38) Groepjes kleine zaadjes op vaste afstanden zaaien

In deze tip:

 • Inleiding
 • Zaaihulpjes te koop
 • A)# Schuifvalbakje met 3 “speciale” valbuisjes
 • B)# Nylon koord met afstandsaanduiding
 • C)# Zaaien met dit schuifvalbakje
 • D)# Het schuifvalbakje maken

.

Inleiding

Vaak wil je plantjes in een rijtje laten groeien met telkens ongeveer evenveel afstand tussen de plantjes. Dan komt er in een zaaivoortje b.v. om de 10 cm een zaaiplekje. Je zaait dan 2 of 3 zaadjes per zaaiplekje, zodat er “zeker” 1 plantje opkomt. Komen er op een zaaiplekje 2 of 3 plantjes op, dan ga je uitdunnen. Je trekt dan de kleinste plantjes uit tot er nog 1 plantje per zaaiplekje over is. Deze werkwijze gaat heel gemakkelijk bij niet te kleine zaden die je gemakkelijk kunt vastpakken en op een zaaiplek kunt neerleggen.

Bij planten met kleine, donkere, of slecht zichtbare zaadjes, gaat dat veel moeilijker. Je kunt die zaadjes moeilijk vastpakken. Of je ziet niet goed waar de zaadjes op de tuingrond liggen of gevallen zijn. Voorbeelden hiervan zijn zaaiui, witlof, winterwortel.

.

Zaaihulpjes te koop:

Er zijn allerlei zaaihulpjes te koop. Hieronder een lijstje van “zaai-apparaatjes” die ik op het internet vond. Met enkele opmerkingen van mij erbij. Van enkele exemplaren heb ik een (Youtube) video gevonden waarbij het apparaatje wordt gebruikt (en uitgelegd).

1.    Doorzichtige plastic buis met drukknop bovenaan en uitstrooi-opening onderaan. In de buis is een ronde plastic pen met een groefje. De knop indrukken verschuift deze plastic pen. Hierdoor verandert de uitstrooi-opening van gesloten naar een smalle of brede opening.  Bijvoorbeeld de  Gardman precisie zaadstrooier   of de  Rapiclip Mini-Seedmaster   of  de    Magic seeder     of de  Super seeder   .

Twee Engelstalige Youtube videos:      Mini-Seedmaster     en    Super Seeder     .

2.    Plastic doosje met kleine opening en een gootje met ribbels. Tik tegen de zaadstrooier en/of schud ermee. Hierdoor komen de zaadjes (in een rijtje) achter elkaar uit de strooier. Bijvoorbeeld de  Gardman zaadstrooier  of de   Romberg zaadstrooier  .  

Engelstalige Youtube video met dit zaaidoosje:     Dial hand seeder      .  

3.    Plastic V-vormig schepje. In het schepje een plastic schotje met een kleine opening. Door aan een wieltje te draaien gaat het schepje trillen. Door dit trillen “hopsen” de zaadjes door de opening naar het einde van het schepje. Zie de  Seedmaster vibra   of de  Vibrating seeder .

4.    Gro mor trillende precisie strooier,   Vibro hand seeder   ,     met deze videos:     Vibro seeder       en      Vibro hand seeder    .  

5.    Rubberen ballon met holle naald. Gebruik de ballon (knijpen en later weer loslaten) om 1 zaadje tegen de naaldopening te zuigen en “vast te houden”. Knijp daarna weer in de ballon om het zaadje te laten vallen.  Zie de   Tenax Pro Seeder   .

Twee video’s over de ballonzaaier:    Tenax zaaier      en   Pro seeder      .

En een video met een test van zaaier 3 en 5:      Vibra en Tenax   .

6.    Zelfmaak precisie zaaier, gemaakt van een dun buisje (holle naald) en een stukje slang.  Zie video:         buisje met slang   .

7.    Zelfmaak strooier, gemaakt van een aangepast stukje elektrabuis en een kleine elektrabocht.   Video:  Electrabuis strooier   .

8.    Engelstalige video   zoutstrooier enz   . Hier zie je zaaien met een zoutstrooier, met een opgevouwen vel papier of met een Gardman zaaistrooier.  En een video van een     envelop zaaier     .

