37) Kleine zaadjes één voor één op vaste afstanden zaaien

In deze tip:

 • Inleiding
 • A)# Droge zaadjes zaaien
 • B)# Gekiemde zaadjes zaaien
 • C)# 1 of 2 zaadjes zaaien
 • D)# Nodig voor het zaaien
 • E)# Kleine zaadjes mengen met droog zand

.

Inleiding

Sommige groenten (of bloemen) hebben kleine zaadjes. Vaak wil je die zaadjes één voor één in een rijtje in de tuingrond zaaien, bijvoorbeeld bij zomerwortel of prei. Het is moeilijk om telkens maar 1 zaadje te zaaien. Vaak liggen er meer zaadjes op een zaaiplekje of er worden zaaiplekjes overgeslagen. En het valt niet mee om alle “losse” zaadjes op gelijke afstanden van elkaar in een rijtje te zaaien.

Ik deed proefjes met zomerwortels in een bakje met tuingrond, zie tip   20) Vroege zomerwortels (binnen zaaien, buiten opkweken)  . Daaruit leerde ik hoe je met enkele zelf te maken hulpmiddelen 1 zaadje per zaaiplekje op vaste afstanden kunt zaaien. Of 2 zaadjes per zaaiplekje.

De hulpmiddelen:

 • Schuifvalbakje met 1 valbuisje. Het valbuisje is een kit-tuitje met een elastiekje eromheen (zie tip 20).

 • Rond zaaistokje met een elastiekje eromheen (zie tip 20).

 •  Een (stuk) gootsteenmatje (zie tip 20) of een placemat met gaatjes (tip 2) of een zogenaamde “zaailineaal”. Een zaailineaal is een lat met een rij gaatjes op vaste afstanden.

Een zaailineaal is te koop, onder andere      hier    (gevonden op het internet).  Maar deze lineaal is best wel duur en heeft te kleine gaatjes. Je kunt zelf een plastic lineaal met gaatjes van 9 mm maken. Verderop in deze tip staat hoe die gemaakt is.

.

Je kunt “droge” zaadjes zaaien, dat zijn zaadjes die je uit een zaadzakje schudt. Maar je kunt ook “voorgekiemde” zaadjes zaaien. Dat zijn zaadjes die op vochtig (toilet)papier zijn gelegd. Deze zaadjes gaan dan ontkiemen en er komt een klein worteltje aan elk zaadje. Voorgekiemde zaadjes kun je met een pincet van het vochtige papier oppakken en op de tuingrond leggen.

In deze tip wordt het zaaien van beide soorten zaadjes beschreven.

.

A)# Droge zaadjes zaaien

A1) Droge zaadjes zaaien in een voortje

Hier staat beschreven hoe je “droge” zaadjes in een voortje zaait. In hoofdstuk A2) kun je lezen hoe je zaadjes in een zaaibedje zaait.

Er staan foto’s bij van het zaaien van zomerwortelen of prei.

Er wordt een smal stuk gootsteenmat of een zelfgemaakte zaailineaal gebruikt. En een zaaistokje en een schuifvalbakje.

Deze werkwijze is ook handig voor het zaaien van andere groenten of bloemen met kleine zaden. En als je die zaadjes een voor een in een rijtje in je tuin wil zaaien. Bijvoorbeeld radijsjes.

Maak een vlak zaaivoortje in de tuingrond. Besproei daarna de grond met kraanwater. Laat het water in de tuingrond zakken.

Leg een stuk gootsteenmatje of een zaailineaal in het zaaivoortje. Een gootsteenmatje is zo zwaar dat die blijft liggen tijdens de volgende stappen. Maar een zaailineaal kan gaan verschuiven. Maak daarom de zaailineaal in het voortje vast. Steek een ijzeren pen in elk gaatje aan het uiteinde van de lineaal. Op de middelste foto hierboven is rechts 1 ijzeren pen te zien.

Maak met een zaaistokje met elastiekje erom ondiepe zaaikuiltjes in de grond. Dit zaaistokje heeft een schuin toelopende punt. Hierdoor “rolt” elk zaadje beter naar het midden van het zaaikuiltje. De zaaikuiltjes zijn ongeveer 5 tot 8 mm diep.

