bewaartemperatuur (15 tot 20 gr C) niet te hoog is.

Op deze manier gaan de paprika’s rijpen, terwijl ze stevig blijven. Na 1 of 2 weken heb je stevige rode (of gele of oranje of…)  paprika’s.

paprika-bewaar-met-rot-plekje

 • Ga regelmatig (2 keer per week) na of er paprika’s gaan rotten of zacht worden.
 • Er kan een klein rot plekje op de paprika zijn gekomen. In G3) staat wat je met z’n paprika kunt doen.
 • Voel of het steeltje nog stevig aan de paprika “zit”. Kun je het steeltje “los van de paprika bewegen” dan is er vaak een begin van rotten.
 • Zacht geworden paprika’s kun je weer stevig maken, zie G4).
 • Mijn ervaring is dat de paprika’s tijdens het rijpen zeker 2 weken erg stevig blijven en dat er weinig vruchten gaan rotten.
 • Tijdens het narijpen kun je een banaan of een andere rijpe vrucht tussen de paprika’s in de bak leggen. Volgens sommige websites worden de paprika’s dan sneller rijp. Maar zonder een banaan erbij gaat het narijpen ook goed.

paprikarijpen 26 paprikarijpen 27

 • Deze paprika’s zijn 7 weken bewaard. Op 10 november zijn 35 middelgrote en grote groene paprika’s geplukt. Ze zijn dezelfde dag op vochtig keukenpapier gelegd. In de weken hierna zijn ongeveer 30 paprika’s verwerkt in recepten of in stukjes ingevroren. Op 30 december zijn er nog enkele stevige paprika’s over. Eén paprika is aan het verkleuren. Het bruine steeltje is afgesneden, de paprika zelf is nog gaaf. De paprika’s zijn daarna in stukjes gesneden en ingevroren.

.

G3) Rot

Bij een paprika die je oogst of bewaart kan een deel beginnen te rotten. Bijvoorbeeld bij het steeltje.

paprikarijpen 25

Bij de paprika op de linker foto is het steeltje bruin. Snij het steeltje van de paprika af. Kijk dan goed of er nog bruine vlekjes op de paprika zijn, zoals op de rechter foto.

paprikarijpen 24

Zijn bruine vlekjes zichtbaar, snijd dan het slechte deel en een stukje gaaf paprikamateriaal van de vrucht af.

paprikarijpen 21

Leg het goede stuk paprika in een bak met 2 laagjes vochtig keukenpapier. Bijvoorbeeld in een champignonbakje. Leg de vrucht met de kant waar gesneden is, naar omhoog.

paprikarijpen 22

Doe een stukje plastic (folie) op de bak, maar laat een stukje open als luchtgaatje. Of leg een deksel met gaatjes op de bak. Zet het geheel in een koelkast. Controleer af en toe of het keukenpapier vochtig is. Als nodig koud kraanwater op het papier gieten of sproeien.

De vrucht zal niet veel verder rijpen, maar de paprika is zo enkele dagen houdbaar.

.

G4) Zacht geworden paprika’s

paprika stevig 4

Van de paprika’s die erg lang bewaard worden (langer dan 2 of 3 weken) kunnen er enkele zacht worden. Of het is een paprika die aan een afgebroken of verdorde tak van een paprika-plant hangt. Ook zo’n paprika kan zacht zijn geworden.

Deze paprika’s zijn niet rot maar hebben een “gerimpelde” schil of je kunt de paprika gemakkelijk indrukken.

paprika stevig 1

Snijd bij een zacht geworden paprika het steeltje met wat een omliggend paprikamateriaal weg. Snijd ook wat weg van de zaadlijsten en zaden. Je hoeft niet alle lijsten en zaadjes weg te halen. Zo’n paprika noem ik een “opengesneden paprika”.

De zacht geworden paprika’s op de volgende foto’s waren 26 dagen bewaard in afwasteiltjes op vochtig keukenpapier met plastic folie afdekking, bij ca 18 C.

paprika stevig 2

Zet alle zacht geworden, “opengesneden paprika’s” in een plastic bak. Plaats elke paprika met de opening naar boven in de bak. Zet de paprika’s tegen de rand van de bak en tegen elkaar aan zodat ze niet omvallen.

paprika stevig 3

Giet koud kraanwater in elke paprika tot helemaal vol. Dat gaat handig met een plantengieter. Op de foto zie je bij enkele paprika’s zaadjes op het water drijven. De plastic bak dient als “lekbak” en om paprika’s te steunen tegen omvallen.

Zet het geheel in een koelkast.

Na 1 tot 3 dagen in de koelkast zullen de meeste of alle paprika’s weer veel steviger zijn geworden. Giet dan bij elke paprika het water eruit. Snijd, als nodig, een klein randje paprikamateriaal langs de opening weg. Je kunt de paprika’s daarna in een gerecht verwerken of invriezen.

Of nog enkele dagen in de koelkast bewaren in een bakje met deksel en vochtig keukenpapier, zoals beschreven bij G3) Rot.

.