9.    En een zaaigootje met gaatjes in deze      gootjes video    .

.

Eigenschappen van deze zaaihulpjes:

 • Zaadstrooier 1, 2, 3, 4 en 7:   bij elke “zaai-actie” worden 1 of enkele zaadjes tegelijk gestrooid. Wanneer welk zaadje (en/of hoeveel zaadjes) er uit de zaaier vallen, daar heb je geen of weinig invloed op. En soms vallen er 1 of enkele zaadjes “een stukje verder van het bedoelde zaaiplekje”.
 • Met “holle naald zaaihulp” 5 en 6 wordt telkens één zaadje opgepakt. Je kunt zelf kiezen welk zaadje opgepakt moet worden. En waar dat zaadje neergelegd wordt. Af en toe gaat het “oppakken” van een zaadje wat minder goed. En soms valt het opgepakte zaadje te vroeg van de naald af.
 • Het zaaigootje nummer 9 is kort en moet telkens verlegd worden. Er vallen veel kleine zaadjes in één gootgaatje.

.

Sjefs ontwerpen:

1. Schuifvalbakje met 1 valbuisje;

Bij een schuifvalbakje schuif je met je vinger telkens één zaadje naar een valgaatje. Met een “schuifvalbakje” met 1 valbuisje, zie tip 34, kun je zaadje na zaadje op een zaaiplekje laten vallen. Elk zaadje volgt het valbuisje en valt (ongeveer precies) op de gewenste plek. Dit zaaihulpje is ook geschikt voor mensen met een visuele handicap (slechtziend of blind).

Je kunt meer dan 1 zaadje op 1 zaaiplekje zaaien. Ontkiemen daarna alle zaadjes, dan groeien de plantjes na opkomst vlak tegen elkaar aan. Je moet dan later voorzichtig uitdunnen. Bij het uitdunnen kan je per ongeluk alle plantjes uit de grond trekken. Dus voorzichtigheid is geboden. Als het overblijvende plantje na uitdunnen los in de grond staat, even aangieten met water.

2. Schuifvalbakje met 3 valbuisjes;

Met een schuifvalbakje met 3 valbuisjes kun je per zaaiplekje in 1,2 of 3 groepjes zaaien. Schuif elk zaadje met een vinger naar een valgaatje. Ook dit zaaihulpje is geschikt voor mensen met een visuele handicap (slechtziend of blind).

.

A)# Schuifvalbakje met 3 “speciale” valbuisjes

Hieronder wordt het bakje met 3 buisjes beschreven.

In de bodem van dit schuifvalbakje zijn 3 gaatjes om zaadjes door te laten vallen. Het bakje is zo smal dat je het gemakkelijk met 1 hand kunt vasthouden. Doordat het bakje zo smal is kunnen de valgaatjes niet in 1 rij naast elkaar gemaakt worden. Daarom zitten de buitenste 2 gaatjes “dichtbij” en het middelste gaatje ver weg van de “zaadjesvoorraad links”.

De valbuisjes zijn gemaakt van tuitjes van een kit-spuit. Over elk valbuisje is een kort stukje elektriciteitsbuis geschoven. (een elastiekje rondom het tuitje zorgt ervoor dat het stukje elektriciteitsbuis niet van het tuitje afvalt tijdens gebruik).

Elk stukje elektriciteitsbuis is zo lang dat het uiteinde ervan ongeveer 0,5 cm langer is dan het kit-tuitje. Hierdoor blijven de openingen van de kit-tuitjes goed open tijdens het zaaien.

Op deze foto zie je de valbuisjes na het zaaien in vochtige tuingrond. Er zit (veel) grond op de stukjes elektrabuis, maar de valbuisjes zijn nog steeds goed open.

Als je goed naar deze foto kijkt, dan zie je dat over de kittuitjes elastiekjes zijn gedraaid. Deze elastiekjes zorgen ervoor dat de stukjes elektrabuis niet van de tuitjes vallen. Deze elastiekjes zorgen er ook voor dat er steeds een “vaste ruimte” is tussen het tuitje en het stukje elektrabuis. Meer hierover bij D1) Bakje.

.

B)# Nylon koord met afstandsaanduiding

Erg handig bij het zaaien is een nylon koord van 2 mm dik. In dit koord is om de 10 cm een knoop gelegd. Het koord heeft aan elk uiteinde een lus.