Laat het gootsteenmatje of de zaailineaal in het voortje liggen. Strooi droge zaadjes in een schuifvalbakje met kittuitje en elastiekje. Schuif telkens 1 droog zaadje naar het gaatje in het bakje. Laat elk zaadje via een gaatje (in de mat of de lineaal) in een zaaikuiltje vallen. Op de bovenste en de middelste foto worden wortelzaadjes gezaaid. Op de onderste foto zijn het preizaadjes.

Haal daarna het matje of de zaailineaal weg.

Hier zie je zaaikuiltjes met telkens 1 zaadje erin. Op de bovenste en de middelste foto zie je droge wortelzaadjes. Op de onderste foto zie je droge preizaadjes.

Strooi na het zaaien een laagje vochtig tuinzand op de zaadjes in het voortje.

Zo “vind” je vochtig tuinzand: Schuif op een leeg plekje in je tuin het bovenste droge tuinzand opzij. Daaronder zie je vochtige tuingrond.

Met een plastic bloempotje met gaatjes in de bodem kun je heel gemakkelijk en gelijkmatig een laagje vochtige tuingrond op de zaadjes strooien.

Bedek daarna het zaaivoortje met een doek (of plank of plaatjes golfplaat). Hierdoor droogt de grond in de zaaivoor niet zo snel uit. En tijdens stortregen worden de zaadjes niet weggespoeld. Leg iets zwaar op, bv bakstenen, anders kan de bedekking wegwaaien.

.

A2) Droge zaadjes zaaien op een zaaibedje

Op een zaaibedje zaaien gaat eigenlijk net zo goed of zelfs beter dan in een rijtje zaaien. Je kunt meerdere keren per jaar op een zaaibedje zaaien. Bijvoorbeeld zomer- herfst- of winterprei of bloemkool, broccoli, koolrabi. Of elke maand een bedje zomerworteltjes. De zaaibedjes kunnen naast elkaar gemaakt worden.

Hieronder staat een stap voor stap beschrijving met foto’s. Het gaat over het zaaien van zomerworteltjes. Maar je kunt zo ook prei of kool zaaien.

.

 • Maak een stukje tuingrond goed los met een riek of een schepje.
 • Meng als je dat wil compost of mest of ….. door de grond.

 • Maak de grond weer vlak. Dat gaat gemakkelijk met een hark.

 • Leg een raamwerk van latjes op de tuingrond. In tip 2 bij nr 69 staat hoe je zo’n raamwerk maakt.
 • (zonder raamwerk gaat dit ook; schuif met een plankje tuingrond opzij om een diep gelegen zaaibedje te maken).

 • Schuif met een plankje tuingrond tegen de buitenzijkanten van het raamwerk aan.
 • Druk de tuingrond goed aan tegen de schuine zijde van het raamwerk goed aan. Zo maak je een dijkje van tuingrond rond het zaaibed.

 • Gebruik een gieter met een fijne broes.
 • Sproei water op de grond van het zaaibedje.
 • Houd de broes vlak boven de tuingrond tijdens het gieten. Zo giet je het water “zachtjes” op de tuingrond. Na het gieten is de tuingrond nog tamelijk “los”. En dat is weer goed voor de wortelplantjes.

 • Wacht tot het water in de grond is gezakt.
 • Leg een placemat met zaaigaatjes op de vochtige tuingrond. Bij deze placemat is er 3 cm tussen de gaatjes. Meer over deze placemat in tip 2 bij nr 70.
 • Prik 4 vastzetpennen in de kleine gaatjes om de placemat “vast te zetten”. Verderop info over deze pennen.
 • Gebruik een rond zaaistokje om de zaaikuiltjes te maken.
 • Maak onder elk gaatje in de placemat een zaaikuiltje.

 • Laat in elk zaaikuiltje 2 (of 3) zomerwortelzaadjes vallen. Dat gaat handig met het schuifvalbakje van tip 33. Of gebruik een (wit plastic) bakje en een pincet.
 • Haal na het zaaien de placemat van de grond af.

 • Hier zie je zaaikuiltjes met 2 zaadjes in elk kuiltje.

 • Strooi vochtige tuingrond op de zaadkuiltjes. Dat gaat handig vanuit een plastic bloempotje met gaatjes in de bodem.

 • Haal het raamwerk voorzichtig weg. Zorg ervoor dat de dijkjes rondom heel blijven.

 • Leg een stapplank of iets dergelijks over het zaaibedje. Zo blijft de grond in het zaaibedje vochtig. En bij een stortbui zullen de zaadjes niet “wegzwemmen”.
 • Haal de plank weg zodra de eerste wortelplantjes te zien zijn.