Opmerkingen over deze werkwijze

 • Je hoeft het water in de paprika’s niet te verversen gedurende de “koelkasttijd”.
 • Ga regelmatig na, (b.v. om de 12 uur) of de paprika’s steviger zijn geworden.
 • Laat de paprika’s niet langer dan 3 dagen met water gevuld in de koelkast verblijven. Als een paprika na 3 dagen nog niet steviger is geworden, dan gaat dat ook niet lukken met die paprika. Gebruik dan het goede, stevige deel van de paprika in een recept of vries de paprika in stukjes in.

paprika stevig 7

 • Heb je weinig zachte paprika’s dan kun je een klein plastic bakje gebruiken om ze in te zetten, zoals op bovenstaande foto te zien is.
 • Is een paprika “lek”, dan is die na een tijdje niet meer helemaal vol met water. Haal die paprika uit de bak en dompel die onder water, zoals hieronder beschreven is.

paprika stevig 5

paprika stevig 6

 • Zijn er maar 1 of enkele paprika’s zacht geworden, of heb je een “lekke” paprika dan gaat dit handiger: Vul een maatbeker of een grote drinkbeker of iets dergelijks met koud kraanwater. Dompel elke “open gesneden” paprika helemaal onder. De paprika gaat dan drijven en het bovenrandje steekt een stukje boven water uit. Zet de beker met water en ondergedompelde paprika in de koelkast.
 • In kraanwater onderdompelen gaat net zo goed als kraanwater in elke paprika gieten tot helemaal vol. De zacht geworden paprika neemt water op via de binnenkant. De ene keer is onderdompelen handiger, de andere keer is neerzetten en vullen met water gemakkelijker.

.

G5) Invriezen

paprikarijpen 28

 • Als je paprika invriest kun je handige plastic “druk en sluit” zakjes gebruiken. Vul het zakje met paprikastukjes en rol het op om zo veel mogelijk lucht uit het zakje te drukken. Daarna het stripje sluiten, het plastic zakje weer “uitrollen” en de paprikastukjes in een dunne laag verdelen. Leg het plastic zakje met paprikastukjes in de diepvries. De paprikastukjes bevriezen snel. En je kunt later gemakkelijk zien wat er in een plastic zakje zit.
 • Wil je weinig water mee invriezen, was de paprika’s dan niet voor het invriezen. Wrijf de buitenkant van de hele paprika schoon met keukenpapier of een theedoek. Als nodig spoel de hele paprika onder stromend water en droog de buitenkant daarna goed af. Snijd de (droge) paprika open, en haal de stengel en de zaadlijsten weg. Snijd de (droge) paprika in reepjes of stukjes. Leg de paprikastukjes op een schone droge doek of keukenpapier en dep de stukjes droog. Doe de paprikastukjes in een plastic zak om in te vriezen.

.

G6) Schimmel op paprikasteeltje

paprikarijpen 32

paprikarijpen 31

 • Als bij een paprika schimmel op het steeltje is, snijd dan met een scherp mes het steeltje en het randje eromheen van de paprika af.

paprikarijpen 22

 • Leg de paprika in een bakje met vochtig keukenpapier. Leg de paprika met de kant van het afgesneden steeltje naar boven. Zet het geheel in de koelkast, zoals beschreven bij   G3) Rot   . In de koelkast gaat het rotten niet verder. Let wel: de paprika rijpt niet verder in de koelkast.

.

Als een paprika met schimmel op het steeltje nog langer narijpt bij 15 tot 25 gr C, dan kan de paprika gaan rotten.

paprikarijpen 35

Zoals te zien op deze foto. Bij deze gele rijpe paprika is rondom het steeltje het paprikamateriaal gaan rotten.

paprikarijpen 36

 • Snijd bij zo’n paprika veel materiaal af rondom het steeltje. Het paprikadeel links op de foto is nog goed. Ga dat deel invriezen of verwerken in een gerecht. Het “kapje” met de steel en de zaadlijsten, midden en rechts op de foto, zijn aan het rotten.

.

G7) Bak met rechte rand

paprikarijpen 34

 • Bij een bak zonder “omgevouwen rand” kan de bak te laag zijn. Het plastic drukt dan op de paprika’s als je de wasknijpers op de rand zet.

paprikarijpen 33

 • Je kunt het plastic folie zo over de bak leggen. De wasknijpers hangen over de rand en houden het plastic folie strak.

.

.

 H)# Rode bietjes

De wijze van rode bietjes bewaren is als volgt:

Laat gezaaide rode bietjes (krootjes) worden van september tot november geoogst.  De wijze van bewaren lijkt op die van winterwortelen:

 • Draai het loof van de bietjes af.

 • Vul een emmer of bak met een laagje droog tuinzand of zandbakzand of metselzand.

 • Leg een laagje rode bietjes op het zand.

 • Strooi daarna een laagje zand tussen en op de laag bietjes.

.

Volgende laag:

 • Leg weer een laag met bietjes op het zand in de emmer en strooi er daarna zand tussen en bovenop.
 • Ga door met deze werkwijze tot de emmer bijna vol is of tot de bietjes “op” zijn.  Eindig altijd met een laagje zand tussen en op de bietjes-laag. Zet de bak of emmer met bietjes op een koele, vorstvrije plaats.

.

Controle:

Controleer regelmatig de bietjes en/of draai gegroeide blaadjes eraf. Leg de bietjes na  controle in een andere emmer met zand en maak een nieuwe “bietjesopslag” in die emmer. Gebruik het zand uit de eerste emmer weer opnieuw in de andere emmer. Als het zand erg droog is, kurkdroog, dan kun je wat “vers”, vochtig zand erbij doen.

Op deze wijze kun je bietjes bewaren tot de lente van het volgende jaar.

.

Opmerking:

Gebruik droog zand voor de opslag. Het zand hoeft niet kurkdroog te zijn bij de begin van de opslag. Het zand mag dan wel een beetje plakkerig zijn. Tijdens de opslag droogt het zand verder uit.

Is het zand te vochtig dan kan er een rot plekje op een bietje komen. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. Ik denk dat bietjes niet zo gemakkelijk rotten als winterwortelen.

.

.