Aan elk eind van de zaaivoor wordt een bamboestok in de tuingrond gestoken. Eén lus wordt om een bamboe stok geschoven. In de andere lus wordt een stuk bandelastiek gedaan. Het bandelastiek wordt aangespannen en om de andere bamboestok gedaan. Zo staat het nylon koord strak tijdens het zaaien.

Meer info over dit koord verderop in dit bericht.   Of kijk op tip 2) Eenvoudige hulpmiddelen en tips   nr 64.

.

C)# Zaaien met dit schuifvalbakje

 • Houd bij het zaaien het bakje met 1 hand vast.
 • Zet telkens de valbuisjes “voorzichtig” op de tuingrond bij een knoop in het koord. Voorzichtig wil zeggen “druk de buisjes niet in de grond”.
 • Schuif daarna op elk zaaiplekje met een vinger 3 keer een zaadje naar de gaatjes. Laat in elk gaatje 1 zaadje vallen.
 • Til daarna het bakje op en zet het bakje bij het volgende zaaiplekje neer. Zaai ook daar 3 zaadjes.
 • Ga zo door tot er genoeg gezaaid is.

Op deze foto zie je de ronde afdrukken van de stukjes elektrabuis in de vochtige tuingrond. Binnen elke ronde afdruk ligt een uienzaadje, aangegeven met een geel cirkeltje.

Strooi daarna een laagje vochtige tuingrond op de zaadjes in het zaaivoortje. Met een plastic bloempotje met gaatjes in de bodem gaat dit heel gemakkelijk en gelijkmatig.

Bedek daarna het zaaivoortje met een doek (of plank of plaatjes golfplaat). Hierdoor droogt de grond in de zaaivoor niet zo snel uit. En tijdens stortregen worden de zaadjes niet weggespoeld. Leg iets zwaar op, bv bakstenen, anders kan de bedekking wegwaaien.

.

C1) Mengsel zaaien met het schuifvalbakje

Vul het schuivalbakje met zaadjes van zomerwortel en zaaiui.

Hier zie je het zaairesultaat op een dun laagje zilverzand. Er zijn telkens (om en om) 3 uienzaadjes en 3 zomerwortelzaadjes gezaaid. En dat was ook de bedoeling. Klik op de foto voor schermbreed.

Je kunt in een voortje om en om 3 zomerwortels en 3 zaai-uitjes zaaien en later de uitjes uitdunnen (en de zomerwortels laten groeien). Zo kun je in een rij, om en om, 3 zomerwortel-plantjes en 1 ui laten groeien.

.

C2) Kleine zaadjes zaaien met dit bakje

Op deze foto zie je piepkleine zaadjes van het Leeuwenbekje in het bakje liggen.

Op deze foto de gezaaide Leeuwenbekje-zaadjes op zilverzand. In elk rondje 1 zaadje. Klik voor breedbeeld.

.

Dus:  Met het schuifvalbakje kun je kleine zaadjes zaaien, zoals Leeuwebekje. En je kunt 2 verschillende soorten zaden “tegelijk en toch apart” zaaien.

.

D)# Het schuifvalbakje maken

Dit zaaibakje is een eigen ontwerp. Het voordeel van dit zaaibakje is dat jij zelf bepaalt:

 • welk zaadje gezaaid wordt en
 • wanneer dit zaadje gezaaid wordt en
 • waar dit zaadje op de zaaigrond terecht komt (komt te liggen). Elk zaadje valt binnen een cirkel van 16 mm doorsnede op de zaaigrond.

Het schuifvalbakje met 3 valbuisjes wordt ongeveer hetzelfde gemaakt als het bakje met 1 buisje zoals beschreven in tip 33. Hieronder staan nog wat extra foto’s en tekst. Het nylonkoord met knopen wordt hieronder ook beschreven.

.

D1) Bakje

Maak een plaatje met 3 gaten, bijvoorbeeld uit de zijkant van een broodtrommeltje van de Hema.