 • Ga uitdunnen zodra de plantjes enkele cm hoog zijn. Je kunt plantjes uit de grond trekken of vlak boven de grond afknippen.

 • Hier zijn de wortelplantjes gedund. Op elk zaaiplekje staat nu 1 wortelplantje (of geen wortelplantje als er geen is opgekomen). De plantjes staan allemaal op 3 cm afstand van elkaar.

 • Sproei kraanwater op de grond en de plantjes na het uitdunnen.

 • Laat de zomerwortelplantjes groot groeien. Hier zie je 4 zaaibedjes met zomerworteltjes naast elkaar.

En dit is de oogst van het 2e zaaibedje van links, ongeveer 7 weken na het zaaien. Er is in 63 zaaikuiltjes gezaaid en er zijn 56 zomerworteltjes geoogst. Zonder loof 440 gram. De worteltjes zijn gaaf; geen of zeer weinig vreet door wortelvlieg. Vele kleintjes, dus de worteltjes hadden nog wel enkele weken langer mogen doorgroeien.

.

B)# Gekiemde zaadjes zaaien

Je kunt gekiemde zaadjes in een voortje of in een zaaibedje zaaien. De voorbereidingen zijn hetzelfde als bij droge zaadjes. Maar je haalt het stuk matje, de lineaal of de placemat weg na het maken van de zaaikuiltjes. En je legt gekiemde zaadjes in de zaaikuiltjes.

B1) Gekiemde zaadjes zaaien in een voortje

Hieronder staat beschreven hoe je gekiemde zomerwortelzaadjes of gekiemde preizaadjes in een voortje zaait. Er wordt een stuk gootsteenmatje of een zelfgemaakte zaailineaal gebruikt. En een zaaistokje en een pincet.

Maak een vlak zaaivoortje of zaaigebied in de tuingrond. Besproei daarna de grond met kraanwater. Laat het water in de tuingrond zakken.

Leg een stuk gootsteenmatje of een zaailineaal in het zaaivoortje. Een gootsteenmatje is zo zwaar dat die blijft liggen tijdens de volgende stappen. Maar een zaailineaal kan gaan verschuiven. Maak daarom de zaailineaal in het voortje vast. Steek een ijzeren pen in elk gaatje aan het uiteinde van de lineaal. Op de middelste foto hierboven is links 1 ijzeren pen te zien.

Maak met een zaaistokje met elastiekje erom ondiepe zaaikuiltjes in de grond. Dit zaaistokje heeft een meer rechte punt. Hierdoor wordt elk kuiltje onderin wat breder waardoor er meer plaats is voor een zaadje met worteltje eraan. De zaaikuiltjes zijn ongeveer 5 tot 8 mm diep. 

Haal na het maken van de zaaikuiltjes het matje of de zaailineaal weg. Op deze foto zie je “lege” zaaikuiltjes in het zaaivoortje of zaaigebiedje.

Links in dit kuipje liggen gekiemde preizaadjes, rechts gekiemde zomerwortelzaadjes.

Voor het zaaien van gekiemde zaadjes heb je een pincet nodig. Als de zaadjes aan de pincet blijven plakken, dus er niet afvallen, dan kun je een theelepeltje water over de pincetpunt gieten om het zaadje in het kuiltje te spoelen (zie verder in deze tip).

Gebruik een pincet om telkens 1 gekiemd zaadje in een zaaikuiltje te leggen. Als een gekiemd zaadje blijft plakken aan de pincet, giet dan een theelepeltje kraanwater over de pincet om het het zaadje in het kuiltje te spoelen.

Op de 3 foto’s hierboven zie je zaaikuiltjes met telkens 1 gekiemd zaadje erin. Op de bovenste foto zie je gekiemde zomerwortelzaadjes. Op de middelste en de onderste foto zie je gekiemde preizaadjes.

Strooi na het zaaien een laagje vochtig tuinzand op de zaadjes in het voortje. Met een plastic bloempotje met gaatjes in de bodem kun je heel gemakkelijk en gelijkmatig een laagje tuingrond op de zaadjes strooien.

Bedek daarna het zaaivoortje met een doek (of plank of plaatjes golfplaat). Hierdoor droogt de grond in de zaaivoor niet zo snel uit. En tijdens stortregen worden de zaadjes niet weggespoeld. Leg iets zwaar op, bv bakstenen, anders kan de bedekking wegwaaien.