I)# Prei (winterprei)

Als het niet te hard vriest kun je de hele winter verse prei uit de tuin oogsten. Maar bij strenge vorst gaat het oogsten wel erg moeilijk. En door strenge vorst kan de prei slechter worden met bruine zachte bladeren en zo.

.

Bewaren in de tuingrond

Als je doorzichtige tunnels over de rij met preiplanten zet dan kun je de preien gemakkelijker oogsten bij vriesweer. Zie hieronder.

 • Knip de buitenste bladeren van de preien kort.

 • Zet een tunnel over elke rij met kortgeknipte preien (op de foto hierboven had ik 3 rijen met preien en maar 2 tunnels).
 • Bij elke tunnel zijn de einden open. De tunnel is zo erg luchtig en preien kunnen snel opdrogen (van dauwdruppels). Dus minder kans op rotte preien.
 • Preien onder een tunnel blijven goed.
 • Er komt geen sneeuw op de preien. (na sneeuw op de preien worden de bladeren zacht en gaan rotten).
 • Bij vriesweer kun je de preien die onder de tunnel staan gemakkelijker uit de grond halen, de grond is rondom de prei is minder diep bevroren.
 • De tunnel kan aan de tuingrond vastvriezen. Dan moet je de tunnel losmaken voordat je de preien kunt oogsten.

.

Winterprei, geoogst op 16 maart. Van deze preien zijn eind december de bladeren kort geknipt. Daarna stonden ze in de tuingrond onder een tunnel. Op 16 maart zijn ze uit de grond gehaald. Zoals je ziet zijn de bladeren onder de tunnel weer wat langer gegroeid; de bladeren “duwden” tegen de tunnel aan.

Bij schoonmaken van de 2 preien zijn enkele poppen van de mineervlieg in het spoelwater gevonden. Meer info over de mineervlieg in   tip 4) Plantenziekten en plagen    .

.

Preien uitgraven en ergens anders bewaren

Je kunt in de vroege winter of voor een lange vorsttijd preien uit de tuingrond halen. Bewaar de preien (in groepen bij elkaar) in de tuingrond en dek de preien af. Of neem de preien mee naar huis en bewaar ze in grote bloempotten of kuipen of emmers gevuld met een laagje tuingrond. Deze bewaarwerkwijzen worden hieronder beschreven.

.

I1) Bewaren in een grote bloempot, speciekuip of emmer

 • Nodig:
  • Een grote bloempot of speciekuip met gaten in de bodem.
  • Vochtige tuingrond.
  • Preien met korter gemaakte bladeren.

prei-pot-1

 • Leg de pot of kuip op de zijkant.
 • Leg een steen of iets dergelijk onder de rand van de pot.
 • Strooi wat tuingrond in de pot of de kuip. Doordat de pot (kuip) achterover helt blijft de tuingrond beter in de pot tijdens de volgende handelingen.

prei-pot-2

 • Leg een laag preien op de laag grond in de bloempot of kuip. Van de preien zijn de bladeren korter gemaakt. Dat is handiger bij het inleggen. En er is minder kans op rottende of natte preibladeren tijdens de opslag.

prei-pot-3

 • Strooi weer een laag vochtige tuingrond op de preien in de pot.

prei-pot-4

 • Leg weer een laag preien op de laag grond in de bloempot of kuip

.

 • Ga door met grond strooien en preien opleggen tot de pot “vol” is (of tot de preien “op” zijn).

prei-pot-5

 • Zet de pot of kuip met preien en tuingrond rechtop.
 • Schud de pot of kuip zodat de grond beter verdeeld wordt.

20161218

Op deze foto zie je 1 speciekuip en 2 grote bloempotten met tuingrond en preien. In de bloempotten en in de kuip zijn gaten in de bodem. Alle preien zijn op 9 november in de potten en kuipen gedaan.

 • Zet de potten met preien bij regenweer onder een afdak of onder een tuintafel.
 • Zet de potten bij vorst in een vorstvrije schuur of garage. Na de vorst de potten weer “buiten” zetten.
 • Giet af en toe kraanwater op de tuingrond in de potten. Zorg ervoor dat tijdens het gieten de preien niet nat worden; anders heb je kans op rottende preien of bladeren.
 • Deze werkwijze is erg gemakkelijk.

.

20170116

Op 1 januari zien de preien er zó uit.

.

20170215En op 1 februari zijn dit de preien.

.

prei-pot-6

Eind februari zien de laatste bewaarde preien er uit zoals op deze foto. Dat is 16 weken na het inzetten.

prei-pot-7

De tuingrond in de kuip is nog een beetje vochtig. De buitenste bladeren van de preien zijn opgedroogd en bruin geworden.

prei-pot-8

Zo zien de preien er uit. Bruine droge buitenste bladeren. De planten hebben tijdens de bewaar geen nieuwe (witte) wortels bijgemaakt.

prei-pot-9

Na het weghalen van de buitenste bladeren zien de preien er redelijk tot goed uit. De preien zijn “erg droog”. De witte bladeren zitten nogal “los over elkaar heen”.

De 3 preien zijn gewassen en in ringen gesneden.

Dit zijn de preiringen afkomstig van die 3 preien. Zien er goed uit en smaakten heerlijk.

.

Voor preibewaar gaat het onderstaande misschien beter (volgende oogst uitproberen):

 • Wortels vóór het bewaren afknippen.
 • Tijdens het “in de kuip leggen” compost op de wortels en zand op de stengels strooien.
 • De kuip of pot met preien vaker in de regen laten staan.

.

.

Hieronder het oorspronkelijke prei-verhaal uit 2011.

