19) Koolplanten zaaien op vochtig toiletpapier

In deze tip:

 • A)# Benodigdheden en voorbereiding
 • B)# Zaaien
 • C)# Deksel op kuipje
 • D)# Eerste koolplantjes zichtbaar
 • E)# In bloempotjes zetten
 • F)# Groter groeien in de bloempotjes
 • G)# Uitplanten in de tuingrond

.

Je kunt koolpanten in de volle grond zaaien.  Bij goed weer, genoeg water enzovoort zullen er veel planten opkomen.

Als je erg vroeg kool wilt zaaien of bij slecht weer, dan kun je koolzaad laten ontkiemen op toiletpapier. Je kunt dan goed zien of het ontkiemen goed gaat.  De miniplantjes zet je daarna in een bloempotje of in de tuin. 

In dit bericht beschrijf ik hoe dit ontkiemen gaat. 

.

A)# Benodigdheden en voorbereiding

 • Voor het zaaien heb je nodig:  1 velletje (zacht) toiletpapier, 1 margarinekuipje van 250 gr, 1 velletje schrijfpapier, 1 cocktailprikkertje (zie hierboven foto 1).
 • Vouw 1 blaadje toiletpapier dubbel en leg het in een 250 grams margarinekuipje.  Bevochtig het toiletpapier met kraanwater.
 • Zet op een velletje schrijfpapier wat je zaait (koolzaadjes lijken op elkaar) , vouw het en hang het over de rand.  Zet een merkteken (b.v.stip) op het papier en het kuipje (zie foto 2). Of schrijf de teksten “verschoven” op het papier (zie foto 3).  Zo kun je na het zaaien niet in de fout gaan als je het schrijfpapiertje (b.v. na eraf vallen) weer op de goede rand moet hangen.  Je kunt het ook vastplakken.

.

B)# Zaaien

 • Leg per soort kool enkele zaadjes in een recht rijtje op het vochtig toiletpapier bij de tekst op het papiertje.
 • Je kunt de koolzaadjes uit het zakje op het toiletpapier strooien,  tussen duim en wijsvinger pakken en op het papier leggen of met een pincet pakken en neerleggen.
 • Veel handiger en sneller gaat dit met een cocktailprikkertje  (zie foto hierboven).
  • Maak eerst de punt van het prikkertje vochtig (onder de waterkraan, in een bakje water of druk de punt even op het vochtig toiletpapier).
  • Hierna kun je telkens een droog koolzaadje oppikken en op het toiletpapier neerleggen, waar het “loslaat” van het prikkertje.
  • Met het prikkertje kun je de zaadjes ook naar de juiste plaats rollen als nodig.

.

C)# Deksel op kuipje

Leg een goed passend deksel op het kuipje om ervoor te zorgen dat het papier niet uitdroogt.

 • Leg een goed passend deksel op het kuipje om ervoor te zorgen dat het papier niet uitdroogt.
 • Zet het geheel binnenshuis in een ruimte van ongeveer 15 tot 20 C.

Controleer elke dag of het papier voldoende vochtig is;  als bij scheefhouden na enkele seconden ‘n beetje water in de hoek van het kuipje verschijnt dan is het goed. Als nodig een beetje water bij-sproeien of bij-gieten.

En ga elke dag na of er al kleine koolplantjes te zien zijn.

.

D)# Eerste koolplantjes zichtbaar

Hieronder foto’s van kleine (mini) koolplantjes in kuipjes. De kuipjes waren afgedekt met een dekseltje.

Na 6 dagen kiemen bij 15 C groeien er in het kuipje kleine koolplantjes op het papier. Als er koolplantjes te zien zijn hoef je het deksel niet meer op het kuipje te leggen. Zet het kuipje op een lichte plek bij 10 tot 20 C en laat de koolplantjes op het wc-papier nog wat groter groeien. Giet regelmatig water in het kuipje of zet een doorzichtig champignonbakje over het kuipje; zorg dat het wc-papier niet uitdroogt.