.

B2) Gekiemde zaadjes zaaien in een zaaibedje

Hieronder staat beschreven hoe je gekiemde zomerwortelzaadjes of gekiemde preizaadjes in een zaaibedje zaait. Er wordt een placemat met gaatjes gebruikt. En een zaaistokje en een pincet.

Doe dezelfde voorbereidingen als bij droge zaadjes. Hieronder de foto’s.

 • Grond losmaken, vlak maken, raamwerk opleggen, grond aanschuiven, water opsproeien, placemat opleggen, zaaikuiltjes maken.
 • (zonder raamwerk gaat dit ook; schuif met een plankje tuingrond opzij om een diep gelegen zaaibedje te maken).
 • Haal na het zaaikuiltjes maken de placemat van de grond af.

 • Gebruik een pincet om telkens 1 gekiemd zaadje in een zaaikuiltje te leggen.
 • Hier zie je zaaikuiltjes met in elk kuiltje één gekiemd wortelzaadje (boven) of één gekiemd preizaadje (onder).

 • Strooi vochtig tuingrond op de zaadkuiltjes. Dat gaat handig vanuit een plastic bloempotje met gaatjes in de bodem.

 • Haal het raamwerk voorzichtig weg. Zorg ervoor dat de dijkjes rondom heel blijven.

 • Leg een stapplank of iets dergelijks over het zaaibedje. Zo blijft de grond in het zaaibedje vochtig. En bij een stortbui zullen de zaadjes niet “wegzwemmen”.
 • Haal de plank weg zodra de eerste plantjes te zien zijn.

.

Opmerkingen over de vastzetpennen

 • Zaailiniaal te lang:

Het kan gebeuren dat je nog een klein stukje grond wil bezaaien, maar dat de zaailiniaal langer is dan dat stukje grond. Leg dan een deel van de zaailiniaal aan 1 kant op de opgestrooide grond. Steek de vastzetpen dan daar door een groot gat in de grond. Op de foto’s hierboven zie je hoe dat gaat. Op de linker foto is de pen in een groot gat gestoken bij het begin van de opgestrooide grond. Op de rechter foto is de pen in een klein gat gestoken.

 • Ander, beter model vastzetpen:

 

Dit model vastzetpen is gemaakt uit ijzerdraad van 2,5 mm dik. Door de rechthoekige vorm wordt de liniaal stevig tegen de tuingrond gedrukt. Dit model is wat beter en ook net zo gemakkelijk te maken als de andere uitvoering.

.

C)# 1 of 2 zaadjes zaaien

Bij het zaaien van zomerworteltjes kun je per zaaikuiltje 1 of 2 zaadjes laten vallen. Dan weet je (bijna) zeker dat op elk zaaiplekje tenminste 1 wortelplantje gaat groeien.

Waar 2 wortelplantjes bij elkaar opgroeien kan het gebeuren dat de 2 plantjes “elkaar een beetje in de weg zitten”.

Op deze foto zie je zomerworteltjes die gegroeid zijn op zaaiplekjes waarbij telkens 2 zaadjes per zaaikuiltje waren gelegd. Bij enkele worteltjes is te zien hoe ze met een bocht zijn gegroeid. Deze worteltjes hebben wel een normale grootte. Ze zijn alleen iets moeilijker te “schrappen” (= het buitenste laagje weghalen met een mesje).

Als je overal maar één plantje per zaaiplek wil hebben, kun je 2 zaadjes per zaaiplekje zaaien. Knip later bij elk plekje met 2 plantjes het kleinste plantje weg, net boven de grond. Het overblijvende plantje kan groot groeien. Dit gaat goed bij zomerwortels en bij prei.

.

D)# Nodig voor het zaaien

Het schuifvalbakje met kittuitje en elastiekje, het zaaistokje en het gootsteenmatje zijn beschreven bij een of beide van onderstaande tips;

20) Vroege zomerwortels (binnen zaaien, buiten opkweken)  en/of  33) Gootsteenmatje en “schuifvalbakje” als zaaihulp .

Het schuifvalbakje, zaaistokje en gootsteenmatje worden hieronder kort omschreven.

Over de zaailineaal staat hieronder een uitgebreide beschrijving

.