I1)a  Bloempot of kuip

preibewaar6

Haal een deel van de lange bladeren af, haal de buitenste bladeren weg en knip de wortels “kort”. Een prei ziet er daarna uit zoals deze prei op de bloempotrand.

preibewaar5

Vul een grote bloempot (met afvoergaten) met een laag tuingrond, ongeveer 15 cm hoog.

preibewaar7

Gebruik een tuinschep om de dikste preien tegen de rand van de bloempot in de tuingrond te zetten. Zet nog niet de hele rand vol, maar laat ongeveer 20 cm aan de voorkant vrij.

preibewaar9

Zet daarna telkens een (dunnere) prei in de tuingrond. Gebruik een eetlepel of zoiets dergelijks om de grond opzij te schuiven en om de grond weer tegen de prei te schuiven.

preibewaar10

Zet op dezelfde wijze meer preien in de grond.

preibewaar11

Zet aan het eind ook nog enkele dikke preien tegen de rand.

.

I1)b Inzetten met een onkruidsteker

preibewaar13 preibewaar14 preibewaar15 preibewaar16

Met een zogenaamde “onkruidsteker” is het heel gemakkelijk om gaatjes in de grond te maken en preien in te zetten. Zie bovenstaande foto’s.

.

I1)c In een grote emmer

preibewaar12

Je kunt preien ook in een (grote) emmer met een laag tuingrond zetten.

.

Zet de bloempot of emmer onder een afdak of in een schuur bij strenge vorst. Geef af en toe een beetje water op de tuingrond.

.

I1)d In een bloempot met compost

Je kunt preiplanten met korte wortels en korte bladeren in een bloempot met een laagje compost zetten.

preibewaar17Op deze foto zie je preien in een plastic bloempot (met gaten in de bodem), gevuld met een laagje compost.

preibewaar18

Zo zien de preien er uit na enkele weken opslag. Er zijn nieuwe (witte) worteltjes gegroeid.

preibewaar19

Hier zie je duidelijk de nieuw gegroeide worteltjes aan de preien.

Misschien gaat deze wijze van bewaren nog beter. Volgende oogst (2015) meer.

.

I2) In de tuin (in tuingrond) met afdekking

Je kunt preien in de tuingrond zetten en dan de planten afdekken tegen de kou en de vorst. Draai of snijd de top van het loof af. Zet de preien (met wortels er aan)  in groepjes in de (achter)tuin.

Hieronder beschrijf ik 3 manieren van bewaren.

Voor elke wijze van bewaren geldt: Bij zware regenval of bij nachtvorst de prei afdekken.  Bij strenge vorst wat stro op en rondom de prei leggen en de prei afdekken.

I2)a Onder een metselkuip

Maak een ronde kuil in de grond.  Gebruik hierbij een metselkuip van 65 liter (ca € 7,00) en druk de grond rondom aan met een hark.

Zet rijtjes preiplanten rechtop in de kuil. Gebruik hierbij een plaat of een stuk golfplaat als hulp. Druk telkens met de plaat de grond tegen de preien aan. Zet daarna de plaat wat verder en zet weer preiplanten achter de plaat. Enzovoort.

Zet de speciekuip omgekeerd op 3 stenen als afdekking.  Zet dan de kuip vast met pennen of leg een stoeptegel op.

.

I2)b Onder curver boxen

Graaf een rechthoekige kuil in de grond.  Zet hierin telkens een rij preiplanten en schuif grond tegen de preiplanten. Zet de preiplanten zo recht mogelijk.  Of duw de planten recht na het inzetten.

Zet curver boxen omgekeerd op enkele stenen als afdekking.  Leg een stoeptegel op de boxen.

.

I2)c Onder golfplaat

Graaf een rechthoekige kuil in de grond met een schuine zijkant.  Zet hierin telkens een rij preiplanten (schuin), strooi grond tegen de prei en druk de grond aan met een schop.  Maak de kuil langer als dat nodig is om alle prei erin te zetten.

.

Dek de kuil af met een rondgebogen doorzichtige plastic golfplaat.

Je kunt de golfplaat vast zetten met bakstenen, balkjes en (bamboe) stokken zoals je op de 2 bovenste foto’s ziet.  Deze opstelling is niet “stormvast”.  Dus bij harde wind stevige pennen of paaltjes erbij zetten.

Heb je een golfplaatkas met ijzerdraadbogen en ijzeren pennen (zie tip 13), zet die dan over de prei zoals op de 3 onderste foto’s te zien is.  Hierbij zijn vier handvaten van ijzeren pennen in de binnenste draadogen van de tunnel gestoken.  Er zijn ook vier pennen door de buitenste ogen van de bogentunnel gestoken, zodat de tunnel bij harde wind niet om- of wegwaait.

Je kunt de golfplaat steeds boven de preiplanten laten staan tijdens het bewaren.  Bij deze wijze is er voldoende “luchtverversing” om de preiplanten goed te houden.

Bij vorst en/of sneeuw kun je een zeil over de tunnel leggen.  Leg het zeil vast met stenen.  En leg bij strenge vorst ook nog stro of plastic folie onder de golfplaat.

.

I2)d Prei na strenge vorst in februari

Op bovenstaande foto (van 18 februari) zie je prei onder de tunnel.  Tijdens de strenge vorst had ik landbouwplastic en zeil over de tunnel liggen.

Deze foto is ook van 18 februari.  Hier zie je preiplanten in de tuin van een volkstuincollega.

.