Als je een doorzichtig plastic (champignon)bakje over het kuipje zet, dan droogt het papier niet zo snel uit. En de koolplantjes kunnen groter groeien op een lichte plek.

Mini koolplantjes van ongeveer 2 tot 4 cm hoog zijn groot genoeg om van het papier af te halen en in de grond of in compost te planten.

.

E)# In bloempotjes zetten

Bij erg koud weer kun je de mini koolplantjes eerst in kleine bloempotjes zetten. Laat ze groter groeien (tot ongeveer 10 cm hoog) en zet ze dan pas in de tuingrond. Slakken in je tuin eten in 1 nacht veel (alle) mini koolplantjes op. Grote koolplanten laten ze met rust.

 • Als de mini koolplantjes zo groot zijn kunnen ze geplant worden.
 • Sproei het toiletpapier. Pak met een pincet (of tussen duim en wijsvinger) voorzichtig een mini koolplantje van het papier. Als het worteltje van het koolplantje (te) lang is, dan voorzichtig het worteltje inkorten, tot ca 1,5 cm.
 • Plant het mini plantje in een bloempotje met compost. Zie hieronder.

Je kunt mini koolplantjes in bloempotjes met inzet en stripjes planten. Info over het inzetpotje en stripje in    tip 30)   . Hiermee gaat het uithalen van de plant met wortelkluit nog gemakkelijker. Je kunt info op het stripje schrijven. De bloempotjes op onderstaande foto’s hebben een boven-doorsnede van 7 cm.

 • Doe het inzetpotje en het stripje in een bloempotje.

 • Haal het stripje uit het potje.
 • Je kunt info (KR voor koolrabi) met potlood op de stripjes schrijven. En de tekst weer uitgummen als je het stripje de volgende keer gebruikt.
 • Zet het stripje weer in het inzetpotje.
 • Vul het geheel met een mengsel van gezeefde compost, mest en tuinkalk.
 • Plant een mini koolplantje in de grond. Plant het mini kooltje diep, met alleen maar de blaadjes boven de grond.
 • Sproei koud water op de grond in het potje.
 • Sproei de plantjes en de grond in de potjes elke dag met koud water. Laat de grond niet uitdrogen.
 • Laat de koolplantjes in de potjes groter groeien. Zet ze bij koud weer binnenshuis voor een raam. Zet ze overdag bij goed, zonnig weer buiten en ‘s-nachts binnenshuis (tegen slakkenvraat).

 • Je kunt vanaf begin januari kool zaaien op vochtig wc-papier. De koolplantjes op bovenstaande foto’s zijn op 4 januari binnen gezaaid en zijn op 21 januari al zo groot.
 • Heb je veel koolplantjes, dan kun je ze in de bak van een minikasje zetten. Daar passen 14 potjes in.
 • Zet de doorzichtige kap over met (bij koud weer) beide luchtschuifjes dicht.

 • Zet het minikasje of de bak met potjes en plantjes overdag buiten bij niet vriezend weer. Deze zonnige foto is van 21 januari.
 • Dan kunnen de plantjes wennen aan de lage buitentemperaturen (afharden).
 • Zet de bak ‘s-nachts binnenshuis, dan worden de plantjes niet aangevreten door slakken.

 • Deze koolplantjes stonden ‘s-nachts buiten en zijn aangevreten door slakken.

 • Deze koolplanten zijn ruim 10 cm hoog en groot genoeg om in de tuingrond uitgeplant te worden.

.

G)# Uitplanten in de tuingrond

Als de koolplantjes ongeveer 10 cm of groter zijn kun je ze in de tuingrond planten. Koolplanten horen thuis in het Nederlands klimaat. Ze kunnen tegen enkele graden vorst en groeien goed bij lage temperaturen door. Plant de koolplanten bij niet vriezend weer in de (niet bevroren) tuingrond. Zie ook     tip 16)    .

Dit bericht werd geplaatst in Koolplanten. Bookmark de permalink .