D1) Schuifvalbakje

Het schuifvalbakje dat gebruikt wordt heeft een dun uitlopend valbuisje, gemaakt van een kittuitje. Vlak bij de opening is een elastiekje om het buisje gedaan. Door het elastiekje zakt het valbuisje niet te ver in een gaatje van de mat of de lineaal. En hierdoor zal er geen tuingrond in het valbuisje komen.

.

D2) Zaaistokje

Voor het zaaien van droge zaadjes kun je een zaaistokje gebruiken met een puntig einde. De droge zaadjes “rollen” dan naar het midden van het zaaikuiltje.

Bij het zaaien van gekiemde zaadjes is een zaaistokje met een breed einde handiger. Elk zaaikuiltje wordt onderin breed. Hierdoor is er meer ruimte voor het zaadje met aangroeiend worteltje.

.

D3) Matje

Het matje met gaatjes is een rubber gootsteenmatje, of een deel ervan. Bij een matje die je in de winkel koopt zijn vaak enkele dichte gebiedjes, zoals op de bovenste foto is te zien. Als nodig kun je extra gaatjes bijmaken, zoals op de onderste foto is te zien.

.

D4) Zaailineaal

Een zaailineaal is gemaakt van een plastic strip. Je kunt de strip maken uit de losse “deksel” of de “bodem” van een platte kabelgoot of snoergoot. Zo’n goot is 1 of 2 meter lang en kost in de bouwmarkt ongeveer 2 tot 4 euro.

Haal de (losse) deksel van de kabelgoot af. Zaag daarna de deksel (of de bodem) van de snoergoot op de gewenste lengte, bijvoorbeeld 80 cm lang. Of gebruik een vlakke strip en zaag die op lengte.

Boor om de 2 of 3 cm een gat van 9 mm in het plastic. Leg tijdens het boren de strip op een houten plankje. Dit boren gaat niet super gemakkelijk, maar het is mij toch gelukt. Je kunt de gaten nummeren.

Boor aan elk eind van de lineaal een extra klein gaatje van ca 4 mm om hierin een vastzetpen te kunnen steken.

Maar je kunt in de bouwmarkt ook een witte vlakke plastic strip kopen, zonder zijrandje. Deze strip is 2,70 meter lang, 2 cm breed, 2 mm dik en kost ca 3 euro. Op bovenstaande foto’s zie je hoe je gaten erin maakt:

 • Trek een potloodlijn in het midden van de strip.
 • Zet om de 3 cm een dwarsstreepje.
 • Boor bij elk dwarsstreepje een gaatje van 3 mm in de strip. Leg tijdens het boren de strip op een houten plank.
 • Boor rustig, zonder veel drukken, met een 9,5 mm boor in het 3 mm gaatje. Leg tijdens het boren de strip op een houten plank. En leg aan elke kant van het te boren gat een plankje of latje en druk daarmee de plastic strip op de plank. Anders kan de boor gaan “happen” waardoor de boor de strip naar boven trekt (zoals een vijzelpomp werkt).
 • Boor aan elk eind van de strip een gaatje van 4 mm, midden tussen 2 grote gaten. Hierin wordt een vastzetpen gestoken.

Ik ben op zoek naar een plastic strip met veel gaten van ongeveer 8 tot 10 mm, die je zo in de winkel (bouwmarkt) kunt kopen. Dan hoef je zelf al die gaten niet te boren. Ik ben nog zoekende.

.

Voor de vastzethaken is een hengsel van een plastic emmer met een ijzerzaag doormidden gezaagd. Daarna is elk stuk hengsel in deze vorm gebogen. Dat gaat gemakkelijk met 2 tangen of met een tang en een bankschroef.

.

Of buig vastzetpennen uit 2,5 mm dik ijzerdraad. Deze pennen zijn nog beter, omdat ze de zaailiniaal vlak en strak tegen de grond aan drukken.

.

E)# Kleine zaadjes mengen met droog zand

Op het internet vind je veel berichten over het mengen van kleine zaadjes met droog zand. Hierdoor kun je het zaad beter verspreiden in de zaaivoor, staat erbij te lezen.

Om na te gaan hoe dat gaat heb ik enkele proefjes gedaan met droog zomerwortelzaad, gemengd met droog zilverzand.

.

E1) Mengen met “weinig” droog zilverzand, strooien vanuit een bekertje

Meng in een klein plastic bekertje 14 zomerwortelzaadjes (zo goed mogelijk) met “weinig” zilverzand. Gebruik een theelepeltje om te roeren. Strooi daarna het mengsel van zand en wortelzaad vanuit het bekertje op een stuk karton. Strooi het mengsel langs een lineaaltje met afstandsstrepen. Op de lineaal zijn 8 afstanden van elk 30 mm lang.