I2)e Preiopslag in februari-maart

Haal eind februari, begin maart de golfplaat boven de prei weg en zet de prei in een diepe kuil.  Reden: onder de golfplaat wordt het warm in de zon. De prei gaat bij hoge temperatuur een bloemstengel vormen (“schieten”). En hierdoor blijft er minder preiblad over.

.

I3) Dikke prei (uit de winkel) in tuingrond bewaren

Heb je zelf nog geen prei-oogst dan kun je prei in de winkel kopen. Is er prei uit de winkel “over”, dan kun je die in de tuingrond bewaren.

prei winkel 1

Hier zie je 2 “winkelpreien”. En een plastic buis van 40 mm uitwendig. Rondom de buis is een elastiekje.

prei winkel 2

Steek de buis tot het elastiekje in de grond, dat is ongeveer 15 cm diep. Haal de buis uit de grond (en klop de grond uit de buis). Zet de “winkelprei” in het gat in de grond.

prei winkel 3

Giet koud water in elk gat met een “winkelprei”. “Winkelprei” heeft geen of weinig wortels. Na enkele dagen zullen de eerste wortels in de tuingrond gaan groeien.

Zo kun je de “winkelprei” 1 of 2 weken bewaren.

.

I4) Prei “met mineervliegpoppen” verwerken

In prei kunnen poppen van de mineervlieg zitten. Meer info over deze plaaggeest in tip       4) Ziekten en plagen  bij B)# Prei. 

Om zulke prei te verwerken in de keuken moet je eerst op zoek gaan naar de bruine poppen van de mineervlieg en daarna deze verwijderen. Hieronder staan 2 werkwijzen om dat te doen.

.

I4a) Prei in stukken snijden.

prei snijden 1 prei snijden 2 prei snijden 3 prei snijden 4 prei snijden 5

Haal de droge of verdorde buitenste bladeren weg. Snijd de prei in stukken.

prei snijden 6

Hier zie je de uiteinden van 2 stukken prei. Deze stukken zaten (voor het doorsnijden) aan elkaar. In elk uiteinde zie je de rood/bruine verkleuring van de vreetgangen van de mineermade.

prei snijden 7

prei snijden 9

Snijd bij dit stuk prei met een scherp mes een deel van de buitenste bladeren af. Zo kun je de mineerpop en de rood bruine verkleuring verwijderen.

prei snijden 10

prei snijden 11

Doe hetzelfde bij dit stuk prei.

In het andere stuk prei (het 3e van onderaf gerekend) zitten geen vraatsporen. Dat stuk hoeft niet extra schoon gemaakt te worden om de mineerpop weg te halen. Die zit er niet in.

prei snijden 15

Spoel hierna de stukken prei in water.

Daarna kun je de prei in ringen snijden. En de preiringen in een bak met water spoelen. Misschien dat er nog een mineerpop in het spoelwater terecht komt.

.

I4b) Van de prei de buitenste bladeren weghalen

Mineervliegpoppen zitten voornamelijk (alleen maar) in de buitenste bladeren van een prei. In de binnenste bladeren zijn (meestal) geen bruine mineerpoppen te vinden, is mijn ervaring.

Op zoek naar de mineerpoppen in de prei kun je de buitenste bladeren van de prei weghalen en daarvan de mineerpoppen verwijderen. Hieronder een beschrijving.

prei mineer 5

 • Snijd met een scherp mes een prei overlangs in. Snijd enkele millimeters diep om de buitenste (4) preibladeren door te snijden.
 • Haal de (4) buitenste bladeren van de prei af en leg ze opengevouwen naast elkaar op een aanrecht of grote snijplank.
 • Snijd of pak bij elk opengevouwen prei-blad de mineerpoppen en mineermaden weg.
 • Draai elk prei-blad een keer om, om ook aan de andere kant de mineerbeesten weg te halen.

Op de bovenstaande foto zie je bovenaan 4  opengevouwen bladeren. Onderaan op de foto zie je het middendeel van de prei. Dat is het stuk prei dat onder de 4 buitenste bladeren is.

prei mineer 3

prei mineer 4

Ga ook op zoek naar de maden van de preimineervlieg. En haal die weg. De maden zijn de witte “beesten” op de 2 foto’s hierboven. De maden in de prei zijn nog volop aan het eten. Ze hadden nog geen zin om bruingekleurde poppen te worden.

prei mineer 6

Na het weghalen van de mineerbeesten kun je de prei weer “in elkaar zetten”. Vouw de (4) buitenste bladeren weer om het middendeel van de prei. Op de bovenstaande foto zie je hoe de prei eruit ziet na het weer in elkaar zetten.

prei mineer 2

Je kunt de “in elkaar gezette” prei bewaren in een emmer met water.

Daarna kun je de prei in ringen snijden. En de preiringen in een bak met water spoelen. Misschien dat er nog een mineerpop in het spoelwater terecht komt.

prei mineer 1

Bij het spoelen in water zakken de poppen en maden van de mineervlieg naar de bodem. De preiringen blijven drijven en kunnen uit het water geschept worden.

.

I5) Laatste (langst bewaarde) prei verwerken voor een maal

Hieronder foto’s van het “schoonmaken en snijden” van de langst bewaarde prei (bewaard tot 1 februari).

prei snij 4   prei snij 1

prei snij 2

De preien die in een grote bloempot zijn bewaard leveren na schoonmaken, snijden en wassen zoveel preiringen op.

.

.

J)# Witte kool

Haal de wittekoolplant voor de (strenge) vorst met een spa (schop) uit de grond.  Laat zoveel mogelijk grond aan de wortels zitten.  Zet de plant in een grote plastic bloempot. Vul aan met tuingrond.  Druk de grond in de bloempot goed aan.  Zet de bloempot met koolplant weer in de grond in de tuin. Geef water.

