19) Koolplanten zaaien op toiletpapier

In deze tip:

 • A)# Benodigdheden en voorbereiding
 • B)# Zaaien
 • C)# Deksel op kuipje
 • D)# Eerste koolplantjes zichtbaar
 • E)# In bloempotjes zetten
 • F)# Groter groeien in de bloempotjes
 • G)# Uitplanten in de tuingrond

.

Je kunt koolpanten in de volle grond zaaien.  Bij goed weer, genoeg water enzovoort zullen er veel planten opkomen.

Als je erg vroeg kool wilt zaaien of bij slecht weer, dan kun je koolzaad laten ontkiemen op toiletpapier. Je kunt dan goed zien of het ontkiemen goed gaat.  De miniplantjes zet je daarna in een bloempotje of in de tuin. 

In dit bericht beschrijf ik hoe dit ontkiemen gaat. 

.

A)# Benodigdheden en voorbereiding

 • Voor het zaaien heb je nodig:  1 velletje (zacht) toiletpapier, 1 margarinekuipje van 250 gr, 1 velletje schrijfpapier, 1 cocktailprikkertje (zie hierboven foto 1).
 • Vouw 1 blaadje toiletpapier dubbel en leg het in een 250 grams margarinekuipje.  Bevochtig het toiletpapier met kraanwater.
 • Zet op een velletje schrijfpapier wat je zaait (koolzaadjes lijken op elkaar) , vouw het en hang het over de rand.  Zet een merkteken (b.v.stip) op het papier en het kuipje (zie foto 2). Of schrijf de teksten “verschoven” op het papier (zie foto 3).  Zo kun je na het zaaien niet in de fout gaan als je het schrijfpapiertje (b.v. na eraf vallen) weer op de goede rand moet hangen.  Je kunt het ook vastplakken.

.

B)# Zaaien

 • Leg per soort kool enkele zaadjes in een recht rijtje op het vochtig toiletpapier bij de tekst op het papiertje.
 • Je kunt de koolzaadjes uit het zakje op het toiletpapier strooien,  tussen duim en wijsvinger pakken en op het papier leggen of met een pincet pakken en neerleggen.
 • Veel handiger en sneller gaat dit met een cocktailprikkertje  (zie foto hierboven).
  • Maak eerst de punt van het prikkertje vochtig (onder de waterkraan, in een bakje water of druk de punt even op het vochtig toiletpapier).
  • Hierna kun je telkens een droog koolzaadje oppikken en op het toiletpapier neerleggen, waar het “loslaat” van het prikkertje.
  • Met het prikkertje kun je de zaadjes ook naar de juiste plaats rollen als nodig.

.

C)# Deksel op kuipje

Leg een deksel op het kuipje om ervoor te zorgen dat het papier niet uitdroogt.

 • Je kunt het bijbehorende dekseltje los op het kuipje leggen.
 • Of je kunt elastiekjes om het kuipje doen en een 450 grams kuipje erover zetten.

Zet de “kasjes” in een ruimte van ongeveer 15 C.

Controleer elke dag of het papier voldoende vochtig is;  als bij scheefhouden na enkele seconden ‘n beetje water in de hoek van het kuipje verschijnt dan is het goed.  Als nodig een beetje water bijsproeien of bijdruppelen.

En ga na of er al kleine koolplantjes te zien zijn.

.

D)# Eerste koolplantjes zichtbaar

Hieronder foto’s van kleine koolplantjes in kuipjes. De kuipjes waren afgedekt met een dekseltje of met een kuipje van 450 gram.

Na 6 dagen kiemen bij 15 C groeien er in beide kuipjes kleine koolplantjes op het papier. Een deksel los opleggen gaat net zo goed als een groot kuipje (omgekeerd) opzetten.

Koolplantjes van ongeveer 2 tot 3 cm hoog zijn groot genoeg om van het papier af te halen en in de grond of in compost te planten.

.

E)# In bloempotjes zetten

Bij erg koud weer kun je de koolplantjes eerst in kleine bloempotjes zetten. En pas later in de tuingrond.

 • Foto 1 t/m 4:  Vul bloempotjes met inzetpotjes met een mengsel van compost, mest en dolokal (tuinkalk), verhouding ca 10: 1: 1.  Druk het mengsel aan.  Haal met een theelepeltje wat mengsel weg om een kuiltje te vormen.  Strooi wat compost + dolokal in dit kuiltje.
 • Sproei het toiletpapier. Pak met een pincet voorzichtig een mini koolplantje van het papier.  Als het worteltje van het koolplantje (te) lang is, dan voorzichtig het worteltje inkorten, tot ca 1,5 cm  (foto 5).
 • Foto 6 en 7:  Zet het koolplantje in het kuiltje.  Vul het kuiltje op met compost + dolokal.  Daarna water in het potje sproeien.
 • Door het kuiltje te maken enzovoort wordt ervoor gezorgd dat de wortel van het koolplantje geen contact maakt met mest. Dat is beter voor het opgroeien.