 • Boor gaatjes van 2 mm in de 4 hoeken van het (grijze) plaatje en in de bodem van het witte bakje.
 • Schroef het grijze plaatje aan de bodem van het bakje vast met 4 schroefjes van 2 mm.
 • Boor 3 kleine “valgaatjes” in de bodem van het bakje, in het midden van de 3 grote gaten.
 • Gebruik daarna een scherpe boor van 4,5 mm om de 3 “valgaatjes” groter te maken.

 

 • Haal dan het grijze plaatje van het bakje af.
 • Steek de kit-tuitjes in de gaten van het grijze plaatje.
 • Schroef daarna het grijze plaatje met tuitjes vast aan het bakje (vastschroeven met de 4 kleine schroefjes van 2 mm).
 • Doe om elk tuitje een elastiekje. Dit elastiekje zorgt ervoor dat er steeds dezelfde ruimte is tussen het tuitje en het stukje elektrabuis. En dat het elektrabuisje niet (zo gemakkelijk) van het tuitje valt.

Hier zie je een vergrote foto van de elastiekjes om de tuitjes.

Maak de elektrabuisjes op de juiste lengte en schuif ze op de kit-tuitjes. Elk elektrabuisje is zo lang dat het uiteinde ervan ongeveer 0,5 cm langer is dan het kit-tuitje.

.

D2) Nylon koord met knoopjes

Hieronder een algemene beschrijving.

 • Het nylonkoord is 2 mm dik. Het koord kost ongeveer €0,10 per meter lengte. Door elke knoop wordt het koord ongeveer 12 mm (1,2 cm) korter. Houd hier rekening mee.
 • Zo heb je voor 4,50 meter koord met “om de 10 cm een knoop” ongeveer 5,10 meter beginlengte nodig. Dit is zonder lussen. Met lussen erbij is een beginlengte van 5,50 of 5,60 meter nodig. Begin altijd met een stuk koord dat lang genoeg is.
 • Als je begint met knopen, leg dan de eerste knoop in het midden van het stuk koord. Ga daarna vanaf die knoop naar één uiteinde knopen leggen. Zo hoef je niet telkens een heel lang stuk koord door de knoop te trekken.
 • Als een kant af is, ga dan vanaf de eerste knoop (in het midden) naar de andere kant knopen leggen.
 • Als je elke 5 cm wil zaaien, gebruik dan toch een koord met knopen om de 10 cm. Zaai bij elke knoop en “midden tussen 2 knopen”.

Dit bericht werd geplaatst in uien, witlof, wortelen, zaaien. Bookmark de permalink .

18 reacties op 38) Groepjes kleine zaadjes op vaste afstanden zaaien

 1. Pingback: Welkom | sjeftuintips

 2. Pingback: 3) Zaaidoosje of “Zaadschuifbakje” | sjeftuintips

 3. Pingback: 22) Uien zaaien in een voortje | sjeftuintips

 4. Pingback: 24) Witlof kweken | sjeftuintips

 5. Pingback: 6) Wortelen zaaien in een voortje | sjeftuintips

 6. Willy zegt:

  Fantastische uitvinding Sjef.
  Zeer duidelijk voorgesteld en eenvoudig uit te voeren.
  Velen zouden hierop een patent nemen, het toestelletje produceren en duur verkopen.
  Hartelijk dank.
  Willy

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Willy, graag gedaan.
   Er zijn volgens mij geen zaaihulpjes te koop die echt goed werken en niet duur zijn. Tenminste ik kwam ze nog niet tegen. Daarom heb ik zelf iets verzonnen dat anders en beter werkt. Niet schudden of kloppen of rammelen of draaien, maar bewust zaadje voor zaadje naar een “val-opening” schuiven en dan op de zaaigrond laten vallen.
   En uit het “zaadschuifbakje” van tip 3 ontwikkelde ik het bakje met 1 of 3 valbuisjes.
   Groeten, Sjef

 7. Pingback: 6) Sowing carrots in a small furrow | sjefgardentips

 8. Evert zegt:

  Tja, hier is duidelijk over nagedacht.
  Toch heb ik nog een tip voor dat koord met koopjes.
  Gewoon geen knoopjes, maar na een eerste lus (stokje erdoor in de grond) naar de andere kant vastmaken, ook weer met een stokje in de grond, óm de 10 cm met een zwarte viltstift een streepje aanbrengen.
  Je kunt je ook afvragen of je niet genoeg hebt aan een (schuif-)bakje met drie (of zelfs méér gaatjes) dat je gewoon op de grond plaatst. Die tuitjes zijn wel leuk, maar niet helemaal nodig dacht ik. Uitvinding is daarmee sterk vereenvoudigd.