Waarom in een bloempot? In een bloempot kun je de koolplant gemakkelijk vervoeren zonder dat de plant dood gaat of de bladeren gaan hangen. Water geven gaat gemakkelijk in een bloempot met rand.

Bij strenge vorst zet je de pot + plant onder een afdak of in een schuur.  Zo blijft de plant goed en kun je “altijd” gemakkelijk oogsten.

Haal voor (strenge) vorst of sneeuw de pot met plant uit de grond.  Is de toplaag van de grond al bevroren, dan voorzichtig met een schop de pot uit de grond “tillen” zoals op de foto hierboven.  Zet de pot met plant onder een afdak of in een schuur.

Bij vorstvrij weer de pot + koolplant weer in het de tuin in de “ronde kuil” zetten. Daarna water geven.

.

J1) Halve wittekool oogsten

Heb je maar een halve witte kool nodig dan kun je het volgende doen. Snijd in de herfst of in de winter de helft van de kool af.  Laat de “halve koolplant” met steel en wortels in de grond (of in de pot) staan.

Op 20 januari heb ik de helft van een witte kool afgesneden (zie foto).  Tijdens de strenge vorst stond de pot met de “halve koolplant” in de schuur bij 1 tot 5 gr C.  Op 10 februari (3 weken na het afsnijden) heb ik de rest van de witte kool geoogst. Goede kwaliteit.

Waarschijnlijk gaat dit ook goed bij rode kool en savooiekool.

.

J2) Einde bewaartijd

wittekool 3

Je kunt in het voorjaar een halve of een 1/4 witte kool bewaren totdat die “op” is. Oogst de laatste delen van de kool ruim voor april.

In april gaan er scheuten en stengels tussen de lagen van de wittekool groeien. Dan kun je de kool maar beter niet meer gebruiken om te eten.

wittekool 4

Haal de kool dan “uit elkaar” en werp de losse koolbladen op je composthoop. Werp de koolstronk met wortels in de GFT bak.

.

J3) Opmerking:

Dit “bewaarkunstje” werkt niet in de zomer of in de vroege herfst.

wkoolhalf 2

Van deze witte kool is in september de helft afgesneden. In de weken en maanden daarna zijn er “minikooltjes” op het snijvlak gegroeid. De grote halve kool kan niet meer gegeten worden want de bladeren zijn gaan rotten. De minikooltjes kunnen nog wel gebruikt worden voor een maaltje.

.

.

K)# Boerenkool

Haal de boerenkoolplant voor de (strenge) vorst met een spa (schop) uit de grond.  Laat zoveel mogelijk grond aan de wortels zitten.  Zet de plant in een grote plastic bloempot. Vul aan met tuingrond.  Druk de grond in de bloempot goed aan.  Zet de bloempot met koolplant weer in de grond in de tuin. Geef water.

Waarom in een bloempot? In een bloempot kun je de koolplant gemakkelijk vervoeren zonder dat de plant dood gaat of de bladeren gaan hangen. Water geven gaat gemakkelijk in een bloempot met rand.

Bij strenge vorst zet je de pot + plant onder een afdak of in een schuur.  Zo blijft de plant goed en kun je “altijd” gemakkelijk oogsten.

Voor (strenge) vorst of sneeuw de pot met plant uit de grond halen.  Is de toplaag van de grond al bevroren, dan voorzichtig met een schop de pot uit de grond “tillen” zoals bij  “10) witte kool” is vermeld. Zet de pot met plant onder een afdak of in een schuur.

Bij vorstvrij weer de pot + koolplant weer in het de tuin in de “ronde kuil” zetten. Daarna water geven.

.

K1) Weggeven

boerenkool 2

Je kunt een bloempot met boerenkoolplant weggeven aan een buur (kennis, vriend, familielid). Laat de plant bij die buur buiten op een balkon of op een stoep of op de tuingrond neerzetten. Vraag of de buur af en toe water op de pot kluit giet. En laat bij strenge vorst de pot met plant onder een afdak of in een schuur zetten.

Zo kan de buur zelf verse boerenkool oogsten.

.

K2) Enkele planten in een speciekuip of grote bloempot met grond

boerenkool 4

Je kunt vóór de strenge vorst de boerenkoolplanten uit de tuingrond scheppen. Zet enkele planten met aanhangende wortelkluit in een grote plastic bloempot of speciekuip met gaten in de bodem. Schep nog wat tuingrond in de pot op de wortelkluiten.

boerenkool 3

Zo kun je de boerenkool enkele weken in je achtertuin bewaren. En oogsten als gewenst. Zet bij (strenge) vorst de kuip met planten in een koele ruimte. Bij vorstvrij weer kan de kuip gewoon buiten blijven staan. Ook in de regen.

.

.

L)# Andijvie

andijvie

In oktober of november kan het wel eens enkele graden vriezen. De binnenste bladeren van andijvie kunnen dan bruin en zacht en vies worden.

Het is handig om voor de vorst de andijvieplanten uit de tuin te halen. Plant elke andijvieplant in een plastic bloempot. Vul de ruimte in de pot rondom de wortel met tuingrond. Zet de potten met andijvieplanten buiten op je balkon of op de grond of op een stoep in je (achter)tuin. Geef de planten af en toe water of zet ze in de regen. Zet de potten met planten bij (strenge) vorst onder een afdak of in een schuur.

Zo kun je enkele weken langer je eigen goed bewaarde verse andijvie oogsten.