.

F)# Groter groeien in de bloempotjes

Hierboven zie je potjes met koolplantjes, vlak na inzetten en 8 dagen later.  De potjes stonden buiten onder een afdak bij een temperatuur tussen 1 en 8 graad Celcius. De plantjes zijn in die 8 dagen een beetje gegroeid, ook al was het koud.

In maart kun je de bak of potjes met koolplanten overdag buiten zetten als het niet vriest (en tijdens koude nachten binnen in een koele ruimte). Dan kunne de plantjes wennen aan de lage buitentemperaturen (afharden).

.

G)# Uitplanten in de tuingrond

Koolplanten horen thuis in het Nederlands klimaat. Ze kunnen tegen enkele graden vorst en groeien bij lage temperaturen door. Zet de koolplanten bij niet vriezend weer in de (niet bevroren) tuingrond.

Dit bericht werd geplaatst in Koolplanten. Bookmark de permalink .

17 reacties op 19) Koolplanten zaaien op toiletpapier

 1. Pingback: Een verrassende website : de moestuintips van Sjef » GroentenInfo

 2. sanny zegt:

  Wat een reuze goed idee. Ik ga morgen meteen aan de slag met jouw idee. Morgen ga ik broccoli zaaien.

 3. Annie zegt:

  Waarom rekken kiemende zaadjes altijd zo erg hoog de lucht in?

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Annie,
   Kiemende plantjes hebben ook licht nodig om te groeien. Staan ze in een bakje, dan komt het licht van bovenaf en groeien ze in die richting om meer licht te vangen.
   Daarom moet je kiemende of kleine plantjes altijd zo dicht mogelijk bij (of tegen) een raam zetten. Gelukkig kun je de meeste plantjes later diep in de aarde of potgrond zetten.
   Sjef

 4. leo zegt:

  Hoi Sjef,
  Om het bakje af te dekken, kan je dan gewoon het deksel gebruiken?

 5. sjeftuintips zegt:

  Hoi Leo,
  Ja hoor, je kunt het deksel van het kuipje gebruiken om af te dekken. Dit deksel sluit niet luchtdicht af, dus de zaadjes krijgen zo lucht tijdens het kiemen.
  Ik heb veel margarinekuipjes en maar weinig deksels. Daarom heb ik het afdekken met deksel eerst niet uitgeprobeerd.
  Ik heb intussen een test gedaan met een kuipje met deksel. Ziet er goed uit. Ik heb de uitkomsten en foto’s bij de tip erbij gezet.
  Groetjes, Sjef

 6. missjeanou zegt:

  Hoi Sjef,
  Ik heb als project koolplantjes. Veel gezaaid. Ze groeien goed. Moet ik ze verpotten? Ja, waneer dan?

 7. MissJeanou zegt:

  Hoi Sjef. Ik heb al eerder een bericht gestuurd over koolplantjes. Je gaf me een website, ik heb daar niet heel veel op gevonden over koolplantjes. Heb je misschien een andere website voor mij? Trouwens bedankt voor deze website. Ik ga het ook proberen!

  gr MissJeanou

 8. sjeftuintips zegt:

  Hoi MissJeanou,
  Op Sjeftuintips staat bovenaan in de zwarte balk “Interessante en leuke tuin-websites”. Klik er maar eens op. Kies je daarna “Plantaardig.com” dan zie je een overzicht van 900 artikelen over groenten en zo, ingedeeld per groente. En kies je een artikel dan verschijnt er aan de linkerkant een lijst met allerlei categorieën en teeltbeschrijvingen. Misschien kun je daar het antwoord vinden op jouw vragen.
  En over het omvallen, misschien hier iets voor jou: http://natuurlijkemoestuin.be/forum/discussion/234/help-spruitkool-en-broccoli-vallen-om-en-gaan-dood-/p1
  groetjes Sjef

  • missjeanou zegt:

   Dank je Sjef,
   Ik heb al een beetje gevonden. Hier en daar begin ik het te begrijpen. Ik heb nu ook bloemkool en broccoli en die zaai ik op wc papier denk ik.
   Je zal me vaker horen

   gr Misssjeanou

 9. Missajeanou zegt:

  Hé Sjef, daar ben ik weer met een kort vraagje. Moeten de planten buiten
  als het lekker weer is?

 10. sjeftuintips zegt:

  Hallo Missjeanou,
  Koolplantjes kunnen goed tegen de kou. Zet de plantjes gerust overdag buiten en ‘s-nachts in een koele ruimte, een schuur of garage. Vanaf april kun je de plantjes ook ‘s-nachts buiten laten staan.
  Sjef.

 11. Kees zegt:

  Hoi Sjef,
  Ik heb bij proef broccoli zaadje in plastic bekertje gezaaid, 1 zaadje per beker in potgrond en na 4 dagen kwam het zaadje al uit. Het plantje staat nu, 26 februari, al 3 cm hoog dus dat gaat erg goed. Ik ga het ook met andere koolzaadjes proberen.
  Kees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.