17 reacties op 19) Koolplanten zaaien op vochtig toiletpapier

 1. Pingback: Een verrassende website : de moestuintips van Sjef » GroentenInfo

 2. sanny zegt:

  Wat een reuze goed idee. Ik ga morgen meteen aan de slag met jouw idee. Morgen ga ik broccoli zaaien.

 3. Annie zegt:

  Waarom rekken kiemende zaadjes altijd zo erg hoog de lucht in?

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Annie,
   Kiemende plantjes hebben ook licht nodig om te groeien. Staan ze in een bakje, dan komt het licht van bovenaf en groeien ze in die richting om meer licht te vangen.
   Daarom moet je kiemende of kleine plantjes altijd zo dicht mogelijk bij (of tegen) een raam zetten. Gelukkig kun je de meeste plantjes later diep in de aarde of potgrond zetten.
   Sjef

 4. leo zegt:

  Hoi Sjef,
  Om het bakje af te dekken, kan je dan gewoon het deksel gebruiken?

 5. sjeftuintips zegt:

  Hoi Leo,
  Ja hoor, je kunt het deksel van het kuipje gebruiken om af te dekken. Dit deksel sluit niet luchtdicht af, dus de zaadjes krijgen zo lucht tijdens het kiemen.
  Ik heb veel margarinekuipjes en maar weinig deksels. Daarom heb ik het afdekken met deksel eerst niet uitgeprobeerd.
  Ik heb intussen een test gedaan met een kuipje met deksel. Ziet er goed uit. Ik heb de uitkomsten en foto’s bij de tip erbij gezet.
  Groetjes, Sjef

 6. missjeanou zegt:

  Hoi Sjef,
  Ik heb als project koolplantjes. Veel gezaaid. Ze groeien goed. Moet ik ze verpotten? Ja, waneer dan?

 7. MissJeanou zegt:

  Hoi Sjef. Ik heb al eerder een bericht gestuurd over koolplantjes. Je gaf me een website, ik heb daar niet heel veel op gevonden over koolplantjes. Heb je misschien een andere website voor mij? Trouwens bedankt voor deze website. Ik ga het ook proberen!

  gr MissJeanou

 8. sjeftuintips zegt:

  Hoi MissJeanou,
  Op Sjeftuintips staat bovenaan in de zwarte balk “Interessante en leuke tuin-websites”. Klik er maar eens op. Kies je daarna “Plantaardig.com” dan zie je een overzicht van 900 artikelen over groenten en zo, ingedeeld per groente. En kies je een artikel dan verschijnt er aan de linkerkant een lijst met allerlei categorieën en teeltbeschrijvingen. Misschien kun je daar het antwoord vinden op jouw vragen.
  En over het omvallen, misschien hier iets voor jou: http://natuurlijkemoestuin.be/forum/discussion/234/help-spruitkool-en-broccoli-vallen-om-en-gaan-dood-/p1
  groetjes Sjef

  • missjeanou zegt:

   Dank je Sjef,
   Ik heb al een beetje gevonden. Hier en daar begin ik het te begrijpen. Ik heb nu ook bloemkool en broccoli en die zaai ik op wc papier denk ik.
   Je zal me vaker horen

   gr Misssjeanou

 9. Missajeanou zegt:

  Hé Sjef, daar ben ik weer met een kort vraagje. Moeten de planten buiten
  als het lekker weer is?

 10. sjeftuintips zegt:

  Hallo Missjeanou,
  Koolplantjes kunnen goed tegen de kou. Zet de plantjes gerust overdag buiten en ‘s-nachts in een koele ruimte, een schuur of garage. Vanaf april kun je de plantjes ook ‘s-nachts buiten laten staan.
  Sjef.

 11. Kees zegt:

  Hoi Sjef,
  Ik heb bij proef broccoli zaadje in plastic bekertje gezaaid, 1 zaadje per beker in potgrond en na 4 dagen kwam het zaadje al uit. Het plantje staat nu, 26 februari, al 3 cm hoog dus dat gaat erg goed. Ik ga het ook met andere koolzaadjes proberen.
  Kees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.