.

andijvie-bewaar-1 andijvie-bewaar-2

Je kunt de andijvieplanten in de tuingrond zetten (of laten staan). Is er (nacht)vorst voorspeld, zet dan een golfplaattunnel over de planten. Haal de tunnel weg als er geen vorst is voorspeld.

Deze werkwijze is uit november 2016. De middelste andijvieplant op de onderste foto ziet er gaaf uit na het bewaren. De 2 buitenste planten hebben enkele bruine blaadjes.

.

.

M)# Witlof

witlof bewaren 1 witlof bewaren 2

In tip  24) Witlof kweken   staat hoe je de witlofoogst kunt spreiden. Heb je (te) veel witlofkroppen geoogst dan kun je ze gemakkelijk bewaren. Leg de kroppen in de groentelade van de koelkast. Leg 1 of 2 lagen keukenpapier op de kroppen. Maak het keukenpapier vochtig door koud leidingwater op te sproeien. Zet de groentelade daarna weer in de koelkast.

Sproei het keukenpapier met koud water als het papier te droog is geworden.

Op deze wijze kun je de witlofkroppen 1 week bewaren.

.

M1) Witlof nog langer bewaren

witlof bewaar 44 witlof bewaar 45

Dit zijn 2 witlofkropjes die twee weken in de groentelade zijn bewaard. Deze kropjes lagen eerst 1 week onder vochtig keukenpapier en daarna nog 1 week gewikkeld in vochtig keukenpapier. De kropjes hadden enkele bruine blaadjes. Na 2 weken bewaren waren de kropjes nog goed en ze smaakten uitstekend.

Dus witlof kan 1 tot 2 weken bewaard worden onder vochtig keukenpapier.

.

.

N)# Tomaten

tomaat 1

Je kunt tomaten bewaren in een bak (bijvoorbeeld afwasbak of koelkastbak) met 2 lagen vochtig keukenpapier erin en een plastic zak bovenop. Doe 2 elastiekjes over de bak om het plastic op z’n plaats te houden.

tomaat 2

Zorg ervoor dat er een luchtopening is door de plastic zak niet helemaal tot de rand van de bak aan te brengen. Zet het geheel in de koelkast.

Volgens allerlei sites is het in de koelkast te koud voor tomaten. De smaak en de structuur van de tomaten verandert bij de lage temperatuur.

Maar eigenwijs als ik ben, heb ik tomaten op vochtig keukenpapier in de koelkast bewaard. Gewoon ongeveer midden in de koelkast op een schap.

Ik heb ook (andere) tomaten op vochtig keukenpapier in de kelder bewaard, bij ca 15 tot 18 C. Na 1 week bewaren in de kelder waren enkele tomaten aan het rotten geslagen.

De tomaten die 1 week in de koelkast waren bewaard waren alle gaaf, dat wil zeggen, geen rot. Daarna heb ik het geheel weer 5 dagen in de koelkast gezet.

.

N1) Opmerkingen:

tomaat 3

 • Haal vooraf het kroontje van elke tomaat.
 • Leg de tomaten niet met de “navel” op vochtig papier. Hierdoor kan de tomaat gaan barsten. De tomaat rechtsboven en linksmidden in de bak lag met de navel onder (linker foto). Na het omdraaien zag ik dat er een barst in de tomaat was (rechter foto). Dat was na 1 week bewaren in de koelkast. Deze 2 tomaten zijn weggehaald en er zijn nieuwe tomaten in de bak gelegd.

tomaat 4

 • Daarna weer plastic op en in de koelkast zetten

tomaat 5

 • Na 12 dagen bewaren (in een bak, op 2 lagen vochtig keukenpapier) in de koelkast zien de tomaten er zo uit. De tomaten voelen nog steeds stevig aan. Er zijn geen rotte tomaten in de bak.

tomaat 6

 • Na de 12 dagen bewaartijd hebben ongeveer de helft van de tomaten kleine bruine vlekjes. Enkele tomaten hebben een barst(je).
 • Haal de bak uit de koelkast en zet de bak met keukenpapier en tomaten in een ruimte van ongeveer 20 gr C.
 • Na 2 dagen bij 20 gr C zijn de tomaten nog steeds stevig.
 • De tomaten zien er na het opensnijden normaal uit. Geen afwijkende structuur of zoiets.
 • Na enkele dagen in de koelkast en weer “op temperatuur komen” is de smaak inderdaad wat minder dan van verse tomaten. Maar omdat tomaten uit eigen tuin smaken meestal lekkerder smaken dan “winkeltomaten”, is de smaak na de koelkastbewaar best nog goed.
 • Op het internet zijn veel sites over tomaten bewaren, zoals     deze    .

.

N2) De laatste tomaten laten kleuren

In de late herfst kun je de laatste tomaten uit je tuin oogsten. De tomaten zijn dan groen, geel en/of oranje. Op het internet zijn vele tips te vinden hoe je deze tomaten binnenshuis rood laat worden:

Je kunt de onrijpe tomaten in een kartonnen doos of houten kistje leggen. Leg er een rijpe appel of tomaat bij. En dek alles af met een krant. Een filmpje en de beschrijving hierover is van Angelo en staat op deze    site   .

