3) Zaaidoosje of “Zaadschuifbakje”

In deze tip:

  • A)# Zaaidoosje.
  • B)# Zaadschuifbakje.

Mijn eerste ontwerp zaaihulpje.

.

Je kunt een “zaaidoosje” gebruiken om zaadjes gelijkmatig te strooien. Een zaaidoosje is te koop in een winkel of via het internet voor ongeveer €2,50.

Of een “zaadschuifbakje”. Hierbij schuif je met een vinger elk zaadje naar een bodemgaatje. Laat het zaadje door het gaatje op de grond vallen.

Zo’n bakje is niet te koop. Dit bakje is mijn eigen ontwerp. Verderop staat een beschrijving van dit bakje.

.

Nieuw ontwerp, nog handiger:

Zaaien met een zaadschuifbakje is vermoeiend.

Een zaadschuifbakje met valbuisje(s) onder de gaatjes werkt veel beter. Ik noem zo’n bakje een “schuifvalbakje”. Hieronder meer info.

Met 1 valbuisje:

schuif 61

Schuifvalbakje met valbuisje en elastiekje bij de opening. Het valbuisje zit met een plastic plaatje en schroefjes vast. Je kunt het ook met siliconekit vastmaken.

papr 8

Paprika zaaien door gaatjes van een gootsteenmatje. Dankzij het elastiekje zakt het valbuisje niet te diep in de zaaigrond.

groei 2c

groei 7

Wortels zaaien op vlakke zaaigrond. Een iets langer buisje om het valbuisje zorgt ervoor dat er geen grond in het het valbuisje komt.

.

Met 3 valbuisjes:

groep 18

Dit schuifvalbakje heeft 3 gaatjes en 3 valbuisjes om op 3 verschillende plekjes te zaaien.

.

Het schuifvalbakje met valbuisje(s) is handiger en minder vermoeiend;

  • Het “oude” zaadschuifbakje wordt telkens plat op de grond gezet, opgetild en weer plat op de grond gezet. Dat is vermoeiend.
  • Het “nieuwe” schuifvalbakje wordt telkens met de onderzijde van het buisje op de grond gezet (en naar elk volgend zaaiplekje getild). Dat is veel minder vermoeiend.

Het “schuifvalbakje” is heel handig bij het zaaien van tomaten, paprika’s, wortelen, witlof, prei, uien en zo. Meer info over dit bakje in tip   20,  tip  33,  tip  34,  tip  37   en tip 38  .

.

Hieronder staat info over het zaaidoosje en het oude zaadschuifbakje

A)# Zaaidoosje

Zaaidoosje met preizaadjes.

Gebruik:

Houd het zaaidoosje enkele cm boven de grond. Tik met 1 vinger op het doosje. De zaadjes schuiven door het gaatje, in een gootje en vallen op de grond. Met het gootje richting zaaivoortje gaat het zaaien redelijk.

Je moet 1 tot 10 keer op het doosje tikken om 1 zaadje te laten vallen. Veel zaaien betekent heel veel tikken. Dat is vermoeiend en gaat langzaam.

Soms vallen er meer zaadjes tegelijk op de grond. Later uitdunnen is dan nodig.

(Tip van een volkstuin-collega: zaaien zonder dekseltje op gaat beter).

.

B)# Zaadschuifbakje

Zaadschuifbakje met preizaadjes.

Gebruik:

Zet het zaadschuifbakje plat op de tuingrond. Schuif met je vinger 1 of meer zaadjes naar een gaatje en laat ze door dat gaatje op de grond vallen. Til het bakje op, zet het een stukje verder op de grond en zaai daar weer.

Zaaien met mijn zaadschuifbakje is sneller en minder vermoeiend dan zaaien met een zaaidoosje. Met 1 schuifbeweging laat je zaadje(s) op de tuingrond vallen. Geen geschud en geen getik. Veel zaaien is wel vermoeiend door telkens neerzetten en optillen van het bakje.

.

B1) Opbouw van het zaadschuifbakje

Onder een wit bakje (afmeting 9 x 5 x 1 cm) zijn 2 blokjes geplakt. Er zijn 3 gaatjes in de bodem, 5 mm doorsnede. Onderaan in het blokje zijn de 3 gaatjes schuin breder gemaakt (/     \ vorm). In de zijwand van het bakje zijn 2 groefjes gemaakt als zaaiaanduiding.

.

B2) Onderzijde van bakje tijdens gebruik

Tijdens het gebruik raken beide blokjes de (vochtige) tuingrond. Door de schuine vorm raken de gaatjes niet verstopt met tuingrond.

.

B3) Nodig om een zaadschuifbakje te maken

  • Eén “weduwschapsbakje”, een bakje dat duivenhouders gebruiken (foto boven). Te koop in een diervoederwinkel of internet, o.a.   hier  , € 1,00.
  • Plastic broodplank, ca 5 mm dik, € 2,00. Om 2 blokjes uit te zagen.
  • Set “activator en secondelijm” (Pattex) voor polypropeen, prijs ca € 6,00.

.

B4) Bouwbeschrijving

Hieronder staat beschreven hoe ik het zaadschuifbakje maakte.

.

Bouwbeschrijving  verder:

.

B5) Opmerkingen

  • Het bakje is wit, de zaadjes zijn goed zichtbaar.
  • De gaatjes zijn 5 mm in doorsnede. Met een boor van 12 of 13 mm zijn de gaatjes aan de onderzijde taps gemaakt. Schuur de gaatjes glad.
  • Als zaadjes aan het plastic bakje blijven “plakken” (door elektrostatische oplading) doe dan het volgende:
    • dompel het bakje in een afwassopje,
    • laat het bakje in de  lucht drogen (niet eerst afspoelen),
    • nu is er zeep-laagje op het bakje en blijven de zaadjes niet meer plakken.

.

B6) Zaairesultaat

Op deze foto’s zie je dat de opgekomen plantjes afzonderlijk groeien. Het zaadschuifbakje is ook handig bij het zaaien van zwarte zaadjes op donkere tuingrond, zoals prei en uien.

Eén gedachte over “3) Zaaidoosje of “Zaadschuifbakje””

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.