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Evert,
   Dank je voor het meedenken.
   Goed idee, een wit koord met streepjes. Wel met watervast viltstift aanbrengen. Want door gebruik in het tuin wordt het koord grijs (zwart).
   Als je het koord in water spoelt om het weer schoon te maken dan moeten de streepjes niet verdwijnen.

   In tip 3 staat een zaadschuifbakje beschreven, met 3 gaatjes en zonder buisjes.
   Dat bakje werkt net zo goed. Het verplaatsen is bij dat bakje wat vermoeiender dan bij een bakje met buisjes, vind ik zelf.
   Ik zaai ook vaak “gewoon uit de hand” korte rijtjes dwars op de voor.
   Sjef

   • Evert zegt:

    Hallo Sjef,
    Juist geen watervaste viltstift! je kunt je draadje nu ook op andere plaatsen gebruiken met andere afstanden. Ik gebruik zelfs hetzelfde koordje met verschillende kleuren viltstift. Zo ben ik het hele seizoen klaar.
    Groet, Evert.

 9. sjeftuintips zegt:

  Hoi Evert,
  Dankjewel voor je tip. Daar kunnen andere bezoekers ook wat mee.
  groeten, Sjef

 10. Neman zegt:

  Sjef, hoe hou jij bij droogte het zaad vochtig als je wortelen gezaaid hebt in een zaaigeultje. Bij gieten en na opdrogen komt er vlug een korst op de zaaigeul. Vandaar mijn vraag. Alvast bedankt!!

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Neman,
   Na het zaaien het geultje afdekken (b.v met stukken golfplaat), waardoor de grond niet snel opdroogt. Vaak zijn de plantjes al zichtbaar voordat de grond in het geultje is opgedroogd. De miniplantjes en het voortje gieten gaat daarna goed.

   Sinds dit jaar leg ik een dun laagje kortgeknipt droog hooi in het voortje (vlak na het zaaien van winterwortelen en grond opstrooien). Daarna het hooi natsproeien, zodat het hooi niet weg waait. Zo droogt de grond niet snel op en er komt geen korst op de grond.
   Ik gebruik ook hooi vlak na het planten van pootuitjes. Ik ga dit ook proberen na het zaaien van witlof en andijvie. En misschien bij nog meer soorten.
   De reden om hooi te gebruiken is omdat het weer tegenwoordig in de war is; lange tijd droog en warm en/of harde wind waarbij de grond snel opdroogt, vele zaden niet ontkiemen en de plantjes slecht groeien.
   groetjes, Sjef

   • Neman zegt:

    Bedankt Sjef. Ik ga het eens proberen met fijn gehakseld stro omdat ik stro genoeg heb.

   • sjeftuintips zegt:

    Hallo Neman,
    Graag gedaan. Als het met fijn gehakseld stro beter gaat, dan is dat super. Gaat het niet veel beter, dan kun je hooi of afgemaaid (gazon)gras uitproberen. Van hooi en gras weet ik dat dat goed werkt.
    Sjef

   • Neman zegt:

    Ik vraag mij alleen af, beste Sjef, of uitkomende gekiemde plantjes van bijvoorbeeld wortelen en sla goed door het hooi of fijn stro kunnen boven komen? Is er niet teveel gewicht van het natte hooi/stro waardoor de plantjes niet goed naar boven groeien??

   • sjeftuintips zegt:

    Hoi Neman,
    Bij winterwortelen gaat dit goed, de plantjes (blaadjes, stengels) groeien gewoon tussen de hooisprietjes door tot boven het hooi. Het hooi is dan nog erg luchtig en daardoor niet te zwaar. Na enkele weken/maanden zie je dat het hooi (stro) donkerbruin is geworden en deels verteerd. Maar dan staan de planten allang boven de grond.
    Bij (krop)sla leg ik geen hooi op het zaaisel, nog niet geprobeerd. Sla zaai ik altijd onder een zwart bloempotje (zie tip 14).
    Sjef

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.