Deze laatste werkwijze is de gemakkelijkste. En gaat erg goed. Hieronder mijn foto’s en beschrijving.

tomaatkleur 1

Leg in een kartonnen doos halfrijpe en groene tomaten. Je mag tomaten aan de steeltjes laten zitten. Leg er een rijpe appel bij.

tomaatkleur 2

Leg een krant op de doos met onrijpe tomaten. Zet het geheel in een ruimte van ongeveer 18 gr C. Laat tijdens het rijpen de krant op de doos liggen.

tomaatkleur 3

 

Na 1 week rijpen is de krant van de doos afgehaald. Er zijn veel tomaten rood gekleurd in de afgelopen week.

tomaatkleur 4

 

Dit zijn de rode tomaten die in de doos lagen. Gewicht ruim 1100 gram.

tomaatkleur 9

Bijna alle rode tomaten zijn gaaf. Snijd van tomaten met een “vlekje” het slechte deel af. Je houdt dan meestal nog veel tomaat over.

tomaatkleur 5

Deze onrijpe tomaten mogen verder rijpen en rood kleuren.

tomaatkleur 2

Leg weer een krant op. Zet de doos met onrijpe tomaten en de appel weer in de ruimte van 18 gr C.

tomaatkleur 8

Na weer een week rijpen in de kartonnen doos (met appel en onder een krant) zijn bijna alle tomaten rood geworden. Slechts 2 tomaatjes zijn nog groen. En die 2 gaan naar de composthoop.

.

N3) Soep

De laatste tomaten smaken niet zo lekker als de zongerijpte tomaten in de zomer.

tomaat 8

Je kunt er wel tomatensoep van maken. En die is weer lekker met stukjes prei en knolselderij.

Hieronder de soep-beschrijving.

 • Gebruik rode of donker-oranje tomaten,
 • Verwijder bij elke tomaat het groene steeltje en het groene kroontje,
 • Snijd elke tomaat middendoor,

tomaatkleur 7

(Foto van kleine groen-witte stukjes)

 • Snijd bij elke tomatenhelft het “kleine wit-groene stukje ” weg (zie de foto hierboven),
 • Snijd bij grote tomaten elke tomatenhelft in kleine partjes,
 • Doe de tomatenhelften en tomatenstukken in een grote pan, maar houdt van 1 of 2 tomaten de stukken achter,
 • Geen water toevoegen,
 • Zet de grote pan op een kooktoestel en laat de tomatenstukken ongeveer 5 tot 10 minuten koken,
 • Pureer de tomatenprut in de grote pan met een staafmixer tot een gladde vloeistof, een gladde soep,
 • Doe de achtergehouden stukjes tomaat in de soep in de pan,
 • Roer de stukjes tomaat door de soep.

Bij deze soep is geen extra water toegevoegd en alle velletjes en pitjes van de tomaat zitten in de soep. Je kunt (als gewenst) deze soep in diepvriesdozen gieten en na afkoelen invriezen.

.

Vervolg:

 • Snijd enkele preien in rondjes van ongeveer 0,5 cm hoogte,
 • Was deze preistukjes in een bak met koud kraanwater,
 • “Schep” met je hand de preistukjes uit het water en doe ze in een kleine pan,
 • Zet de kleine pan op een kooktoestel en laat de stukjes prei met het aanhangende water enkele minuten koken,
 • Giet de gekookte preistukjes met het kookwater in de grote pan met tomatensoep,
 • Roer de stukjes prei door de soep.

En :

 • Snijd knolselderij in blokjes van ongeveer 1 cm,
 • Zet een kleine pan met een bodempje water op een kooktoestel, en breng het water aan de kook,
 • Doe stukjes knolselderij in de pan met kokend water, en wacht tot het water weer kookt,
 • Kook de knolselderij 5 tot 10 minuten,
 • Giet de gekookte stukjes knolselderij met het kookwater in de grote pan met tomatensoep,
 • Roer de stukjes knolselderij door de soep.

Deze tomatenpreisoep is dik, goed gevuld, heeft volop smaak. Je hoeft geen maggi of zout toe te voegen (mag wel natuurlijk). De soep heeft veel vezels.

Eet smakelijk.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in bewaren. Bookmark de permalink .

11 reacties op 15) Bewaartips voor de oogst

 1. Pingback: Een verrassende website : de moestuintips van Sjef » GroentenInfo

 2. marianne zegt:

  leuke tips…….alleen begrijp ik de meerwaarde niet van kolen in potten zetten…

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Marianne.
   Bedankt voor je reactie. Het antwoord op jouw vraag is het volgende:
   In de herfst zet ik elke koolplant met zoveel mogelijk aanhangende tuingrond in een grote plastic bloempot. Daarna zet ik de pot met plant in de tuingrond en ik geef veel water. Hierna kan ik de pot met koolplant vervoeren zonder dat de plant doodgaat of de bladeren gaan hangen. Ik zet de pot met plant in mijn achtertuingrond, onder een afdak, in een schuur of terug in de achtertuingrond. Dit is afhankelijk van hoe hard het vriest. Zo blijft de plant goed en kan ik bij elk weertype gemakkelijk oogsten.

   Ik heb de tekst van de tip aangepast.
   Groetjes, Sjef

 3. Pingback: Welkom | sjeftuintips

 4. Pingback: 4) Ziekten en plagen | sjeftuintips

 5. Marja zegt:

  Hallo Sjef, ik vind jouw site echt super. De uitleg is heel duidelijk en compleet.

  vr groetjes MArja

 6. Pingback: 9) Paprika’s kweken | sjeftuintips

 7. Christine zegt:

  Hoi Sjef, wat betreft het bewaren van peekes en kroten neem ik aan dat de tuingrond droog moet zijn?
  Grz Christine

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Christine,
   Ja, dat klopt. Droge tuingrond of droog zand is het beste. Want in vochtige grond of vochtig zand kan een winterwortel of een rode biet (kroot) gaan rotten.
   Dankjewel voor je reactie. Ik heb de tekst aangepast.
   groeten, Sjef

 8. Pingback: 4) Insects and diseases of plants | sjefgardentips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.