Er is 3 keer na elkaar wortelzaad met zilverzand gemengd en langs het lineaaltje gestrooid. Hieronder de bijbehorende foto’s.

Op bovenstaande foto’s zie je het resultaat van 3 keer strooien (met weinig zilverzand) vanuit een bekertje. Je ziet een “dijkje zilverzand” met daarin de wortelzaadjes. De zaadjes liggen niet erg goed verspreid, maar meer op hoopjes bij elkaar.

.

E2) Mengen met “veel” zilverzand, strooien vanuit een bekertje

Bij deze proef zijn 14 zomerwortelzaadjes gemengd met “veel” zilverzand. Daarna is het mengsel vanuit het bekertje op een vel karton gestrooid. Veel zaadjes liggen in het dijkje zilverzand.

Om te zien waar de zaadjes zijn gevallen, zijn (na het zaaien) de wortelzaadjes met een pincet “in een rechte lijn” uit het laagje zilverzand naar het liniaaltje geschoven. Hieronder de bijbehorende foto.

Op bovenstaande foto zie je het resultaat van het strooien (met veel zilverzand) vanuit een bekertje. Ook hier liggen de zaadjes niet erg goed verspreid, maar meer op hoopjes bij elkaar.

.

E3) Mengen met “veel” zilverzand, strooien vanuit een plastic “gootje”

Bij deze proef zijn 14 zomerwortelzaadjes in een bekertje goed gemengd met “veel” zilverzand.

 • Schud het mengsel vanuit het bekertje in een plastic “gootje”. Dit gootje is gemaakt van een stuk plastic margarinekuipje.
 • Strooi het mengsel vanuit het gootje op een vel karton. Houd het gootje een beetje scheef. Tik met een potlood of pincet of stokje zachtjes tegen het gootje. Door het tikken kun je het mengsel gelijkmatiger uit het gootje op het karton strooien.
 • Schuif na het strooien de zaadjes met een pincet uit het laagje zilverzand naar het lineaaltje. Zo kun je zien waar de zaadjes in het laagje zilverzand lagen.

Deze test is 2 keer na elkaar gedaan.

Op bovenstaande foto zie je het resultaat van 2 keer strooien (met veel zilverzand) vanuit een gootje. Hier liggen de zaadjes redelijk goed verspreid.

.

E4) Uitkomst

 • Bij het strooien vanuit een bekertje op karton worden de zaadjes niet gelijkmatig verdeeld. Er zijn groepjes met veel zaadjes bij elkaar en gebiedjes zonder zaadjes.
 • Bij 3 keer na elkaar mengen en strooien liggen de groepjes telkens op een andere plaats naast het lineaaltje.
 • Zomerwortelzaad mengen met veel zand of weinig zand geeft ongeveer hetzelfde zaaibeeld.
 • Strooien vanuit een gootje (en met een voorwerp tegen het gootje tikken) geeft een beter zaairesultaat dan strooien vanuit een bekertje.

Wortelzaad is moeilijk gemengd te houden met droog zand. Heb je gemengd en schud je het bekertje dan gaan er veel wortelzaadjes boven op het droge zand liggen. Dit komt doordat de wortelzaadjes lichter van gewicht zijn dan de zandkorrels. (Het soortelijk gewicht van wortelzaadjes is veel kleiner dan van zand. Daardoor gaan de wortelzaadjes op het zand “drijven”)

Als je het mengsel in een gootje schudt, dan mengen de zaadjes weer beter met het zand. En als je daarna tegen het gootje tikt dan valt het zand samen met de zaadjes beter verdeeld langs het liniaaltje.

Dit bericht werd geplaatst in klein, prei, wortelen, zaadjes, zaaien. Bookmark de permalink .

15 reacties op 37) Kleine zaadjes één voor één op vaste afstanden zaaien

 1. Pingback: Welkom | sjeftuintips

 2. daniel zegt:

  Woow
  Ik heb hier enorm veel aan.
  Het is wel meer werk maar je hoeft niet meer te verplanten.
  Daardoor minder verlies en meer groenten.
  Dank allemaal

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Daniel,
   Inderdaad meer werk. Maar je hebt wel “eer van je werk”
   Je hoeft niet uit te dunnen.
   En als je na opkomst ziet dat er enkele zaadjes niet zijn opgekomen, dan kun je altijd nog bijzaaien.
   Sjef

   • daniel zegt:

    Hallo sjef
    Als je nog meer van die ideale ideeen heb mag je me altijd e-mailen.
    Ik heb nog een vraagje
    Onkruid hoe hou je dat zolang mogelijk weg?
    liefst het antwoord mailen
    Ik zit niet vaak op de site.
    Dank je ga zo door

 3. sjeftuintips zegt:

  Hoi Daniel,
  Als ik een nieuw bericht plaats dan krijgen stuurt “WordPress” naar alle followers een e-mail, dus ook naar jou.
  Onkruid weghouden, hoe doe je dat? Maak van schoffelen en wieden een “hobby”. Dat wil zeggen, schoffel tenminste 1 keer per week bij droog weer alle “openliggende tuingrond”. En wied 1 keer per week met een “krabbertje” tussen de rijen en tussen de planten. Haal het onkruid weg en werp het op de composthoop. Ook als er geen onkruid zichtbaar is, toch schoffelen en wieden. Door schoffelen en wieden droogt de grond minder snel uit. En kleine onkruidplantjes die net boven de grond gingen komen worden losgehaald, gaan dood en drogen op.
  Succes en groetjes,
  Sjef

 4. Pingback: 3) Zaaidoosje of “Zaadschuifbakje” | sjeftuintips

 5. Pingback: 6) Wortelen zaaien in een voortje | sjeftuintips

 6. daniel zegt:

  Heeft iemand een voorbeeld over hoe je prei moet zetten na uitdunnen.
  Ik hoor verhalen dat je ze diep moet zetten want hoe meer er in de grond zit hoe groter de prei wordt.
  Mijn vraag is dus: Hoe diep zet je ze na het uitdunnen?
  En hoe groot (dik) moeten ze zijn als je begint met uitdunnen?
  Bedankt voor de reacties
  Daniel

  • sjeftuintips zegt:

   Hoi Daniel,
   Op het internet is ontzettend veel info over prei kweken.
   Onder andere hier: http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/bladgewassen/prei/
   Ik weet er het volgende van:
   Men zaait prei meestal op een rijtje of in een groepje.
   Als de preiplantjes de dikte hebben van een potlood dan haal je ze uit de grond.
   Dan worden de preiplantjes apart in rijen geplant, met ongeveer 15 cm tussen elke 2 planten.
   Als je elke preiplant in een diep rond plantgat (of een diepe plantvoor) zet dan krijg je prei met een groot wit gedeelte.
   De diepte van zo’n plantgat of plantvoor is ongeveer 15 cm.
   .
   Nog meer info van andere bezoekers is welkom.
   Zet a.u.b. een reactie hieronder.
   Sjef

 7. daniel zegt:

  Hoi
  Ik heb 2 vraagjes

  Prei
  Moet je de prei gaatjes dicht maken en aandrukken ?
  Of los erin zetten en alleen water geven ?

  Druif

  Waarom moet je met krenten maar 9 grote druiven over houden aan de tros.?
  Dan krijg je toch een tros met maar 9 druiven ?

  Bedankt voor de reactie’s

  • sjeftuintips zegt:

   Hallo Daniel,
   Prei wordt “los” in gaatjes in de tuingrond gezet. Daarna alleen water geven zodat de preiworteltjes net een beetje in de tuingrond zitten.
   Of je zet preiplanten in een voortje in de grond. Zet de prei enkele cm diep in de grond onder in het voortje. Daarna water geven in het voortje.
   Bij beide werkwijzen kan de preiplant vrij opgroeien. Als de prei groot is, dan steekt die ruim boven het gaatje of het voortje uit. Het gaatje of het voortje is dan intussen “verdwenen” door schoffelen en zo. In tip 36 bij “Uitplanten” zie je foto’s hierover.

   Voor het krenten van druiven zie deze link: http://www.goeievraag.nl/vraag/huis-tuin/tuin/druiven-krenten.180492
   Groetjes, Sjef

 8. Pingback: 34) Prei of zomerwortelen zaaien met gootsteenmatje en “schuifvalbakje” | sjeftuintips

 9. Pingback: 34) Sowing leek or summer carrots using a sink mat and a “shift fall tray” | sjefgardentips

 10. Pingback: 6) Sowing carrots in a small furrow | sjefgardentips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.